Vad är medelvikten för en snöskoter? (Med exempel på toppmodeller)

När det kommer till att köpa en snöskoter håller många blivande pulkaåkare priset högst upp i åtanke. Det är definitivt en viktig faktor, men du vill också undersöka vikten på din framtida snöskoter. Vad är medelvikten på en släde?

I genomsnitt väger en snöskoter 490 pund, vilket du kan runda upp till 500 pund. Upp till 60 pund vikt kan komma från en full tank med gas och mellan 7 och 50 pund kan komma från slädens spår.

Framöver kommer vi att prata mer om skotervikt, inklusive vad som bidrar till tyngden hos den genomsnittliga släden. Vi går också igenom vikterna för några av de mest populära skotermodellerna på marknaden så att du kan hitta rätt släde för dig. Du kommer inte att vilja missa det, så fortsätt läsa!

Hur mycket väger snöskotrar i genomsnitt?

Vi slog fast i introt att en genomsnittlig snöskoter väger 500 pund, ge eller ta. Finns det tyngre snöskotrar där ute? Åh ja! Detsamma gäller för lättare vikter också. Så vad ökar en snöskoters vikt? Alla möjliga olika områden av slädens konstruktion, som vi nu ska undersöka närmare.

Material

Beroende på vilken typ av snöskoter du köper kommer dess kaross att vara gjord av ett annat material. De vanligaste alternativen är fiber och metall. Kolfiber har blivit populärt bland snöskotertillverkarna eftersom det väger mindre än metall. Det är också nästan lika hållbart tack vare de senaste framstegen.

Men om du är särskilt aggressiv på din snöskoter, är en släde gjord med fiberkropp förmodligen inte något för dig. Den här typen av släde klarar inte för mycket smäll utan att fiberkroppen splittras. När det väl händer måste hela kroppen bytas ut. Du kommer också att spendera mycket mer pengar på en snöskoter med fiberkaross jämfört med en metall.

Metallkroppar kan få stryk lite, men du kan få bucklor på din släde om du inte är försiktig. Dessa kan repareras snarare än ersättas, vilket är bra, eftersom bucklorna är fula.

En snöskoter i metall kommer också att väga mer än en fiber, men metallhöljet tenderar också att öka slädens hållbarhet. Du kommer vanligtvis att betala mindre för en släde med metallkropp än en fiber.

Den andra nackdelen med en metallsläde förutom den extra vikten är sannolikheten för rost. Vatten + metall ger ofta rost, inklusive både insidan och utsidan av snöskoterns metallkropp.

  Hur man gör puderig snö klibbig

Sittplatser

Hur många säten du har byggt in i din släde kommer definitivt att bidra till fordonets totala vikt. En enpersonssläde väger mindre än en tvåsitsig och en tresitsig och så vidare. Vidare kan sittmaterialet också lägga till några pund till din totala snöskotervikt.

Visst, klädseln i sig är inte supertung, men metallbasen som utgör sätet är det absolut. Detsamma gäller skummet som går mellan metallen och klädseln.

Spår

Dina snöskoterspår är en annan tung komponent i ditt fordon. Du kommer inte att se gummiband längre om inte din snöskoter är ganska mycket gammal, men Kevlar-banor är inte alla särskilt lätta. Åtminstone kan dina spår lägga till 7 pund till vikten på din snöskoter, men det är mer sannolikt att spåren väger 37 till 51 pund. De kilona går ihop!

Motor

Motorn är hjärtat i din snöskoter, och det är också den överlägset tyngsta delen. När du ser en motorbeskrivning som nämner ccs, handlar det inte enbart om hastighet, utan snarare ett mått på vikten relaterad till motorkapaciteten som representeras i kubikcentimeter. Ju mer hög kapacitet din slädes motor har, desto mer bränsle kommer den att använda, vilket vanligtvis betyder att den har fler ccs.

Tvåtaktsmotorer, som inte når temperaturen hos fyrtaktsmotorer, är de mindre tunga av de två. Ändå kan din snöskoters motor väga mellan 86 och 160 pund.

Bränslekapacitet

Slutligen, hur mycket bränsle som finns i tanken på din släde kan också påverka vikten. Detta är en faktor som förändras hela tiden, eftersom om din tank är fylligare med gas, så kommer den att väga mer än om din tank är nästan tom. För varje liter gas du fyller på lägger du till ungefär 6,3 pund. Således kan en full tank med bensin tappa så många som 60 pund till vikten av din snöskoter om du fyller den till brädden!

Torrvikt vs våtvikt: Vad är skillnaden?

När du börjar gräva djupare i snöskotervikten kan du se att tillverkare refererar till slädens vikt på två olika sätt. Den första av dessa är torrvikt och den andra är våtvikt. Den ena vikten kommer vanligtvis att vara något högre än den andra, vilket har du undrat, vad är skillnaden?

