Vad är ett pajjärn?

Vi campar mycket och ett pajjärn är en grundläggande sak som vi tar med oss ​​på varje resa. Pajjärn tar väldigt lite plats och är perfekta för lägermatlagning.

Så vad är ett pajjärn? Ett pajjärn är ett enkelt matlagningsredskap utformat för att laga mat direkt över en lägereld. Den har två skålformade metallplattor som är gångjärn för att passa ihop. En lång metallstav är fäst på varje tallrik med ett trähandtag så att du kan hålla den över elden utan att bränna händerna.

Vi har precis kommit tillbaka från en campingtur nyligen där vi använde pajjärn för att laga några fantastiska måltider. Jag ville skriva det här inlägget för er som inte är bekanta med pajjärn så att ni kan överväga dem till nästa campingtur.

Vad kan vara mer tillfredsställande än att använda en av naturens grundelement för att laga lite god mat? Nästan allt smakar bättre när det tillagas över öppen eld.

Fortfarande inte säker på vad ett pajjärn är?

Om du kliar dig i huvudet och undrar vad i helvete ett pajjärn är, låt mig förklara lite mer detaljerat. Först, kanske du känner dem under ett annat namn.

  • Jaffle järn
  • Smörgås brödrost
  • Toastie järn
  • Pudgie paj järn

Som du kan se är de kända under olika namn, men de hänvisar alla till ett populärt köksredskap för lägereld som används för att laga en mängd olika matvaror.

Pajjärnet består av två separata delar, en topp och en botten, varje bit har ett skålformigt metallkök med en lång metallstav och ett värmeabsorberande trähandtag.

Det finns ett gångjärn på den kupade metalländen som svänger så att pajjärnet kan öppnas och separeras i två delar.

När de är stängda låter de långa metallstavarna dig hålla pajjärnet över de varma kolen från en lägereld och laga den medföljande maten. Vid korrekt användning är risken liten att bränna händerna.

Pajjärn finns i en rad olika utföranden; fyrkantiga och runda samt några specialjärn som våffeljärnet, brödbakaren och korvkokaren.

Det finns även rektangulära dubbla pajjärn som tillåter tillagning av två smörgåsar åt gången och när de är öppna och separerade kan varje halva användas som en miniganna.

  7 sätt att göra din lägerstol varmare

Vad är bättre med ett fyrkantigt eller runt pajjärn? Det är bara en personlig preferens, den fyrkantiga designen är den bästsäljande modellen helt enkelt för att den har en stor tillagningshåla perfekt för smörgåsar. Folk gillar den runda designen eftersom den låser in smaken genom att pressa brödet och forma en tätning runt kanten.

Pajjärn finns i både gjutjärn & aluminium och enligt en tillverkares hemsida varje typ har sina för- och nackdelar.

  • Pajjärn i aluminium är lätta och lätta att hålla över lägerelden, men aluminium kan skeva eller till och med smälta om det placeras för nära kolen under en längre tid.
  • Gjutjärnspajjärn är robusta och hållbara och du kan placera dem direkt i kolen; men gjutjärn är tyngre än aluminium vilket gör dem tröttsamma att hålla i.

Vilken metall som är det bästa valet för dig beror på ett antal faktorer. Titta på för- och nackdelar och bestäm dig därifrån. Vi köpte gjutjärnet delvis för dess hållbarhet, men mest för att vi gillar att laga mat i gjutjärn. Du kan läsa mer om pajjärn i gjutjärn på vår rekommenderade redskapssida.

Hur kryddar jag ett pajjärn?

Om du planerar att köpa ett pajjärn i aluminium eller ett pajjärn i aluminium med non-stick beläggning, behövs ingen kryddning. Innan du använder den för första gången, tvätta den noggrant ett par gånger med tvål och varmt vatten.

Ett gjutjärnspajjärn, som en gjutjärnspanna eller holländsk ugn måste kryddas innan du använder den.

Efter att ha tagit bort pajjärnet från förpackningen hittar du en tunn film av paraffinvax, denna appliceras av tillverkaren för att förhindra rost under frakt. Du kan ta bort vaxet genom att skrubba det med tvål och varmt vatten eller genom att värma metallplattorna över en kolgrill eller lägereld.

Jag höll min över lägerelden i cirka 10 minuter för att smälta och bränna bort vaxbeläggningen. Sedan medan den fortfarande var varm, tvättade jag den i varmt tvålvatten med en mjuk grönsaksborste för att rengöra och ta bort eventuella rester.

