Vad är flugfiskebacking?

Flugfiske är definitivt en av de mer komplicerade fisketeknikerna. För alla som inte redan är en erfaren flugfiskare kan det vara ganska svårt att förstå alla termer, som att backa.

Termen ”backing” i flugfiske syftar på en sektion av linan som ansluts direkt till flugrullens arbor och sedan till änden av huvudfluglinan. Även om denna lina är mycket tunnare, är baksidan också mycket starkare än den vanliga fluglinan.

Oavsett om du är nybörjare eller en extremt erfaren flugfiskare, har du förmodligen behövt använda backning på en av dina fisketurer. Om du inte har använt uppbackning innan du läste detta kanske du bara ändrar dig! Fortsätt läsa för att ta reda på varför fiskare använder backing och vilka fördelar backing kan ge dem när de försöker rulla in en stor fisk!

Exakt vad är Fly Line Backing?

När du tänker på flugfiske vänder dina första tankar förmodligen mer mot spöet och rullen än till linan och backen.

Linan och backen är dock några av de viktigaste redskapen du kan ta med på din fisketur.

Fluglina är vanligtvis gjord av nylon eller dacron och sedan belagd med PVC och många andra tillsatser för att hjälpa linan att antingen sjunka eller flyta mer.

Under tiden görs fluglinans baksida tunnare och starkare med antingen ett dacron-flätat polyestermaterial eller en gelspunnen blandning. Linan består av många små linjer flätade ihop för att hjälpa till med styrkan på baksidan.

Backing finns i många olika styrkor och storleken att välja beror på spö och rulle du använder. De två vanligaste styrkorna är tester på 20 och 30 pund.

  Kostnader för jetski-släp (för enkel- och dubbelsläp)

Sötvattensfiske använder vanligtvis 20-pund teststöd; under tiden 30 pundd-testet används vanligtvis endast för större fiskar i saltvattenslokaler.

När du fyller din rulle med linan bör du börja med att lägga på ett lager baksida först.

Som en allmän regel kan de flesta flugspön hålla var som helst mellan 50 yards och 100 yards.

Men för vissa större fiskar som kräver utrymme och styrka för att springa, någonstans mellan 200 och 400 yards. Detta kommer att kräva en mycket större rulle som är utformad för att kroka och rulla in större tyngre fiskar.

Stödet på rullen hjälper inte bara till att fylla eventuellt extra utrymme på rullen utan att använda stöd skapar också en sorts ”plattform” för linan att vila på när den rullas in i rullen.

Fördelarna och syftet med stöd i flugfiske

Även om du kanske tror att du inte behöver lägga till backning i början av din lina när du fiskar, så överväger fördelarna som kommer med användningen av backing betydligt tiden det tar att lägga till lite backning på din rulle under din fiskeresa.

En av de första fördelarna med backing är den extra styrkan och längden till din linje.

Om du rullar in en större fisk eller en fisk som vill förlänga kampen, kan stödet hjälpa dig att hålla fisken på linan.

Större fiskar måste få springa medan du bekämpar dem. Eftersom en typisk fluglina bara är mellan 75-100 fot eller så, om en fisk lyfter snabbt i en kamp, ​​kan du snabbt få slut på lina för att rulla in.

Eftersom fluglina kan vara dyrare än andra typer av fiskelina vill du inte riskera att tappa all din lina till en större starkare fisk.

  Kajakpaddling i Spring State Park – Ocala, FL

Med hjälp av backning ger det fluglinan ett starkare ankare till rullen och det enda som ska gå sönder om en kamp mellan dig och en fisk blir sur är ledaren.

Den andra fördelen med stöd är att stödlina hjälper till att fylla upp linan mer än bara enbart fluglina.

Varför vill du ha rullen fylld mer? Tja, enkelt uttryckt, ju fylligare rullen, desto snabbare kommer linan att rullas in.

Om du bara har fluglina på rullen, har det öppna utrymmet på rullen en mindre diameter och kommer att kräva mer upprullning för att få ett kortare linavstånd.

Överlag är huvudsyftet med att använda stöd i flugfiske att ge fiskaren en ”försäkring” under de längre hårdare striderna.

Medan sötvattensfiskare kanske inte ser sin uppbackning särskilt ofta (eller någonsin för den delen), ser en saltvattensfiskare sin uppbackning ganska ofta.

Hur man använder Backing

Backing ger många fördelar till din fiskeresa; men om det inte används på rätt sätt kan det bli meningslöst att använda underlag.

Din uppbackning är bara så stark som dina ankarknutar.

Börja först med att knyta din rygg på rullen. Du kommer att göra det genom att knyta en bersåsknut.

Enkelt uttryckt är en bersåsknut bara två överhandsknopar som dras åt långsamt. Detta bör förhindra att knuten glider genom din ursprungliga knut.

Efter att ha fäst ditt stöd på rullen måste du knyta på din fluglina. Du kan göra det med antingen en Albright-knut eller spikknut (även om Albright är vanligare).

En Albright-knut knyts genom att du skapar en ögla i din fluglina och kommer upp genom öglan med ditt stöd. Du lindar sedan stödet runt fluglinan några gånger (vanligtvis 4 eller 5) och kommer tillbaka genom öglan.

  Hur kyls snöskotrar?

Du kan dra åt din Albright-knut genom att ta tag i ändarna av din lina och backa och dra åt. Klipp de lösa ändarna och testa linan med några kraftiga drag.

Kom ihåg att den här knuten ska vara väl knuten för att säkerställa att du inte kommer att förlora inte bara fisken utan också hela din dyra lina!

Dubbelkolla att alla dina knutar är ordentligt och hårt knutna innan du ger dig ut på din fisketur. Om du är orolig för att din knut eventuellt ska lossna ute på floden, stryk knuten med lite superlim eller lite linjelim.

När du väljer ditt underlag kanske du vill välja en linje med ljusare färger.

Dessa ljusare färger hjälper dig att hålla reda på din lina även när en fisk tar fart snabbt med din lina. Välj en färgstark baksida som fluorescerande orange eller chartreuse för att hjälpa dig att spåra din fisk bättre.

Var noga med att kontrollera din backing då och då för eventuell röta eller korrosion som kan ha uppstått. Beroende på hur ofta du rengör dina stavar och hur du förvarar dem, bör backing inte utveckla röta snabbt.

Efter att ha knutit din rygg till fluglinan är allt du behöver göra nu är att fylla rullen med lina, knyta på din ledare och tippets, fästa din favoritfluga och börja rulla in dessa fiskar!