Vad är ett badkarsgolv för ett tält? Behöver jag en?

Tält med badkarsgolv. Foto av Daniel Joseph Petty från Pexels

När jag hör ordet badkar tänker jag på en porslinsbalja med tvålvatten och gummiankor. När campare hör ordet badkar tänker de tydligen på botten av sina tält. Det finns lite att veta om badkarsgolv och varför de är viktiga – så låt oss komma till det.

Vad är ett badkarsgolv när man pratar om tält? Ett tältbadkarsgolv är ett tjockare, mer vattentätt och mer ogenomträngligt material än tältväggarna. Badkarsgolvet böjer sig uppåt i kanterna för att möta väggarna och bildar ett ”badkar”. Tältbadkarsgolv är utformade för att hålla vatten borta från tältet från markavrinning och från vatten som droppar från tältets sidor.

Så cool. Tanken är sund, men är den helt nödvändig? Vilka är fördelarna och nackdelarna med att ha ett badkarsgolv? Jag gjorde en del efterforskningar för att svara på mina frågor om dem, och jag förmedlar tidsbesparingarna till dig. Jag älskar att spara tid!

Vad och varför för badkarsgolv

Beskrivning

Ett ”badkarsgolv” i ett tält är när golvet i tältet är gjort av ett tjockare och mer vattentätt material som kröker sig uppåt i sidorna av tältets innervägg. Föreställ dig ett kakark som används för bakning gjord av en presenning, och det är grundförutsättningen för ett badkarsgolv. Eller, ännu mer passande, föreställ dig bara ett badkar, förutom ett där du försöker hålla vattnet ute. Jag antar att vi borde kalla det ett anti-badkarsgolv.

bathtub_floor_tält
Lägg märke till hur golvet i tältet sträcker sig flera centimeter uppför tältväggen i ett sammanhängande ark

Notera: den inre väggen av tältet är själva tältet, och yttre väggen syftar på den vattentäta tältgylfen som är avtagbar.

Eftersom tältbottnen nu är ett tjockare material gör detta även tältet tyngre, vilket mest är aktuellt för backpackers.

Ändamål

Badkarsgolvets syfte är att aggressivt förhindra att vatten kommer in i tältet. Badkarsgolvet uppfyller syftet med ett tältfotavtryck, vilket är att skydda tältets undersida och förhindra att vatten tränger igenom tältets botten.

Kanterna på ett badkarsgolv böjer sig uppåt för att förhindra att vatten rinner från tältets yttervägg från att sippra in i tältet och eliminerar behovet av att lägga en markduk på undersidan av tältet.

  Behöver du en CDL för att köra en husbil?

Sammanfattning: Badkarsgolv skyddar de åkande från vatten och är mer motståndskraftiga att placeras på grova ytor än tält utan badkarsgolv.

Exempel

Ett exempel på ett tält med badkarsgolv är Hyke & Byke 2 personerstält.

Ett exempel på ett tält utan badkarsgolv är Kelty Grand Mesa.

Var kom badkarsgolven ifrån?

Förr var tälten väldigt enkla, gjorda av en presenning och en stång eller ett rep. Det fanns inga golv eller sidor att tala om. Eftersom tält har utvecklats till att innehålla många fler funktioner än de använde, växte de sidor och golv. Golvet i tältet var ett tunt material, gjord av samma material som väggarna.

För att hålla ut vatten använder vissa campare en markduk under tältet för att skydda golvet i tältet, samt för att hålla ute vatten. Tält med badkarsgolv skär helt enkelt bort detta steg genom att göra golvet mer vattentätt och segare.

Behöver jag ett tält med badkarsgolv?

Som alltid beror det på dina behov. Ett badkarsgolv passar perfekt i kategorin ”nice to have” och är inte strikt nödvändigoch i vissa fall är det oönskat. Som alltid kan tekniken bara göra saker bekvämare, men tältplaceringen är fortfarande kritisk–se till att du undviker dopp och fördjupningar som platser att slå upp ditt tält, med insikten att när du bilcampar, har du inte alltid många alternativ.

