Vad är isfiske (Ett enkelt svar med bilder)

Vad är isfiske? De flesta av oss har hört talas om det eller vi har sett det i en video men vi vet inte riktigt hur det är eller hur man gör det. Mitt mål är att helt enkelt lära dig vad isfiske är.

Isfiske är en sport där man borrar ett hål genom isen på en sjö och använder olika isfiskeinstrument för att fånga fisk. Detta kan vara en farlig aktivitet men med god planering och förståelse kan det vara givande.

Jag fattar. Isfiske låter som alldeles för mycket ansträngning. Jag vill förklara isfiske på ett vettigt sätt och visar vilken typ av upplevelse isfiske kan vara.

Vad är isfiske? Är det roligt?

Isfiske kan avnjutas själv eller med vänner!

Tänk på det här, du är ute på sjön mitt i vintern och du har ditt fiskespö och utrustning. Du är redo att borra ett hål i sjön och sedan ta dig till det! Låter kul eller hur? Tja, kanske inte för alla men jag har sett några fördelar och saker som jag tycker är roliga med det.

För det första, om du tycker om att vara ensam, kan det här vara något du är intresserad av. Jag gillar att kalla detta en ”Ron Swanson-aktivitet.” Ron Swanson är en fiktiv karaktär som gillar att tillbringa mycket tid utomhus i ensamhet utan mänsklig inblandning. Isfiske kan vara den aktiviteten.

Isfiske kan också vara motsatsen till det. Det kan vara en aktivitet som du njuter av med dina kompisar, vänner, familj, etc. Jag tror att det här sättet är säkrare överlag men för var och en sin egen. Ta med dina vänner ut och ha en trevlig dag med ikapp medan du väntar på att fisken ska fånga beten.

Om du är ny på isfiske och vill lära dig, hitta en vän som är villig att ta dig med. Det här kan vara en bra sammanhållande upplevelse. Jag är alltid ett fan av att lära känna någon bättre och vad finns det för bättre sätt att knyta an än att fiska?

En av mina favoritsaker med fiske, i allmänhet, är att arbeta hårt för en fångst och sedan den söta segern att äta din fångade måltid. Oavsett om det är fiske på sommaren eller vintern finns det inget som liknar det.

  Hur man håller en hockeyklubba

Det finns planering inblandad i isfiske. Under sommaren är det mycket lättare att bara ta en båt ut med sitt körkort i godkända vatten och sedan vänta på att fisken ska bli hungrig. Vintermånaderna kräver mycket mer noggrann planering.

Det kan vara smärtsamma och/eller farliga konsekvenser som härrör från dålig planering och förberedelser så låt oss prata om vad du kan göra för att göra hela omständigheten säkrare.

Isfiske säkerhet

Eftersom detta förmodligen är en ny aktivitet för dig, börja i det små. Vad jag menar med det är att åka till platser du vet. Håll dig lokal. På så sätt kan du få hjälp av de du känner om du skulle råka illa ut. Leta efter populära områden. Det finns säkerhet i siffror.

Om isen är mindre än 4 tum tjock är det en no go.

Träng inte andra sportfiskare dock. Hitta din egen plats och se hur mästarna gör sitt arbete. Samhället av isfiskare är ofta mycket vänliga så låt dig inte skrämmas av andra sportfiskare! Ställ frågor och var villig att lära. Få feedback om var du ska börja din nya hobby.

Ta med mycket varm utrustning. Jag har ett helt avsnitt om det lite längre ner i artikeln om du vill kolla upp det. Också, ta med mycket varma vätskor. Det kommer att hålla din kropp varm och rostig under den kalla vinterdagen.

Om isen är mindre än 4 tum tjock är det en no go. Rädda dig själv från den situationen och gå någon annanstans. Undvik platser med massor av rörligt vatten. Dessa områden är inte lika frusna som stilla vatten.

Håll utkik efter områden med mycket snö. Snö skapar mer tryck på isen och i kombination med trycket du skapar kan det vara potentiellt farligt. Snö isolerar också. Det kan värma upp isen och sakta ner processen med att frysa vatten.

Om du hör att isen spricker, flytta någon annanstans. Det är bara givet. Du kommer att lära dig att förstå hur det låter och vad skillnaden är när du går.

Vilken utrustning används för isfiske?

Låt oss prata om detaljerna för isfiske och vilken typ av utrustning du kommer att använda.

Isfiskespön brukar vara mycket mindre än vanliga fiskespön. De flesta är var som helst från 24 till 36 tum. Oroa dig inte, de är menade att vara så. Isfiske är en mer ”intim” sport när det kommer till fysiskt utrymme mellan dig och fisken än vanligt fiske.

