Vad är en inverter i en husbil?

Man i blå skjorta läser manual om TV-installation

När du campar, har du någonsin önskat att du kunde använda en TV, dator, spelkonsol eller AC-enhet i avlägsna områden som inte har en lämplig strömkälla? Det är ensamt och varmt där ute i boondockarna! Efter mycket forskning lärde jag mig ”in och outs” hos moderna växelriktare. I det här inlägget kommer jag att dela med mig av vad jag har lärt mig så att du kan avgöra om en växelriktare är rätt för dig.

Vad är en inverter? Enkelt uttryckt gör växelriktaren två väsentliga saker: För det första ändrar den effekten i skåpbilens befintliga likströmssystem från likström (likström) till växelström (växelström). För det andra höjer växelriktaren spänningen från 12 volt till en högre spänning – vanligtvis 120 volt AC i Nordamerika.

Så i grund och botten är en växelriktare en elektronisk enhet som kan göra din vancampingupplevelse mycket roligare. Växelriktare omvandlar strömmen i din skåpbil till den typ av ström som finns i ditt hem.

Varför skulle du vilja göra det?

Har du alltid velat använda de moderna bekvämligheterna i ditt hem när du är på resande fot? Växelriktare ger en strömkälla som liknar den som finns i ditt hem. Växelriktare gör att du kan använda föremål som är designade för hemmabruk när du reser.

Du har märkt att kontakterna på din hemelektronik inte matchar uttagen i din skåpbil och vice versa. Det beror på att det elektriska systemet i din skåpbil och det elektriska systemet i ditt hem tjänar olika typer av behov.

Det elektriska systemet i din skåpbil är ett enkelt ”lågspännings” ”likström”-system lämpligt för mobil användning. Det elektriska systemet i ditt hem är ett mer komplext ”växelström”-system som tjänar stationära applikationer som hem och industri.

Även om dessa två typer av system inte är kompatibla, kan du enkelt konvertera det ena till det andra. Det är jobbet för en ”inverter”, den tar lågspänningskraft från din skåpbil och ”inverterar” den till högre spänningsväxelström. En inverter ger dig friheten att använda hushållsapparater i din skåpbil.

Låter komplicerat, eller hur? Nej, vi har dig täckt. Följ bara med så kommer du snart att förstå hur en inverter fungerar och varför du kan behöva en i din skåpbil.

En icke-konverterad skåpbil, köpt från utställningslokalen, innehåller vanligtvis ENDAST ett DC-system, som består av delsystem för start, generering, belysning, underhållning och styrning av drivlinan. Detta system inkluderar fordonets batteri och är vanligtvis ett 12-volts DC-system.

Du hittar vanligtvis DC-system i bärbara applikationer med lägre spänning som bilar, husbilar, husbilar och båtar. Du undrar säkert, ”Vad är ett likströmssystem och hur fungerar det?” Likström flyter genom din skåpbils ledningar och laddas bara i en riktning.

Många moderna konsument- och elektroniska enheter kan drivas direkt från din skåpbils befintliga 12-volts likströmssystem. Annan elektronik, som en TV, mikrovågsugn eller kylskåp, kan kräva en annan typ av ström, ”120 volt AC”, för korrekt funktion.

Om du kunde ändra din skåpbils 12-volts likström till ”120-volt 60 Hz AC”, kan du använda vanliga elektriska hushållsapparater i din skåpbil. En växelriktare sköter denna uppgift åt dig, så att du kan använda dina favoritprylar samtidigt som du ”kommer bort från allt!”

Oavsett om du är en fritidscampare, boondocker, heltidscampare eller en prepper som gör dig redo att avlyssna, kommer att känna till typerna av växelriktare och fallgroparna med val av växelriktare hjälpa dig att välja rätt växelriktare för din livsstil.

Så låt oss börja!

Varför skulle jag vilja ha en inverter i min skåpbil?

Som nämnts ovan kan många moderna elektronik drivas direkt från din skåpbils befintliga strömförsörjning. Att köpa direktdriven elektronik är den bästa vägen att ta när du skaffar nya elektriska eller elektroniska föremål för användning i din skåpbil.

