Vad är Mil Spec Paracord?

Den som funderar på att köpa paracord har stött på begreppet ”Mil-Spec”. Är det verkligen skillnad mellan kommersiell och mil-spec grade paracord 550? Eller är det bara ett marknadsföringsknep för att höja priset? Vad är Mil Spec Paracord?

Mil spec paracord är alla typer av paracord som uppfyller militära kvalitets- och teststandarder. Äkta mil spec typ 3 eller 4 paracord 550/750 har ett ytterskal i nylon (ej polyester), armygrönt eller benvitt, och 7-9 tvinnade trådar och en enda spårsnöre för att indikera sladdstyrka. Vissa företag använder termen ”Mil Spec” för att höja priset, så undersök tillverkaren innan du köper.

Att köpa äkta typ 3 eller typ 4 ”Mil Spec” paracord garanterar en viss kvalitetsnivå. Det finns över 50 regler som tillverkare måste följa för att göra äkta mil spec-sladd. Militären utsätter sladden genom omfattande tester och säkerställer att den uppfyller lägsta kvalitetsstandarder.

Tyvärr finns det inget tillsynsorgan på den civila marknaden för att inspektera paracord, så du bör undersöka tillverkaren innan du gör ett köp. jag älskar verkligen Paracord Planets 550 Mil-Spec sladd (Jag låter färgvalen glida), men det finns många företag som säljer liknande produkter.

I resten av det här inlägget kommer jag att förklara skillnaden mellan mil spec och paracord av kommersiell kvalitet. I slutet av det här inlägget kanske du bestämmer dig för att Mil-Spec inte är värt prishöjningen!

Vad betyder Mil Spec Paracord?

Termen Mil-Spec används ofta av paracord-tillverkare, men vad betyder egentligen mil spec paracord? Det betyder inte mycket eftersom tillverkare tenderar att ljuga om mil-spec-betyget. Men om du kan hitta en äkta mil-spec sladd som kräver omfattande tester och sladden uppfyller eller överträffar de annonserade säkerhetsklassificeringarna.

Så, vad är mil-spec paracord? Mil-Spec paracord är paracord som uppfyller militära specifikationer enligt definitionen i dokumentet ”Mil-C-5040”. Det är ett 20-sidigt dokument som diskuterar alla aspekter av paracord, med fastställda förväntningar på sladden och nödvändiga testprotokoll.

Den täcker färg, prydlighet, tjocklek, knuthållfasthet, draghållfasthet, sträckning, material, garnavstånd, antal nystan, sträckning, förpackning, ljus-/värme-/vatten-/kemikaliebeständighet och minst 50 andra godtyckliga krav. Varje aspekt av mil spec paracord måste uppfylla eller överträffa minimikraven för testning för att bli certifierad.

Militären har använt paracord i över 100 år, så de sammanfattade verkligen testkriterierna. Se bara på Static Line-fallskärmarna som användes under andra världskriget som hade 24 statiska paracord 550-linjer för att stödja en enda persons kroppsvikt.

Det finns många olika företag som säljer ”Mil-Spec” paracord. Tyvärr ljuger de flesta säljare du ser på Amazon och Ebay om deras ”Mil-Spec”-betyg. jag älskar verkligen Paracord Planets 550 Mil-Spec sladd! Det är prisvärt, kommer i 50-1000ft rullar och finns i många olika färger.

  Vad är åsarna på en ficklampa till för?

Tekniskt sett finns mil-spec sladd bara i armygrönt och benvitt, men jag låter det vara som det är. Du kan verkligen inte slå kvaliteten och det är ungefär 2/3 av priset du skulle betala i en typisk friluftsbutik.

Skillnaden mellan Mil-Spec och Commercial Grade Paracord

Skillnaden mellan mil-spec och kommersiell paracord

Bli inte så upphängd av valet mellan mil-spec och kommersiell paracord. Det blir ingen märkbar skillnad i kvalitet mellan två jämförbara sladdar från samma tillverkare. Det är bättre att fokusera på produktens tekniska specifikationer och titta på säljarna/produktrecensioner.

