Vad är en klass C-camping?

När du är redo att campa är det dags att titta på campingplatser för att göra dina bokningar. Det finns så många platser att campa på och varje plats är annorlunda. Så hur ska man välja? Och vilka är dessa betyg?

Så, vad är en klass C-camping?

En klass C camping är en camping med begränsade bekvämligheter och inga duschar, men med tillgång med fordon. Klass C-platser kan innehålla bekvämligheter som toaletter eller el, men har vanligtvis tillgång till rent vatten. Du måste kontakta campingen där du planerar att bo för en fullständig lista över bekvämligheter.

Vissa campingplatser är klassificerade efter klass för att låta dig veta vilka bekvämligheter som finns tillgängliga. Detta är mycket användbart eftersom det gör att du bättre kan planera din resa, packa därefter och veta vad du kan förvänta dig när du anländer.

Här är vad vi kommer att täcka, så att du har koll.

Vilka typer av bekvämligheter kan inkluderas?

Varje camping är olika och bekvämligheterna ändras beroende på plats och tid på året. Grundläggande bekvämligheter som de flesta campingplatser tillhandahåller inkluderar toaletter, duschar, varmvatten och el. Andra funktioner inkluderar om det finns tillgång till fordon eller om du behöver vandra eller åka skidor till campingen.

Medan de flesta campingplatser har toaletter, kan kvaliteten och typen variera. Högklassiga lokaler har spoltoaletter inomhus. Vissa kan till och med ha rinnande vatten till diskbänken, medan andra bara har handsprit för rengöring. Dessa inomhusanläggningar kan vara uppvärmda eller inte. Vanligtvis är toalettspolning säsongsbetonad eftersom rören kan frysa på vintern.

Lägre klassplatser kan ha toaletter men de får inte spola och kan bara vara grop-, valv- eller komposttoaletter som är ganska kalla trots att de är inomhus. Dessa typer av toaletter kommer definitivt inte att ha handfat eller rinnande vatten.

Duscharna på vissa campingar är också ofta begränsade. Bara för att en camping har duschar kan det inte finnas någon garanti för varmvatten. Många campingplatser som erbjuder duschar tar betalt för att använda dem, och du kan behöva köpa polletter i förväg för en tidsinställd dusch.

Om din campingplats inte har duschar, kontrollera innan du tar med din egen bärbara dusch. Alla campingplatser tillåter inte användning av personliga duschar och vattnet de använder måste tömmas på ordentligt.

  Kan en minderårig bära en fickkniv?

Hur man förstår klassbetyg

Campingplatsens klassificeringssystem är alfabetiskt, och en campingplats i klass A är bäst. Det kan också finnas premiumbetyg som ”AP” för en webbplats i premiumklass A. Vanligtvis är den lägsta rankade webbplatsen en D.

Klass D-campingplatser är primitiva tältcampingplatser utan bekvämligheter och utan tillgång till fordon. Istället skulle du behöva gå till campingen till fots eller med en ryggsäck och ta med dig all din campingutrustning.

Använder alla campingplatser ett klasssystem?

Inte alla campingplatser kommer att klassificera sina platser med detta system. Oftast har webbplatsen en lista över bekvämligheter och en anteckning om säsongsvariationerna för var och en.

Många campingplatser listar bekvämligheter som duschar, spoltoaletter, dricksvatten, matförvaringsskåp och om ved eller is finns att köpa. Vissa nämner också om det finns sopmöjligheter, vilket är viktigt om du planerar att packa skräp efter camping.

För dig som campar med husbil, kontrollera att campingen har anslutningar som vatten och el. Leta också efter en soptipp för att tömma din husbils avloppsvattentank.

Campingklassklassificeringen används för campingplatser i delstaten Illinois och på flera delstatsparker och andra campingplatser i USA. Även om flera campingplatser kan ha samma betyg, kan bekvämligheterna skilja sig åt.

I delstaten Illinois har klass C-platser en grusuppfart där ett fordon kan parkeras, men det finns ingen elektricitet eller duschar. Prissättningen är mycket överkomlig, och vanligtvis skiljer bara några få dollar klass B från klass C och klass D webbplatser. Klass B-platser har duschar och elektriska anslutningar, medan klass A-platser har alla bekvämligheter inklusive toalett- och duschblock.

McCormicks Creek State Park i Indiana, till exempel, klassificerar sina klass C-campingar som primitiva, men deras bekvämligheter inkluderar ett picknickbord, eldstad, parkering för ett fordon, dricksvatten, groptoaletter och lyktstolpar. Deras klass A eller elanläggningar har alla samma bekvämligheter plus eluttag och moderna toaletter och duschar.

Vissa nationalparker har campingplatser inom parkerna, men deras klassificeringssystem använder vanligtvis inte klassbetygen och varierar beroende på park. Många bekvämligheter är också säsongsbetonade, särskilt i parker på höjd eller extremt vinterväder.

