Vad är en ”Tips Up” i isfiske? (Ett enkelt svar med bilder)

Det finns många användbara verktyg som hjälper dig när du fiskar på is. En som du kanske aldrig har hört talas om förut, om du är ny på denna aktivitet, kallas tips-up. Jag ska ge en enkel introduktion till tips.

En tip-up är en anordning som hänger upp bete under isen. Fiskaren kan ställa en på en plats och helt enkelt vänta. När en fisk tar betet och börjar simma iväg, aktiveras en flagga på ytan som varnar fiskaren. Han kan sedan börja rulla in fisken.

Att använda tipp är inte svårt, och det finns massor av fördelar med dem jämfört med vanliga fiskespön.

Varför tips-ups är användbara

Medan en fiskare normalt måste hålla ett fiskespö för att försöka fånga fiskens uppmärksamhet, sitter en tipp på toppen av ett hål i isen och hänger upp en lina under vattnet. Omedelbart kan du se en klar fördel: fiskaren kan nu ha händerna fria.

Att kunna sätta en fälla och sedan bara slappna av tills den fångar något? Det låter ganska trevligt för mig!

När väl tipptoppens flagga åker upp måste fiskaren självklart göra allt arbete med att ta upp fisken själv. Om det är en stor fisk kan det här vara en ganska stor uppgift, men det är den sortens utmaning som många älskar att uppleva.

Att använda tip-ups när isfiske kan ge en växling mellan enkla stunder av avkoppling och de intensiva striderna mellan människa och fisk.

Nu kanske du har insett vid det här laget att om du inte behöver hålla tippen för att använda den, betyder det att du i stort sett kan placera så många tip-ups ned som du vill. Det är absolut sant. Så många hål som du är villig att gräva, och så många tippningar som du har, kan du ha betet och i vattnet.

Med det låter förmodligen tips-ups bra för dig. Tänk på effektiviteten i att kunna ha många linjer i vattnet samtidigt. När flaggorna släpps drar du bara in dina hakar och förbereder dig för att sätta tipsen i verket igen.

  Kan du förkorta en landhockeyklubba?

Var dock medveten om att det kan finnas fiskebestämmelser i ditt land som begränsar hur många du kan använda. Kontrollera alltid dem innan du går.

Bortsett från det, om du har valt ett bra ställe och har många tips redo, kan det hända att du har många flaggor på kort tid, så du kommer att ta in fisk med galen effektivitet.

Naturligtvis, om du hellre bara vill koppla av för det mesta, behöver du inte gräva så många hål. Men de som är ute efter att fånga så många fiskar som möjligt bör få en hel del tipp, och om fisken biter, kommer de att vara ganska upptagna med att dra in dem och återställa sina tip-ups.

Tipp-ups erbjuder en unik fiskestil. De är enheter som bara kan användas för isfiske, eftersom de är designade för att hänga upp linor genom små hål. De kan resultera i att du fångar mycket fisk på kort tid. Ska du på isfiske bör du definitivt överväga att använda dem.

Hur man använder tip-ups

Tips-ups är inte särskilt komplicerade, så du kommer att kunna lära dig att använda en på nolltid.

Deras design varierar lite, men alla är designade så att de kan vila på ett hål medan de dinglar en fiskelina under vattnet. Det kommer att vara för viktiga bitar fästa vid huvudstrukturen: en spole som du använder för att hantera din fiskelina och en flagga som låter dig veta när en fisk biter.

Först måste du fylla spolen med fiskelina. Se till att den är tillräckligt seg för de stora fiskarna du kan fånga. Flätad fiskelina är särskilt bra för vintern, eftersom den inte trasslar ihop sig så lätt. Som med allt fiske måste du självklart få en krok i slutet av den linan.

Med din lina på spolen och din krok redo att gå med bete på, är det mesta av förberedelsearbetet redan gjort. Dra bara ut linan till den längd du vill att den ska vara på (tänk på hur djupt du vill fiska), och efter det kommer du helt enkelt att lägga tippen ovanpå hålet du har grävt i isen. Linan kommer att falla under vattnet och kommer att hänga där i väntan på att en fisk ska bita.

  7 tips för att föreslå äktenskap på en luftballong

Vid det här laget, se till att du lägger ner flaggan. Du kan inte bli varnad för någonting om flaggan förblir i uppläge hela tiden.

När en fisk ger kroken ett bra ryck kommer spolen att snurra och få flaggan att gå upp. Tipp-upen kan inte ta in fisken åt dig, så det är då du behöver komma och dra in den själv. Detta är något som inte skiljer sig mycket från någon annan typ av fiske.

När du väl har tagit upp fisken till ytan och hakat av den är detta en process som du enkelt kan upprepa. Så småningom kommer du att få slut på linan på spolen, så du måste se upp för det.

Så att använda tip-ups är en enkel process.

Naturligtvis är du fri att använda ett fiskespö på ett annat hål om du vill hålla dig sysselsatt.

Använd gärna många tips, som jag beskrev tidigare. Det mesta av arbetet ligger helt enkelt i att sätta linjerna på var och en. Att gräva så många hål kan naturligtvis också vara tidskrävande, men när du har gjort båda dessa är det en enkel process som kan hjälpa dig att fånga mycket fisk.

Det är dock viktigt att komma ihåg att vissa områden har fiskebestämmelser som kan hindra dig från att använda så många tippningar som du vill. Se till att kontrollera dem innan du blir galen med tips, annars kan du få problem.

Var man hittar tips

Tips-ups är allmänt tillgängliga, så det är inte svårt att hitta några.

Om du vet vad du letar efter och vill ha några imponerande handgjorda sådana, finns det många småföretag där ute som säljer sina egna skräddarsydda tips. Den här artikeln rekommenderar många. Du vet att du kommer att få en hållbar produkt när du köper från entusiaster som dessa.

  Är det lättare att dra en tältsläp, resesläp eller vändskiva?

Däremot kommer du förmodligen att ha lättare att titta på större butiker som följande två från Amazon.


Få ett billigt set med 3 tip-ups som inkluderar ett bonusnät.


Eller så finns det en högkvalitativ tip-up också tillgänglig för ett bra pris.

Om du letar efter alternativ förutom Amazon, Bass Pro Shop är ett bra ställe att gå. De har lite olika alternativ, några av trä, andra av plast. Du kan också prova Dick’s Sporting Goods.

Tipp-ups är en vanlig vara, så lokala fiskebutiker kommer nästan säkert att bära dem, särskilt på vintern.

Oavsett var du letar efter tips, kommer du att vilja överväga hållbarheten hos de material som används. Delarna som mest sannolikt går sönder är flaggan och pjäsen som får den att flyga upp, så var särskilt uppmärksam på dem. Basen på en tip=up kommer sannolikt aldrig att gå sönder.

Se till att spolen också sitter fast, så klart. En tipp som inte kan hålla fiskelina är lika värdelös som en som inte kan varna dig när den fångas något.

Nu, om du är den typen av person som är bra på att göra saker, är det här den typen av fälla du kan lära dig att göra själv. Det kan vara ett roligt projekt och skulle sannolikt bli det billigaste sättet att göra flera tips.

Basen skulle bara kräva några träbitar. Det knepigaste är mekanismen som aktiverar flaggan. Men som en ganska enkel enhet är detta definitivt något du kan lära dig om du är bra på hantverk.

För alla andra är det bara att kolla in butikerna som anges ovan. För inte för mycket pengar kommer du att kunna ta hem mer fisk än någonsin. Gräv bara ett gäng hål, placera tippningar på var och en och vänta på att magin ska hända.