Vad är en lågpåverkansbrand?

De flesta människor känner helt enkelt inte att deras campingupplevelse är komplett utan en lägereld. Det är något så tillfredsställande med att bygga sin egen eld och samlas runt den för gemenskap och värme på kvällarna.

Men som du säkert vet har lägereldar sina risker och faror. Inte bara lägereldar har en miljöpåverkan beroende på hur de är byggda, utan en eventuell brand medför risk att starta en löpeld.

En av lösningarna för en ansvarsfull lägereld är att skapa en lågpåverkanseld.

Så vad är en lågpåverkansbrand?

En lågpåverkansbrand är en brand som inte skadar det omgivande landskapet och lämnar få spår av sin existens. Det finns flera faktorer som spelar in för att skapa en lågpåverkansbrand som beskrivs i den här artikeln.

Vi kommer att diskutera komponenterna i en lågpåverkansbrand och sedan ge några detaljer om hur man bygger en. Dessutom hittar du några tips och tricks för att göra det ännu enklare att bygga en lågpåverkande eld för en enkel, säker och njutbar lägereldsupplevelse.

Kontrollera väder och brandförhållanden

Innan du gör upp en eld, ägna en stund åt att utbilda dig själv om området. Vilka är väderförhållandena och prognoserna? Är det torrt och blåsigt?

Finns det några brandbegränsningar eller förbud? Om så är fallet är det inte aktuellt att göra eld. Ta istället med mat som inte behöver tillagas över eld eller använd en bärbar campingspis istället.

Om förutsättningarna är de rätta för en brand, se till att det finns tillräckligt med ved för att elda på ett ansvarsfullt sätt. En annan sak att tänka på är om alla i ditt campingsällskap vet hur man säkert bygger och underhåller en eld.

Slutligen, kontrollera platsen där du campar. Är det möjligt att även en säker brand kan ha en negativ inverkan på vilda djur eller andra omkring dig? Om så är fallet, överväg om du ska elda eller inte.

Välj bort en brand

Ett av sätten att få minsta möjliga påverkan är att undvika en brand helt och hållet. Laga istället mat eller varma drycker på en campingspis. Om möjligt, förpacka livsmedel som inte kräver uppvärmning för att avnjutas.

Packa varma kläder, massor av lager, ytterkläder och en sovsäck lämplig för säsongen så att du inte är beroende av elden för all din värme och komfort. Klä dig lämpligt och isolera ditt tält så att du är tillräckligt varm. Ta med en ficklampa så att du kan se runt din campingplats när det inte finns någon eld eller annan ljuskälla.

  Är det varmare i ett tält?

Även om du kan bli besviken om du inte kan ha en campingplats, försök att se några av fördelarna med att campa utan eld. Utan rök kommer du inte att störa området runt dig och du kan ha chansen att se vilda djur eller stjärnor som annars inte skulle vara synliga.

Ett annat sätt att undvika en brand är att ha en mindre ofta. Gör inte upp en lägereld varje kväll du slår läger. Du kommer inte bara att minska din påverkan, utan de tillfällen då du har en brand kommer att vara mycket mer speciella.

Välj en bra foundation

När det är möjligt, använd en eldstad när du bygger upp en eld. Starta aldrig eld på bar, öppen mark där den kan överhettas och skada jorden eller döda insekter i marken nedanför. Tänd inte eld i ett område där någon form av växtlighet växer.

Om din campingplats har en eldstad, bygg elden i detta område. Se till att elden alltid stannar inom veken eller ringen.

För platser som inte har en eldstad eller ring kan du använda en eldpanna eller bricka i metall istället. Ställ pannan på stenar för att förhindra att marken undertill bränns.

Det är också lätt att bygga en högeld. Tillhandahåll lite mineraljord, sand eller grus som inte innehåller betydande organiskt material. Stapla upp den så att den är 6-8 tum djup och 18-24 tum bred och bygg sedan din eld ovanpå den.

Du kan också lägga ner en markduk eller brandfilt, lägga några centimeter oorganisk jord ovanpå och bygga elden ovanpå det. Tänd aldrig elden vid foten av ett träd eller en sten, eftersom röken kan skada och orsaka svarta ärr som varar länge.

Storleksöverväganden

Om en ring finns bör den inte överstiga 24 tum i diameter. Detta motverkar stora bränder som använder mycket ved.

