Vad är fördelen med ett taktält? (Med tältval)

Ett grönt och silver taktält på en mörkfärgad SUV parkerad i ett skogsområde

Taktält är en typ av tält som är utformade för att monteras på takräcket på ett motorfordon som en bil, lastbil eller SUV. Vanligtvis består de av en plattform gjord av plywood eller liknande material som ett tält är monterat på. Vilka är fördelarna med ett taktält?

Taktält är säkrare än marktält och billigare än husbilar och husbilar. Ytterligare fördelar, de är rymliga, bekväma och säkra: höjden på ett taktält håller läskiga kryp borta och känns säkrare än att sova på marken. Inte nog med det: de är supercoola.

Men vad mer behöver du veta om dessa unika campingskydd? Är de lätta att sätta upp? Vilka andra fördelar kan de erbjuda den kräsna husbilen? Läs vidare för att ta reda på varför du bör överväga ett taktält.

Fördelar med ett taktält

Taktält är ett roligt och unikt sätt att campa på. Medan vissa kanske föredrar hängmattor, traditionella tält, husbilar eller till och med ett hotellrum, det finns klara fördelar med att campa i ett taktält. Vanligtvis gjord av ett popup-tält ”skal” fäst vid en bas och monterat på takräcken, taktält är tillverkade av en mängd olika tältmaterial och med dussintals olika alternativ tillgängliga beroende på dina behov.

Så varför välja ett taktält framför ett traditionellt marktält? Den främsta anledningen till att välja ett taktält framför ett marktält är elevation. Många camping skadedjur gillar det är mycket osannolikt att möss, spindlar, myror, ormar eller andra läskiga djur kommer att hitta in i ditt taktält. Du behöver inte oroa dig för vatten eller andra faror på marken. Många tycker att camping på taket av en bil ger en känsla av trygghet som camping på marken inte gör det.

För oss som följer de heta trenderna är #vanlife tillbaka på modet. Människor i alla åldrar upptäcker det roliga med att ta en gammal skåpbil och förvandla den till ett hus på hjul för att uppleva livet på ett helt annat sätt. Naturligtvis innehåller #vanlife också en del dyra skåpbilsgrejer och kostnader för konvertering.

Taktält är mycket mer ekonomiska än en traditionell skåpbil, men de är lika robusta: du kan campa på stranden, i skogen, vid sjön, vart din bil eller lastbil än går. De kan också monteras på nästan alla fordon. Självklart, om du redan har en lastbil eller en SUV kan du hantera ett större tält, men även de som kör Fiat 500s kan hitta ett tält som passar.

För att ta reda på om det är möjligt att montera ett taktält på ditt fordon, se bruksanvisningen för ditt specifika märke och modell av fordon för att se vad tillverkaren tillåter för takvikt. När du räknar ut hur mycket vikt ditt tak kan bära, glöm inte beakta vikten på takräcket, tältet och hur mycket de åkande kommer att väga totalt.

Men verkar det inte vara svårt att sätta upp ett tält när man försöker balansera på en bil? De flesta taktält har en mekanisk anordning som hjälper dig att fälla ihop tältet. Vissa använder fjädermekanismer som du kanske ser på en lastbilsmössa; andra mekanismer inkluderar handvevar eller vikväggar. Inget behov av att pilla med strängade tältstänger – moderna taktält är ganska lätta att sätta upp. Du behöver inte oroa dig för en tältduk eller fotavtryck heller.

En av våra favoritmonteringsmekaniker för taktält är i King Camp taktält. Detta tält monteras på ditt takräcke som en liten kapsel, med ett vattentätt hårt skal som skyddar ditt tält. Sedan när du är redo att campa är det bara att lossa remmarna, ge taket en knuff och se hur det expanderar. Fjäderben av aluminiumlegering ger styrka och flexibilitet samtidigt som den håller vikten nere på hanterbara 116 pund. Dessutom är tältet utrustat med en lättvikbar skärmtak, en hopfällbar stege för åtkomst och en mjuk liggunderlag av skum som täcker golvet i tältet.

  Hur mycket ved behöver jag för att campa?

Varför skulle du välja ett taktält istället för en husbil eller husbil? Kort sagt: kostnader. Alla har inte den extra inkomsten att ha råd med en husbil, husbil eller ens en pop-up. Men nästan vem som helst med en bil och en extra tusenlapp kan ta sig in i taktält.

Inte för att tusentals dollar är billigt, men det är mycket mindre än en husbil. Och för dina pengar kan du få ett bekvämt och säkert taktält av hög kvalitet som fästs på nästan vilken bil som helst. Ett av de bästa taktälten för den som inte vill spendera mycket pengar är Smittybyggd Overlander. Overlander säljs för drygt 1 000 dollar och har utmärkta funktioner som en LED-ljusremsa, en bekväm madrass och högkvalitativt canvasmaterial som tål tung användning.Ett annat utmärkt alternativ för tältcampare på taket som inte vill spendera för mycket är Front Runner. De Ledare är gjord av ett speciellt Oxford tälttyg och kan sättas upp med en rörelse, det kan inte bli enklare. Front Runner kan monteras på sidan eller baksidan av de flesta fordon. Och du har en fantastisk utsikt genom tältets nätfönster. För komforten är aluminiumbasen isolerad och den kommer med en madrass. Den är riktigt lätt, väger bara 93 pund och har en låg profil. Denna skönhet kostar mindre än 1 500 dollar.

