Vad är Pontoon Lifting Strakes (är de RÄTT för dig)

Pontonbåtar är inte precis fartbåtar. Och även om vissa är utrustade med kraftfulla motorer, är de flesta för tunga för att flyga iväg i vattnet.

Det finns dock ett sätt att förbättra hastighetsprofilen för en pontonbåt, utan att lägga till extra hästkrafter, eller ta bort vikten från båten. Det är genom att lägga till lyftsträckor. Detta ökar den nominella hastigheten med cirka 15-25%.

Lyftstag är aluminiumstänger svetsade längs pontonerna för att avleda vattendragkraften. Sträcken höjer vinkeln på pontonstockarna och förbättrar hydrodynamiken genom att minska motståndet.

Flera tillverkare säljer redan pontoner som är försedda med lyftskenor, eller erbjuder åtminstone möjligheten för potentiella köpare. Vissa oldtimers vars pontoner inte har den funktionen, väljer att få dem eftermonterade.

Så vad är pontonlyftstreck exakt? Och behöver du dem? Läs vidare för att ta reda på allt om det.

vad är pontonbåtslyftar

Så vad är egentligen Pontoon Lifting Strakes?

Feature Friday – Barlettas Dual Stage Lifting Strakes

Kolla på denna videon på Youtube.

Pontongrör är designat avrundade och sänks mer än halvvägs upp i vattnet. När pontonen rör sig framåt möter vattnet all den pontonmassan. Om du minns sjätte klass fysik, översätts det till en dragningskraft som motstår pontonens framåtrörelse.

Sträckorna är också utformade så att de lyfter pontonen från vattnet bara en liten bit. Effekten av detta är mycket tydlig i grovt vatten, där pontonen lyfts över vågorna, istället för att vända sig rakt mot varenda våg.

Denna kombinerade åtgärd av glidning och lyft låter pontonen få en märkbart högre hastighet. Med en extra fördel av en mjukare körning och en exceptionell övergripande prestanda.

Vilka är fördelarna med att lyfta sträckor?

Fördelarna med att ha lyftbågar är betydande, och några av dem är inte kända för många båtägare. Så låt oss gå in i detalj här.

Lyftsträckor gör att pontonbåten åker högre upp i vattnet

På grund av vinkeln på lyftstråken, när motorn är igång, trycker vatten upp mot lyftstråken vilket höjer vinkeln på stockarna–detta gör att pontonbåten åker högre i vattnet, vilket minskar luftmotståndet och ger många fördelar.

Läs vidare för att se mer om dessa fördelar.

  Hur man får röklukt ur en husbil

Öka hastigheten utan extra motorkraft

Bara detta är ett stort plus, eftersom att lägga till en andra motor inte är en promenad i parken. Det är dyrt, kräver lite hårdvaruarbete på en professionell marinverkstad, och det lägger mer vikt till den tunga pontonen.

Det finns flera sätt att öka hastigheten på en ponton, men de flesta av dem är komplicerade. Lyftstagen är enkla aluminiumstänger som inte väger mycket, eller innehåller något komplext maskineri.

Förbättrar manövrerbarheten

Många pontonbåtsägare med lyftstång rapporterar snävare svängar med lyftsträckor. Detta är vettigt – ju lägre fören är i vattnet, desto svårare skulle det vara att göra svängar.

Med lyftstag kommer du att kunna svänga lättare med mindre energi.

Det finns en diskussion om huruvida att lägga lyftstång på insidan av pontonstockarna såväl som utsidan (mindre vanligt) förbättrar eller faktiskt minskar svängförmågan. Det är utan tvekan en komplex blandning mellan båtens trim och ett dussin andra faktorer.

Bättre prestanda

En mjukare åktur är mycket uppskattad, oavsett om du cruisar på en söndagsmorgon, festar en månljus natt eller fiskar med vänner på en campingtur. Även om du drar en tub och frossar i vattensporter, är en jämn glidning fortfarande bättre än en ojämn vada genom vattnet.

Lyftstag gör att de märks från det ögonblick du varvar upp pontonen. Den initiala rörelsen är betydligt lättare när dessa lyftare är inblandade. Det är ungefär som att ha på sig skidor, där den böjda fronten övervinner de små hindren och reser sig över dem.

Den förbättrade prestandan kan bli ännu tydligare med hårda strömmar eller grovt vatten. Det är otroligt vad några spön placerade på rätt ställen kommer att göra med din ponton!

Fler besparingar på bränsle

Mindre vattenmotstånd innebär att pontonen kommer att gå längre på en gallon. Detta leder till besparingar på bränsle varje gång du tar ut henne.

Bra för miljön

Att använda mindre bränsle är inte bara bra för fickan, det är också bra för miljön. Även om det ännu inte finns många soldrivna pontoner, kan du bidra till naturen genom att använda din ponton effektivt.