  Ta reda på den bästa månaden att köpa en husbil (med tips)

Många typer av enheter finns tillgängliga i ”dual-power” eller endast likströmsversioner. Dessa enheter kan drivas av den 12 volts likström som redan finns i din skåpbil. De kan kosta mer, men att mata dem från DC kommer att minska belastningen på din växelriktare.

Välj objekt som du kan driva direkt från fordonets strömförsörjning; du kan använda en mindre, billigare inverter.

För att komma tillbaka till varför du kanske vill ha en inverter:

Du kanske vill installera föremål i din skåpbil som en TV, DVD-spelare, kylskåp, CPAP eller återupplivningsapparat som inte är tillgängliga i en likströmsdriven version. Det kan också vara så att den likströmsdrivna versionen är oöverkomligt dyr. Kanske fungerar inte din bärbara dator på 12 volt likström eller så har du inte en 12 volt likströmskabel.

Du måste nu ändra eller ”vända om” din skåpbils 12 volt DC-ström till ström kompatibel med dina konsumentenheter. Om du bor i Nordamerika är dessa apparater troligen designade för att drivas av ”120 volt 60 Hz AC.”

Vad motbjudande! Du kanske undrar, vad är alla dessa ”volt” saker? En volt är helt enkelt ett mått på elektrisk kraft, liknande trycket i ett vattensystem. Lägre volt = mindre kraft för att trycka elektricitet genom ledningar och laster.

Har du någonsin tryckt fingret över polerna på ett 9-volts transistorbatteri? Chansen är stor att du inte har känt något av det. Har du någonsin av misstag satt fingrarna på 120 volt? Aj + Fara! Högre spänningar = högre ”tryck” = större fara.

Tillbaka till din skåpbil: Den har förmodligen ett 12 volt DC (likström) kraftsystem.

Likström har en kusin som du kanske har hört talas om som heter växelström.

Växelström (AC) flyter genom ledningar (och laddar) först i en riktning, vänder sedan och flyter i motsatt riktning. Ja, så här →, sedan så här ←. I Nordamerika växlar eller ändrar strömmen vanligtvis riktning, 120 gånger per sekund. Ett par växlingar kallas en ”cykel”, som oftare kan kallas ”Hertz” eller ”Hz”.

Andra intressanta inlägg

  • Husbilsförsäkring: hur mycket ska du spendera?
  • Kan man använda en lastlåda på taket på en husbil?
  • Wild Van Campground i PA Wilds – Hammersley Wild Area

Varför finns det en växelström? Varför ska jag bry mig om detta?

Växelström möjliggör den billigaste praktiska metoden för kraftöverföring över långa avstånd. Genom att använda växelström kan ditt elbolag effektivt flytta kraft hundratals mil från kraftverket till ditt hem.

Med andra ord, uttagen i ditt hem ger växelström (AC) eftersom AC är det mest effektiva sättet att driva ditt hem.

I Nordamerika levererar eluttagen i våra hem normalt el med 120 volt växelström 60 Hz. Därför är de flesta hemelektronik och produkter designade för hemmabruk och fungerar därför vid 120 V AC 60 Hz.

Men det som är bra för huset är inte bäst för din skåpbil. Tyvärr kan de typiska konsumentenheterna du hittar i ditt hem inte fungera direkt från DC-systemet i din skåpbil.

Nu börjar du se syftet med en växelriktare.

Växelriktare vs kärnfysik – vilket är mindre förvirrande?

I början av det här inlägget sa jag att en växelriktare gör två viktiga saker:

  • Förständrar effekten av skåpbilens befintliga likströmssystem från likström (likström) till växelström (växelström).
  • andraväxelriktaren höjer spänningen från 12 volt till en högre spänning – vanligtvis 120 volt AC i Nordamerika.

Så växelriktaren förvandlar den här raka linjen figur 1-A till denna vågiga linje figur 1-B.

Likström vs växelström infographic

För de flesta av er kommer att köpa en växelriktare med en ingång på 12 volt DC och en uteffekt på 120 volt 60 Hz AC att du kan använda din favoritelektronik i din skåpbil.

Har du någonsin hört talas om någon som förstör sin TV om de driver den med en inverter? Hur förhindrar jag detta?

Allt handlar om rätt val av växelriktare i kombination med rätt val av last.