När du har hittat en pålitlig tillverkare kan du ytterligare begränsa den till mil-spec kontra kommersiell kvalitet. Här är några sätt att se skillnaden mellan mil-spec och kommersiell sladd.

  • Antal strängar: Äkta Mil-Spec sladd har (7-9) trådar i mitten av nylonskalet och en Manufacturer ID Tracer tråd för att indikera styrka. Titta på bilden ovan och lägg märke till spårämnet i paracorden.
  • Material: Nylon är det enda godkända materialet som kan användas med mil-spec paracord. Vissa företag försöker skicka polyestersladd som mil-spec, men polyester är mindre hållbart. Ny polyester ser blankare ut än nylon och känns vanlig (tänk polyesterkläder).
  • Färg: True mil-spec sladd finns bara i armygrönt och benvitt, men färgen gör ingen skillnad för sladdens kvalitet. De flesta företag säljer ett brett utbud av ”Mil-Spec”-färger som inte är tekniskt godkända, men du måste vara en förespråkare för att klaga.

Att använda sladd av kommersiell kvalitet betyder inte alltid att man köper en produkt av lägre kvalitet. Du behöver bara göra din forskning om tillverkaren och se upp för tecken på produkter av låg kvalitet.

Kvalitetsparacord ska ha minst 7 trådar av tvinnat 2- eller 3-lagers sladd och ska inte se sliten/fluffig ut. Att minska antalet trådar i linjen ger extra belastning på varje enskild sladd. Genom att sprida vikten minskar du risken för katastrofala fel och förlänger sladdens livslängd.

Det yttre skalet ska vara av nylon istället för polyester. Lita på din magkänsla, be om återbetalning om det ser/känns billigt!

Är polyester paracord verkligen så dåligt?

Paracord som är gjord av polyester är inte alltid en dålig sak. Polyester rivs snabbare under spänning, men den har ett antal positiva egenskaper. Polyester absorberar inte vatten, veck mindre snabbt och är värme/UV-beständig.

Om du använder paracorden i våt miljö är polyester vägen att gå. Vatten minskar styrkan hos nylon paracord med 30 %, så en polyesterlina blir ännu starkare i våta miljöer. Jag använder polyester täckt i min båt hela tiden eftersom jag ständigt blötlägger linorna.

Hitta äkta Mil-Spec Paracord

Att hitta äkta mil-spec paracord garanterar en minimistandard för testning, men det finns inget tillsynsorgan som testar paracord för den civila marknaden. Så vilket företag som helst kan hävda att deras produkt uppfyller militära specifikationer utan att någonsin genomgå militära tester.

  Vad ska jag göra om jag ser en prärievarg när jag är ute och promenerar?

Det enda sättet att ta reda på om det verkligen är mil spec paracord är att undersöka företaget och läsa recensioner på sladden. De flesta av de billiga paracord-tillverkarna du ser på Amazon och Ebay säljer falska mil-spec sladd. Det är nog tillräckligt bra för de flestas behov, men det är inte värt att betala den extra kostnaden för budgetsladdar.

Paracord Planet är ett av få företag som säljer äkta mil-spec sladd till ett rimligt pris. Här är en lista över dem Paracord Planets Mil-Spec Paracord 550 Typ 3 sladd. Vissa färger är tekniskt sett inte certifierade med mil-specifikationer, men de uppfyller alla kvalitetsstandarder för militärt korg. Du kan köpa deras sladdar i en mängd olika färger och spolar från 50-1000ft till ett rimligt pris.

Vad är skillnaden mellan Type 3 och Type 4 Mil-Spec Paracord

Mil-Spec paracord kan delas in i två olika kategorier: typ 3 och typ 4 mil-spec sladd. Det finns tekniskt lågstyrka typ I, IA, II, IIA sladdar som uppfyller militära specifikationer, men jag har aldrig sett dem på marknaden som mil-spec sladdar.

