Vad är öglorna på min sovsäck till för? Tips & Idéer

Har du lagt märke till dessa öglor i dina sovsäckar? Under en lång tid ignorerade jag dem, och deras syfte förblev ett mysterium för mig. Under åren har jag lärt mig vad de är till för och ärligt talat har jag aldrig slutat använda dem sedan dess. Låt oss dyka in och ta reda på vad öglorna på min sovsäck är en gång för alla.

I den här artikeln kommer jag att beskriva vilka behov dina sovsäcksöglor ska uppfylla.

Öglarna på din sovsäck är till för att fästa din sovsäck på din liggunderlag, ryggsäck och foder. De finns också för att hjälpa dig att hänga upp din sovsäck för att torka och packa tillbaka den i väskan.

Sedan ska jag försöka visa dig hur du lägger väskan i väskan på rätt sätt och hur du knyter den till ryggsäcken om remmarna saknas.

Banaslingor

Ett syfte med dessa öglor är att säkra fästet mellan din sovsäck och din sovsäck madrass.

Innan jag började fundera på vad de här öglorna är till för så la jag bara min sovsäck på kudden och gick och la mig.

Otaliga gånger kom jag på mig själv med att sova på en halv madrass på morgonen eftersom den inte satt fast på ett ställe.

Denna teknik efterliknar något Big Agnes sömnsystem, även känt som pad-sleeve-systemet. Med dessa sovsäckar skjuter du in hela liggunderlaget i det avsedda facket i sovsäcken och förvandlar den till en kompositsäng.

Pad-sleeve-systemet kan fungera med båda uppblåsbara och skum liggunderlagså länge de är tillräckligt tunna för att glida in.

Vilket leder mig till den uppenbara frågan – vilken fungerar bäst – padsöglorna eller Big Agnes-systemet? Nåväl, efter att ha använt båda har jag min dom, som jag kommer att presentera senare.

Hjälp dig packa väskan

Medan hängande och kuddslingor kan vara på botten eller på sidorna, bör öglor som hjälper dig packa väskan vara där dina ben är.

Det finns många tekniker för att rulla ihop din sovsäck ordentligt – vilken som är att föredra kommer också att diskuteras senare.

Det vanligaste sättet är att vika ihop sovsäcken på mitten och sedan sakta rulla ihop den samtidigt som man trycker på för att minska volymen. Naturligtvis, innan du gör det, se till att väskan är helt dragkedja och stängd.

Som du kan se i följande video använder mannen som rullar ihop sin sovsäck garnet som är fäst vid öglorna för att trycka ihop och trycka ihop sovsäcken i bärsäcken.

Alla sovsäckar kommer inte med dessa trådar – men även om det primära syftet är att hänga den eller fästa den på din liggunderlag, kan du improvisera och köpa den separat.

Min sovsäck kom med öglor och inget annat, vilket är vad jag gjorde – på så sätt kunde jag både hänga den på tork och rulla ihop den hårt med samma snören.

  Hur rätar man ut en böjd tältstång? Arbetstips

Hängöglor

Ofta vaknade jag i mitt tält med en fuktig sovsäck. Artiklarna jag just länkade för att diskutera orsakerna till detta fenomen.

Jag kommer inte att fördjupa mig i det i den här aktuella artikeln, men jag känner att det är nödvändigt att nämna att en av de vanligaste anledningarna är läckage från beröring av tältet från insidan.

Om du vaknar med en våt sovsäck finns det två huvudalternativ – du kan packa ihop den och fortsätta, eller så – häng upp den på tork.

Tja, om din sovsäck är fylld med dunkanske att proppa den våt skulle äventyra dess värmeisoleringsförmåga.

När jag insåg det tog jag ofta en halvtimme på mig att torka min sovsäck. Innan jag funderade på att använda hängöglorna placerade jag den bara på trädgrenar som den är.

Lyckligtvis slutade det inte med en tår, men att förstöra en sovsäck av den anledningen är löjligt.

Sovsäckar har vanligtvis hängande öglor på sidorna, så när du hänger upp dem rör de inte marken eller blir smutsiga.

Fäst ett foder

Om din sovsäck har öglor på insidan är de förmodligen där för att fästa på din liner. Nu undrar du säkert, varför ska jag bry mig om att koppla ihop de två? Varför inte använda den som en filt hemma?

Svaret på det beror på att du har lite utrymme för manipulation i en sovsäck.

Till skillnad från din hemsäng är du i en sovsäck tätt täckt från alla sidor och du måste på något sätt lägga till ett foder till det paketet.

Den smala öppningen är ansvarig för konstant friktion mellan innerväggen och din sovsäck.

Det i sin tur pressar den till botten. Jag har hittat sovsäcksfoder krävs – Det är dock viktigt att använda dem på rätt sätt.

Knyt till din ryggsäck

Den här är inte ett officiellt mål för sovsäcksslingor, eller så tror jag.

Sovsäckar är vanligtvis fästa på dina ryggsäckar från utsidan, speciellt om det inte finns något fack som är utformat för att hålla dem.

För att knyta din väska på utsidan av din ryggsäck behöver du remmar på din väska och anpassade öglor på din ryggsäck. Du skjuter sedan remmarna genom öglorna och skapar ett fast paket.

I vissa fall gör inte bärväskan det och lösningen för detta diskuteras också längre fram i denna artikel.

Slingorna på dina sovsäckar kommer på plats när sovsäcken saknas. Återigen, det är inte ett officiellt mål; men jag tyckte att improvisationen var imponerande användbar.

Allt du behöver göra är att rulla ihop din sovsäck och knyta den med snören eller remmar du tagit med dig på vägen, med hjälp av öglorna längst ner. Jag kommer att förklara detta tillvägagångssätt mer i detalj senare.

