Vad är fiskelinsstöd och när du måste använda det

När jag var yngre använde jag nästan alltid rak monofilament på mina spön. När jag började komma in på den dyrare fluoro- och flätlinjen började jag höra mycket om att använda backing på dina rullar.

Jag använder inte backning hela tiden men det finns definitivt tider och platser där du typ behöver. Vi kommer att dyka in i allt du behöver veta om fiskelina och när du ska använda den.

Vad är fiskelinsuppbackning

Fisklinastöd är vad du sätter på din rulle före din huvudsakliga fiskelina. De två huvudsakliga fördelarna med att använda stöd är att det kommer att spara pengar och kommer att förhindra att flätad lina glider på spolen.

Som du kanske vet är vissa märken av fluorkarbon eller fläta en hel del dyrare än din vanliga monofilament. Det är förmodligen ingen stor sak om du inte fiskar mycket, men om du använder ditt spö flera gånger i veckan kan kostnaderna öka.

Låt oss säga att du fyller din spole med fläta. Du använder en viss mängd lina, du skär av det gamla, mängden lina på din rulle minskar, och det gör din prestation också. Du behöver egentligen bara lägga på så mycket lina som du kommer att använda.

Jag gillar att sätta så mycket stöd på mina rullar som möjligt. Om jag castar kanske jag bara använder 50 yards lina. Vad är poängen med att ha 200 yards dyr fläta?

Det kommer att spara lite pengar och kommer att se till att din rulle alltid är full och fungerar bra. Jag vet inte hur det är med dig, men jag gillar den idén.

Om du kommer att använda flätad linje, du absolut måste använda stöd. Jag är säker på att du har testat att knyta knutar med fläta, det är inte alltid så lätt och du måste använda vissa knutar för att förhindra glidning.

Gissa vad, det kommer också glida på spolen. Om det händer kanske din linje inte kommer in när du rullar. Det kan också verka som att din dragning inte fungerar. Båda är inte idealiska om du hakar på ett monster.

Stödlina greppar spolen så mycket bättre. Bind fast stödlinan direkt på spolen, sätt på så mycket du behöver, bind din huvudlina till den och var på väg.

Vilken typ av linje att använda för backning

monofilament fiskelina

Majoriteten av sportfiskare föredrar att använda en billigare monofilament som stödlina. Linans vikt beror på vilken typ av fisk du är ute efter, men som en allmän regel är att använda 8-14 lb backing idealiskt för de flesta sötvattensfiske.

Självklart är det första du behöver göra att ta reda på vilken typ av fiske du ska göra. Går du för en liten regnbåge? Att använda 14 lb-stöd är extremt. Å andra sidan, om du siktar på kungslax, vill du förmodligen ha något starkare än 14 lbs.

Förmodligen ungefär 95% av tiden, du kommer aldrig att använda din uppbackning. Det är därför du kan använda en billigare lina och därför är linans vikt inte superviktig.

  Fiska med en GoPro: Hur man ställer in och fångar bra video

Försök dock att vara ganska nära det du behöver för du vet aldrig när något stort kan bita ihop och springa. Det skulle verkligen suga om du tappade något för att din backlinje gick sönder.

Varför använder vi mono istället för fluor? Helt enkelt för att mono är billigare. Jag vill verkligen inte spendera mer än jag måste på något jag aldrig kommer att använda.

Vilken typ av mono gillar jag att använda? Det är verkligen inte så viktigt, men jag brukar använda det Maxima Ultragreen (på Amazon). Det har alltid gjort jobbet för mig och jag gillar också att använda det som ett ledarmaterial (det är tufft och hållbart).

Hur mycket stöd ska en rulle ha

I de flesta fall är det idealiskt för de flesta typer av fiske att använda en stödlina för att fylla 1/2-2/3 av din spol. För djupare trolling bör det vara perfekt att fylla nästan hälften av spolen med stöd. För gjutning behövs inte mycket lina och det är därför det går bra att fylla två tredjedelar av din spole med baksida.

