Vad är en kompressionssäck? (Sovsäckar)

Vad är egentligen en kompressionssäck? Det låter lite besvärligt om du frågar mig. Låt oss inte skräda orden.

En kompressionssäck är en påse som är avsedd att trycka ihop innehållet så att det får plats på ett mindre utrymme. Kompressionssäckar har ofta remmar som går längs sidorna och ändarna som kan dras åt för att trycka ihop ännu mer. Kompressionssäckar används ofta till annars skrymmande sovsäckar.

Eftersom moderna sovsäckar har något som kallas ”loft”, som effektivt mäter hur mycket luft isoleringen kan fånga in, är ett bra sätt att minska storleken för transport att trycka ut all luft i sovsäcken. Kompressionssäckar gör precis det, vilket betyder att de är perfekta för att packa en varm, pösig sovsäck i en relativt liten ryggsäck.

Nu när du förstår grunderna för vad en sovsäckskompressionssäck faktiskt är, kan vi börja dyka in i de snåla detaljerna i kompressionssäckarnas värld. Närmast kommer vi att diskutera om du faktiskt behöver en kompressionssäck eller inte, hur de skiljer sig från andra typer av prylsäckar och hur kompressionssäckar påverkar din sovsäck. Vi kommer också att ge dig några tips för att bestämma rätt storlek på kompressionssäcken för din sovsäck och vi kommer att prata om värdet av en vattentät kompressionssäck. Låt oss komma till det!

kompressionssäck för sovsäck

Du har precis köpt den där helt nya sovsäcken för din nästa campingresa men säljaren på din lokala utrustningsbutik sa att du behöver en kompressionssäck för backpacking. Men vad är en kompressionssäck för en sovsäck och hur använder man den?

Behöver jag verkligen en kompressionssäck till min sovsäck

Som alla bra frågor är svaret på den här, ja, det beror på. Det finns vissa människor som svär vid kompressionssäckar och andra som vägrar att använda dem. Även om det inte finns något enskilt korrekt svar här, kan vi ge dig några råd om när en kompressionssäck kan vara användbar.

Om du har en sovsäck med mycket loft, till exempel en 800+ fill down-påse, kan en kompressionssäck hjälpa dig att pressa ner påsen till minsta möjliga storlek genom att trycka ut all luft. Detta kan vara användbart för personer på långa ryggsäcksresor (7+ dagar) som behöver maximera varje kvadratcentimeter utrymme i sin packning för all mat och bränsle. Personer med särskilt stora och bulkiga syntetiska sovsäckar tycker också ofta om att använda kompressionssäckar eftersom de kan göra sovsäcken lite lättare att packa.

Det är dock viktigt att notera att om man lägger en sovsäck i en kompressionssäck blir den till ett ganska konstigt format hårt föremål. Beroende på din ryggsäcks form och storlek (t.ex. lång och smal) kan det faktiskt vara svårare att packa en fylld kompressionssäck än det skulle vara att bara stoppa in sovsäcken i botten av din säck.

  Hur man använder en spjälsäng i ditt tält (utan att förstöra golvet)

Med detta sagt erbjuder kompressionssäckar fler fördelar än att bara minska storleken på din sovsäck. De kan hjälpa till att skydda din dyra sovsäck från damm, smuts och skräp. Dessutom kan användning av kompressionssäckar och prylsäckar göra det enklare att hålla ordning på din utrustning när du är i backcountryn.

Vissa hävdar att kompressionssäckar faktiskt kan skada din sovsäcks loft. Du kan ta reda på mer i vårt inlägg här.

Hur man väljer rätt storlek på kompressionssäcken

Att bestämma rätt storlek på kompressionssäcken för din sovsäck kan faktiskt vara ganska knepigt. Som tur är kommer de allra flesta moderna sovsäckar för backpacking faktiskt med sin egen specialdesignade kompressionssäck, så du kanske inte behöver oroa dig för detta. Men om du köper din sovsäck begagnad eller om du har tappat bort kompressionssäcken, måste du bestämma vilken storlek du faktiskt behöver.

Det absolut enklaste sättet att ta reda på vilken storlek kompressionssäck du behöver är att kontakta tillverkaren av din sovsäck. Chansen är stor att de antingen kan ge dig en ny kompressionssäck gratis eller sälja dig en till ett rimligt pris. Om inte, eller om du funderar på att köpa en vattentät kompressionssäck från ett annat företag, kan sovsäckstillverkaren förmodligen berätta vilken storlek du behöver.

Om du inte kommer ihåg fabrikatet och modellen på din sovsäck, måste du leta lite för att ta reda på vilken storlek kompressionssäck du behöver. Generellt sett gäller att ju varmare sovsäcken är (t.ex. ju lägre temperaturklassificering), desto större är kompressionssäcken. Dessutom behöver syntetiska sovsäckar vanligtvis en större kompressionssäck än sina dunfyllda kusiner.

För att uppskatta storleken på kompressionssäcken du behöver kan du göra följande:

  1. Hitta en kartong som är något större än din sovsäck
  2. Mät kartongens längd och bredd
  3. Stoppa in din sovsäck i kartongen och tryck ner den ordentligt tills sovsäckens övre yta är ungefär jämn
  4. Mät djupet på lådan som påsen upptar
  5. Multiplicera längd x bredd x djup för att få volymen på den fyllda påsen i kubiktum
  6. Dela denna volym med 61 för att få volymen i liter. Voila!