Sammantaget rekommenderar jag starkt att du skaffar ett par elastiska snören innan du tar av eftersom de är lätta och kan tjäna dig i en mängd olika scenarier.

  Är tältvärmare säkra vid camping?

Vad är det korrekta sättet att rulla ihop min sovsäck?

Det finns två sätt att få ner din sovsäck i sovsäcken – du kan rulla den hårt samtidigt som du trycker påeller så kan du sätta tillbaka den som den är.

Vissa människor hävdar att den viktigaste faktorn i ekvationen är typen av sovsäck, som kan vara syntetisk eller dunfylld.

Ärligt talat tror jag inte att materialet har något med det att göra eftersom resultaten förblir desamma i båda fallen.

Det korrekta sättet att få ner din sovsäck i väskan är att lägga i den så här. Om du rullar ihop väskan hårt får du två problem i längden.

Först skapar du en komprimerad linje när du konsekvent viker den på mitten, som så småningom kommer att stanna där permanent.

För det andra, platta till fyllningen så att vissa delar av din påse kommer att fyllas och andra inte.

Om du vill hålla din väska jämnt fylld, rulla inte ihop den hårt som folk brukar göra. När jag sökte på internet efter sätt att bevisa min poäng kom jag över den här videon.

Ett tips han nämnde som jag inte har funderat på än är att vända ut och in på en dunfylld sovsäck först.

Tanken här är att det yttre lagret är mestadels vattentåligt och när du trycker in den i väskan så här får du en pösig packning.

Min väska har inga remmar

Moderna väskor har vanligtvis remmar som fäster sovsäcken i öglorna på din väska från utsidan. Om din väska inte har remmar kan du ha problem med att fästa den på din ryggsäck.

Ett sätt att komma runt detta är att lägga väskan i ryggsäcken – vissa ryggsäckar har till och med ett speciellt fack för detta.

Om inte, kan du behöva improvisera med följande metod.

Allt du behöver göra är att köpa fyra stycken rep att knyta din väska med. Använd två för att säkert fästa din väska och de andra två för att fästa väskan på din ryggsäcks öglor.

Det är där öglorna på din sovsäck också spelar in – använd samma rep för att fästa den i dina ryggsäcksöglor.

Vad är det korrekta sättet att hänga upp min sovsäck?

Som jag nämnde tidigare är några av öglorna på din sovsäck till för att hänga upp den på tork.

Det kan låta enkelt. Du måste dock ta några steg när du gör detta för att undvika hinder.

Om du väljer att hänga den från trädgrenar är mitt första råd till dig att använda en lång.

Korta grenar ökar chansen att din sovsäck träffas av själva stammen som inte är slät och kan slita sönder din sovsäck.

Jag rekommenderar också att använda långa rep för det. Om du bär korta är det mer sannolikt att din väska skaver mot grenen och skadas. Om dina hängöglor ligger i botten rekommenderar jag att du väljer en hög gren att torka på – av två anledningar.

  Vilka är de två vertikala polerna på baksidan av en basbåt?

För det första är det på så sätt mindre sannolikt att din väska blir fuktig och smutsig av att vidröra marken nedanför.

Dessutom, om din väska hänger högt är den mer utsatt för vind och skulle torka upp mycket snabbare.

Pad-Sleeve System vs. Stigslingor?

Som jag nämnde tidigare så finns sovsäcken med öglor ibland för att koppla till ditt liggunderlag.

På den noten har jag föreslagit att fixen liknar Big Agnes sömnsystem, där kudden glider rakt in i ett inbyggt fack.

Så vad är domen – vilken fungerar bäst? Efter att ha använt båda teknikerna föredrar jag pad-sleeve-systemet framför öglorna.

Anledningen till detta är att öglor ofta inte räcker till och kuddarna kan fortsätta glida åt sidorna under natten.

Nackdelen med Big Agnes sovsystem är att väskorna som innehåller det tenderar att vara dyrare. Vill man ha maximal komfort tycker jag att de är värda de extra pengarna.

Vad är en komprimerbar sovsäck?

a komprimerbar sovsäck är en som packar väldigt liten. Termen kan syfta på bärsäcken eller på annat sätt – till själva sovsäcken.

När man talar om väskan brukar tillverkarna antyda att den har kompressionsremmar som möjliggör extra kompression efter packning.

När det gäller själva påsen kan en klämbar påse krympa avsevärt innan den packas.

Det gäller både syntet- och dunsovsäckar; dock tenderar de med dun att packa mindre och är lätta.

Fördelen med dessa sovsäckar är att de tar mindre plats i din ryggsäck, men du ska inte bli förblindad av begreppet, eftersom de flesta moderna sovsäckar är imponerande komprimerbara ändå.

Slutsatser

Syftet med sovsäcksöglor är ofta oklart; men om du gräver i dem lite mer kan du bli förvånad över hur användbara de är.

Om de vaknar i en fuktig sovsäck gör de ett bra jobb med att hänga upp den på tork. Jag rekommenderar att du använder ett långt rep för detta och hänger det tillräckligt högt.

Öglarna hjälper dig även när du ska packa – du kan använda dem för att komprimera väskan så att den sitter tätt i väskan.

Om de är på insidan av din sovsäck, är deras syfte vanligtvis att säkra ditt foder så att det inte glider av över natten.

För det måste du också se till att fodret har en bra fästmekanism också.

Om bärväskan på något sätt saknas kan du använda öglorna för att fästa sovsäcken på din ryggsäck, i det här fallet även med snören. Fyra garn kan vara den bästa lösningen i detta fall, precis som beskrivits ovan.

Jag hoppas att min artikel äntligen besvarade din fråga och kanske gör din framtida resa mer fördelaktig.

Låt mig veta om dina tveksamheter genom att lämna en kommentar nedan!