Vad är en Takedown Recurve Bow?

Takedown recurve-bågar har nästan gått om vanliga recurve-bågar på bågskyttemarknaden, och det är inte utan anledning. Bågskyttar som är intresserade av traditionella bågemodeller behöver inte längre offra bekvämlighet och justerbarhet för att skjuta med sin föredragna utrustning.

Takedown recurve bågar är recurve bågar gjorda av tre separata delar snarare än en: en stigare och två lemmar. Lemmarna kan skruvas och skruvas loss på stigaren, vilket underlättar transport och utbyte.

Om du funderar på att köpa en båge för första gången kan en nedtagningsrekurva vara ett bra ställe att börja.

Hur borttagningsrekurvan kom till

För att förstå vad som är speciellt med takedown recurve-bågar måste vi utforska historien om bågar som ledde till dess uppfinning.

Långbågen

För att göra det måste vi först diskutera långbågen.

Den första bågen som uppfanns för att hjälpa människor i deras matinsamling var långbågen.

Långbågen är den mest rudimentära och grundläggande formen av båge, och den liknar den stora bokstaven D.

Den första bågen hade en enkel konstruktion: ett enda stycke krökt trä, oftast från ett idegran, ristades till perfektion, försågs med skåror i vardera änden och spändes med ett enda stycke hållbart, flexibelt snöre.

Recurvebågen

Denna grundläggande design förbättrades omkring 1200 f.Kr. när hettiterna och assyrierna sköt sina fiender med bågar och pilar från ryggen på rörliga vagnar och hästar.

Detta skulle ha varit svårt att göra med de traditionella långbågarna, som ofta var högre än bågskyttarna som använde dem för att få tillräckligt med kraft för att skjuta långa avstånd.

De skapade recurvebågen för att vara mindre och kraftfullare, och det var den.

Recurven ser väldigt lik långbågen, förutom att de ofta är kortare och böjer sig bort från bågskytten i vardera änden och bildar mer av en W-form.

Den böjda designen ökade kraften genom att maximera hastigheten genom ökad spänning och reducera kast i utsläppet.

Takedown Recurve

Det är inte allmänt känt när nedtagningsrekurvan introducerades, men man kan dra slutsatsen att det inte dröjde länge efter det att den endelade recurven gjorde sin debut.

  Är vandringskängor nödvändiga?

Varför Takedown Recurve är bättre

Lätt att transportera

Den grundläggande fördelen med nedtagningsrekurvan ligger i dess namn: den kan tas ner.

Efter att ha lossnat kan benen tas bort från stigaren, vanligtvis genom att skruvas loss.

Även om traditionella recurvebågar i ett stycke vanligtvis är mycket mindre än långbågar, är de fortfarande nästan lika stora som bågskytten och kräver därför en stor väska som ska transporteras.

Även utan ett fodral skulle det vara besvärligt att bära runt en båge i den storleken, och även om bågsvängande stjärnor på TV och i filmer får det att se coolt ut att helt enkelt slänga den över huvudet och fästa den runt bröstet, kommer denna teknik sannolikt att sträcka sig ut fören eller skada den på annat sätt.

Nedbruten i tre mindre bitar kan nedtagningsbågen förvaras i en mycket mindre låda och lätt transporteras över långa sträckor.

När bågen väl har satts ihop igen måste den dras om, men modern design har gjort detta till en enkel fråga om att köpa en bågsträngare och anstränga sig lite.

Om du nyligen har köpt en nedtagningsbåge för recurve, bör experter på din lokala proffsbutik kunna demonstrera det bästa sättet att vila din båge efter att ha satt ihop den igen.

Det kan ta lite övning, men snart kommer du att kunna lossa och spärra din nedtagning recurve utan problem.

Flera material

En recurvebåge i ett stycke kan använda en blandning av material för att skapa bågens ram, men allt måste göras av den enda blandningen.

När du väljer en nedtagningsrekurva kan de tre delarna vara gjorda av olika material.

Detta är fördelaktigt eftersom lemmarna och stigaren tjänar mycket olika syften.

Risern finns i mitten av bågen, och det är där du greppar bågen medan du skjuter den.

Det är också där pilen vilar innan den släpps.

Jobbet med denna del av bågen är att förbli stel och stark, inte att böja sig som armar och ben.