Lågpåverkansbränder är bränder med en diameter på 18-24 tum eller mindre. Själva elden bör hållas liten så att mindre bränsle förbränns. Lägg bara till extra ved till elden för att hålla den tillräckligt stor för vad du än ska använda den till.

  Lång kappa eller jacka för skidåkning: jaja eller nej?

Bygg inte för stora brasor som använder mycket ved och som lätt kan brinna okontrollerat. Håll istället elden hanterbar och använd små pinnar som kommer att brinna helt.

Se vad du bränner

Ett av sätten som bränder påverkar är genom veden som används i dem. All ved som används för att bygga upp en eld med låg påverkan bör redan vara död och på marken.

Samla aldrig ved från träd eller bryt av grenar, även om de redan är döda. Leta efter ved i ett stort område utanför campingen.

Leta efter mindre delar som tidigare campare kan ha förbisett. Vandra bort från din camping eller håll utkik efter bra ved på vandringsleder.

Välj mindre bitar som brinner helt utan att lämna fult kol eller obränt trä. Veden du samlar in ska vara tillräckligt liten för att kunna brytas upp med dina bara händer. Du ska inte behöva en såg eller en yxa för att samla ved.

Använd inte större block, även om de har gått sönder eller fallit omkull. Lämna dem istället så att de kan bryta ner i den omgivande jorden eller användas som livsmiljö för mindre djur.

Om området du campar i inte har ett överflöd av nedfälld död ved att samla in, köp lokal ved. Ta inte med ved hemifrån då den kan innehålla invasiva arter eller sjukdomar.

Före installation, ta bort eventuellt skräp som finns kvar i gallret eller ringen. Bränn aldrig ditt eget avfall i elden, särskilt om det är av plast. Den mesta maten brinner inte helt heller, så den ska inte kastas in i en lägereld.

Kasta aldrig glasflaskor eller oöppnade burkar i en eld. Glas kan splittras och skada campare och miljö. Konserver ska inte tillagas eller värmas i elden, eftersom den kan explodera.

Bränn alltid veden i elden till aska, så att du får ut det mesta av det och lämnar inget avfall efter dig. Sluta fylla på med extra bränsle i brasan några timmar innan du vill släcka elden så att den hinner brinna helt.

  Hur ofta ska jag rotera mina Rollerblade-hjul?

Håll ett öga på det

En av grundreglerna för alla bränder är att aldrig lämna en obevakad. Om du inte kan hålla ett öga på elden eller inte har tid att underhålla den, släck den eller starta den inte.

Tänd bara elden under den tid du ska använda den. Om detta innebär att du lagar en måltid, förbered din mat i förväg för att minimera tiden då elden brinner. Låt veden brinna till aska och släck elden när du är klar med matlagningen.

Släck den

Lägereldar som leder till skogsbränder släcks ofta inte ordentligt. Dränk elden ordentligt med vatten. Använd inte smuts för att släcka en brand eftersom det kanske inte släcker elden helt.

Använd en spade för att vända på eventuella kol eller aska och se till att de är blöta. Blanda askan tills hela elden är våt och kall vid beröring. För att ytterligare minimera din påverkan, stick några små hål i marken så att vattnet kan tränga in och kyla marken.

Städa efter

Det är inte för att elden har slocknat som ditt arbete är klart. Rensa området för att radera alla spår av branden.

Om du har oanvänd ved, strö den naturligt på platsen. Den helt kylda askan kan också samlas upp och spridas över ett stort område utanför din campingplats.

Om det inte går att strö ut askan kan man gräva ner eller packa den. Skräp eller sopor som inte har bränts helt ska också kasseras på rätt sätt och inte lämnas i eldstaden eller grop.

Slutligen, sopa några löv eller annat organiskt skräp över området för att ta bort tecken på brand. När marken väl har torkat kommer det inte att se ut som att något någonsin har bränts på den platsen, och du har haft en lyckad brand med låg påverkan.

Fler artiklar du kommer att älska

Värma vatten när du campar? (7 metoder som faktiskt fungerar)

Ta reda på vilka stekpannor du kan använda på en lägereld och hur du använder dem

Förvara mat i björnland (hur och vad i)

Att hålla maten kall när du campar (råd till The Works)