Vad är en peep Sight i bågskytte?

Modern Bow Hunter Stockfoto - 84394294

Det har skett otaliga innovationer inom bågskyttesporten sedan bågar uppfanns. I den här artikeln kommer vi att diskutera en av de minsta men viktigaste innovationerna som används för att hjälpa bågskyttar träffa målet varje gång.

En kiksikt är en liten, ihålig cirkel installerad i en båge. Bågskytten använder den tillsammans med ett bågsikte för att begränsa sitt synfält och ta rätt sikte på sitt mål. Det liknar ett kikarsikte på ett gevär eller annat skjutvapen.

Det finns en viss debatt i bågskyttegemenskapen om huruvida dessa små prylar är användbara eller till och med sportsliga, men oavsett, deras popularitet motiverar diskussion.

Hur fungerar Peep Sights?

De som har skjutit en pistol tidigare kommer förmodligen att vara bekanta med konceptet med en blick.

På en pistol finns det vanligtvis en liten metallreferenspunkt som kallas järnsikte som skytten måste rada upp över målet för att sikta ordentligt.

I bågskytte kommer du oftast att se kikarsikter på sammansatta bågar, och konceptet är väldigt likt det med en pistol.

Bågskytten tittar genom det cirkulära kikarsiktet, som är fäst i snöret, genom till bågsiktet, som är fäst i bågens ram.

Bågsiktet kommer att ha en stift eller flera stift som bågskytten kommer att rada upp med målet.

Alternativt kan bågskytten ställa in formen av kikarsiktet med hela formen av bågsiktet, eller bågsiktets ”hus” snarare än stiften inuti det.

För att använda den här andra metoden måste du dock vara säker på att storleken på bågsiktet och storleken på kikarsiktet är kompatibla för att ställa upp korrekt.

Tanken är att se till att din siktlinje är korrekt. Bara dina blotta ögon är ofta inte tillräckligt tillförlitliga för att vara säker på att ditt mål är sant, så siktet är till för att korrigera eventuella trick som dina ögon kan spela på dig.

Typerna av peep-sevärdheter

Det finns flera typer av blickar för olika former av bågskytte och bågskyttens preferenser.

Peep Sight Storlekar

Sevärden mäts efter sin inre diameter och kan variera från cirka 1/32″ till 1/4″.

För vissa kan det tyckas som att de spricker hårstrån, men även om alla storlekar är relativt små, jämfört med varandra, är spektrumet stort.

  Vad är en Outrigger Canoe?

Målbågskyttar föredrar i allmänhet pip i den mindre änden av spektrumet eftersom de är mer exakta och för att bågskyttarna i allmänhet vet den exakta storleken på målet de siktar på.

Bågjägare, å andra sidan, ses oftast använda de större kiksevärdheter marknaden har att erbjuda.

Detta beror på att, till skillnad från målbågskyttar, kan bågjägare inte vara lika säkra på storleken på sitt mål. Det beror på vilket olyckligt djur som helst som vandrar in på deras väg.

De mindre pipstorlekarna har också varit kända för att hindra bågskyttarnas förmåga att se i lägre ljus, som de kan stöta på när de är utomhus senare på eftermiddagen eller under trädtäcke.

Dessutom rekommenderas inte små pipstorlekar för bojägare eftersom de begränsar synfältet för drastiskt, ett dilemma som kan kosta dig dödsskottet i vissa situationer.

Naturligtvis kommer den peep-storlek som väljs av en bågjägare också att bero på storleken på deras bågsikte, men de vanligaste storlekarna som används av jägare är runt 3/16″ och 1/4″.

Det har dykt upp några specialiserade sikte på marknaden som är justerbara, inklusive insatser som gör att bågskytten kan ändra kikarsiktets diameter efter behag.

Dessa sevärdheter är inte jättepopulära; men de är användbara för bågskytten som gillar att både jaga och skjuta mål eller som helt enkelt är väldigt noggrann med sin blick i olika situationer.

Tube och Tubeless

Vissa nyare bågskyttar kanske inte ens är medvetna om att det någonsin har varit rör inblandade i utformningen av ett kikarsikte, men det var det.

När det var svårare att tillverka en solid båge lade tillverkare av kikarsikte till en speciell slang till siktet så att den skulle rotera till rätt position när strängen drogs tillbaka.

I huvudsak tillförde röret en viss spänning som skulle dra i pipet såväl som i strängen, vilket förde det till ett balanserat stopp där bågskytten lätt kunde titta igenom den.