De är inte bara billigare, utan taktält erbjuder också en mer ”ren” campingupplevelse än camping. Camping är naturligtvis bra, men för vissa kan bekvämligheterna och finesserna hos en campare försämra den robusta känslan av camping. Taktält är ett steg upp från traditionella tält, men du skulle bli svårt att hitta en med TV eller pentry.

Ett liknande argument kan framföras för att jämföra ett taktält med ett hotell. Missförstå oss rätt: hotell och motell erbjuder bekväma sängar, underhållning, säkerhet, tillgång till rinnande vatten och mat. Många erbjuder simbassänger och gymnastiksalar. Precis som med camping är det svårt att säga att det är svårt att bo på ett Motel 6. Men för många handlar camping om att komma bort från det moderna livets prylar och ta sig utanför allfartsvägarna. Ett taktält erbjuder den upplevelsen som inget annat hotell kan.

Men ditt genomsnittliga hotell kommer förmodligen inte att ha några problem med djur som björnar. Lika söta och gosiga som de ser ut är björnar väldigt starka, ganska listiga och farliga för människor i vissa situationer. Skyddar ett taktält dig från en av dessa bedårande varelser? Björnar kan komma in och en fordonets insida, så nej, i en en-mot-en-kamp kommer ditt taktält förmodligen inte att slå en björn.

Det kan dock sägas om traditionella tält och även campare. Björnar är starka, nyfikna, beslutsamma och smarta. Det är därför campare med taktält bör följa samma steg för att minimera risken som alla andra campare: förvara mat säkert, i en björnpåse på ett träd eller i en björnburk. Lämna inte mat i ditt tält eller på din person. Och kanske ha med dig lite björnspray i tältet. Dessa grundläggande sunt förnuftsåtgärder kommer att hålla takcampare säkra i björnlandet.

Andra intressanta inlägg

  • Är campingkylskåp värt det? Dessa är!
  • Camping med filtar istället för sovsäckar: så här
  • Hur man packar en 4×4 för camping: en omfattande guide
  • 11 oförglömliga platser att campa på i södra Kalifornien
SUV med tältuppsättning på taket

Hur bekvämt är ett taktält?

I allmänhet bedömer vi taktält som mer bekväma än vanliga marktält, men mindre bekväma än en husbil eller vändskiva. Men naturligtvis är de flesta campare nyfikna och flitiga människor, och chansen är stor att du kan hitta sätt att förbättra den övergripande komforten i ditt tält.

  Använda övermadrasser för camping: för-, nackdelar och idéer

Att campa på taket av din bil låter förmodligen inte särskilt bekvämt. Fordon är gjorda av metall och tak är vanligtvis böjda, ofta med aerodynamiska stötar eller linjer. Men taktält är inte bokstavligen placerade på taket av en bil: de är på plattformar som monteras på takräcken.

Okej, så att sova på en plattform låter inte heller superbehagligt. När vi vet detta har nästan alla tillverkare av taktält vi sett på marknaden införlivat en madrass i sin tältdesign. Vissa har tjocka skummadrasser att vila på efter en dag av vandring och fiske; andra inkluderar snygga fukttransporterande system för att hålla husbilarna torra även på daggiga morgnar.

Vad sägs om kvavhet? Blir ditt tält varmt och unket? Om du campar på en varm plats som Everglades eller Death Valley är chansen stor att ditt tält blir varmt. Men tillverkare av taktält drar fördel av höjden på sina plattformar och design i fönster, ventiler och markiser för att uppmuntra luftflödet in i ditt tält. Temperaturmässigt är du utlämnad till det lokala klimatet, men dessa tält är nästan alla mycket välventilerade.

Så taktält har vanligtvis bekväm stoppning och bra ventilation. Vad sägs om takhöjd? Stänghöjden varierar från tält till tält och från design till design. I allmänhet har taktält inte plats för vuxna att stå helt upprätt. Men många tält har tillräckligt med utrymme för folk att sitta upp och slappa.

Vi kommer att säga att om du måste gå på toaletten tidigt på morgonen kan det ta lite tid att vänja sig vid att klättra nerför stegen för att komma till träden i mörkret.

Hur länge håller taktälten?

Taktält kan hålla i många år med rätt underhåll. Specifik information varierar beroende på din specifika modell och användningsmönster. Som sagt, många användare har rapporterat att deras tält håller sig bra även under landresor och långa campingresor. För tält som tillbringar mycket tid utomhus och inte i förvaring, kommer förtältet sannolikt att blekna lite med tiden.

Behöver du ett takräcke till ett taktält?

Om du vill ha ett taktält behöver du ett takräcke. De specifika kraven för ditt takräcke kommer att variera beroende på vilket specifika taktält du använder för camping. Till exempel kan tunga taktält kräva specifik monteringsutrustning, medan mindre tält kan vara kompatibla med fler typer av ställ.

