Vad är ett side-by-side-fordon? En nybörjarguide med bilder.

Alla amerikanska friluftsmän vet att sida vid sida är den verkliga affären. Men om du bara hör om detta lilla, mekaniserade underverk, har du kommit till rätt ställe för att lära dig allt om dem.

Jag är en countrypojke i hjärtat och jag är född och uppvuxen i Idaho. När jag växte upp fick jag en passion för alla utomhusaktiviteter och jag har alltid föredragit att använda ett fordon sida vid sida framför din genomsnittliga terrängfordon eller häst. Jag vet mycket väl att sida vid sida är värt att köpa, och jag siktar på att berätta allt du behöver veta om dem för att göra ett välgrundat val.

Så, vad är ett side-by-side-fordon? Sida vid sida står små terrängfordon för 2 till 6 personer, fyrhjulsdrivna, kända som MOHUV’s (Multipurpose off-highway utility vehicle) eller UTV’s (Utility task vehicle). De kommer byggda i många modeller och för många ändamål, som alla kommer att ta dig dit du behöver gå med stil.

UTVs är välkända som fordon som liknar terrängfordon (terrängfordon eller fyrhjulingar) men har många märkbara egenskaper som:

  • 2 eller fler säten fastskruvade bredvid varandra
  • störtbågar eller en rullbur
  • ett lastrum bak, liknande det på en pickup
  • kan komma med kit för att göra dem gatulagliga

Förmodligen är sida vid sida det bästa alternativet för alla friluftsälskare i USA som söker spänningen med äventyr först och budgeten sedan. Men många köpare fattar förhastade beslut och går miste om fördelarna som kommer från en UTV som tillgodoser deras specifika behov.

Det finns så många underbara saker som friluftsmänniskor måste känna till när de väljer ut den perfekta sida vid sida för alla sina dagliga ansträngningar.

Vad används UTV till?

Under åren har UTV spelat en ovärderlig roll i gruvdrift, militära tillämpningar och byggprojekt. De är fantastiska för i stort sett allt som en pickupbil används till och är gjorda för att gå dit ingen pickup har gått tidigare.

UTV har spelat en ovärderlig roll i gruvdrift, militära tillämpningar och byggprojekt.

Även om de är gjorda för att vara små och mångsidiga, kan dessa små maskiner säkert bära en rejäl last (upp till 1350 pund); vilket gör dem till din bästa insats för att få jobbet gjort snabbt och effektivt.

Men inte alla sida vid sida skapas lika eller för samma syfte. Beroende på köparens önskade syfte och preferenser kommer viktkapacitet, transmission, passagerarkapacitet och fjädring att tillgodose deras behov efter önskemål.

  Bästa vandringsstrumpor för nybörjare: En komplett guide

Jakt

Många är gjorda för jaktsträvanden och är det optimala valet för att få dig, din besättning och all din utrustning på platser som även de bästa pickupbilarna inte kan gå. Gjord för att vara snabb och smidig, men ändå byggd för att vara högre för att rensa skräp och oländig terräng från erosion.

Bästa sida vid sida för jaktresor:

Modell Pris (US MSRP) Passagerarkapacitet Lastkapacitet Kvalitet
Honda Pioneer 1000-5 LE $22 099 3 1 000 lb (454 kg) 9,5/10
Polaris General 1000 EPS $16 799 2 1 100 lbs. (499 kg) 9/10
Textron Stampede EPS $14 499 2 600 lbs. (272 kg) 8,5/10
Can-Am Defender HD10 $15 799 2 1 000 lb (454 kg) 8,5/10

Verktyg

Det finns andra byggda för att ge mer utrymme för last och är gjorda speciellt för allmännyttiga arbetare, vilket ger ett tillförlitligt arbetsredskap för arbetare att snabbt och effektivt få sin utrustning till platser där bilar inte kan köra till.

Dessa rejäla maskiner är strikt byggda för att maximera effektiviteten i arbetsmiljön.

Bästa sida vid sida för arbete:

Modell Pris Passagerarkapacitet Lastkapacitet Kvalitet
John Deere Gator XUV 825i $15 660 2 1400 lbs. (635 kg) 9/10
Kawasaki Mule Pro-FXT Ranch Edition. $16 999 3-6 1 000 lb (454 kg) 9/10
2019 Textron Prowler Pro XT 11 399 USD 2 1 000 lb (454 kg) 8,5/10
2019 Can-Am Defender HD10 XT $15 799 2 1 000 lb (454 kg) 8,5/10

Rekreation

Sedan finns det den mer favoritkategorin av dem alla; terrängsportmodellerna. När de flesta föreställer sig en UTV, tenderar de att blanda ihop den med en sandbuggy, och med goda skäl.

Att vara pigga och terrängeffektiva som de är, dessa ssida vid sida är praktiskt taget sanddynvagnar. De är byggda för höghastighetsnöjen med familjen och är värda notan.

Bästa fritidsaktiviteter sida-vid-sida:

Modell Pris Passagerarkapacitet Hästkraft Kvalitet
POLARIS RZR XP TURBO $24 999 2 144 hk 9,5/10
CAN-AM MAVERICK X ds TURBO $25 399 2 121 hk 9,2/10
YAMAHA YXZ1000R $20 599 2 182 hk 9/10
ARCTIC CAT SPROT CAT 700 $13 999 2 60 hk 8,5/10

Välj rätt UTV för jobbet

Precis som det vore oklokt för en kirurg att komma till en operation med en yxa snarare än en skalpell, vore det klokt att hitta rätt typ av UTV för den uppgift du har till hands. Side-by-side är avsedda att vara mångsidig och ge alla klockor och visselpipor samtidigt som du får jobbet gjort. De är uppdelade i tre huvudkategorier: Jakt och fiske, arbetsorienterade och sportmodeller.