  Varför använda en sängrulle? En snabb primer om fördelarna med en sängrulle

Vissa växelriktare, särskilt de billigare, producerar en effekt som skiljer sig i kvalitet från den el du hittar i ditt hem. Elen i ditt hem är av hög kvalitet, sinusvågseffekt med ganska konstant spänning och ganska lågt elektriskt ”brus”. En spänningsgraf över strömmen som finns tillgänglig vid uttag i ditt hem liknar figur 1-B ovan.

Lägg märke till hur spänningen ändras på ett kontrollerat, smidigt sätt, hur ”ren” och repetitiv den ser ut. Men om du skulle plotta uteffekten från en low-end (i det här fallet ”cigarettändare”) växelriktare, kan det se ut som 2-A-bilden nedan.

Fyrkantig sinusvåg infographic

Notera skillnaden i form och oregelbundenhet i mönstret. Att fyrkantiga grejer och ojämnheter kan göra att en TV misslyckas. Felaktig spänningsvågform och värme dödade den. Värme är fienden till alla elektriska och elektroniska enheter och kommer så småningom att döda dem.

Du undrar förmodligen, ”Hur kan jag skydda min elektronik?”

En jämförelse mellan billiga vs modifierade sinusvågsomriktare vs sinusvågsomriktare

Föga överraskande kommer detta också att vara en prisjämförelse för inverter:

De låga växelriktarna ger en ”square wave” eller SW-utgång. Växelriktare med fyrkantsvåg är de enklaste, enklaste och billigaste att bygga. De skadar också elektroniken mest och av den anledningen bör du nog undvika dem.

Strömförsörjning av dålig kvalitet från en fyrkantsvågsomriktare visas ovan i figur 2-B.

Näst i kvalitet och pris är de modifierade sinusvågsomriktarna, visas nedan i figur 3-A. Du kan använda dem för att driva större laster, motordrivna laster. Denna typ av växelriktare är vanligtvis mellanpris och mellanpris.

Den högsta kvaliteten är sinusvågsomriktare. Dessa växelriktare kan hantera alla belastningar från motordrivna AC till känslig elektronik. De kommer också att vara den dyraste typen. Deras spänningsvågformsutgång ser ut som i figur 1-B ovan.

En jämförelse av utspänningen från sinusvågsomriktaren (visad i rött nedan) och utsignalen från den modifierade sinusvågsomriktaren (visad i blått nedan) ser ut som i figur 3-B.

Sann sinusvåg vs modifierad sinusvåg infographic

I grafen ovan kontrasterar du den önskade röda vågen med den mer förvrängda blå vågen. Det är skillnaderna mellan de två som gör att dina elektroniska enheter genererar för höga spänningar och värme internt som så småningom kan förstöra enheten.

Observera också att den röda vågformen inte är en perfekt sinusvåg, men att dess relativt jämna kontur ungefärligger kraften i ditt hem.

Undrar du hur detta jämför med din TV och din medicinska utrustning? Fortsätt läsa!

Ett ord om laster

Vissa laster ställer högre krav på sin strömförsörjning, speciellt motorer. Jämfört med den kommersiella strömförsörjningen i ditt hem, kanske en växelriktare inte kan upprätthålla det korrekta ”fas”-förhållandet mellan spänning och ström, särskilt för större belastningar med en ”reaktiv” komponent, såsom motorer.

Under uppstart belastar motorer större än när de går med full hastighet.

Föremål som ett kylskåp, syrgasmaskin eller CPAP-maskin kan dra en tung last, inte bara vid första uppstart, utan även när motorn är aktiverad. Denna tunga belastning kan göra att din inverter går sönder eller helt enkelt stängs av – inte bra med ett fullt kylskåp.

Av denna anledning vill du försäkra dig om att belastningen är kompatibel med den växelriktarutgång du väljer. Om du tänker använda motoriserad utrustning som en fläkt, medicinsk utrustning eller en liten luftkonditionering, kontakta tillverkaren. Tillverkare av specialutrustning kan rekommendera en specifik växelriktare för användning med deras utrustning.

Läs vårt inlägg här för att lära dig mer om att välja en växelriktare för din skåpbil.

Vilka försiktighetsåtgärder ska jag vidta när jag driver min utrustning från en växelriktare?