Det finns verkligen inte ett perfekt svar på denna fråga eftersom allt kommer att fiska på ett annat sätt. Vissa människor kanske kastar från land, andra kanske trollingar nära ytan, medan andra kanske använder downriggers.

Vad du vill göra är att ta reda på hur mycket lina du vanligtvis använder. Om du normalt släpper ut 100 yards av lina, bör du förmodligen ha någonstans runt 120-150 yards av huvudlinjen. Resten av spolen ska vara full av baksida.

Kom bara ihåg att din rulle alltid ska vara det (nästan) full av linje. Om din spole bara är halvfull kommer du att stöta på problem med kastavståndet och du kommer inte att kunna rulla in din lina lika snabbt.

Som sagt, vi vill inte heller överfylla dem. En spole som är för full kommer att få det fruktade ”fågelboet”. Handla om 1/8 tum under den övre kanten av spolen.

Behöver du stöd för flätad lina

När du fiskar med flätlina bör du nästan alltid använda monofilamentunderlag. Flätad lina tenderar att glida på spolen, vilket kan orsaka problem med upprullning i lina eller att dragsystemet inte är lika effektivt.

Den enda gången du kanske inte behöver använda backing är om din rulle har en halkskyddad spole. De flesta rullar har inte detta, och även om de hade det, skulle jag fortfarande använda backing själv.

Det är verkligen ingen idé att spola din linje till 100% med fläta. Du kommer aldrig att använda så mycket linje, så varför skulle du vilja slösa pengar på något du förmodligen aldrig kommer att använda.

Om du bara använder 100 yards fläta åt gången, fyll resten med billig mono, använd den hur länge den än håller (flätan håller längre), ta av den när den är gammal, behåll den gamla monon (vilket förmodligen var aldrig använd) och lägg till den nya flätan.

  Hur man riggar och fiskar en dödlig Dudley Bay Chovey

En 300-yard spole med fläta kan kosta dig 20 spänn, vilket är mer än 300 yards mono, men det kommer också sista 2-3 gånger längre. Det är en ganska bra affär om du frågar mig.

Nyfiken på vilken flätad linje vi gillar? Läs bästa flätad lina för snurrande rullar.

Behöver du underlag för fluorkarbon

När du fiskar med fluorkarbon behöver du inte använda en separat backlina. Fluorocarbon greppar spolen bra, så den enda anledningen att använda backing är om du vill spara lite pengar genom att fylla 1/2-2/3 av spolen med billig monofilament.

Majoriteten av människor som använder fluorkarbon på sina rullar är förmodligen gjutning eller jiggning. Om så är fallet kanske du inte använder en hel del lina.

Valet är helt upp till dig. Du kan fylla hälften av din spole med billig mono och fylla resten med fluorkarbon. Du kan också använda 100% fluor. Den enda skillnaden är priset.

Vi använder alltid backing med flätlina eftersom det glider på spolen. Du kommer inte att stöta på det problemet med fluor, så använd baksida är inte så fördelaktigt.

Behöver du stöd för monofilament

När du fiskar med monofilament behöver du inte använda en separat backlina. Monofilament är den bästa fiskelinan att använda för backning, så det finns noll fördelar med att använda något annat än din huvudsakliga fiskelina.

Om du fiskar med en flugrulle blir det en annan historia. Det finns en speciell flugrulle som du bör använda, men när det kommer till spinning, gjutning eller konventionella rullarfäst helt enkelt din huvudlina på spolen och fyll på henne.

De två anledningarna till att vi använder stöd är att minska kostnaderna och förhindra glidning. Mono är billigt och greppar spolen bra. Jag kan inte komma på någon annan anledning till varför du skulle använda en separat stödlinje.

Behöver du stöd på en Baitcaster

Som en allmän regel behöver du bara använda backing på en baitcaster om din huvudsakliga fiskelina är flätad. Flätad lina är dyrare och tenderar att glida på spolen, så att använda stödlina kommer att spara lite pengar och förbättra prestandan.

