Vad är ett tältfotavtryck?

Ett tältfotspår är en markduk, i huvudsak en presenning, vanligtvis storleken på ditt tält, som placeras mellan ditt tält och marken. Tältfotspår är avgörande för att skydda ditt tält och dig själv från yttre faktorer. De är gjorda av vattentätt material, vanligtvis polyeten, polyester eller nylon. De är inte så dyra att köpa (om de inte redan följer med ditt tält) och hjälper till att förbättra din campingresa så att den blir varmare, torrare och renare!

Ryggsäck tält fotavtryck kontra presenning

Vad är syftet med ett tältfotavtryck?

  1. Skyddar dig från kall mark: Utan tältfotavtryck, om du har campingvarorna, har du fortfarande tältgolvet, en liggunderlag och en sovsäck för att hålla dig varm, men ett tältfotavtryck håller dig märkbart varmare. Om du campar i kallare temperaturer hjälper det dig att få en mysig nattsömn.
  2. Skyddar dig och ditt tält från stenig mark: Om du backpackar, eller om du är i ojämn eller stenig terräng, kommer ett tältfotavtryck att jämnas ut och skydda dig från tuff terräng som du kanske måste sova på!
  3. Håller dig torr: Att ha ett tältfotspår förhindrar att våt jord sipprar igenom ditt tältgolv, vilket gör att du och innertältet är bekväma och torra! Det är särskilt nödvändigt om det finns risk för regn, du vill inte riskera att vakna kall och blöt mitt i natten och definitivt inte vill packa ett blött tält (när du packar upp, låt oss bara säga att det luktar illa ). Och på tal om att hålla sig torr, se till att ha en regnfluga med dig! Kraftigt regn är inget skämt när du är mitt ute i ingenstans utan extra skydd.
  4. Håller ditt tält rent: Skogsbotten kan vara lerig, ökengolvet dammigt och strandgolvet sandigt. Så oavsett var du sover, kommer ett tältfotavtryck att hålla ditt tält rent och lätt att riva.
  5. Förlänger livslängden på ditt tält: Att använda ett tältfotavtryck förlänger livslängden på ditt tält. Fotavtrycket skyddar ditt tält från så många saker, och vildmarken kan vara en hård plats. Om det finns en chans att riva genom stenig terräng, fungerar ditt tälts fotavtryck som en barriär! Tält kan vara väldigt dyra, och tältfotspår är ganska billiga, så ta inga chanser!
  Behöver du ett tältfotavtryck?
Vad är ett tältfotavtryck

Om du inte har ditt eget tältfotavtryck, eller om du vill ha ett billigare alternativ, kan du alltid göra ett DIY-fotavtryck med en presenning eller annat vattentätt material! Jag har till och med sett människor använda stor fönsterfilm (faktiskt överdimensionerad plastfolie) som tältfotspår. Den enda nackdelen med att bara använda en presenning är att den är mycket tyngre än ett tältfotavtryck (som vanligtvis väger mindre än ett pund). Så om du backpackar eller försöker packa lätt, kanske den extra vikten som en presenning kan lägga till inte är det bästa alternativet.

Hur ser ett tältfotavtryck ut?

Tältfotspår är ungefär som väggarna i ditt tält: tunt, vattentätt tyg som lätt fälls ihop och packas i en ryggsäck. De liknar också presenning även om de inte är lika tjocka eller ”rynkiga” som den blå presenningen man ofta tänker på.

Här är ett exempel på ett enkelt tältfotspår, även känt som ett ”groundsheet”, från Amazon:


Vad är skillnaden mellan ett tältfotavtryck och en presenning?

På tal om segel, varför inte bara köpa ett istället för ett tältfotspår, som ofta är dyrare än en enkel blå presenning? Vad är skillnaden mellan segel och fotspår?

Den största skillnaden mellan en vanlig gammal presenning och ett tältfotavtryck är tyget. Footprints är gjorda av fint vävt tyg som gör det enkelt att vika och packa. Mitt tälts fotavtryck är tillräckligt litet för att få plats i en gallon Ziploc-väska; prova det med en blå presenning från Home Depot!

Slutgiltiga tankar

Ett markduk är så användbart för att ha en torr, pålitlig plats att sova. Tältfotspår håller tälten fräscha, torra och skyddade. Med sin låga kostnad och enkla installation rekommenderas det definitivt att alla använder ett tältfotavtryck!

  Fungerar Bear Spray verkligen?