Vad är landström i en husbil?

Husbilar, oavsett om de är motoriserade eller dragbara, kräver ström för att driva någon av de elektriska enheterna som är installerade i husbilen, antingen från landström eller batterier. De kan också lita på en kombination av båda kraftkällorna, beroende på husbilens elektriska system.

Så, vad är landström i en husbil? Landström är anslutningen av ström genom ett växelströmsnät från en extern strömkälla som en husbilscampings elektriska piedestal till din husbils strömkabel. Denna anslutning ger en 120-volts strömförsörjning för att köra olika apparater inom husbilen.

De flesta husbilar är utrustade med landströmsladdar. Det finns tre vanliga anslutningstyper, var och en med olika strömstyrka, mer om det lite längre ner. Vissa men inte alla av de större campingplatserna kommer att ha elektriska piedestaler med alla tre anslutningstyper tillgängliga.

En förstärkare är mätningen av elektriskt flöde. Ju fler ampere, desto större mängd ström flyter genom sladden till den elektriska enheten. Ju högre strömstyrka, desto högre strömflöde; ju mer ström som förbrukas, desto större nätsladd krävs.

Elsystem för husbilar

Att förstå de grundläggande begreppen kraft är till hjälp för att förstå skillnaderna i kraft i din husbil. En grundläggande formel, Watt = Amps x Volt (W=AxV) som berättar hur många olika elektriska apparater du kan ha igång samtidigt, eller hur mycket ström du behöver för att driva dem.

En watt är mätningen av elförbrukning. Det bästa sättet att fastställa strömförbrukningen är att hämta det från enhetens namnskylt eller användarmanual. Om tillverkaren inte anger watt, kan du beräkna det med ovanstående formel.

Watt representerar total effekt, som är produkten av ström eller ampere och spänning. Så länge du känner till den tillgängliga effekten och håller dig under den mängden, kommer dina elektriska kretsar att fungera normalt. Men om du överskrider effektgränsen kan du lösa ut den elektriska brytaren, något du kan ha gjort genom att försöka köra för många enheter samtidigt.

AC (växelström) är ström som ändrar riktning under en cykel. Däremot flyter DC-elektricitet (Direct Current) bara i en riktning.

Många husbilar har ett tvådelat elektriskt system: en 12-volts likström och ett 120-volt, landström, elsystem. Batterier driver 12-volt. Det är möjligt att din husbil har några få batterier, men dessa batterier är ansvariga för att driva föremål som varmvattenberedare, ugn och lampor.

  Varför drar husbilar jeepar?

120-volt är den mer framträdande kraftkällan som krävs när man vill köra större apparater som en TV och de flesta köksmaskiner.

Genom att inkludera en växelriktare för DC till AC-ström kan du konvertera din 12-volts batterikraft till 120-volt för att driva större apparater utan att vara ansluten till landström. Var dock medveten om hur länge du använder växelriktaren på en gång eftersom, som alla batterier kommer strömmen så småningom att ta slut och behöver laddas om.

Det är därför det är fördelaktigt att använda landström när du är på en campingplats eller husbilspark. När den är ansluten till landström kan den även ladda upp dina 12-voltsbatterier.

Andra inlägg av intresse

  • När ska jag slå på min husbilstankvärmare?
  • De 8 bästa skåpbilarna du kan campa i
  • Varför vi köpte en Yeti-kylare

Alternativ för RV-strömkälla

Landströmsladdar finns i två olika strömstyrkor, 30-amp och 50-amp. För att bryta ner skillnaderna har 30-amp-sladden tre stift, medan 50-ampen har fyra stift. Som nämnts ovan kommer den högre strömstyrkan att ge mer effekt.

Det finns en tredje strömstyrka som ger 120 volt, vanligtvis på några av de mindre släpvagnarna, en 20-amps sladd som är ett 15/20-amp kraftsystem. Detta system ger 1 800 till 2 400 watt effekt.

30-ampssystemet ger också 120 volt men erbjuder en större watt på 3 600 watt.

50-ampers uttag med fyra stift ger 240 volt, två 120-volts heta kablar som försörjer två separata 50-amp, 120-volts matningar som delas av husbilens elbox och ger 12 000 watt effekt.

Skillnaden i effekt mellan 30-ampere och 50-ampere ökas med mer än tre gånger. Vissa husbilar har ett Electrical Management System (EMS) som automatiskt stängs av när strömbehovet överstiger tillgängligheten. Detta fungerar som en säkerhetsåtgärd innan strömstöten blir för stor och skadar några komponenter.

Vissa husbilar kräver 240-volts anslutningar för större apparater som torktumlare, men för landström behövs bara 120 volt. Så det är viktigt att du vet hur mycket kraft din husbil kan hantera med hjälp av formeln som nämns för att säkerställa skydd för ditt kraftsystem.