Om du spolar din rulle med mono eller fluor, du behöver inte använda en separat stödlinje. Du kan helt enkelt fästa din huvudlina direkt på spolen och fylla den tills det finns ett mellanrum på 1/8-1/16 tum mellan linan och toppen av spolen.

När det kommer till hur mycket stöd du lägger till beror allt på vilken typ av fiske du ägnar dig åt. Är det gjutning från land eller en båt? Trollar du på djupt vatten? Kanske trollar du på grundare vatten.

Du behöver bara ha lika mycket fläta som du normalt skulle använda. Om du aldrig släpper ut mer än 100 yards lina behöver du inte ha 200 yards på spolen. Någonstans mellan 120-130 är nog idealiskt.

För mig fyller jag i stort sett alltid halva min spole med billig monofilament. Jag brukar trolla med min baitcaster så det är därför jag gör hälften. Om jag bara kastade och hämtade, skulle jag förmodligen fylla 2/3 av min spole med stöd.

  Hur man riggar mjuka plastfiskedrag (4 bästa sätten)

Behöver du stöd på en snurrande rulle

Som en allmän regel behöver du bara sätta backing på en snurrande rulle om du fiskar med fläta. Flätlina är dyrare och tenderar att glida på spolen. Att sätta på ett billigare monofilament först kommer att spara lite pengar och förbättra den övergripande prestandan.

Om du ska fiska med monofilament kan du fästa den direkt på spolen. Fördelarna med backning är att det kommer att stoppa din lina från att snurra på spolen och det är också billigare. Mono är redan billigt och det kommer också att greppa spolen bra.

För fluorkarbon kan du fästa det direkt på spolen också eftersom det inte glider på spolen. Om du är lite snävare på en budget kan du använda monobacking. Den enda fördelen är att mono blir billigare än fluor.

Vill du veta mer om detta? Läs behöver du verkligen stöd på en snurrande rulle?

Hur spolar du fläta utan att backa den

Även om Jag skulle alltid rekommendera spolar du rullen med stöd (för flätad lina), kan du fortfarande komma undan med att inte använda den. Du behöver bara ett sätt att säkra linan till din spole.

Det första jag skulle göra är att ta en bit av el- eller tejp och lägg ett lager direkt på spolen. Du kan sedan koppla ihop flätan med din favoritknut. Vet du inte vilken knut du ska använda? Se våra favoritknutar här.

För att göra saker ännu säkrare satte jag ytterligare ett lager tejp över knuten för att verkligen hålla den på plats. Du kan sedan fylla resten av spolen med lina. Se till att du lägger tillräckligt mycket för att lämna ett litet 1/8-1/16 tums mellanrum mellan linan och spolen.

Hur spolar du fläta med stöd

Det första du vill göra är att fästa billig mono på spolen. Allt beror på vilken typ av fiske du gör, men för de flesta sötvattensfiske, en 8-14 lb test kommer att göra susen.

Mängden stöd kommer också att bero på vilken typ av fiske du gör. Fyll spolen 2/3 av vägen med baksida om du ska vara det gjutning och apportering lockar. Fyll den 1/2 av vägen om du vill jävlas.

När du har fått på dig ryggstödet kan du sedan fästa flätan direkt på monon. Jag gillar att använda dubbel uni knut (se hur här), men det finns ett gäng andra bra.

Du kan sedan fylla resten av spolen. Jag gillar att hålla ett 1/8 tums mellanrum mellan linan och toppen av spolen på en spinning rulle. För en baitcasternärmare 1/16 av ett gap är bra.

Jag gillar också alltid att använda en ledare när jag fiskar med fläta. Det är mycket mer synligt i vattnet och nötningsbeständigheten är inte så stor. En mono- eller fluoroledare är ett enkelt sätt att lösa dessa problem.