Vad är metallstället i mikrovågsugnen till för? 7 tips för säker användning

Det är häpnadsväckande. Vi har blivit tillsagda att ALDRIG lägga metall i mikrovågsugnen. Men så tittar vi i en ny mikrovågsugn och den har ett stort gammalt metallställ precis där i mitten! Hur kan det vara såhär?

Och vad är metallställ i min mikrovågsugn för?

Metallstället som kommer inuti nya mikrovågsugnar kan säkert användas för att tillaga flera saker samtidigt (t.ex. en på gallret och en på snurrbrickan). Grillgallret i metall är också användbart för jämnare tillagning och upptining eftersom det värmer upp maten från alla vinklar.

Men orsakar inte detta metallställ gnistor (som andra metallföremål i mikrovågsugnen)? Och hur kan du försäkra dig om att du använder ställningen på ett säkert sätt? Vi kommer att täcka dessa frågor och några andra härnäst:

Vad är metallstället i mikrovågsugnen till för?

Metallstället i mikrovågsugnen har ett par olika syften. Metallstället som kommer inuti nya mikrovågsugnar kan säkert användas för att tillaga flera saker samtidigt (t.ex. en på gallret och en på snurrbrickan).

Grillgallret i metall är också användbart för jämnare tillagning och upptining eftersom det värmer upp maten från alla vinklar.

Nu när vi vet vad metallstället används till, låt oss prata om några tips för att använda det bäst.

7 tips för att använda mikrovågsstället i metall

Det finns några viktiga överväganden för att korrekt använda metallstället i din mikrovågsugn. Här är en video från Samsung (en av de största apparattillverkarna) som ger en översikt över hur man använder metallstället i sina mikrovågsugnar:

Den här videon berörde några av de viktigaste punkterna för att säkert använda metallgrillstället. Vi kommer att täcka dessa, och några fler härnäst.

1. Se till att racket är korrekt installerat

För att undvika gnistor och andra problem är det viktigt att metallstället installeras med plastkrokarna på insidan av mikrovågsugnen.

Metallstället får inte komma i kontakt med mikrovågsugnens sidor (eller baksida). Om stativet placeras felaktigt och kommer i kontakt med mikrovågsugnens metallsidor kan detta skapa gnistor.

Se även  Hur du gömmer elektriska sladdar på ditt golv

Men oroa dig inte för mycket om detta, eftersom stället är designat för att glida rätt på plats på dessa plastkrokar, så det är ganska lätt att få rätt.

2. Ta bort metallstället när det inte används

Mikrovågsugnen kommer med ett metallställ inuti, men enl Frigidairebör du undvika att förvara metallstället i din mikrovågsugn.

Med andra ord, om du inte aktivt använder metallstället, bör du ta ut det från mikrovågsugnen och förvara det på en hylla, i ett skåp, etc..

3. Kom ihåg att rotera mat

Metallstället är fast, till skillnad från snurrbrickan i botten av en mikrovågsugn. Som ett resultat, om du lagar mat eller värmer upp en måltid i mikrovågsugnen, kan du behöva rotera eller vända maten under tillagningen.

Om du missar detta steg kanske din mat inte tillagas helt eller jämnt.

Om du lagar en färdigförpackad måltid, som en TV-middag eller Hot Pocket, kommer förpackningen sannolikt att innehålla instruktioner. Kontrollera instruktionerna för att se om det finns en specifik tidpunkt som de rekommenderar att vända maten.

4. Använd inte en bryningsskål

Enligt GE Appliancesdu borde undvik att använda en bryningsform på mikrovågsugnens metallställ, eftersom det kan skada gallret.

Som du har sett från de tidigare punkterna är mikrovågsställen ganska specifika i sin design, och om racken är skadad eller skev kan det orsaka andra problem.

5. Undvik att poppa popcorn

Det rekommenderas också att du undvik att poppa popcorn när metallstället är installerat.

Ett potentiellt problem med att poppa popcorn är att när popcornpåsen expanderar kan den trycka av metallstället från krokarna. Detta kan sedan orsaka flera problem, inklusive potentiellt gnistor.

6. Kör inte mikrovågsugnen utan mat

När din mikrovågsugn innehåller ett metallställ bör du också undvik att köra mikrovågsugnen om den är tom (t.ex. ingen mat inne).