  Hur hög är en Mercedes-Benz Sprinter Van? En komplett guide

Mer bränsleförbrukning betyder mer avgaser. Marint liv är redan förorenat och skulle gynnas av en minskning av bränsleförbrukningen. Om du seglar runt flodstränderna kan effekten av den toxiciteten sträcka sig till växtlivet på land också.

Att lägga till lyftstång ökar den effektiva användningen av bränsle, minskar toxiciteten som orsakas av förbränning av bränsle och gör dig därför indirekt till en samvetsgrann båtfarare.

Njuter av vattensportaktiviteter

En långsam ponton kan knappast göra så mycket mer än att sakta dra sin vikt genom vattnet. En snabbare har några fler alternativ, och en av dessa är bogserrör.

Denna nyligen populära trend blev möjlig med de extra hastigheterna nyare pontonmodeller. Tidigare var hastighet sällsynt i pontoner, så dessa vattensporter korrelerade inte med pontoner. Det var ett revir för motorbåtar.

Det finns en anmärkningsvärd poäng här. Motorbåtar kan vara ”för snabba” för vissa vattensportaktiviteter. Det är därför en ponton med ”måttlig hastighet” kan vara Goldilocks-valet för några av dessa roliga trender.

Att lägga till lyftstång på en ponton kan göra klippet från en långsam kryssare till en energisk ponton för lite action!

Vad är pontonlyftsträckor

Förhindrar lyftlinor näsdykning?

Lyftsträckar bör endast betraktas som en prestationsbonus – de bör inte litas på för grundläggande användning av pontonbåten.

Om din pontonbåt är nosdykning bör du först undersöka följande faktorer:

  • Viktfördelning: Har du redskap eller personer nära båtens för?
  • Motorhöjd: Om din motor är felaktigt monterad kan det få din båt att dyka.
  • Överaggressiv retardation: Det kan vara så att du bara saktar ner båten för snabbt – du måste försiktigt sakta ner farten för att förhindra nosdykning.

Om du nosdykning (även känd som ubåt) när du driver din pontonbåt nära gränsen och vill ha lite mer prestanda, så kan lyftstång hjälpa till med detta.

Efter det är nästa alternativ att skaffa en tritoon (3 pontonbåt).

Behöver jag lyftsträckor?

Lyftstag är valfria för en pontonbåt. Du behöver inga lyftskenor för att få bra prestanda från din pontonbåt.

Beroende på din motor och din båt och hur många stockar du har, kanske lyftstången inte gör någon skillnad alls! Det är en av de där sockeregenskaperna som kan göra en enorm skillnad i mycket specifika situationer och inte särskilt stor skillnad i andra.

  Är det säkert att sova i ett mögligt tält?

Behöver du eftermontera lyftsträckor?

Att lägga till lyftsträckor till en ponton kräver tid, ansträngning och extra pengar. Med kostnaderna nära $2000 är detta ett projekt som kräver noggrann planering.

Lyftbågar måste läggas till på rätt ställen för att fungera korrekt. Aluminiumsvetsning är inte lika lätt som vanlig stålsvetsning, så försiktighet bör iakttas. Det värsta scenariot här är att arbeta med en amatör som kan punktera de tunna pontonerna samtidigt som man fäster bågarna.

Vissa pontontillverkare erbjuder lyftstången redo för installation. Medan andra ger de detaljerade planer som deras ingenjörer förberett. Båda alternativen är bra. Att designa lyftbalkar från grunden och göra dem själv kan vara lite av en annan historia.

En annan sak att tänka på är att inte all pontonering behöver extra fart eller högre lyft. Om din pontonfärd mestadels är fiske på lugna sjöar, eller cruising med familjen, kan sträckor vara ett överskott.

Så i ett nötskal, om din ponton inte levereras med lyftstång:

  • Kolla in alternativen
  • Se till att din användning motiverar kostnaderna
  • Be om tjänster från en professionell svetsare över genomsnittet

Slutsats

Lyftstag är bland de bästa sätten att öka pontonens hastighet och förbättra dess prestanda. Och samtidigt som det gör det, finns det också de extra fördelarna med att minska bränsleförbrukningen och vara vänlig mot naturen.

Det är dock ingen magisk tillverkare, så om du har en partyponton på 4000 pund, med en måttlig hästkraft, skulle det inte vara någon stor skillnad i prestanda med tillägg av lyftstång. I vissa fall är mer motorkraft det enda sättet att få den hastighet du vill ha.

I den mer frekventa användningen av små till medelstora pontoner, visar lyftstång definitivt en märkbar effekt på den övergripande båtupplevelsen.

Så nu när du vet vad pontonbåtar är, är det dags att bestämma om de är rätt för dig.