Nu när bågtillverkarna har kommit på hur man gör en stabilare bågsträng som inte roterar lika mycket, har kikarsikten tappat sin slang och kan vila i mitten av strängen.

  Vilka är väskorna på korgen på en luftballong?

Konsistensen i dragningen på de flesta sammansatta bågar betyder nu att kikarsiktet med största sannolikhet kommer till rätt position varje gång snöret dras tillbaka utan hjälp, även om de kan börja snurra när snöret slits ut.

Antal spelautomater

En annan liten men särskiljande aspekt av vissa blickar är antalet platser som används för att fästa den på snöret.

Slitsarna används för att installera peep i din bågsträng, och även om det finns modeller gjorda med tre spår, föredrar de flesta bågskyttar den enklare designen med två spår.

Att välja en Peep Sight

Innan du väljer en peep sight för dig själv, skulle det vara klokt att testa ett antal storlekar på vänners rosetter för att avgöra vad du är mest bekväm med.

Naturligtvis, om du väljer en för att använda på din jaktbåge, kommer du sannolikt att vilja välja en större storlek, men den exakta diametern beror på vilken typ av vilt du jagar.

Större vilt som whitetail-hjortar, älgar, björnar och så vidare kommer bäst att paras ihop med ett större kikarsikte för att säkerställa att ditt synfält inte minskas så mycket att du inte kan förstå vad du siktar på.

För mindre vilt som fåglar, rävar och liknande kan ett mindre pip vara att rekommendera så att du verkligen kan fokusera på djuret och blockera eventuella distraktioner från din omgivning.

Mindre kikarsikte förbättrar också ditt skärpedjup avsevärt, vilket gör att du kan fokusera på målet och ditt bågsiktes stift samtidigt.

Tänk dock alltid på att ett mindre sikte inte fungerar bra i lägre ljus, så se till att tänka på området du ska jaga i och tiden på dygnet innan du åker eftersom det inte är lätt att ta bort och installera en peep syn på språng.

Om du har en ny sammansatt båge kommer du troligtvis att klara dig bra med ett tubeless peep-sikte, men du kanske vill överväga att köpa ett tubed peep-sikte om du arbetar med en äldre båge eller ett slitet snöre.

  Felsökning av en husbils luftkonditionering: Metoder att prova idag

Slutligen kan ett kikarsikte med tre eller fler fack förbättra stabiliteten, men om du är ny på bågskytte är ett kikarsikte med två öppningar lättare att installera själv.

För- och nackdelar med att använda en Peep Sight

Valet att använda en peep sight kan tyckas vara en no-brainer, men det finns de som väljer att inte komplettera sitt mål med en peep sight.

Klagomålen på peep sights kommer mestadels från bojägare.

Det första och vanligaste klagomålet är ett som vi redan har diskuterat: tendensen att hindra sikte i svagt ljus.

På en mer psykologisk nivå hävdar vissa jägare att kikarsikter är en onödig krycka som bågskyttar inte kan jaga utan.

De hävdar att beroendet av enheten förstör upplevelsen av att jaga utan en titt och att det är ett oåterkalleligt tillägg till fören.

Många jägare struntar dock i dessa varningar och fortsätter att använda sina kikarsikter eftersom den ökade noggrannheten är för bra för att missa.

Legenden säger att det fysiska tillägget av kikarsiktet till snöret förbättrar bågskyttarnas förmåga att använda samma ankarpunkter varje gång de drar tillbaka snöret.

Ankarpunkter är kontaktpunkterna mellan bågskytten och olika delar av bågen, vanligtvis snöret.

Vanliga förankringspunkter är kontakt med släpp-hand, kontakt från nos mot snöre och kontakt med snöre mot mun.

Detta innebär att bågskytten väljer en specifik plats i ansiktet för sin släpphand (den som håller i snöret) att röra vid, eller en specifik punkt på sin näsa eller mun för snöret att röra innan de släpper.

Det är viktigt att dessa ankarpunkter är exakt desamma varje gång för att bågskyttens skott ska vara konsekvent exakta.

De flesta bågskyttar som använder ett kikarsikte införlivar enheten i sin ankarpunktsritual, och håller formen helt konsekvent för varje skott.

Om du inte är orolig för hinder i svagt ljus eller att bli beroende av kikarsikten för att hjälpa dig att sikta, väger fördelarna klart över nackdelarna.

En titt kan vara precis vad du behöver för att öka din noggrannhet och njuta av sporten bågskytte mer överlag.