Vad är klass A, AA, AAA, B campingplatser

Det första steget i att planera en framgångsrik campingresa är att ha din destination i åtanke. Campingen du väljer kommer att påverka din upplevelse beroende på vad du vill få ut av din resa.

Varje campingplats har en klass eller betyg: A, AA, AAA eller B. Den kategori din idealiska campingplats har i åtanke kommer att berätta för dig hur mycket hemkomfort du kan förvänta dig när du slår upp ditt tält eller parkerar din husbil där.

Så vad är dessa campingklasser och vad betyder de? Idag ska vi ta en detaljerad titt på var och en och ge dig en uppfattning om var du kanske vill bo på din nästa campingresa.

Campingklasser och faciliteter

Klassklassificeringen av en campingplats beror på de faciliteter som campingen har tillgängliga för dig. Premiumsajter har alla eller de flesta av bekvämligheterna, medan primitiva sajter bara har det absolut nödvändigaste. De grundläggande bekvämligheterna som förändras med klassificeringen inkluderar:

 • duschar
 • Picknickbord
 • Eldringar
 • Anslutningar (el, vatten, avlopp)
 • Asfalterad uppfart

Hur campingklassificering fungerar

De många klassificeringarna som ges till campingplatser indikerar de bekvämligheter som erbjuds, och det finns undergrupper av klasser under en bokstav.

Klass A campingplatser är kategoriserade för sina många tillgängliga bekvämligheter. Undergrupperna av klass A-webbplatser är AA och AAA (eller AP.) Var och en erbjuder mer än den förra.

Klasserna B, C och D erbjuder mindre än någon tidigare. Klass D campingplatser är de mest primitiva och är bäst för campare som vill ”få det tufft.” Idag fokuserar vi dock bara på klasserna A, AA, AAA (AP) och B.

Klass A campingplatser: vad du kan förvänta dig

Klass A campingplatser anses vara standarden när det gäller bekvämligheter och faciliteter för campare.

På en klass A-camping kan du förvänta dig att hitta grunderna du behöver, samt några bekvämligheter som vildmarken inte ger naturligt.

 • duschar

En av de små lyxiga som vi ofta tar för givet i vår moderna värld är en dusch. Du förväntar dig inget mindre i ditt hem, men nya campare kanske inte förväntar sig offentliga duschar på deras valfria campingplats.

Klass A-campingplatser erbjuder duschmöjligheter med sina egna privata boxar. Du får integritet och du kan hålla dig ren. Hygien är viktigt även om man lever enkelt, speciellt om man campar med andra människor.

 • Toaletter
  Kan vem som helst köra husbil?

Inte alla klass A-platser har toaletter, men vissa har det. Däremot kanske de inte spolas. Det varierar beroende på campingplats och väderförhållanden, eftersom tillgången på spolning är säsongsbetonad på grund av det kalla vädret på vintern som kan få rören att frysa.

 • Tillgång till fordon

Klass A-campingplatser låter dig köra och parkera var som helst nära ditt basläger. Uppfarterna är ofta asfalterade eller har åtminstone grusgångar och platser att parkera på så att du inte behöver släpa alla dina grejer fram och tillbaka. Detta gör det också möjligt för campare att parkera och njuta av landskapet.

 • Elektricitet

Alla klass A-campingplatser anses vara utrustade med elanslutningar. Husbilscampare kan driva sina apparater och TV-apparater och ladda sina telefoner som de normalt skulle. Den enda nackdelen är att klass A campingplatser inte har avloppsanslutningar.

 • Andra

De flesta klass A-campingplatser är utrustade med små bekvämligheter som picknickbord och eldstäder. Det finns ingen anledning att ta med eller bygga den själv.

 • För-och nackdelar

Att campa på en klass A-camping har flera fördelar. Du får de bekvämligheter du behöver för att vara relativt bekväm, och de erbjuder tillgång till flera typer av husbilar.

Den största nackdelen är att klass A-webbplatser bara är för mediokra för vissa. För pengarna du betalar kanske du vill få ut mer av din upplevelse.

Klass AA Campgrounds: Vad du kan förvänta dig

Klass AA campingplatser ger dig allt en klass A camping erbjuder, men de erbjuder lite mer för din komfort.

 • Avloppssystem

Medan vissa människor känner sig bekväma med att svara på naturens rop i skogen, föredrar andra att göra det privat och utan att behöva begrava något efter att de är klara. Klass AA campingplatser erbjuder ofta offentliga toaletter eftersom de har ett eget avloppssystem. Dessa kan vara spolbara, till skillnad från de flesta Grad A-platser, och anläggningarna kan förse handfat med rinnande vatten för att tvätta händerna.

Vanligtvis tillhandahåller klass AA-platser avloppsanslutningar för husbilar så att de också kan njuta av inomhus VVS.