Om du vågar dig på privata campingplatser som KOA i USA eller reser utanför landet kan betygen vara väldigt olika. Terminologin kan vara likartad, men den kan också ha en helt annan innebörd. Se till att göra din research i förväg och läs massor av recensioner innan du bokar.

  Dag eller natt: 9 tips om hur man jagar prärievargar

Hur är det med torrcamping?

Torrcamping är också känd som vildcamping eller boondocking. Det hänvisar till att campa utan tillgång till vatten och kan äga rum på en campingplats eller i ett mer avlägset område som t.ex. i naturen eller vildmarken.

En campingplats som erbjuder torrcamping är sannolikt en klass C-camping eftersom det inte finns vatten för duschar eller toaletter. En äkta boondocking-sajt kanske inte ens är en officiell webbplats. Det kan bara vara ett avlägset område i vildmarken där du vandrar och bestämmer dig för att sova på natten.

Backcountry-campingplatser har förmodligen inte ens toaletter, så de kan till och med betraktas som klass D-campingplatser. Om det inte finns några toaletter, se till att det inte finns vatten inom 100 fot från din campingplats om du tänker tjäna naturen i det vilda. Du kanske också vill utforska hur man gräver ner avfall på rätt sätt och beroende på begränsningarna; du kanske måste ta med dig allt skräp.

Campingklass är separat från husbilar

I campingvärlden för fritidsfordon används termen ”klass C” ofta för att hänvisa till en husbil. Dessa fordon finns i tre olika klasser: Klass A, Klass B och Klass C.

Klass A husbilar är de största och dyraste. De känns igen på deras fyrkantiga, moderna exteriör och stora, fyrkantiga vindruta.

Klass C husbilar är vanligare och husbilsområdet sträcker sig över hytten. De är vanligtvis mindre och billigare än husbilar i klass A.

Klass B husbilar är de minsta och kan vara ganska små, baserat på skåpbilar. De har inte så mycket boyta och är kanske inte lika bekväma, men är ofta billigare och kan resa dit större husbilar inte kan.

Även om det finns en husbil av typ C, är klassen för själva husbilen helt skild från klassen på en campingplats. Alla campingplatser tillåter inte husbilar, men detta återspeglas vanligtvis inte i campingplatsens betyg.

Och om en campingplats tillåter campare görs vanligtvis ingen skillnad mellan typer av campare. Vissa höjdbegränsningar kan gälla beroende på storleken på campingen, men husbilar finns i olika längder. Vanligtvis är klass A de längsta, men det finns också ganska långa klass C som kanske inte kan dra nytta av små campingplatser.

  Hur man gör en bärbar komposttoalett: grunderna

Om en husbil använder en klass C-camping, bör förberedelser göras i förväg för att tillgodose bristen på vatten. När husbilens vattentank är full har husbilen vatten och dusch. Däremot måste vatten ransoneras och spillvattentankar tömmas då det inte blir någon deponi på plats.

Hur hittar man en campingplats?

Det finns massor av platser tillgängliga för att söka efter campingplatser runt om i landet. Många campare är överens om att ingen enskild campingplats är bäst för alla campingbehov. Tills någon bygger den finns det en handfull som många tycker är användbara.

På Reserve America kan du söka på plats, inklusive postnummer, men du måste ange en plats, så perfekt om du vet var du vill campa.

Freecampsites.net är en bra sökmotor för att hitta avgiftsfria campingplatser. Gocampingamerica.com har en sökmotor som låter dig välja de funktioner som är viktiga för dig. Listan över bekvämligheter är omfattande och sträcker sig utöver de grundläggande bekvämligheterna på en klass C campingplats.

Recreation.gov är en omfattande webbplats för nästan alla federala platser, inklusive statliga och statliga parker, BLM-marker och statliga och nationella skogar. Alla sidor som anges har en avgift, men sökfunktionen är ganska omfattande, så att du kan filtrera efter bekvämligheter, elektriska anslutningar till förstärkaren, tillåten utrustning och närliggande aktiviteter.

Om du är mest bekant med klass C-campingspecifikationen, vet att du kanske inte kan använda den när du söker på många av de populära campingwebbplatserna. Ange istället de bekvämligheter du vill ha och du kommer att kunna hitta webbplatser som liknar en klass C.

Nu när du har en god förståelse för campingplatsers betyg och hur du hittar dem, kan du gå ut och börja campa. Om du väljer att bo på en klass C-camping, har du en mycket autentisk campingupplevelse. Låt inte bristen på bekvämligheter få dig ner. Omfamna istället vildmarken och utnyttja naturen nära.

Här är några fler artiklar som vi tror att du kommer att gilla

Hur mycket kostar det att hyra husbil? Klicka här

Hur vattentäter man ett tält? Klicka här

35 hacks för att göra camping lättare. Klicka här