Vad är en snöskoter?

Det spelar ingen roll hur vädret är ute, du tänker alltid kallare. Du har en förkärlek för aktiviteter som involverar snö, som skidåkning eller snowboard. En sådan aktivitet du funderar på att lägga till i den listan är snöskoter. Ändå behöver du mer information först. Vad är en snöskoter och hur fungerar den?

En snöskoter är ett fordon som korsar is och snö. Baksidan har larvspår och fronten har löpare som gör att du sömlöst kan glida genom vinterförhållanden. Du kan åka skoter ensam eller med vänner, och du kanske till och med är intresserad av att delta i skotertävlingar.

Fortfarande nyfiken på snöskotrar? Du har kommit till rätt ställe. I den här artikeln kommer vi att berätta allt du behöver veta om dessa fascinerande kallvädersfordon. Detta kommer att innehålla mer om hur och när de ska användas, snöskotrars historia och vilka märken som tillverkar snöskotrar idag.

Vad är en snöskoter?

Låt oss först ta definitionen från introt och utöka den. En snöskoter, som vi har etablerat, är ett fordon för att åka på is och snö. Den går under många namn, bland dem snömaskiner, snöskotrar, skidskotrar, motorslädar och motorslädar.

Snöskotrar har en öppen design med en sittbrunn eller ett säte för dig att bosätta dig i. Fordonet har även styren, en instrumentbräda och en glasvindruta för att hålla flygande snö och vind borta från ögonen. Larvspåren baktill på snöskotern är konstruerade av en tålig Kevlar-komposit istället för gummit som en gång var gynnsamt.

I början av snöskoterns uppgång till popularitet var de flesta av dessa fordon utrustade med tvåtakts bensinförbränningsmotorer. Dessa motorer har sedan avskaffats, ersatts av fyrtaktsmotorer eller till och med kraftfullare motorer.

I mer än 25 år tillverkades huvuddelen av snöskotrar för två förare, men nuförtiden är det vanligare att se enåkare snöskotrar på marknaden.

Vissa delar av världen insisterar på att du har ett speciellt körkort innan du kör snöskoter, som i Sverige och Norge. I andra länder, som Finland, räcker det med körkort om man vill köra snöskoter.

Om du inte har ditt körkort på dig samt att du inte bär hjälm, inte registrerar din snöskoter eller åker i otillåtna områden kan du få böter eller annan påföljd.

Om du har en äventyrlig streak, varför inte prova ett skoterlopp? Varje år samlas skoterentusiaster för att delta i eller bevittna dessa evenemang:

  • World Championship Hill Climb i Jackson, Wyomings Snow King Mountain, som regelbundet tar in 10 000 deltagare
  • Iron Dog i Alaska, som sträcker sig över 2 031 miles, korsar Fairbanks, Nome och Big Lake
  • World Championship Snowmobile Derby på Eagle River, Wisconsins Ice Oval-bana
  • Snocross Racing Series, som inkluderar Malone, New Yorks Northeast SnoX Challenge
  • World Championship Watercross i Grantsburg, Wisconsin
  • International 500 i Sault Sainte Marie, Michigan
  Hur man skär ett hål i isen för isfiske (snabbt svar med bilder)

Vad är snöskoterns historia?

Var kommer snöskotrar ifrån förresten? Snöskoterns härstamning börjar med Harold J. Kalenze. Han fick patent på ett fordon som liknar en snöskoter redan 1911. Kalenze, som bara var 24 vid den tiden, kallade sin skapelse för fordonspropellern. Patentet var baserat från Brandon, Manitoba, Kanada.

Fyra år efter det patentet, 1915, tog en man vid namn Ray H. Muscott Kalenzes fordonspropeller och utökade den. Muscott, född i Waters, Michigan, kallade sin uppgradering för traineau-bilen eller motorsläden.

Muscott var den första amerikanska invånaren som fick ett patent av detta slag. Hans motorsläde hade skidor fram och spår bak, ungefär som dagens moderna snöskotrar gör.

Därifrån fanns den tidigaste versionen av snöskotern officiellt i USA. Ford Model Ts skulle modifieras för att bli något som en snöskoter/bilhybrid. Amerikanska medborgare vid den tiden tog Model T:s underrede och lade till skidor och spår, vilket gjorde något riktigt intressant när de gjorde det. Även namnet på fordonet ändrades på vägen från motorslädar till Snowflyers.

Ändå krediteras Joseph-Armand Bombardier som far till snöskotern. Han började testa sin version av fordonet 1935. Den här hade skidstyrning, ett banddrivsystem och ett kedjehjul. Den saknade också Model T-basen, en markant förbättring.

Med transport av varor över hela landet en växande oro för USA vid den tiden, pysslade Bombardier med sin snöskoter tills den var lämplig för ett sådant jobb. Detta fordon, tillverkat för all-terräng användning, kunde åka i även djup snö utan att misslyckas.

Vilka är de största snöskotertillverkarna?

Nu när du vet mer om snöskotrar och deras historia är du mer intresserad av att skaffa ett av dessa fordon än någonsin. Vilka märken tillverkar snöskotrar idag? Här är en översikt.

Taiga Motors

Montreals Taiga Motors, en gång känd som Taiga Electric, spelade en stor roll i snöskoterns historia. Denna tillverkare var den första som tillverkade kommersiella elektriska snöskotrar.

