Vad är fiskebobber gjorda av? Varför rött och vitt?

Varje fiskare har en redskapslåda full med sina favoritredskap, inklusive krokar, sänkor och bobbers. Varje fiskare behöver den här utrustningen men har du någonsin frågat dig själv, ”Vad är fiskebobber gjorda av?” eller ännu bättre, ”Varför rött och vitt?”

Vad är fiskebobber gjorda av? Varför rött och vitt? Fiskebobber är gjorda av några olika material:

 • Balsa
 • Plast
 • Skum
 • Kork

Du kommer att se många röda och vita bobbers, främst på grund av det före början av 20-taletth talet var rött den ljusaste färgen som var lättillgänglig, och vitt ger den bästa kontrasten till rött.

Det finns mer med dessa fiskebobbar än man kan tro. Vi har gjort forskningen för att avgöra varför dessa är så viktiga för en fiskares redskap. Om du är ute efter bobbers, kolla in vad vi har lärt dig.

Vad är fiskebobber gjorda av?

Det första att förtydliga är att fiskebobber också ofta kallas fiskeflottar. Oavsett om du använder en bobber eller en flöte är allt samma sak.

Det näst viktigaste att ta upp är att förklara materialet som fiskebobbar är gjorda av. Som diskuterats ovan, här är en titt på några av materialen som används för fiskebobber:

 • Balsa
 • Plast
 • Skum
 • Kork

Medan det finns andra material som används för att fiska bobbers, är ovanstående fyra de vanligaste. Anledningen till att dessa material används i fiskebobber är enkel; dessa material flyter. Du vill uppenbarligen inte ha en sjunkande bobber.

Vilket material är bäst för en fiskebobber?

Med ganska många material att välja på när det kommer till fiskebobber kan du undra vilket som är det bästa materialet. Det finns inget entydigt svar, men det betyder inte att det inte finns någon debatt bland fiskare.

Uppenbarligen är plast och skum inte lika miljövänligt som balsa och kork. Även om det finns några miljövänliga skumalternativ, används de i allmänhet inte i så små saker som fiskebobber.

  The Ned Rig: Hur man fiskar den på vintern

Många yrkesfiskare tror att balsa är det bästa valet för en fiskebobber. Balsa är väldigt lätt, lätt att forma och flyter – alla goda egenskaper hos en fiskebobber.

Olika former och storlekar av fiskebobbers

Förutom materialen i en fiskebobber är deras form också viktig. Fiskebobber är vanligtvis runda, päronformade, penna eller fatformade. Materialet och formen hjälper bobbern att prestera i vissa vindar och strömmar.

Du kommer att se fiskebobber i ovan nämnda former och även i en mängd olika storlekar. När en fiskare ger sig ut till vattnet, tar han hänsyn till vågorna, vindstyrkan och vattnets djup när han väljer lämplig form och storlek bobber.

Till exempel är bredare flottörer bättre för hårda strömmar eftersom de är mer stabila. Med det sagt, du vill använda den minsta bobbern som möjligt samtidigt som den fortfarande flyter högt på vattenytan och är väldigt känslig för ett drag från en bitande fisk.

Erfarna fiskare kommer också att överväga fiskens skygghet, strömmen, storleken och typen av bete som används och det erforderliga kastavståndet när de väljer lämplig bobber också.

Varför är Fishing Bobbers röda och vita?

Nu när vi har täckt formen och materialet på bobbers, låt oss prata om färgen. Du kanske undrar ”Varför rött och vitt?” Tja, i verkligheten finns det många olika färger tillgängliga idag för fiskebobbers. Ändå är de vanligaste färgerna du ser förmodligen röda och vita.

Även om det inte finns en tydlig anledning till överflöd av röda och vita bobbers, finns det ett par möjligheter:

 1. Rött var mer lättillgängligt före början av 20-taletth århundrade.
 2. Rött och vitt kontrasterar bra.

Låt oss ta en bättre titt på ovanstående orsaker till röda och vita bobbers.