Badkarsgolv är inte avgörande att ha, och du kan leva fint utan dem. Om du redan har ett tält utan badkarsgolv, så är det inte denna funktion som avgör om du ska köpa ett nytt tält. Men om du är ute efter ett nytt tält är ett badkarsgolv ett trevligt att ha som förenklar tältuppställningen och kan hjälpa ditt tält att hålla sig torrt på insidan.

  9 anledningar till att pontonbåtar är bra för fiske

Nackdelar med badkarsgolv

Kondensation

Beroende på tältdesign har ibland inte tältet tillräcklig ventilation, vilket gör kondens till ett stort problem. Kondensering uppstår när varm luft förlorar sin energi och därför måste dumpa sina vattenmolekyler.

Eftersom ett badkarsgolv är ogenomträngligt gör det ett lika bra jobb med att hålla vatten INNE som att hålla vattnet UT. Så om din tältventilation saknas, kan det hända att du har några fuktpärlor på insidan av tältet som sedan pölar på kanterna av ditt badkarsgolv.

För ett exempel på detta, det finns en bra recension av ett billigt tält här med det här problemet:

$50 tält vs $600 tält

Kolla på denna videon på Youtube.

Vikt

Oundvikligen kommer alla nivåer av vattenskydd att kosta vikten. För bilcampare som oss är detta inte en stor sak. Men uns räcker till för backpackers.

Snubbelrisk

Vi åkte på camping med min bror, hans fru och vår lilla 2 och ett halvt år gamla systerdotter. Hon var så söt och glad över att campa! Hon kunde inte låta bli att springa runt på vår camping och utforska allt, och sprang runt i tältet i ett par minuter för att sedan komma ut igen.

Jag märkte att när hon sprang in och ut ur tältet att dörrfrigången var ganska hög från marken eftersom dragkedjan var ovanför deras tälts badkarsgolv. Hon snubblade och tog sig själv flera gånger under natten. Jag är ganska säker på att jag snubblade också någon gång.

Det är ingen jätteaffär, men jag tänkte nämna det. ? Eftersom dörrfrigången är ett par centimeter högre är det lite lättare att snubbla på tälttröskeln.

Fördelar

Minskar behovet av markduk

Jippie! En sak mindre att packa! Det är alltid trevligt att få utrustning som är buntad så att du har en sak mindre att rengöra. Detta kan betraktas som ett för och en nackdel, eftersom att tvätta en presenning eller markduk är vanligtvis lättare än att tvätta ett tält, särskilt om du campar på lerig mark.

  8 sätt att värma ett tält och hålla värmen utan elektricitet

Skyddad från elementen

Ett badkarsgolv är bra på vad det är designat för, för att förhindra vattenläckage från marken, samt att vatten stänker tillbaka från regn som droppar av din tältfluga. Dessutom har du ett tjockare lager mellan dig och marken som skyddar dig från hål som punkteras av pinnar och vassa stenar (det är en bra praxis att ta bort så mycket du kan ändå) vilket kan släppa in vatten eller insekter i tältet.

Ganska vanlig

Badkarsgolv är nu extremt vanliga i tält, och de är inte längre en premiumfunktion. Du behöver inte oroa dig för att spendera mycket pengar om detta är en funktion som är viktig för dig.

Relaterade frågor

Behöver du en presenning under ett tält? Med ett badkarsgolv elimineras behovet av en markduk eller en presenning under ditt tält. Du har nu extra vatten- och punkteringsskydd när du slår upp ditt tält. Utan badkarsgolv är en markduk eller presenning fortfarande inte obligatorisk. Många campare lyckas hålla sig torra med bra tältplacering.

För mer information om hur du använder en presenning eller en markduk under ditt tält, klicka här.

Hur skyddar jag mitt tält från regn? Regn kommer från alla vinklar, så det är viktigt att skydda ditt tält i så många vinklar som möjligt. För att förhindra att vatten kommer in från botten av ditt tält, är det viktigt att placera ditt tält på en mark där vatten inte samlas. För att förhindra vatten från ovan, se till att din tältfluga är korrekt installerad och att du har tillräcklig ventilation (särskilt på fuktiga nätter) för att förhindra kondens. Dessutom är vattentät spray en valfri behandling som du kan använda på ditt tält för att förbättra ditt tälts vattenskydd.