Elförsörjning för camping

Återigen i de flesta fall har campingplatser bestämmelser för att passa dina husbilars elektriska behov. Beroende på campingplatsen kan de dock endast tillhandahålla 30-amp-anslutning. Bara för att vara säker kan du fråga campingen i förväg vilken typ av anslutningar de erbjuder.

  Camping med filtar istället för sovsäckar: Så här gör du

Ett annat alternativ är att investera i en hundbensadapter. En hundbensadapter gör att du kan ansluta din husbils strömkabel till ett 20-, 30- eller 50-ampers uttag.

Något att tänka på är när du använder en hundbensadapter, om du har en 50-ampare nätsladd, går du ner till 30-amp. du kommer bara att kunna använda 30 ampere kraft. Det betyder att din kraft är begränsad och kommer inte att kunna leverera som om du skulle göra det när du är ansluten till 50-ampere.

Det skulle vara osannolikt att hitta en camping som bara har 30-amp-uttag. Men om du stannade på en och din husbil har en 20-amp nätsladd, kan du också använda en hundbensadapter för att öka till 30 eller till och med 50-amp.

Apparater som kräver 120 volt

Vissa apparater i din husbil kräver 120 volt som TV, luftkonditionering och mikrovågsugn, för att nämna några. Batterier kan inte driva dessa apparater såvida inte husbilen har en växelriktare för att omvandla likström till växelström, eller såvida enheten är utformad specifikt för 12 volt.

När du matar ström till din husbil, det är särskilt viktigt att ta en stund för att förstå din husbils elektriska krav och anslutningar för att förhindra onödiga problem.

Det är också bra att veta vilka apparater som drar mer energi än andra. Vissa enheter är elgrisar. Det betyder köksmaskiner som din kaffebryggare, brödrost och mikrovågsugn. Förutom att badrumsapparater inte ligger långt efter när det kommer till att använda elektricitet, använder saker som hårtorkar eller plattång också mycket ström.

Varje enhet som drar värme eller gör saker kalla kommer också att använda mycket ström, till exempel en luftkonditionering eller föremål som har en motor, motorer kommer att använda många gånger den angivna effekten vid start. Du kanske blir förvånad över hur snabbt alla dessa saker går ihop och hur mycket ström du faktiskt använder.

Saker att tänka på innan du ansluter landström

Säkerhet ska alltid vara en prioritet, speciellt när det gäller elektriska strömmar. Även om det förmodligen inte är nödvändigt, men att kontrollera strömkällan innan du ansluter din husbil kan vara en bra idé. Du kan använda en voltmeter för att kontrollera att den elektriska piedestalen är korrekt ansluten. Detta skyddar dig från att steka dina elektriska enheter om kablaget är felaktigt.

  Behöver jag sanera min husbils sötvattensystem? Vad du behöver veta

Du kan köpa voltmetrar till ett rimligt pris i många stora butiker, och det kan spara dig exponentiellt i det långa loppet om du råkar hitta ett problem.

Innan du ansluter till landström, se också till att alla husbilens elektriska enheter eller apparater är avstängda och att piedestals strömbrytare är avstängd innan du ansluter nätsladden och tar bort den.

Ett annat förebyggande föremål du kan köpa är ett överspänningsskydd för att skydda det elektriska systemet i din husbil från inkonsekventa effektfluktuationer.

Alternativ till landström

Om du inte har rätt anslutning för landström, är en alternativ resurs för att driva dina 120-voltsapparater en generator. En generator låter dig skapa växelström, som kommer att driva de större apparaterna.

Även om vissa större husbilar redan har generatorer installerade i dem som kanske inte stämmer för mindre husbilar. Campingrestriktioner kan vara en förbjudande faktor förknippad med generatorer, men det kan vara en pålitlig backup när landström inte är tillgänglig.

Andra resurser som sol och vind är tillgängliga i stället för generatorer och landström för dem som gillar att campa utanför nätet. Du måste dock komma ihåg att ha en växelriktare för att överföra strömmen från dina solpaneler för att generera en elektrisk ström till husbilens apparater.

Vi har ett par andra inlägg för att ge dig mer information om vad en växelriktare är och ytterligare ett för att hjälpa dig välja en växelriktare.

Sammanfatta det

När du kan ansluta din husbil till landström när du campar, hjälper det dig att ha alla bekvämligheter som du skulle ha hemma, så att ”grova den” när du campar är inte så illa.

Jag är dock säker på att även om landström inte är tillgänglig kommer du och din familj att ha ett fantastiskt äventyr samtidigt som du utforskar de många campingdestinationerna som det finns att besöka.