  11 bästa avståndsmätare för bågskytte

Idag kan du hitta snöskotrar av tre typer från Taiga Motors. Deras tur-/nyttofordon är Nomad, som inkluderar en 180-hästkraftsmotor. Andra funktioner är ett puderflödespaket, anpassade terrängprofiler, GPS-kartläggning och en HD-skärm. Hayes skivbromssystem och enkelförhållande kompositremsdrivlina är andra framstående.

Taigas crossover är Atlas. Denna strömlinjeformade snöskoter går på 180 hästkrafter. Den väger 597 pounds och har dubbla önskebensfjädring fram och Rad-X multilink bakfjädring. Du får också samma otroliga funktioner som med Nomad.

För en tuff fjällskoter är Taigas Ekko ett utmärkt val. Detta 180-hästkraftiga fordon är en något lägre vikt på 586 pund.

Polaris

Man kan inte prata om snöskotermärken utan att nämna Polaris. Detta stora namn har fem modeller av snöskotrar på marknaden när detta skrivs. Dessa är RMK, Switchback, INDY, Titan och Voyageur.

RMK har fått utmärkelser för sin styrka och låga vikt. Rider Balanced positionering håller dig bekväm och säker på varje åktur. RMK inkluderar även PRO RMK React Suspension för smidig körning i backar och annan tuffare terräng.

Switchbacken är smidig. Dina alternativ är Switchback PRO S med dess fantastiska kurvtagning, Switchback Assault eller Switchback XCR.

Polaris snöskoter INDY har mer än fyra decennier av excellens. Det senaste sortimentet inkluderar INDY VR1 med sin hisnande acceleration, INDY XC med optimal prestanda och INDY Adventure om du vill ha bra hantering.

I Titan-familjen av Polaris snöskotrar finns Titan SP 155, Titan XC 155 och Titan Adventure 155. Alla lovar pålitlig smidighet, även i djup snö.

Sist men inte minst är Voyageur, med modellerna 144 och 155. Denna snöskoter är gjord för terrängkörning. Den innehåller också en bakre ställning och dragkrok för ökad dragkapacitet.

Yamaha

Säkert, du är bekant med Yamaha, eftersom de även tillverkar terränghjulingar och motorcyklar. Deras snöskotrar inkluderar ungdomsmodeller, touring och nytto, bergsförare, crossovers och banbrytare.

Arctic Cat

Ett annat stort namn i snöskotrarnas värld är Arctic Cat. De producerar snöskotermodeller som Blast, Mountain Cat och Riot.

Deras Riot X 8000, en elegant crossover-snöskoter, har AMS-framfjädring med en krängningsstång, en vertikal styrstolpe och en motor i 8000-serien från C-TEC2.

M 8000 Mountain Cat Alpha One, en annan Arctic Cat-favorit, har samma motor för förbättrad prestanda. ALPHA ONE enkelbalksfjädring bak gör att köra denna snöskoter som en dröm. Du kan också skräddarsy fjädringen efter eget tycke med Fox Float QS3 stötdämpare på skidans bak- och främre arm.

  Kan Tiny Homes användas för kommersiella kontorsutrymmen?

Blast M 4000: Special Edition har en tvåtakts 400 cc-encylindrig EFI-motor. Den ALPHA ONE Single-Beam Rear Suspension gör ett nytt uppträdande här också. Ett slimmat chassi främjar bättre manövrerbarhet och hantering. Det är inte konstigt att Blast M 4000 är älskad för sitt kraft-till-vikt-förhållande, som har kallats den bästa i klassen.

Ski-Doo

Vi sparade det största namnet inom snöskotrar till sist: Ski-Doo. Du har en handfull snöskotermodeller att välja mellan i Ski-Doo-familjen. Dessa är Tundra, Skandic, Expedition, Freeride, Summit, Grand Touring, Backcountry, Renegade och MXZ.

MXZ känns som att åka motocross men på en snöskoter. Detta beror mest på Rotax 2-taktsmotor. Du kommer att njuta av förbättrad fjädring, mer smidighet, fantastisk hantering och snävare svängar.

Om du väljer Freeride, väljer du inte fel. Denna kraftfulla snöskoter har en 850 E-TEC Turbo-motor och en reducerad tunneldesign så även om du vill åka in i lite djup snö kan denna snöskoter hantera det med övertygelse.

Backcountry är också designad för att utforska den öppna snön med funktioner som justeringar av skidhållning och cMotion bakfjädring. Modellerna inkluderar Backcountry X-RS och Backcountry Sport.

Hur mycket kostar snöskotrar?

Du längtar efter att köpa din första snöskoter, men du har ingen aning om vad du kan förvänta dig för priset. Hur mycket kostar dessa fordon?

I den nedre delen kan du betala så lite som $2 000 för en ny snöskoter. En mer exakt uppskattning är uppemot $10 000 och mer.

För några exempel kostar Polaris Switchback XCR $12 999 och Switchback Assault 146 är $14 799. Yamahas 2021 Mountain Max LE 165 säljs för 14 249 $ medan deras 2021 Sidewinder X-TX LE 146 är 17 399 $. Arctic Cats ZR 9000 Thundercat 2021-modell kostar $17,695 och deras Riot 6000 är $12,895.

Slutsats

Snöskotrar har sedan länge varit ett val för att korsa snöiga och isiga stigar. Dagens snöskotrar från märken som Arctic Cat, Ski-Doo eller Polaris har tagit innovationen från snöskoterns tidiga dagar och gjort några av de mest effektiva, produktiva, högpresterande och spännande fordonen som finns.

Om du är nyfiken på om en snöskoter är rätt för dig, hoppas den här artikeln svara på många av dina frågor!