  Är sammansatta bågar svåra att dra tillbaka?

Moderna bågtillverkare har också ansträngt sig för att göra denna del av bågen extra lätt för att minska bågens totala vikt.

Den kan vara gjord av trä, kol eller vissa metaller som aluminium.

Lemmarna kan också göras med trä, kol eller en blandning av metaller, men de flesta moderna recurve-lemmar är gjorda av glasfiber.

Egentligen är de gjorda av flera lager av glasfiber, vilket ger dem den flexibilitet de behöver för att skapa spänning och skicka pilen att flyga i höga hastigheter.

Lättservad

Att ha flera delar innebär också att när en del blir skadad eller behöver underhåll, kan du isolera delen med problemet lättare.

Om en lem skadas behöver bågskytten inte köpa en helt ny båge eller ens ta hela bågen någonstans för att fixas.

Han kan helt enkelt köpa en ny lem, ta den ena lem för att få den fixad, eller till och med köpa en ny lem att använda medan den andra fixas.

På samma sätt kan stigaren bytas ut eller servas utan att behöva köpa nya lemmar för att följa med.

Bågskytten kan till och med köpa flera uppsättningar lemmar gjorda av olika material för att avgöra vilken han gillar bäst eller för att använda i olika skjutsituationer.

Dessa bågar och deras delar är också ofta billigare än andra bågemodeller, vilket gör dem till ett utmärkt val för nybörjare eller obeslutsamma köpare.

Mångsidigheten är oändlig.

Professionella val

Om inget av detta betyder något för dig, ta de professionella på ordet.

Sedan bågskytte togs in i de olympiska spelen 1900, har recurves varit den enda typen av bågar som tillåts för tävlingsskyttar.

De flesta tävlande bågskyttar i OS och andra bågskyttetävlingar använder nu takedown recurve-bågar, troligen av alla de skäl som vi just har diskuterat.

Bästa nedtagningsrekurver på marknaden

Om du funderar på att skaffa en takedown recurve-båge till dig själv, finns det några tydliga vinnare på marknaden idag.

Samick Sage Takedown Recurve


Den kanske mest populära är Samick Sage Takedown Recurve.

  Kostnader för jetski-släp (för enkel- och dubbelsläp)

Denna båge har placerats högst upp på många människors listor, inklusive ultimateprepping.com och buckwithbow.com.

Den har fått beröm för att den är gjord av kvalitativa, hållbara material samt att den är otroligt enkel att montera och demontera.

Det har också sagts vara lätt att uppgradera och är ett hyfsat pris jämfört med andra märken på lite över hundra dollar.

Spyder XL 64″ Takedown Recurve


Denna Spyder-modell har sagts vara den nya och förbättrade Sage-modellen, och den Spyder XL 64″ Takedown Recurve har pratats lika mycket om Sage-modellen.

Recensenter har hävdat att Spyder är bra för både nybörjare och för mer avancerade bågskyttar eftersom den har en jämn dragning, är lätt och inte är överprissatt till cirka 150 $.

För att inte tala om, det är vackert.

Southland Archery Supply SAS Spirit 62″ Takedown Recurve


Om du letar efter ett mer budgetvänligt alternativ, SAS Spirit 62″ Takedown Recurve är ett populärt val för pengamedvetna bågskyttar.

För endast $84,99 sägs denna båge fortfarande ha mycket liknande kvalitet som de avancerade takedown-bågarna.

De flesta bågskyttar som köpt den här bågen är imponerade av den tilltalande estetiken som finns i hela pjäsen.

Risern drar fördel av tre olika träslag: bok, chuglum och gmelina arborea.

Dessa träslag är inte bara behagliga att titta på, utan de är enligt uppgift också mycket hållbara och poppar bra mot de djärva, vita extremiteterna.

Denna båge är bra för nybörjare, inte bara på grund av det lättillgängliga priset, utan för att den kommer med en användbar bruksanvisning och för att den är extremt lätt, vilket tillåter långa träningstimmar.

Eftersom den i stort sett var gjord för att vara en första och engångsbåge, finns det dock inga reservdelar och inga tillbehör.

Oavsett om du är en nybörjarbågskytt eller bara vill ha något som är lättare att packa runt, är recurvebågar ett bra sätt att gå, och de är allmänt tillgängliga från en mängd olika tillverkare.