Vad är en jetski (med bilder!)

Innan jag tog en massa turer till sjön kunde jag inte ett dugg om vattenskotrar. Med tiden blev jag superintresserad, och här är vad jag har lärt mig!

En vattenskoter är en liten vattenskoter som drivs fram av vatten som tas in i motorn och drivs ut med kraft för att föra fordonet framåt. En vattenskoter skummar över vattnet och körs som en motorcykel.

Det finns många typer av vattenskoter så om du fortfarande har fler frågor, fortsätt att läsa!

Var kom vattenskotrar ifrån?

Vattenskotrar brukade kallas vattenskotrar när de uppfanns i mitten av 1950-talet. Motorcykelbyggare i Europa försökte utöka sin marknad och kom på denna idé. Den ursprungliga motorn som drev en vattenskoter kallades en utombordsmotor.

Det var inte förrän 1973 när australiensaren Clayton Jacobson tog med sin senaste interna pumpjet-modell (därav namnet Jet Ski) till Kawasaki. Den interna pumpmodellen exkluderade den skrymmande motorn som hängde på baksidan. De kallade hans modell för Jet Ski och den belönades med en trogen publiktitel som ett sätt att åka skidor på vattnet utan båt.

En rolig fakta om vattenskoternamnet är att det faktiskt är ett varumärke. Precis som folk kallar Jell-O för varumärket Jell-O, kallar folk Jet Skis med varumärket.

När de blev mer populära började folk skapa nyare modeller som låter folk sitta ner medan de rider och gjorde plats för mer än en person att åka åt gången. Detta skapade den sociala aspekten av vattenskotrar.

Idag finns det tre huvudmärken för jetskidor: Sea-Doo, Yamaha och Kawasaki. De flesta köper vattenskotrar för fritidsbruk. Människor använder vattenskoter på egen hand eller för att dra vattenskidåkare och/eller wakeboards bakom sig. Idag är vattenskotrar en av de mest använda vattenskotarna av familjer.

  North Carolina Jet Ski Laws: Ett fuskblad med alla detaljer

Grundläggande vattenskoterdrift

När du väl har en vattenskoter framför dig vidtar du alla nödvändiga försiktighetsåtgärder.

Innan du ens startar vattenskotern, se till att du:

1. Ta på dig flytväst (det är lagen)

2. Bär lämpliga kläder som våtdräkt, vattentäta skor och ögonskydd

3. Ha ett giltigt båtkort

4. Ha titeln på Jet Ski ombord och alla andra dokument som behövs

5. Ha en godkänd brandsläckare, en signalanordning (vissling eller horn), GPS och extra bränsle.

När du är säker och redo att gå, följ stegen nedan.

Hur man kör en vattenskoter

  • Fäst snöret som nyckeln sitter på vid handleden hårt och vrid på tändningslåset
  • Tryck långsamt på gasreglaget
  • Gå bort från strandlinjen med en långsam jämn hastighet på 5 till 10 MPH
  • När du är på säkert avstånd från andra båtar, öka din hastighet bekvämt i gradvis takt
  • När du svänger, accelerera långsamt och luta dig i den riktning du svänger
  • När du känner dig bekväm med din hastighet, hoppa några vaknar och ha det kul!

Vattenskotrar för nybörjare

Här är 6 vanliga märken och modeller av vattenskotrar som är perfekta för nybörjare som är redo att dyka direkt in!

Kawasaki Ultra 310X

Denna vattenskoter är känd för att ha ett lågt varv per minut (varv per minut) och massor av ekologiska kraftalternativ. Denna vattenskoter kan komma upp i höga hastigheter på cirka 100 mph och kommer att kännas stadig medan du gör det.

Yamaha Waverunner FX Cruiser SVHO

Yamaha Waverunner är en välkänd familjevänlig cruiser som rymmer upp till 3 personer. Det finns farthållare på detta fordon som kan hjälpa din familj att fokusera mer på att ha kul.

  Hur man siktar rätt när man fiskar

Sea-Doo RXP-X 260

Perfekt för oerfarna ryttare på grund av mer kontroll över kraftuttaget. Stänkskydd ingår som håller din vattenskoter vass.

Kawasaki STX-15F

De har bemästrat förbättringarna på denna baby och den har 160 hästkrafter och en fyrtakts, fyrcylindrig motor.

Yamaha Waverunner SuperJet

Om du vill stå upp under din åktur är detta för dig. Den har ergonomiskt och mycket bekvämt styre.

Sea-Doo Spark

Denna Spark är prisvärd och lätt och perfekt för personligt bruk. Du kan göra många trick men kan inte komma över 50 mph.

Människor har olika fritidsintressen som de gillar att göra med vattenskotrar och om din familj gillar att dra en tub, wakeboard eller vattenskida bakom dig, kommer du att leta efter en helt annan vattenskoter än familjen som vill ha en för enskild person .

Jet Ski för- och nackdelar

Du kanske undrar om denna vattenskoter är för dig eller inte. Det finns några saker jag skulle tänka på innan jag köper en vattenskoter.

  • Har du en stor familj eller en liten familj?

De som har mindre familjer gillar vanligtvis vattenskotrar mer eftersom de kan passa hela familjen på sin vattenskoter i en till två omgångar snarare än fyra eller fler. Båtar är bra för större familjer eftersom de kan tillbringa tid tillsammans hela tiden.

  • Har du yngre barn eller äldre barn?

Små barn ska inte åka vattenskoter eftersom de höga hastigheterna och svängarna lätt kan blåsa av dem. Äldre barn orkar hålla sig och kommer att ha roligare än skräck på en vattenskoter.

  • Bor du på en plats där du har tillgång till en sjö eller ett hav i närheten?
  Vad är Chinking a Log Cabin?

Chansen är stor att du inte kommer att resa till sjön eller havet om du bor mer än en timme eller två bort. Innan jag fattar beslutet att köpa en vattenskoter skulle jag tänka på hur ofta du realistiskt sett skulle kunna resa till sjön eller havet. Om du inte ser dig själv ta dig ut till sjön ofta skulle jag kunna tänka mig att investera i något du kommer att använda mer med din familj.

  • Hur kommer du att betala för det?

Den genomsnittliga kostnaden för en vattenskoter är cirka 10 000 dollar. Är du på en plats ekonomiskt där du har råd att betala så mycket pengar utöver dina räkningar?

När du bestämmer dig för att köpa en vattenskoter är det viktigt att komma ihåg att det inte är något alla tycker om. Du måste vara lite av en adrenalinjunkie för att verkligen älska vattenskoter i superfart.