Se även  Varför fortsätter jag att lukta nagellack när det inte finns något

Det är förmodligen bra att undvika att någonsin köra mikrovågsugnen när den är tom, men detta gäller särskilt när din mikrovågsugn innehåller ett grillställ i metall.

7. Använd mikrovågssäkra diskar

Videon från Samsung nämnde också vikten av att använda mikrovågssäkra rätter. Bara för att du använder grillgallret är du inte undantagen från andra normala säkerhetsåtgärder för mikrovågsugn.

Så, använd mikrovågssäker keramik, mikrovågssäker plast osv. Och du borde vara redo.

Låt oss härnäst ägna lite tid åt problem med gnistor i metallstället.

Metallställ gnistor i mikrovågsugn

Om ditt mikrovågsställ börjar gnista är det mycket troligt att det är problem med hur det är monterat.

Först, jagOm du ser gnistor inuti din mikrovågsugn, bör du stoppa mikrovågsugnen omedelbart.

Sen du kontrollera om racket är felaktigt installerat och om det kommer i kontakt med väggarna i mikrovågsugnen någon gång.

Tänk också på att mikrovågor vanligtvis är utformade för att fungera med det specifika ställ som medföljer enheten. Så att använda ett annat metallställ kan orsaka ytterligare problem. Personligen skulle jag undvika att använda ett annat metallställ än det original som följde med mikrovågsugnen.

Om du använder originalstället verkar det vara korrekt installerat, och av någon anledning gnistar din mikrovågsugn fortfarande, då kan det vara ett mekaniskt problem. Kontakta supportlinjen för din apparattillverkare för mer information.

Hur kan en mikrovågsugn ha ett metallställ?

Okej, nu för de nyfikna, låt oss prata om hur en mikrovågsugn kan ha ett metallställ i första hand.

Metallstället som följer med en mikrovågsugn är speciellt utformat för att undvika de förhållanden som krävs för att skapa gnistor.

Gnistor i en mikrovågsugn orsakas vanligtvis när metall kommer i kontakt med mikrovågsugnens inre metallytor (baksida, sidor, etc.), eller när det finns metall inuti som har spetsar eller kanter. Till exempel kan gafflar, aluminiumfolie eller snoddar orsaka gnistor i en mikrovågsugn.

Mikrovågsställ undviker kontakt med mikrovågsugnens metallbeklädnad eftersom den är förhöjd och hålls på plats med plastkrokar. Mikrovågsställ är också utformade för att undvika de typer av kanter som uppmuntrar gnistor.

Se även  Har alla rökdetektorer batterier?

Det finns mycket vetenskap som går in i allt detta, men det är den förenklade förklaringen. Om du vill ha en djupare förståelse, nedan är en bra video från Huffington Post, som illustrerar hur mikrovågorna som sänds ut av en mikrovågsugn, kan skapa gnistor med vissa former av metall.

Innan du tittar på den här videon, lägg till den klassiska friskrivningsklausulen ”prova inte det här hemma”. Detta är intressant i informationssyfte, men vänligen undvik att placera metall (förutom det ursprungliga mikrovågsstället) inuti din mikrovågsugn.

Kan jag lämna metallstället i min mikrovågsugn?

Du bör ta bort metallstället från mikrovågsugnen om du inte aktivt använder det. Du bör inte förvara gallret i din mikrovågsugn. Och om du bara använder den nedre snurrbrickan i din mikrovågsugn, bör du också ta bort metallstativet eftersom det kan förlänga tillagningstiderna.

Kan jag sätta in en tallrik i ugnen?

Tallrikar kan gå in i ugnen om de är märkta som ugnssäkra. Denna etikett finns vanligtvis på botten av plattan. Vanliga plåtmaterial som är ugnssäkra är glas, keramik, metall och gjutjärn. Om du sätter in en plåt som inte är ugnssäker i ugnen kan den spricka eller gå sönder.

Vad händer om du ser gnistor i din mikrovågsugn?

För det första, stoppa din mikrovågsugn omedelbart. Vanligtvis betyder det att metall av misstag har placerats inuti mikrovågsugnen som en kniv eller gaffel, eller kanske en mugg med metallisk finish. Ta bort objektet och försök igen. Om det fortsätter att gnista, byt ut allt i mikrovågsugnen med en enkel keramisk mugg och fyll den till hälften med vatten. Försök igen. Om det gnistor igen, sluta använda din mikrovågsugn. Tyvärr kommer du behöva reparera eller byta ut din mikrovågsugn.

Lämna en kommentar