Vad är en tältplatta på en campingplats?

När du är ny på camping finns det många termer som folk använder som du förmodligen aldrig har hört talas om förut. Ett exempel är en tältdyna. Är detta något du kan ta med dig? Du kanske också märker att vissa campingplatser anger att de har tältdynor medan andra inte har det. Behöver du en tältdyna, och vad är det egentligen?

En tältplatta är en avsedd platt plats att slå upp ditt tält på en campingplats. Tältplattan kommer ofta att höjas något för att ta hänsyn till sluttande mark, ha någon typ av bård runt sig och vara fylld med grus eller smuts.

Även om det inte är nödvändigt att använda en tältdyna när du sover i tält, är det bekvämt och hjälper dig att få en bättre nattsömn. Låt oss undersöka varför det är bra att hitta en campingplats med en tältplatta om du ska slå upp ett tält.

Tältdynor – allt du behöver veta

Tältdynor gör ditt liv enklare men är inte en nödvändighet när du campar. Allt tältplattan gör är att utse ett specifikt område för att slå upp ditt tält. Detta område kommer vanligtvis att vara det bästa stället att slå upp ditt tält på en campingplats eftersom underlaget har designats för att vara platt.

Du behöver inte längre söka på webbplatsen för att hitta det plattaste området, och du behöver inte göra något arbete eftersom plattan är redo att användas. Genom att använda en tältdyna slipper du slå upp ditt tält på rötter, skräp eller ojämn mark.

En tältdyna är vanligtvis gjord av smuts och grus, omgiven av en träram för att innehålla materialet. Trästommen är gjord så att ytan blir jämn när insidan fylls med smuts eller grus, plus att den håller fyllmedlet inneslutet.

Beroende på hur sluttande eller rotad marken är, kan tältplattan höjas eller till och med med marken runt den. Ibland planteras gräsfrö på tältplattans yta, även om gräs vanligtvis blir nedtrampat, särskilt på en välanvänd campingplats.

Ibland kommer tältdynor att vara en plan träplattform. Detta upphöjda område skapar en plan, jämn yta att slå upp ditt tält på. Plattformen fungerar bra när det inte blåser, och du behöver inte staka ner ditt tält. Annars måste du förlänga dina grenlinor för att kunna nå marken eller binda dem till ett träd eller kanten på plattformen.

Vanligtvis är en tältdyna cirka 10 fot gånger 12 fot. Denna storlek ger dig en yta som är tillräckligt stor för att passa två små tält eller ett stort tält i familjestorlek. Självklart varierar tältunderlagets storlek från camping till camping.

  Ska termiken vara tät eller lös?

Om du är orolig för om ditt tält kommer att passa, mät basytan hemma. Du kanske kan kolla upp tältunderlagets storlek på en campingplats på deras hemsida innan du går.

Hur man använder en tältdyna

Att använda en tältdyna är lätt. Slå helt enkelt upp ditt tält som du brukar, men inom tältplattans omkrets för att säkerställa att du är på jämn mark. Eftersom området för tältdynor är konstgjort är underlaget vanligtvis mjukare och därför lättare att få in tältpålar.

Om du använder en regnfluga på ditt tält, är det bäst att sätta fast linorna inom tältplattans omkrets. När du är på en upphöjd tältplatta blir det mycket lättare att satsa allt på samma nivå.

Om tältplattan du slår upp ditt tält på är jämn med marken runt den, kommer detta att hjälpa till att eliminera snubbelrisk. När alla dina linjer finns inom tältplattans omkrets vet du var gränsen går för att gå säkert i mörkret så att du inte snubblar.

relaterade inlägg

  • Van Camping vs. Tent Camping: Vad är bättre för dig?
  • Kan man slå upp ett tält på grus?
  • Kan du använda en presenning som ett tältfotavtryck?
  • Kan du sova i din bil eller skåpbil på en campingplats?

Behöver du en tältdyna?

Du behöver ingen tältplatta för att campa, och tyvärr är det inget du kan ta med dig. Om ingen tältplatta finns tillgänglig måste du göra jobbet själv för att hitta den bästa platsen att slå upp ditt tält. Leta efter en glänta som är platt med så få stenar och rötter som möjligt. Beroende på hur ofta en campingplats används, kan du behöva göra lite sten- eller pinnarröjning från den plats du väljer.

Men om det finns en tältplatta på campingen du bor på är det bäst att använda tältplattan. Underlägget kommer att vara den bästa platsen att slå upp ditt tält på just den platsen. Du kanske måste flytta några herrelösa pinnar och stenar, men i slutändan är detta den bästa tältplatsen.