  "Mush" i hundspann: vad det betyder och var det kom ifrån

Det finns gott om olika spön och rullar med längder, stilar och andra faktorer för specifika sorters fisk eller versioner av isfiske.

Om du letar efter en sittplats, ta bara med en hink på fem gallon. Det är enkelt, mångsidigt och alla har en liggande. Det är allt jag har att säga om platser.

”Hur skär jag ett hål i isen?” du kanske frågar. Du använder något som kallas ”isborr.”De är ett riktigt användbart spiralskärverktyg som kommer att skapa hål på cirka 4 till 8 tum i diameter.

Du kommer att vilja gå lätt på linjerna och bete. Fisk är långsammare och reagerar mindre på vintern så du behöver inte tung lina.

Du kan köpa ett batteri eller gasdriven skruv. De är användbara för att bevara din energi men de är ganska dyra.

Jag har hört talas om något som kallas ett lazerblad för att skära is. Det kan du titta på. Du kan dock inte gå fel med isborr.

Du kommer att tröttna på att hålla i spöet under en längre tid. Spöhållare är ett bra sätt att bara koppla av och låta saker hända. Du kan hitta sådana som passar runt en hink på fem gallon eller sådana som står för sig själva och håller spöet.

Se till att du har din terminalutrustning. Delade skottvikter hjälper ditt bete att gå ner snabbare. Det finns olika sorters vikter du kan välja mellan. Undersök vilken typ av krokar du behöver för de typer av fisk du letar efter.

Andra användbara verktyg

Tips-ups är ett fantastiskt verktyg för att veta när en fisk har hakat fast vid betet. Det är en mekanism som sitter på hålet och har en flagga för att signalera när en fisk har tagit betet. Köp några av dessa.

Skimmare är ett bra verktyg för att hålla händerna varma och borta från isen. Det är i princip en pinne med en kopp i botten för att ösa ur isbitar och allt annat som stör fiskehålet. Ärligt talat kan du förmodligen göra din egen.

Isfiskekläder

Du kommer att vilja ha lager på lager. Jag skojar inte.

Det första lagret ska ligga nära kroppen. Undvik något löst. Svett kan göra dig riktigt kall och kan leda till saker som hypotermi. Eftersom jag inte vill att du ska få hypotermi, föreslår jag att du bär ett underskiktsmaterial som är fuktavledande.

  7 bästa kombinationer av flugfiskespö och rulle för nybörjare

Täck hela din kropp med detta material. Skjorta, byxor, strumpor, vantfodral och allt annat du kan tänka dig att få tag på. Ta med extra strumpor, stövelfoder och vantfodral om det finns.

jag gör inte rekommenderar bomull. Blir bomull blöt förblir den blöt. Tyger som polyester eller polypropen som är syntetiska är riktigt bra och det är det du ska leta efter. Merinoull är också ett bra alternativ om du hellre vill ha något som har naturliga fibrer.

Det andra lagret måste hålla dig varm. Ull gör ett bra jobb med detta. Ett annat material som fungerar är fleece. En dunjacka är också ett riktigt bra val. Dessa material är tänkta att hålla dig varm i det kalla vädret.

En vindjacka är det sista lagret du behöver. Dunjackor är också bra för detta ändamål. När du har lagt på alla dina andra lager, toppa det med ett vindbrytande nylonskal.

Dina fötter kommer att behöva mycket stöd för att hålla sig varma. Ullstrumpor är jättebra. Skaffa stövlar som är vattentäta och välisolerade. Skydda dina fötter så gott du kan och ha back-up strumpor.

Okej så det var inte massor av lager men det är viktigt att du klär dig väl. Du kan lägga till fler eller ändra baserat på din personliga erfarenhet.

Viktigt tips: Se till att du inte blir för svettig när du är på väg till området där du ska fiska. Dra upp dragkedjan för jackorna om du börjar bli varm eller svettig. När du kör till platsen, håll dina skor tills och lösa.

Relaterade frågor

Var kan jag isfiska? Du måste titta i dina individuella stater. Stilla vatten eller till och med mindre vatten är det bästa alternativet eftersom isen blir tjockare i dessa områden. Det finns gott om sjöar för fiske runt om i USA.

Behöver jag en licens för att isfiska? Du behöver en licens för att isfiska. Om du måste ha licens för att fiska måste du ha licens för att isfiska. Du kan undersöka lagar i ditt specifika område för ytterligare information om fiskelagar.