Efter tvätt torkade jag pajjärnet och la på ett tunt lager fast matfett (vegetabilisk olja går också bra). Sedan höll jag tillbaka den över lägerelden tills den började ryka och vände för att få en jämn beläggning.

  Är en pop-topp värt det?

När det var tillräckligt kallt torkade jag rent och upprepade processen totalt fyra gånger för att få en bra beläggning. Precis som vilken gjutjärnspanna som helst ju mer du använder den desto mer kryddad blir den.

Andra inlägg av intresse

  • Varför vi köpte en Yeti-kylare
  • Är campingkylskåp värt det? Dessa är!
  • Van Camping vs. Tent Camping: Vad är bättre för dig?

Hur tar jag hand om ett pajjärn?

När pajjärnet är kryddat ska du inte behöva upprepa processen igen, men du behöver göra lite enkelt förebyggande underhåll för att hålla den i gott skick.

Efter varje användning, se till att rengöra pajjärnet med varmt vatten och en svamp eller mjuk borste, använd inte tvål eftersom det kan ta bort non-stick finish som byggdes upp under kryddningsprocessen.

När den är ren, torka den helt med en handduk och applicera ett lätt lager vegetabilisk olja för att förhindra rost mellan användningarna. Ett välskött gjutjärnspajjärn håller i många år.

Om ditt pajjärn av någon anledning börjar rosta använd stålull för att ta bort rosten, tvätta det i varmt tvålvatten och följ sedan kryddningsproceduren som anges ovan. Ditt pajjärn blir så gott som nytt.

Hur använder jag ett pajjärn?

Pajjärn är ett favoritsätt att laga mat oavsett om du är ute i naturen eller bara kopplar av på bakgården.

Enklare kan det inte bli, öppna pajjärnet och spraya insidan av varje tallrik med matlagningsspray. Smör ena sidan av två brödskivor. Lägg sedan en skiva med smörsidan nedåt i den nedre halvan av pajjärnet och tryck ner för att bilda en fördjupning.

Lägg nu till dina favoritingredienser, lägg sedan den andra brödbiten ovanpå med smörsidan uppåt, stäng de två halvorna och lås den stängd, och håll den sedan över en bädd av glödande kol, vänd den efter några minuter för att tillaga andra sidan.

Den svåraste delen av hela processen är att ta reda på när maten är färdig. Varje lägereld är annorlunda och din mat kommer att lagas lite olika varje gång. Du kommer förmodligen inte att få det perfekt första gången, men med lite övning kommer du snabbt att förstå hur lång tid det tar.

  Den kompletta guiden till tarpcamping: Att välja en tarp, tarpformationer, vilka knutar och mer

Du vill inte att din måltid blir bränd och överklar, så öppna pajjärnet och kolla hur det yttre lagret brynar. Om det inte är tillräckligt brunt, stäng det igen och fortsätt koka tills du får ett gyllenbrunt yttre lager och en bubblande het centrum.

När allt är tillagat till perfektion, haka helt enkelt av spärren och släpp din måltid på en tallrik, om den inte hoppar ut använd en metallgaffel eller kniv för att lossa den. Mat tillagad i pajjärn är extremt varm, så låt den svalna lite innan den äts. Jag vet att jag har bränt mig mer än en gång, nog sagt om det!

Vad kan jag laga i ett pajjärn?

Du kan laga en mängd olika saker i ett pajjärn, det finns otaliga kombinationer som du kan skapa från sött till salt och du begränsas bara av din fantasi och kulinariska kreativitet.

Varje måltid frukost till middag och efterrätt kan tillagas i ett pajjärn. Nästan vad som helst du kan stoppa i den och ändå stänga locket du kan laga. Några av våra favoritartiklar är rostade smörgåsar, kanelbullar och fruktfyllda dessertpajer.

Men du är verkligen inte begränsad till att alltid laga mat mellan två brödbitar. Experimentera lite och prova att använda engelska muffins, hash browns, tortillas, pizzadeg, smördeg samt halvmånerullar.

Relaterade frågor

Kan jag använda mitt pajjärn på grillen? Jo det kan du. Det finns dock speciellt utformade pajjärn för användning över en grill, läger eller gasspis. De tillverkas med samma högkvalitativa kokplattor; den enda skillnaden är att de har kortare handtag.

Hur kan jag göra matlagning med pajjärn lättare när jag campar? När du åker på camping vill du kunna fixa dina måltider så snabbt och enkelt som möjligt. Att förbereda allt du kan innan du lämnar hemmet kommer att göra det lättare. Skär alla grönsaker och frukt i storlek, strimla ost och förkoka kött i förväg, lägg i separata behållare för att ta med på din campingresa.