Rött var mer lättillgängligt för att färga bobbers

Före tidigt 20th talet var rött den ljusaste färgen på färg som var lättillgänglig. Medan vitt, grönt och blått också var lättillgängligt, visade sig rött bäst på vatten.

  En enkel fiskeknut för nybörjare

Andra färger fanns tillgängliga, men de var dyrare att producera och inte lika tillgängliga för din dagliga fiskare. Små företag producerade bara några få färger eftersom det var det mest kostnadseffektiva.

I allmänhet sitter den röda färgen ovanpå vattnet. Det är lätt att se, och om du får en napp, vänder bobbern över.

Rött och vitt kontrastbrunn

Rött och vitt finns i vardera änden av färgspektrumet. Detta betyder att de två färgerna kontrasterar störst.

Även om vitt är utmanande att se på vattnet, särskilt i solljus, gör kontrasten mellan det och rött det mer märkbart när din bobber vänder.

Om en fisk nappar ditt bete, idealiskt, vänder din bobber om och du ser snabbt förändringen från rött till vitt och rullar in det.

Andra Bobber-färger tillgängliga idag

Efter all den förklaringen finns det dock dussintals olika färgkombinationer att välja mellan idag när det gäller att välja bobbers.

Den viktigaste faktorn att tänka på när du väljer en färg för din bobber är att ha två kontrasterande färger så att det är lätt för dig att se när du får en napp.

Förutom röda och vita bobbers kan du snabbt hitta följande färgkombinationer på Amazon:

Vad gör en Bobber?

Vi har pratat om bobbers material, storlek, form och färg, men om du är ny på fiske kanske du undrar exakt vad en bobber gör.

En bobber kontrollerar djupet på ditt bete och låter dig även veta när du får ett bett. Om du hakar på en stor kommer du att veta det, men om det är något mindre kommer bara ett litet napp på bobbern att vända det. Även om du inte känner bettet kommer du att se bobbern vända.

Bobbers ger dig också kontroll när du fiskar på andra platser än vidöppet vatten som gräs eller buskar. Utan en bobber skulle din krok haka i den här typen av skydd. En bobber låter dig hålla ditt bete rakt över toppen av locket utan att fånga det.

  Detta är den bästa flätade fiskelinan för en snurrande rulle

Typer av bobbers

Det finns två typer av bobbers:

 • Fixade bobbers
 • Slipbobbers

Här är lite om varje typ av bobber.

Fixade Bobbers

Den fasta bobbern är vanligtvis rund med en försänkt krok på toppen och botten. En fiskare drar sin lina genom kroken. En fast bobber har en knapp på toppen, som när den trycks ned exponerar krokarna på toppen och botten av bobbern.

När linan är genomkörd släpper fiskaren knappen och krokarna dras tillbaka in i bobbern och fixeras, därav termen ”fast” bobber.

Slip Bobbers

En slipbobber har fått sitt namn för att den fritt kan glida upp och ner i linjen. Uppenbarligen, som diskuterats ovan, förblir en fast bobber på platsen där den är fixerad. Eftersom en slipbobber kan glida upp och ner kan den presentera betet på vilket djup som helst istället för ett fast djup.

En slipbobber har en central linjekanal som du glider igenom din lina. När din lina är förberedd glider kroken, betet, sänket och bobbern mot slutet. Denna uppsättning gör det mycket lättare att kasta än en fast bobber.

När en fiskare kastar sin lina, dras linan genom mitten av bobbern tills en stoppknut når bobbern och stoppar linan.

Vilken Bobber ska jag använda?

Vilken stil av bobber du väljer beror enbart på dina preferenser. Fler och fler använder slipbobbern eftersom den är enklare att använda och erbjuder mer mångsidighet.

Oavsett stilen på bobber, är de alla fortfarande i allmänhet gjorda av ett av materialen vi diskuterade ovan: balsa, plast, skum eller kork. Om du gillar att behålla den gamla skolan kan du hålla dig till de grundläggande röda och vita, men om inte, har du massor av färger att välja mellan.