Vad är en snöskotervärmeväxlare?

För inte så länge sedan på den här bloggen diskuterade vi hur din snöskoter håller interna komponenter som motorn svala via kylvätska. En annan viktig del av både uppvärmning och kylning av din släde kallas värmeväxlaren. Vad är värmeväxlaren och vad gör den?

Ett värmeväxlarsystem för snöskoter överför en serie vätskor och, beroende på typen av växlare, kommer dessa vätskor att strömma i en viss riktning för att skapa värme. Om en värmeväxlare driver kall luft under överföringen av en vätska, blir den vätskan sval och värmeväxlaren kan därmed användas för kylning, speciellt motorn.

När du har läst klart den här artikeln vet du allt som finns om din snöskotervärmeväxlare. Från mer om vad det är, hur det fungerar, var du hittar din värmeväxlare och vilka problem som kan få den att misslyckas, du kommer inte att vilja missa detta.

Förstå din snöskoters värmeväxlare

Vad är en snöskotervärmeväxlare?

Låt oss först börja med att utveckla mer om vad värmeväxlare är. En värmeväxlare är en typ av kyl- och värmesystem som finns i din snöskoter. Som du kan föreställa dig är slädar långt ifrån den enda typen av fordon som använder värmeväxlare.

Dessa värme-/kylsystem finns också ofta i avloppsreningsverk, naturgasbearbetningsanläggningar, petroleumraffinaderier, petrokemiska anläggningar, kraftverk och var som helst som behöver luftkonditionering, kylning och/eller uppvärmning av rum.

Hur en värmeväxlare ser ut varierar mycket beroende på värme-/kylabehovet hos växlaren. Till exempel, för att värma och kyla en kemisk anläggning, måste växlaren vara otroligt stor. I ett fordon som en snöskoter kan din värmeväxlare vara av mycket mindre rakrörstyp. Denna har en radiatorliknande design med en serie rör för att bearbeta vätskan och släppa ut ånga.

En rörformig värmeväxlare är en tunn, rörliknande apparat där all vätskeöverföring är helt intern, till skillnad från rakrörsstilen. Detta är ett annat litet alternativ som är lämpligt för fordon som snöskotrar.

Hur en värmeväxlare fungerar

Okej, så hur exakt fungerar en värmeväxlare egentligen? Låt oss förklara.

Värmeväxlare kräver genomströmning av flera vätskor. Det blir åtminstone två vätskor, men det kan också vara fler beroende på hur mycket utrymme värmeväxlaren måste värma eller kyla. I vissa fall kommer vätskorna som hälls in i värmeväxlarsystemet att skära varandra, medan i andra fall hindrar en vägg dem från att mötas.

Den första vätskan i värmeväxlaren värms upp avsevärt, sedan börjar den färdas genom systemet. Där kan den möta en annan vätska, som blir varm av att vara nära den första heta vätskan. Även om det finns en vägg som skiljer de två vätskorna åt, om värmen från den första vätskan är tillräckligt hög, kan den andra vätskan också värmas upp.

  Har parasailing en viktgräns?

Vätskorna fortsätter att färdas genom hela systemet och värmer värmeväxlaren när vätskorna tar sig fram. Beroende på hur många vätskor som finns i värmeväxlaren kan uppvärmningen ske i mindre eller större mängder.

Hur är det med kylning? Även om man inte skulle tro det av namnet, kyler en värmeväxlare också. Processen är ungefär densamma, förutom nu kommer kylvätska eller annan luftkyld vätska att strömma genom det interna värmeväxlarsystemet och föra över den kylan till en annan vätska och eventuellt ytterligare några efter det.

Var du hittar din värmeväxlare i din snöskoter

Om du aldrig har kommit åt din snöskoters värmeväxlare tidigare, kanske du undrar var du kan hitta denna komponent. Det beror på din slädemodell. Vissa snöskoterförare rapporterar att deras värmeväxlare sitter framme på deras fordon medan andra säger att deras är bak. Vi rekommenderar att du kontrollerar båda områdena på din släde för att hitta din värmeväxlare.

Vad kan gå fel med en snöskoters värmeväxlare? (Plus fixar att prova)

Som vilken del av din snöskoter som helst, är värmeväxlaren inte oövervinnerlig. Om du misslyckas med att ta hand om den eller om den blir sliten med tiden och användningen, kan du ha fel på värmeväxlaren. Eftersom växlaren kan ge kylning till motorn, är det inte nödvändigtvis tillrådligt för dig att ignorera problem med denna del.

Här är några vanliga problem som andra åkare rapporterar med sina värmeväxlare. Vi kommer också att dela med oss ​​av några reparationer för dessa problem. Som sagt, om du är mer bekväm med att ta med din snöskoter till en reparatör för fel på värmeväxlaren eller ett haveri, är du mer än välkommen att göra det.

Brist på kylvätska/värmevätska

Vätskorna som rinner genom din snöskoters värmeväxlare är avgörande för att detta system ska fungera korrekt, men vätskorna varar inte för evigt. De kan avdunsta eller på annat sätt utarmas. Då kommer den otillräckliga mängden vätska som finns kvar i värmeväxlaren att hindra systemet från att effektivt värma eller kyla.

I vissa snöskotermodeller kan du se en kylvätskelampa komma in och blinka mot dig. Detta är din indikation på att det är dags att kontrollera vätskenivåerna i din snöskotervärmeväxlare, eftersom de är mer än sannolikt låga.