Fördelar med en tältdyna

Fördelarna med att använda en tältdyna är enkla; du har ett plant, plant område att slå upp ditt tält för att säkerställa en bättre nattsömn. Istället för att vandra runt på en camping och försöka hitta det plattaste, jämnaste området att sätta upp ditt tält på, har campingen gjort jobbet åt dig. Det bästa stället att slå upp ditt tält har redan fastställts.

  Kan vem som helst köra husbil?

Om du någonsin har slagit upp ditt tält på en mindre än idealisk plats, vet du hur illa natten kan gå. Du vaknar ofta hela natten eftersom du fortsätter att rulla nedför och av ditt liggunderlag. Eller så kan du inte hitta en bekväm position på grund av roten som gräver i ryggen. Att använda tältplattan tar bort dessa problem och gör ditt liv mycket enklare när du kommer till campingen.

Vad händer om ingen tältdyna är tillgänglig på din campingplats?

Om det inte finns någon tältplatta på campingen du bor på måste du hitta det bästa stället att slå upp ditt tält på egen hand. Börja med att leta efter ett område som är tillräckligt stort för att passa ditt tältfotavtryck.

Man vill att området ska vara så rent som möjligt från rötter och stora stenar. Glöm inte att titta ovanför för att se till att du inte kommer att sova under döda lemmar som kan falla på ditt tält.

Avgör sedan om webbplatsen är tillräckligt nivå. Det är okej att fläcken är något lutande, men ju plattare desto bättre. Vanligtvis, om området är sluttande, vill du att ditt huvud ska vara på överkanten, så tänk på vilken riktning du behöver för att placera ditt tält på plats.

Rensa området från stora pinnar eller stenar som är obekväma att sova på. Du behöver inte gå överbord för att göra det här, men lite underhåll av webbplatsen kan göra skillnad i din nattsömn.

När du känner dig bra med din plats och har rensat bort allt skräp som kan vara obekvämt att ligga på, slå upp ditt tält.

Varför använda en tältdyna?

En tältplatta kommer att vara det bästa stället att slå upp ditt tält på en campingplats. Den enda gången jag inte skulle använda en tältplatta är om tältplattan av någon anledning har försummats eller förstörts och inte längre är en plan, plan yta. Annars väljer du helt enkelt vilken riktning du vill att din dörr ska vända mot och slå upp ditt tält.

Om en tältdyna tillhandahålls bör du alltid använda det området. Det är inte bara den bästa platsen, men campingen kanske inte vill att du campar i andra områden. Anledningen till att någon valt en viss plats kan vara för att hålla stigar fria eller för att skydda den omgivande vegetationen från att bli nedtrampad. Att använda samma plats för att slå upp ett tält hjälper till att hålla området runt campingen naturligt och oförstört.

  Hur mycket kostar det att hyra en lyxig husbil?

Har en husbilsplats en tältdyna?

Vanligtvis kommer en husbilsplats inte att ha en tältdyna, men vissa kanske. De flesta husbilsspecifika platser är utrustade med vatten- och elanslutningar och kostar mer att reservera. På dessa platser bygger campingen ett plant område för att parkera husbilen så att du har ett plant område att sova, laga mat och på annat sätt umgås.

Eftersom personer som reserverat husbilsplatser vanligtvis inte planerar att sova i ett tält, bryr de sig inte om att bygga ut tältskydd på dessa platser. Men om husbilen är liten är det bekvämt för de extra personerna att ha en plats att sätta upp ett tält bredvid den.

Om du valde att sova i ett tält på en husbilsplats, skulle ditt bästa alternativ vara att slå upp ditt tält där du annars skulle parkera husbilen. Parkeringsplatsen kommer med största sannolikhet att vara den flataste platsen på platsen. Vill du ha en plats med tältdyna är det bäst att boka eller fråga efter en tältplats vid incheckning eller bokning av camping.

Slutgiltiga tankar

Om du planerar att slå upp ett tält är det fantastiskt att ha tillgång till en tältplatta. Det ger dig ett plant, plant område att slå upp ditt tält utan att göra något av arbetet själv. Du behöver bara bestämma dig åt vilket håll du vill att ditt tält ska vända eller åt vilket håll ditt tält passar bäst och slå upp det.

Naturligtvis, om du har ett extra stort tält eller vill sätta flera tält på en tältplatta, kan du ha vissa komplikationer. Om du har ett extra stort tält, mät hur stort ditt tält är och gör en del efterforskningar för att säkerställa att ditt tält får plats på den medföljande tältplattan innan du bokar en campingplats.

Om du planerar att slå upp ett tält och kan hitta en camping som har tältunderlägg tillgängliga att använda, kommer det att vara ditt bästa alternativ. Tältdynor kommer alltid att vara den bästa platsen för ditt tält.