  • Typ 3 Mil-Spec sladd (Paracord 550): Typ 3 mill spec cord liknar paracord 550 av kommersiell kvalitet. Det betyder bara att det är en 7-9 tråd med en statisk belastning på 550 pund (aka draghållfasthet). Den kan bära 550 pund stationär vikt eller 110-165 pund realistisk arbetsvikt.
  • Typ 4 Mil-Spec-sladd (Paracord 750): Typ 4 mil spec-sladd liknar paracord 750 av kommersiell kvalitet. Det är en 11-trådig sladd med en statisk lastkapacitet på 750 lb och en realistisk arbetsvikt på 150-225 lb. Så den blir tjockare och tyngre än typ 3 sladd.

Jag har gett en kort förklaring nedan, men kolla in mitt andra inlägg som förklarar styrka och viktgränser för paracord för en djupdykning i ämnet

De flesta mil-spec paracord faller under typ 3 Paracord 550-beteckningen. Förstå bara att ovanstående betyg endast gäller stationära och långsamt rörliga föremål. Om du applicerar fallkraft eller dynamisk kraft (riktningsenergi) på repet kommer det att förstärka föremålets vikt. Arbeta i den nedre delen av de rekommenderade intervallen och försök att minimera föremålets rörelse.

Så du kan inte använda Paracord 550 för bergsklättring, rappellering eller hängning av en campinghängmatta, även om din vikt ligger inom det realistiska arbetsbelastningsintervallet. Allt som krävs är ett snabbt fall på 2-3 fot för att öka belastningen över repets maximalt godkända betyg.

Här är ett exempel: En person med en medelvikt på 180 pund skulle kunna hänga från paracord 550, men ett fall på tre fot skulle skapa en kraft på 1806 pund, vilket orsakar katastrofala fel i linan. Längre droppar skulle förstärka effekten och skapa ännu mer kraft (6ft drop är 3612lbs kraft).

  Kan jag flyga med campingbränsle?

Behöver jag Mil-Spec Paracord?

Ärligt talat, du behöver förmodligen inte mil spec paracord. De flesta anser mil spec paracord vara överlägsen kommersiell grad paracord. I bakhuvudet är det lätt att motivera en liten kostnadsökning för att få en bättre produkt.

Det är sant i vissa fall, men det finns ingen fast standard för paracord som säljs till allmänheten. Äkta militär paracord garanterar en kvalitetsnivå över genomsnittet och certifierad lastkapacitet, eftersom den är omfattande testad.

Tillverkare har lärt sig att märkningen av deras sladd som mil spec gör att de kan höja priset. Så de märker alla sina 550lb paracord som mil-spec typ III och 750lb paracord som mil-spec typ IV. De säljer det på den civila marknaden så det finns ingen som kontrollerar betygen och det finns inget straff för att ljuga om betyget.

Det finns inget tillsynsorgan som inspekterar Paracord

Tyvärr finns det ingen reglering av termen mil-spec, så det kan vara svårt att skilja mellan två stilar av paracord från samma märke. Paracord är inte som andra statliga produkter (mjölk, ägg, etc.). Militären inspekterar deras inköp, men det finns inget styrande organ för att inspektera privat försäljning av paracord.

En typisk mil-spec 550 paracord linje har 7 trådar inuti och paracord 750 har 11 trådar. Hur väl dessa trådar tål stress beror på säljaren.

Paracord är bara lika pålitlig som säljaren, så satsa inte på billiga kinesiska paracord-märken utan namn. Det yttre omslaget kommer att lossna från den inre sladden och de använder billiga inre trådar som inte tål missbruk. Billiga paracords är bra för grundläggande uppgifter, men inte mycket dyrare för premiummärken.

Om du letar efter en stor rulle paracord, kolla in ett välrenommerat företag som Paracord Planet (Paracord 550 Mil-Spec). Alla deras sladdar är certifierade enligt mil-specifikationer till ett förvånansvärt lågt pris jämfört med märken du hittar i friluftsbutiker. Det är ungefär 2/3 av priset av vad du kan få tag på i en typisk friluftsbutik.

Förstå bara att om du köper en stor rulle, måste du avsluta ändarna för att undvika sprickor och fransar. Att täta ändarna är enkelt! Allt du behöver göra är att bränna änden med en tändare för att smälta ihop paracorden. Du kanske också vill bättra på änden med ett vasst föremål för att få det att se snyggt ut.