  Är tältsängar bekväma:

UTV:er gjorda för jaktresor och terrängäventyr är ofta snyggare och mer kompakta, avsedda att bära några passagerare och jakt- eller fiskeutrustning.

Honda märken som Honda Pioneer 1000-5 LE är byggda för att minska ljudnivån och klarar sig utmärkt på terrängstigar. De är kvicka och har precis tillräckligt med plats för två till fem passagerare och ett rymligt lastrum.

För att undvika skador orsakade av den steniga terrängen utomhus är dessa UTV:er byggda för att sitta högre (mellan 10 till 13 tum över marken) för att ge utrymme för skräp att passera under.

Sida vid sida är uppdelade i tre huvudkategorier: Jakt och fiske, Arbetsorienterad och Sport.

För mer praktiska och jobbrelaterade syften tar arbetsorienterade UTV:er ett steg bort från den uppskattade känslan av äventyrsbuggy och fokuserar på jobbet. CAN-AM-varumärket, till exempel, växlar många av sina sida vid sida för att ge byggnadsarbetare, landskapsarkitekter, bönder och gruvarbetare den största valutan för pengarna; ger dem det optimala fordonet för jobbet och ersätter en pickup helt.

De CAN-AM Defender Max/DPS/XT, till exempel är byggd lägre mot marken och kan bära nästan ett ton. De kommer med en 50-hästkrafts 800cc-motor eller en 72-hästkraftsmotor på 1000cc för att ge ägaren den bästa upplevelsen av att dra tunga laster (2 500 pund dragkapacitet).

UTV-apparater gjorda för offroad-sporter är byggda för adrenalinpumpande nöje och utforskning. Köpare tycker ofta att den här typen av UTV är den mest attraktiva i USA. Dessa fordon är byggda för snabbhet och att bli nere och smutsiga i utomhuselementen.

Istället för mjuka bänkar för passagerare, har dessa sida vid sida kupsäten byggda för att hålla dig och dina passagerare inne när de hoppar eller gör snäva kurvor.

Om du eller din granne är intresserade av att titta på denna adrenalinpumpande klass sida vid sida, skulle jag starkt rekommendera att börja med Polaris Polaris RZR XP Turbo S. Denna 168 hästkrafter, terräng, elegant maskinen är ett mekaniskt mästerverk.

Experter anser att den senaste modellen är den snabbaste i sin klass år 2019. Du kan slå vad om att den är värd pengarna. Om du letar efter en fantastisk tid ute i naturen med din familj, kommer detta att göra en exceptionell investering.

Saker att uppmärksamma

Utseende är inte allt. Varje UTV är byggd för ett specifikt jobb med specifika begränsningar. När du letar efter en egen sida vid sida, överväg att ägna särskild uppmärksamhet åt några aspekter av varje fordon för att säkerställa att du hittar rätt fordon för jobbet.

  13 perfekta pulkaplatser nära Big Bear

Hjulbas

Beroende på terrängen kanske du vill ha ett högre fordon för att rensa skräp och allt sorterar av hinder som kan ligga på vägen. Om du letar efter ett fordon för att träna på timmergårdarna eller uppe i bergen där fallna träd är vanliga, rekommenderar jag att du letar efter ett fordon som har en hjulbas på 20 tum eller högre.

Dragkapacitet

Många bönder och gruvarbetare är på marknaden efter ett fordon som kan dra den mäktigaste lasten. Om du letar efter ett fordon som kan dra en släpvagn bakom sig bör du undersöka vikten på din släpvagn och kolla dragkapaciteten på din sida vid sida. De flesta av dem på denna marknad gillar en UTV som har ett max på cirka 1350 lbs.

Om du letar efter den här typen av fordon skulle jag rekommenderaJohn Deere Gator XUV 825i. John Deere-varumärket har alltid varit pålitligt och en favorit bland många jobbarbetare på plats. Denna speciella UTV är byggd för att dra runt 1500 lbs. Gör det till det optimala fordonet för lantbrukare och byggnadsarbetare.

Lastkapacitet

De flesta sida vid sida kommer med en pickupliknande bakdel med gott om plats för att bära alla möjliga saker. Även om de ser väldigt lika ut på alla fordon, är inte alla skapade lika.

Om du letar efter en sida vid sida som är byggd som en mula för att bära runt all din utrustning, skulle jag rekommendera att leta upp specifikationerna för att hitta den tyngsta viktkapaciteten. Min personliga favorit är Kawasaki Mule Pro-FXT Ranch Edition.

Relaterade frågor

Vad är skillnaden mellan en UTV och en ATV? ATV:er (terrängfordon) är byggda mycket mindre och avsedda för högst en eller två förare. UTV:er är byggda för att vara mer som en liten lastbil och har flera säten fastskruvade bredvid varandra (därav namnet sida vid sida).

UTV:er kommer med en nyttolast i ryggen och ofta dragkrok för släp, vilket ger mer mångsidighet, medan terränghjulingar är byggda utan sådana praktiska möjligheter.

Krävs körkort för att köra UTV? Ett giltigt körkort krävs för att köra UTV och ATV på praktiskt taget alla platser i USA. Nästan alla restriktioner gäller för UTV som gäller för personbilar och lastbilar, både på och utanför vägen. Det är bättre att alltid ha ditt körkort på dig, även när du är ute och utforskar landet.