Vad är ”Jigging” i fiske?

När jag nyligen gick och fiskade berättade en vän för mig om en teknik som kallas jigging. Jag hade aldrig hört talas om detta så jag bestämde mig för att göra lite research.

Så vad är ”jigging” i fiske? Jigging är en typ av fiske som använder en specifik typ av bete, som kallas jigg. Detta bete är vanligtvis gjord av gummi, men de kan också prydas med andra material som fjädrar.

Många nya fiskare kanske vill veta hur jiggar lockar fisk, de bästa situationerna att använda dem i och hur man gör sina egna. Här är vad jag hittade.

Typer av jiggning

Den vanligaste typen av jigging är saltvattenjiggning. Även om detta innebär att du bara skulle använda denna typ i saltvatten, används den faktiskt på de flesta ställen. Det här är det lättsamma att bara kasta och rulla.

Det finns en annan typ av jiggning som kallas strandjigging. Detta händer faktiskt inte på en strand heller. Det används oftast på en stenig klippa med vattnet nedanför.

Det finns också två olika typer av jiggar som används under de olika typerna av jiggning. Dessa jiggar består av en buck-tail jig och a vertikal jigg.

Bock-tailen används för jiggning på land. Det är en tyngre jigg med mindre rörelse. Buck-tail jiggar har fått sitt namn eftersom de är gjorda med hår från svansen på ett rådjur. Det här är den typ av jig som jag ska prata om hur man gör nedan.

Buck-tail jiggar är gjorda med mer bly och har mer av en krok. Dessa jiggar kan göras av sig själva och avslutas med en gummimask eller andra beten fästa på den för att dra uppmärksamhet från fisken.

En vertikal jigg är också känd som en hastighetsjigg. Målet med en vertikal jigg är att efterlikna en skadad betesfisk. Den är gjord av smala metallbitar som lätt glider genom vattnet.

  Hur mycket väger ett klätterrep? (med 40 exempel)

Vertikala jiggar är så lätta att de kan ha en eller flera krokar fästa på sig så att fiskare kan rulla in mer än en fisk åt gången.

Vikten på en vertikal jigg kan variera allt från 1/8 uns hela vägen till 14 oz.

Med varje jigg är det viktigt att när din stång är i vattnet ska du peka spetsen mot vattnet och sedan hela tiden flytta staven upp och ner. Detta kommer att locka fiskens uppmärksamhet tillsammans med att kasta en upprullning.

Jiggningsteknik

Det finns många tekniker som är involverade i jiggning. Allt från vilken typ av spö du använder till vilken typ av krok som används i jiggen! En jiggspö är vanligtvis kortare, mer flexibel, motståndskraftig och har ett längre handtag.

Jiggstavar är ofta mycket dyrare än en vanlig fiskespö därför att de är så mycket starkare. Men om detta inte bara är ett köp för ögonblicket kan detta vara en riktigt bra investering för en ny hobby.

Ändå, om priset är ett problem, vet att du kan göra samma sak med en vanlig stav som du kan med en jiggstång, det kommer bara inte att ha alla förmåner som den dyrare staven.

Det finns fyra grundläggande principer att följa när du jiggar.

  1. Kasta din jigg och låt den träffa botten. Det här kan ta några sekunder och faktiskt skulle jag rekommendera att du räknar till fem för att få tillräckligt med tid.
  2. Medan jiggen är i vattnet kommer du att vilja vända handleden fram och tillbaka i en knäppande rörelse. Detta kommer att få jiggen att gå upp och ner på golvet vilket gör att den fångar ögonen på den omgivande fisken.
  3. Håll dig inte bara med att flytta handleden upp och ner. Om du blir uttråkad kan du flytta den från sida till sida. Du kan verkligen göra vad som helst så länge den får jiggen att röra sig.
  4. Du kan rulla för att hålla linan på staven tät. Detta kommer att förhindra att du tappar din lina när fisken biter i stången. När du bara fortsätter att upprepa dessa steg tills du är klar med din resa.
  Vad är den förväntade livslängden för en snöskoter?