 • För-och nackdelar

Fördelen med att bo på en klass AA-sajt är att du får en bekvämare upplevelse när det kommer till dina mest utsatta ögonblick. Det är särskilt bättre för husbilar då de vill använda nästan allt deras husbil har att erbjuda.

  Är strumpor nödvändiga med löparskor?

Nackdelen är att klass AA-platser inte ofta är utrustade med vattenanslutningar. Du får fortfarande inte ut det mesta av din mycket dyra husbil.

Klass AAA-campingplatser: Vad du kan förvänta dig

Klass AAA campingplatser anses vara toppmoderna eller lyxigare campingplatser. De brukar kallas klass A premiumsajter.

Du kan komma åt allt som både klass A- och klass AA-sajter erbjuder, men det finns mer. Även om detta varierar beroende på campingplats, kan ibland AAA-campingplatser erbjuda ytterligare bekvämligheter som uppgraderade badrum (dvs uppvärmda) och elen som tillhandahålls kommer att vara mer kraftfull. Du har även tillgång till vattenanslutningar.

Naturligtvis kommer detta med en större prislapp. I genomsnitt kan du förvänta dig att AAA-campingplatser kostar $10-$20 mer per natt beroende på vad du planerar att använda, särskilt om du campar i en husbil.

 • För-och nackdelar

Klass AAA campingplatser har allt för en trevlig och bekväm campingsemester. Det är bara ett steg under glamping, så det är trevligt om du har råd med lite lyx, men inte mycket.

Nackdelen med att campa på en av dessa campingplatser är pengarna du betalar för att bo där. Även om priserna är rimliga för vad som erbjuds, kanske campare med en stram budget inte kan bo på en camping så länge de vill.

Klass B-campingplatser: Vad du kan förvänta dig

Klass B-campingplatser är lite av en nedgradering från klass A-campingplatser eftersom du förlorar några av de bekvämligheter som de andra erbjuder. Dessa campingplatser är fortfarande utrustade med åtkomst till fordon och elektriska anslutningar, men du förlorar några användbara funktioner, som:

 • Dusch och handfat. Om du campar i en husbil är detta fortfarande en förlust eftersom klass B-campingar i allmänhet inte tillhandahåller vattenanslutningar. Du måste göra det grovt, torka av dig med bindor eller en lägerdusch.
 • Avloppsanslutningar. Husbilscampare kan inte slänga sitt avfall, så en kortare resa kan vara vettigare. Den som campar på plats i ett tält kan istället använda toaletten i en grop eller en komposttoalett.
 • För-och nackdelar

Klass B-campingar är bra för campare som vill känna sig närmare naturen. Människor som vill ”grova det” utan att faktiskt göra det grovt kommer att njuta av klass B-campingplatser. Alla med en stram budget kan också njuta av dessa campingplatser, eftersom de inte tar lika mycket betalt per natt som klass A-campingar.

  Hur länge ska man springa utan vatten?

Det är dock inte alla som gillar att vara utan bekvämligheter och för dem tar klass B-campingplatser det roliga med campingen.

Har alla campingplatser recensioner?

Många campingplatser är kategoriserade i en av dessa grupper så att du vet vilka grundläggande bekvämligheter de har att erbjuda. Detta är dock inte ett universellt obligatoriskt system och som sådant kan det vara svårare att undersöka vad en webbplats har att erbjuda inom vissa områden.

Statliga parker använder ofta klasssystemet, men privata campingplatser gör det vanligtvis inte.

Var man hittar campingplatser efter klass

Det finns några resurser online som du kan konsultera i förväg för att avgöra var du kanske vill slå läger. Även om listan inte på något sätt är komplett eftersom klasssystemet inte är universellt, kommer det fortfarande att ge dig en mängd information om vissa områden du kan vara intresserad av.

Oavsett om du är en husbil eller tältcampare, kommer du att uppskatta klasssystemet för dessa campingplatser. Du kommer att veta grunderna om vad du kan förvänta dig av din vistelse i varje klass och kan fatta ett välgrundat beslut innan du bestämmer dig för att undersöka en viss campingplats.

Vi rekommenderar dock att du alltid undersöker din favoritcamping i förväg, eftersom bekvämligheterna kan variera även i samma klass. Att veta exakt vad din webbplats saknar kan hjälpa dig att förbereda dig medan du packar.

Om du förbereder dig väl och väljer rätt destination, kommer din campingresa att hjälpa dig att skapa minnen som du kommer att vårda för alltid! Oavsett om du campar ensam eller med en grupp, i tält eller husbil så finns det en campingplats som alla kan njuta av.

Fler artiklar du kommer att älska

Vad är en klass D-camping? (Vi har svaret för dig)

Vad är en klass C-camping?

Utomhus VS-andel i rostfritt stål som är bättre för hyresgäster – Fullständig uppdelning

Vad är det bästa veden för lägereldar och varför