Skillnaden mellan förvaringssäckar, kompressionssäck och prylsäck

Om du gör tillräckligt med forskning om sovsäcksförvaring och packning kommer du att höra mycket om förvaringssäckar, kompressionssäckar och prylsäckar. Tyvärr är det många som blandar ihop dessa termer och behandlar dem som om de vore samma sak när de egentligen är helt separata enheter.

  Är sovsäckskompression dåligt?

Förvaringssäckar är speciellt utformade för att skydda en sovsäck när den är i förvaring. Dessa säckar är vanligtvis ungefär lika stora som ett stort örngott och är tänkta att göra det enkelt att förvara en sovsäck utan att trycka ihop den för mycket. Vissa förvaringssäckar är nät, medan andra är gjorda av tyg, men vanligtvis tillhandahåller sovsäckstillverkare dessa när du köper en ny påse.

Saksäckar, å andra sidan, är små nylonpåsar som används för att förvara allt från extrakläder till toalettartiklar. De finns i en mängd olika storlekar, från 2L, hela vägen upp till 30+L, så de är inte nödvändigtvis sovsäcksspecifika redskap. Tillverkare av sovsäckar brukar ta med dessa när du köper en ny påse och de är till hjälp för att packa eller transportera sovsäckar. Saksäckar komprimerar en sovsäck, men inte lika mycket som en kompressionssäck.

Compression Sacks, å andra sidan, är effektivt stoppsäckar med en extra uppsättning remmar som hjälper dig att trycka ut luften ur en sovsäck. Beroende på vilken sovsäck du äger kan en kompressionssäck av hög kvalitet minska den fyllda storleken på din säck med nästan 60-75%.

Behöver jag en kompressionssäck till min sovsäck?

Sanningen är att du inte gör det behöver en kompressionssäck överhuvudtaget för din sovsäck. Enligt mig är de väldigt trevliga att ha när du backpackar eftersom de skyddar din sovsäck från smuts och du kan få dem mycket mer kompakta på det sättet, men du kan komma undan utan en. Faktum är att du inte behöver någon form av väska alls för att packa en sovsäck!

Du kan alltid enkelt rulla ihop din sovsäck och använda bungees eller rep runt sovsäcken och fästa den på baksidan av din ryggsäck. Jag rekommenderar att du lägger någon form av täckning för din sovsäck (kan vara en soppåse) bara för att hålla den skyddad från smuts (för att inte tala om vatten).

Kan en kompressionssäck förstöra en sovsäck?

Det finns massor av rykten som svävar runt på utomhusforum på internet om att kompressionssäckar kan förstöra en sovsäck. Detta är naturligtvis en rimlig oro, eftersom det sista du vill göra med din dyra sovsäck är att förstöra den för alltid. Lyckligtvis är vi här för att berätta att, även om felaktig användning av en kompressionssäck kan minska din sovsäcks isolerande egenskaper, är detta inte riktigt hela sanningen.

  Fiska med WD-40: Är detta ett skämt eller en genial idé

I verkligheten är det enda sanna sättet att ”förstöra” en sovsäck med en kompressionssäck att stoppa din sovsäck i en och lämna den där i ungefär ett år. Att göra det kommer inte att göra din sovsäck värdelös, men det kommer sannolikt att komprimera dun eller syntetisk fyllning och minska den totala loftet på säcken, vilket gör den något mindre isolerande än tidigare.

Tack och lov finns det ett enkelt sätt att undvika att ”förstöra” din sovsäck: använd bara en kompressionssäck när du packar in din sovsäck i din packning för att transportera den till nästa läger. Förvara aldrig din sovsäck i en kompressionssäck i mer än ett par dagar, max, så går det bra.

Är kompressionssäckar vattentäta?

Det korta svaret är nej, kompressionssäckar är inte alltid vattentäta. Den goda nyheten är dock att du kan köpa kompressionssäckar som är vattentäta!

För det mesta är de kompressionssäckar du får när du köper en sovsäck inte vattentäta men du kan köpa speciella vattentäta kompressionssäckar från en mängd olika tillverkare, som Sea to Summit. Dessa vattentäta kompressionssäckar kombinerar fördelarna med en torrsäck med de av en kompressionssäck för det ultimata skyddet för din sovsäck.

Vattentäta kompressionssäckar är bra om du bor eller reser i särskilt våta platser eftersom de kan lägga till ett extra lager av skydd mellan din nya dunsovsäck och regnet. De största nackdelarna med vattentät kompressionssäck är att de tenderar att kosta lite mer och väga något mer än icke-vattentäta varianter.

Behöver backpackers en kompressionssäck?

Backpackers är kanske huvudgruppen av människor som har nytta av att använda en kompressionssäck. Eftersom de har begränsat utrymme för förvaring och transport av utrustning, är allt som kan göras för att minska bulk av ett föremål ofta mycket uppskattat av en backpacker. Ultralätta backpackers gillar dock ofta inte att använda kompressionssäckar eftersom de lägger en liten mängd vikt till ens packning.

Slutsats

I slutändan kan sovsäckskompressionssäckar vara otroligt användbara redskap när de används på rätt sätt. De kan hjälpa till att minska mängden av en sovsäck med högt loft samtidigt som de skyddar din väska från väder och vind. Vattentäta kompressionssäckar är också bra för backpackers och friluftsentusiaster som gillar att äventyra i våta miljöer men inte vill krypa ihop i en fuktig sovsäck i slutet av dagen. Oavsett om du väljer att använda en kompressionssäck eller inte, kan du nu gå ut i världen med lite mer kunskap om dem än tidigare.