Hål i värmeväxlaren

Det är definitivt möjligt för din värmeväxlare att ha hål i den, eftersom detta Affisch för snöskoterforum fick tyvärr reda på det. Dubbarna som håller ihop värmeväxlarens delar kan lossna från konsekvent tung åkning eller från år av användning. Utan dubbarna är värmeväxlaren mer utsatt, vilket kan leda till ovan nämnda allvarliga skador såsom hål.

  Vandring vs backpacking: vad är skillnaden

Att ha ett hål i din värmeväxlare är mycket problematiskt av flera anledningar. För det första, det finns inget sätt att växlaren kan ge den nödvändiga nivån av uppvärmning eller kylning till din släde, inte när det finns ett gap i systemet. Det hålet ger också vätskan en oavsiktlig plats att resa på.

Om du misstänker att din snöskoters värmeväxlare är nedsliten till den punkt där den har ett hål, leta efter vätskeläckage. Dessa läckor kommer förmodligen från värmeväxlaren. Du kanske också märker att din slädes temperaturlampa tänds. Det ljuset i kombination med vätskeläckor är ett säkert tecken på att din värmeväxlare behöver repareras omedelbart.

Så vad gör du om din värmeväxlare har ett hål? Är hela systemet försvunnet? Överraskande, inte alltid. Ett tungt lapparbete med epoxi kan kanske fixa hålet i växlaren. Sedan måste du beställa ersättningsdubbar, antingen från din favoritbutik för snöskotertillbehör eller online på en webbplats som Amazon eller eBay.

Om detta reparationsjobb överskuggar vad du är bekväm med, är det helt okej. Det här problemet är inte precis en enkel lösning, och det finns alltid en chans att epoxin inte håller ändå, vilket förnyar hålet i värmeväxlaren. I båda fallen är det inget fel med att träffa en reparatör.

Backup-värmeväxlare

En annan fråga som vi vill diskutera är inte en du kommer att stöta på så ofta, men den ligger i möjligheternas område, så det är värt att nämna. Det vill säga, din värmeväxlare kan bli trasig, som denna affischäven på snöskoterforum, skrev om.

Med en backad värmeväxlare saknar systemet det vätskeflöde som behövs för att kyla eller värma din snöskoter. Alla möjliga problem kan göra att växlaren backas upp på det här sättet, såsom överskottsluft i systemet eller felplacerade slangar. Se till att du kontrollerar temperaturen på din släde som har en backad värmeväxlare, eftersom fordonet är mer benäget att överhettas.

När du väl kan peka ut vad problemet är kan du vanligtvis rensa ut växlaren så att den inte längre är blockerad på något sätt.

Underhållstips för att ta din värmeväxlare längre

Vi pratar mycket om vikten av slädeunderhåll på den här bloggen, men det är bara för att ta hand om din snöskoter verkligen kan förlänga dess livslängd. Nu när du har blivit väl bekant med din snöskoters värmeväxlare är det dags att lägga till denna avgörande komponent i din vanliga underhållsrutin.

  Varför ska jag använda vadare för att flyga fisk?

Här är vad du behöver göra.

Inspektera systemet

Varje gång du utför underhåll på din släde skadar det inte att ta en titt på din värmeväxlare. Du kanske sparar de mer noggranna in- och utinspektionerna en eller två gånger om året, men regelbundna kontroller är också bra.

Vad letar du efter? Allt som kan verka fel, från låga vätskenivåer till hål eller skador på växlarens delar. Du kan till och med göra en inspektion före rengöring och sedan efter för att se vad som har ändrats.

Kontrollera vätskenivåerna regelbundet

Ungefär en gång i månaden, se till att din värmeväxlare har tillräckligt med vätska, vare sig kylvätskan eller annan vätska. Kom ihåg att hela förutsättningen för en värmeväxlare passerar den vätskan genom systemet så att den kyls eller värms. Utan vätska är din värmeväxlare ganska värdelös.

Rengör rören och komponenterna

För att hålla din värmeväxlare fri från de hinder som kan få den att fungera dåligt, rengör växlarrören och alla relaterade komponenter. Om dessa delar använder smörjmedel och rören känns torra, måla om dem.

Kör temperaturkontroller

Du vill också inkludera temperaturkontroller som en del av underhållsrutinen för din snöskotervärmeväxlare. När värmeväxlaren går varm, når vätskan lämplig heta temperatur? Vad sägs om när värmeväxlarsystemet går över till kylvätska istället? Är vätskan tillräckligt kall? Du vet inte utan temperaturkontroller.

Slutgiltiga tankar

Din snöskoters värmeväxlare hanterar uppvärmning och kylning i släden. Värmeväxlaren är beroende av vätska som färdas genom systemet för att få detta att hända. Nu när du vet mer om din värmeväxlare, till exempel var du hittar den och hur du fixar den, kan du hålla din växlare i bästa möjliga form. Lycka till!

Mer om snöskotrar

Din släde känns varm på grund av den där stora backen du åkte ner för eller det häftiga tricket du just gjorde. När problemet bara förvärras allt eftersom dagen går inser du att du måste göra något. Varför överhettas snöskotrar och hur åtgärdar man problemet? Läs orsakerna och korrigeringarna till överhettning av snöskoter så nästa gång något sådant händer dig när du åker släde vet du precis vad du ska göra.

Du har precis köpt din första snöskoter från återförsäljaren. Det är ett helt nytt fordon, så just nu tänker du inte så mycket på framtiden, bara på nuet. Men en dag kommer din snöskoters liv att ta slut och den slutar fungera. Vad är den förväntade livslängden på din snöskoter?