Vissa taktältmärken ägs av takräcken: Thule gör tält designade att monteras på deras populära takräcken.

Hur mycket väger taktält?

I allmänhet sträcker sig viktintervallet för taktält från cirka 80 pund till cirka 200 pund. Taktält finns i alla former och storlekar. De finns också i många material: vissa har tyngre metallramar, tuff plast eller härdad canvas, tjockare madrasser eller bara mer material.

Hur mycket tältet väger är en annan fråga än hur mycket vikt de kan bära. Ett taktält för två personer kan vanligtvis rymma cirka 400-600 pund, beroende på din specifika modell. För genomsnittliga vandrare och campare borde detta vara tillräckligt.

Silverfordon med ett stängt taktält på

Är taktält dåliga för ditt fordon?

Rätt monterade taktält är inte dåligt för ditt fordon i sig. Takräcken är designade för att bära last och tillverkare av taktält har all anledning att utveckla sina produkter för att inte skada fordon.

Men att bära ett taktält på din bil kommer att påverka balansen och hanteringen av ditt fordon.

Eftersom de är relativt tunga och monteras ovanpå din bil, kommer taktält att höja ditt fordons tyngdpunkt. Tyvärr påverkar den extra vikten och massan även ditt fordons bränsleekonomi och motstånd. Så även om ett taktält är perfekt för campingexpeditioner, du vill förmodligen inte lämna den på ditt tak 24/7 om du inte campar regelbundet.

  Boondocking i en husbil (vad är det, vad ska man ta med och varför?)

Måste ett taktält tas bort när det inte används?

Om du vill ta bort ditt taktält när det inte används är till stor del en fråga om personlig preferens. Som jag nämnde tidigare kommer taktält att påverka prestandan hos ditt fordon. Som sagt, taktält behöver inte nödvändigtvis lossna från din bil mellan uppdrag i skogen: du kan lämna dem på under längre perioder.

Faktum är att många taktält monteras på dina takräcken med en komplex serie muttrar och bultar som ger stabilitet men också gör det svårt att ta sig av taktälten. Tält är också tunga: det är inte lätt att själv lyfta ett 100-kilos tält från ett takräcke.

Vissa ägare lämna sina tält på heltid medan andra sätta upp och ta ner deras tält när de går från camping till det vanliga livet. Några få ägare bygger kryckor och hissar för att hjälpa dem att sätta upp och ta ner sina tält.

Hur förvarar man ett taktält? (och skydda den från buggar)

Om du bestämmer dig för att ta bort ditt taktält, hur förvarar du det? Först behöver du tillräckligt med ledigt utrymme för att förvara ditt tält. Garage är en idealisk plats, även om vissa hamnar förvarar sina taktält i ett förvaringsområde. För det andra måste du hitta ett sätt att hålla ditt tält torrt och säkert från insekter och gnagare.

En metod är att luta ditt tält mot en vägg. Du kan bygga en liten spjälsäng med lite trä, sedan binda tältkroppen till spjälsängen och luta den mot en vägg. Innan du förvarar ditt tält på detta sätt bör du skaffa en madrasspåse och placera den runt ditt tält och sedan tejpa den (påsen) stängd med tejp. Väskan skyddar ditt tält mot fukt och insekter. Du kan också förvara den platt på golvet med några 2×4 för att hålla den från marken.

En annan metod är att bygga en hiss i ditt garage. Denna metod är kostsam och tidskrävande, men värt det: den förenklar drastiskt processen att sätta upp och ta ner tältet.

Stölds taktält? Kan du förhindra detta?

Tyvärr finns det några dåliga skådespelare i världen. Även om det är ganska sällsynt, stjäl folk ibland taktält. Det skulle vara en stor besvikelse att komma tillbaka från en vandring och hitta ditt söta tält saknat.

Så hur förhindrar du stöld? Det billigaste och enklaste alternativet är att skaffa några säkerhetsmuttrar. Dessa muttrar är designade med en konisk form som gör dem mycket svåra att ta bort om du inte har ett specifikt, specialiserat verktyg. Sedan är det bara att använda dem i ditt monteringssystem för att förhindra att tjuvar stjäl ditt tält.

Andra sätt att förhindra stöld är de vanliga. Var vaksam på din omgivning. Om du lämnar ditt tält på ditt fordon medan du inte campar, var försiktig var du parkerar. Om allt annat misslyckas kommer vissa försäkringsbolag att täcka ditt tält mot skador och stöld.

Slutgiltiga tankar

Camping är ett av de bästa sätten att njuta av din fritid. Du får en omväxling av landskap, du kan njuta av behaglig frisk luft och du kan njuta av naturen.

Taktält är en växande trend. Många människor tycker att idén om att njuta av naturen för mindre pengar är mycket attraktiv. Dessutom är taktälten bekväma, rymliga och säkra. Och de erbjuder bra valuta för pengarna – för 1/10 av priset för en liten husbil eller husbil campar du i lyx under stjärnorna.