  Kajakpaddling i Spring State Park – Ocala, FL

Detta kan variera från tillverkare till tillverkare, men i allmänhet beräknar en snöskoters våta vikt vikten av alla vätskor som behövs för att släden ska fungera. Dessa skulle innefatta bränsle enligt beskrivningen ovan samt kylvätska och motoroljor. Som ni vet från förra avsnittet kan vikten av snöskotervätskor ibland vara ganska hög, så det är bra att känna till en slädes våta vikt.

Torrvikten är helt enkelt vikten av din snöskoter med alla vätskor borttagna.

Vilka är de tyngsta snöskotrarna på marknaden?

Låt oss sedan prata om några av de mest tunga snöskotrarna som finns tillgängliga från dina favoritmärken som Ski-Doo, Polaris och Arctic Cat. Dessa slädar är alla 2020 eller 2021 modeller om inget annat anges.

 • Polaris 2021 TITAN Adventure 155 – 658 pund torr, 14 gallon bränslekapacitet
 • Polaris 2021 TITAN XC 155 – 605 pund torr, 14 gallon bränslekapacitet
 • Arctic Cat ZR 9000 Thundercat – 603 pund torr, 9,9 gallon bränslekapacitet
 • Ski-Doo 2021 Grand Touring Limited med Rotax 900 ACE Turbo-motor – 602 pund torr
 • Polaris 2021 TITAN SP 155 – 602 pund torr, 14 gallon bränslekapacitet
 • Ski-Doo 2021 Expedition Xtreme – 596 pund torr
 • Arctic Cat Norseman X 8000 – 558 pund torr
 • Ski-Doo 2021 Renegade X-RS Late Intro (2020.5) – 500 pund torr

Är en tyngre eller lättare snöskoter rätt för mig?

Vi har diskuterat tunga snöskotrar genom hela den här artikeln, men betyder det att en tyngre släde är ditt enda alternativ? Absolut inte! Du kan också välja en lätt snöskoter om det är det som gör dig mer bekväm.

Finns det någon skillnad? Det finns det faktiskt. För det första rapporterar många pulkaåkare en förändring i känslan av sin snöskoter när de åker på en lättare jämfört med ett tyngre fordon. För vissa kan sättet som en tyngre snöskoter hanterar kännas helt naturligt medan andra förare kan känna att de kämpar mot sin skoter med varje manöver de försöker göra, från svängar till trick och till och med stopp.

Du kommer vanligtvis inte att märka något som 13 till 20 extra pund, men om din snöskoter är 80 pund tyngre än en du har åkt tidigare, kan det kännas viktigt för dig. Det är nästan som att lägga till en extra ryttare på, trots allt.

  Hur man flyger fisk från en kajak

Tänk dock på att tyngre snöskotrar tenderar att ha mer kraft, eftersom de ofta inkluderar fyrtaktsmotorer som ökar deras totalvikt. Detta är inte alltid uteslutande sant, så gör dina läxor om du vill ha en tung och kraftfull släde.

Om du bestämmer dig för att en tyngre snöskoter bäst passar dina behov, så är de vi delade ovan några av de största tungviktarna som finns. Alla överstiger 600 pund förutom Ski-Doo Renegade X-RS, som bara åker förbi vid 600 pund även när den är torr. Någon av ovanstående modeller är verkligen tyngre än den genomsnittliga snöskotern på 500 pund.

Om du vill ha en släde som väger 600 pund och mindre, har du massor av fenomenala alternativ från alla dina favoritmärken för snöskoter. Här är en lista för att komma igång:

 • Arctic Cat LYNX 2000 LT – 567 pund torr, 11,2 gallon bränslekapacitet
 • Arctic Cat ZR 8000 RR – 521 pund torr, 11,7 gallon bränslekapacitet
 • Ski-Doo Grand Touring Sport – 498 pund torr, 9,5 gallon bränslekapacitet
 • Ski-Doo MXZ X-RS – 486 pund torr, 9,5 gallon bränslekapacitet
 • Ski-Doo Backcountry X-RS – 484 pund torr, 9,5 gallon bränslekapacitet
 • Polaris 600 INDY XC 137 – 462 pund torr, 12 gallon bränslekapacitet
 • Arctic Cat M 8000 Hardcore Alpha One – 460 pund, 11,7 gallon bränslekapacitet
 • Ski-Doo Summit X – 457 pund torr, 9,5 gallon bränslekapacitet
 • Polaris 600 Switchback PRO-S – 447 pund torr, 12 gallon bränslekapacitet
 • Polaris 600 RUSH PRO-S – 432 pund torr, 12 gallon bränslekapacitet
 • Polaris 800 PRO-RMK 163 – 413 pund torr, 11,5 gallon bränslekapacitet

Slutgiltiga tankar

Den genomsnittliga snöskotern väger cirka 500 pund, men beroende på slädens material, antal säten och motortyp kan vikten vara högre eller lägre än det riktmärket. Kom också ihåg att snöskotertillverkare kommer att lista sina slädar efter torrvikt (inga vätskor) och våtvikt, vilket är när släden är full med kylvätska, bränsle och andra vätskor.

Oavsett om du vill ha en smalare, strömlinjeformad släde som väger mindre än 500 pund eller en enorm tungviktare som väger långt över 600 pund, har du många alternativ. Lycka till!