Känslig elektronik som TV-apparater, satellitsystem och bärbara datorer bör drivas med en ren sinusvågsomriktare av högre kvalitet.

  Varför behöver du ett fotavtryck för ditt tält? Ta reda på

Tunga laster som kylskåp, fläktar eller andra motordrivna laster kan drivas av en modifierad sinusvågsomriktare eller en ren sinusvågsomriktare. Ändå, här kanske du vill noggrant kontrollera tillverkarens rekommendationer för både växelriktaren och framtida belastningar. Onlinebedömningar kan också hjälpa till att välja en bra matchning.

Vilka belastningar ska jag UNDVIKA på min växelriktare?

  • Elvärmare är ineffektiva. Det finns bättre sätt att värma din skåpbil.
  • Brödrostar och hällar/elhällar är också ineffektiva, även om du kan komma undan med dem på grund av låg användning. Lägerelden eller gasspisen är mer vettig.
  • AC. Ja, det kan göra camping roligare. På vissa ställen är camping outhärdligt utan luftkonditionering. Andra alternativ, som luftkonditioneringen i instrumentbrädan på skåpbilen, eller öppna fönster med en fläkt är mer vettiga. Om du absolut måste använda AC från växelriktaren, se till att växelriktaren och AC-enheten är kompatibla.
  • Annan tung motordriven utrustning
  • Lampor – ström dessa från DC-strömförsörjningen istället

Vad du kan hitta är att det kan vara bäst att ha två separata växelriktare. En större modifierad sinusvåg om du har många tunga motordrivna belastningar, såsom kylskåp och AC, kompletterat med en mindre sinusvåg för att driva din känsliga elektronik.

Om dina omständigheter kräver endast en enda växelriktare, fjäder för en sann sinusvåg, kan ett kylskåp fungera med en sann sinusvåg, men det kanske inte är klokt att köra din medicinska utrustning med en modifierad sinusvåg.

Vilka säkerhetsåtgärder bör jag ta hänsyn till när jag använder en växelriktare i min skåpbil?

En växelriktare levererar samma typ av ström som är tillgänglig från ett eluttag i ditt hem. Det är vettigt, eller hur? TV:n du flyttade från ditt hus till din skåpbil behöver samma kraft var den än fungerar.

Bara för att växelriktaren drivs av din skåpbils 12-voltsbatteri, gör inte misstaget att tro att den är lika säker som 12-voltsbatteriet. Det är inte säkert – det kommer att döda dig om det används felaktigt, precis som elen som finns vid uttagen i ditt hem kommer att döda dig om du inte använder den på rätt sätt. En inverter är bara så säker som du gör den själv. Iaktta säkerhetsföreskrifter!

Vad är en överströmsenhet?

Överströmsanordningens funktion är att förhindra skador på utrustning och brand. Vissa växelriktare kan komma med en inbyggd överströmsenhet – en strömbrytare eller säkring. Om din växelriktare har en intern överströmsenhet kan detta hjälpa till att förhindra skador på växelriktaren vid oavsiktlig överbelastning.

Detta fritar dig dock inte från ansvaret att installera ett överströmsskydd nära batteriförsörjningen för att skydda kablarna mellan batteriet och växelriktaren. Installera alltid ett överströmsskydd nära batteriet för att skydda kablarna. Smokey Bear kommer att tacka dig. Ditt försäkringsbolag kommer att tacka dig.

Kan jag använda växelriktaren när jag kör min skåpbil?

Ja definitivt!

Som du kan se har växelriktare kraften att göra dina campingresor lite bekvämare. Jag hoppas att det här inlägget hjälper dig att förstå vad en inverter är och hur du använder en i din skåpbil.

Camping Life ansvarsfriskrivning: Vi är inte elektriker; vi kan bara campa som ett tidsfördriv/hobby. När vi skrev det här inlägget spenderade vi timmar och timmar på att undersöka detta ämne för att ge dig den mest omfattande informationen vi kunde.

Alla aspekter av att arbeta med el är farliga och kan få allvarliga konsekvenser om det inte görs på rätt sätt.

Undersök noggrant alla elprojekt, få ytterligare hjälp av en legitimerad elektriker eller låt en legitimerad elektriker sköta hela ditt elprojekt.