Att förstå hur man fiskar med jiggar är det viktigt att sportfiskaren hela tiden jiggar beten upp och ner genom att kontinuerligt lyfta och sänka spöet. En bra metod när man lär sig jigga är att släppa jiggen ända ner till botten och med en mycket snabb hämtning, rycka oregelbundet i spötpetsen tills jiggen kommer till ytan och upprepa.

Fisken som dessa är gjorda för att locka gillar inte ljus så ju ljusare jiggen är desto lättare är det att locka till sig den omgivande fisken. På botten av vattnet är det supermörkt så en ljus fisk som ser ut som ett skadat djur de skulle kunna ha till middag kommer säkerligen att fånga deras uppmärksamhet.

I slutändan handlar det om om vikten på din jigg matchar vikten på kroken. Utan dessa två saker i rad kommer du inte att få en lyckad resa hur mycket du än försöker.

Du måste också planera i enlighet med detta för att matcha jiggens vikt till vattnets djup. Om vattnet är extremt djupt behöver du en tyngre jigg som kan komma ner till botten av vattengolvet.

Räkna inte ut hur snabbt strömmen rör sig i vattnet heller. Detta kommer att påverka hur jiggen rör sig i vattnet och kommer att lägga lite slapphet i linan.

Hur man gör en jigg

Till att börja med, när du gör en jigg bör du samla allt nödvändigt material. Grunderna är bly, en smältdegel, jiggformar, jiggkrokar, pulverfärg, värmepistol och en lång tång.

När du gör jiggar, se till att du använder en plan yta i ett välventilerat utrymme, eftersom en del av processen involverar smältning av bly i smältdegeln. Bly skapar giftiga ångor som kan påverka inte bara dig utan också de omkring dig. Dessutom, när du smälter blyet kommer det att skapa ett giftigt lager på toppen som måste skummas bort.

  7 sätt att bära din telefon på en löprunda

Först måste du koppla in smältdegeln och smälta blyet. När blyet smälter, placera kroken i din jiggform. Därefter kommer du att lägga formen under smältdegeln och sakta fördela blyet i formen. Var noga med att inte fylla den hela vägen till toppen. Du kommer också att vilja röra dig långsamt och försiktigt för att undvika brännskador.

Därefter öppnar du formen och tar bort jiggkroken med en tång eftersom jiggens huvud fortfarande är extremt varmt. När du har tagit bort den, ställ den åt sidan för att svalna.

När den har svalnat kan du börja få din jigg att se lite snyggare ut. Ta en tång och dra bort eventuellt överskott av bly från jiggbasen. När jiggen är slät är nästa steg att ta ut värmepistolen och värma upp ledningen. Du vill inte smälta blyet, du vill bara att det är tillräckligt varmt för att färgen ska stanna.

När den är uppvärmd, doppa jiggens huvud i pulverfärgen. Var noga med att skaka av överflödig färg innan den torkar. Pulverfärg torkar vanligtvis extremt snabbt, så du behöver inte oroa dig för att göra en enda röra.

Nu är det dags att lägga de flashiga materialen på jiggarna. Vi börjar med att sätta på ogrässkyddet och välja den kjol som bäst täcker kroken. Ta till sist på kjolen. När kjolen väl är på, börja gärna fiska.

Relaterade frågor

Vilken typ av fisk kan jag fånga som jiggar? Jigging använder så många olika tekniker att den verkligen kan användas för att fånga vad du vill. Den används dock främst för att rikta in sig på djupsimmande och bottenlevande fiskar. Dessa fiskar tenderar att attackera byten.

Vilken typ av vatten krävs för att jiga? Jiggning kan göras i vilket vatten som helst. Den kan användas i saltvatten, sötvatten och kan till och med användas som en teknik vid isfiske.

Kastar längre fiskespön längre? Fördelen med att ha ett långt spö är att det ger dig ett längre kast. Du kan dock fortfarande få samma effekt om du använder mer kraft och ett kortare spö.