Vad är en hundbensadapter?

Om du gör dig redo att ta din husbil till en campingplats eller försöker ta reda på hur du ansluter den till ditt hem elsystem, finns det en god chans att du har stött på folk som pratar om hundbensadaptern. Men namnet ger dig inte riktigt en bra indikation på vad det här är.

Så vad är en hundbensadapter? En hundbensadapter är en typ av pluggadapter som låter dig ansluta en husbil till en strömkälla med olika förstärkare. Det kallas ett hundben på grund av dess traditionella hundbensform.

Hundbensadaptrar har använts av campare i flera år för att koppla in sig i elsystemet på campingplatser, och de flesta husbilsägare har minst en med sig när de ska ut på resa. Men att använda dem är inte så självförklarande som du kanske tror. Läs vidare för att lära dig vad hundbensadapter används för, vilken typ av hundbensadapter du behöver och hur du använder en på ett säkert sätt.

Vilken användning har en hundbensadapter?

En hundbensadapter låter dig koppla vilken husbil som helst till en strömkälla med olika förstärkare. Till exempel kommer många stora husbilar med en 50-amps elektrisk service. Kontakten för denna typ av husbil har fyra stift, vilket gör det omöjligt att koppla in husbilen till ett uttag som inte är 50 ampere.

Situationen kan vara problematisk om du behöver koppla in din husbil i en park som inte tillhandahåller 50-amp service, bara 30-amp, och det finns gott om dem där ute.

För att lösa detta problem skulle du behöva en 30-amp hane till 50-amp honhund ben adapter. Den goda nyheten är att hundbensadaptrar finns i flera olika konfigurationer och är rimligt prissatta.

Vissa hundbensadaptrar finns tillgängliga med unika funktioner som kan skapa fuktbeständiga anslutningar, och vissa har en låsmekanism för att minska belastningen på adaptern och anslutningen.

  Hur mycket dragkapacitet behöver jag för en resesläp?

När ska man använda en hundbensadapter

Varje gång din kontakt inte passar strömkällan på din camping, bör du använda en hundbensadapter för att få din husbil ansluten till ström.

Du kan också använda en hundbensadapter när:

 • Du vill inte anstränga din husbils plugg.
 • Du vill ha en väderbeständig anslutning.
 • Du vill ha en låsbar anslutning.

Vilken hundbensadapter att använda

Nedan kommer vi att lista några av de mer populära hundbensadapterkonfigurationerna och vad de används till så att du kan fatta ett välgrundat beslut om vilken du kan behöva.

Hundbenskonfiguration När du ska använda den
15-amp hane till 30-amp hona Om din husbil är 30 ampere och strömkällan har en typisk huskontakt
30-amp hane till 15-amp hona Om din husbil har en vanlig huskontakt och din strömkälla är 30 ampere
30-amp hane till 50-amp hona Om din husbil är 50 ampere och din strömkälla är 30 ampere
50-amp hane till 30-amp hona Om din husbil är 30 ampere och din strömkälla är 50 ampere
15-amp hane till 50-amp hona Om din husbil är 50 ampere och din strömkälla har en typisk huskontakt
Hundben med matchande han- och honändar Minska belastningen på din camperkontakt och utökar räckvidden för din camperkontakt
Hundben med låsbara anslutningar Skapa väderbeständiga och starka anslutningar

Andra inlägg av intresse

 • Vad är landström i en husbil?
 • Hemligheter med att välja en växelriktare för din skåpbilsbyggnad
 • Hur värmer du husvagnshållningstankar?
 • Vilket är det bästa sönderfallande toalettpappret?

När man INTE ska använda ett hundben

Medan ett hundben kan få jobbet gjort i ett nafs, finns det vissa tillfällen då du bör undvika att använda ett hundben eller när ett alternativ skulle vara ett bättre alternativ.

 • När du behöver mycket kraft. Även om hundben fungerar bra i det de gör, kan de inte göra mirakel. Bara för att du kan koppla in din 50-amps RV till 15-amp-uttaget betyder det inte att du på magiskt sätt kommer att kunna köra 50-amp genom den pluggen nu. Om du försöker använda din husbil som vanligt, kommer du att överbelasta kretsen och lösa ut brytaren.
 • När du stannar länge. Om du planerar att campa på en plats på lång sikt är det en mycket bättre idé att hitta en campingplats med en strömkälla som är kompatibel med din husbil än att ansluta till ett uttag som inte är avsett för din husbil.
 • När lämpligt uttag finns tillgängligt. Du behöver inte använda ditt hundben för sakens skull. Om lämpligt uttag finns tillgängligt bör du använda det. Om det är viktigt för dig att ha en väderbeständig anslutning bör du köpa ett låsbart hundben med en han- och honände som matchar förstärkarna på din husbil.
  Vad är en tältplatta på en campingplats?

Är hundben säkra?

För det mesta är hundben säkra, men varje gång du introducerar en adapter i en situation måste skyddet vara första prioritet. För att hålla dig och de som reser med dig säkra har vi sammanställt denna kortlista med säkerhetstips:

 • Använd ett hundben av hög kvalitet. Köp inte ett hundben som inte är av märket. När det kommer till kvalitet är det alltid bättre att välja från ett välkänt välrenommerat varumärke. Fritidssladd och Camco är två välkända tillverkare av hundben.
 • Använd en högkvalitativ, korrekt klassad förlängningssladd, eller undvik att använda en helt. Förlängningssladdar är klassade för att ha en viss mängd ström genom dem. De flesta tillverkare av förlängningssladdar antar att den kommer att anslutas till vanliga hushållsuttag, som vanligtvis körs med 15 ampere. Att använda en förlängningssladd som inte är klassad för de förstärkare du använder kan smälta och orsaka problem.
 • Undvik att plugga ett hundben i ett hundben. Många har kopplat ett hundben till ett hundben för att få rätt anslutning utan problem, men det är ingen bra idé, precis som att koppla in en förlängningssladd i en förlängningssladd inte är en bra idé. Tack och lov är detta lätt att undvika. Köp bara rätt hundben.
 • Skippa fusklådan. Det här är en adapter ungefär som ett hundben, förutom att den har en extra plugg och i teorin skulle du kunna dra mer ström till din husbil. Detta skulle låta dig köra mer elektricitet i din husbil. Men detta kommer att slå ut strömbrytaren på alla campingplatser utrustade med GFCI-uttag, och GFCI-uttag är kod eftersom de hjälper till att hålla människor säkra.
  Kan en björn krossa ett bilfönster?

Hur man använder ett hundben

Att använda ett hundben är nästan lika enkelt som att använda en förlängningssladd, men det finns lite mer att använda det på ett säkert sätt och på ett sätt som inte skadar kontakten. Så här gör du:

 • Inspektera hundbenet för skada. Om den är skadad måste du byta ut den före användning.
 • Stäng av strömmen i din husbil som du brukar innan du ansluter den.
 • Vänd brytaren på din strömkälla till avstängt läge.
 • Sätt in RV-kontakten i honänden av hundbensadaptern.
 • Anslut hanänden av hundbensadaptern till strömkällan.
 • Slå på strömbrytaren och slå på strömmen igen i din husbil. Du borde vara klar.

Behöver du ett hundben?

Även om de flesta RVers kommer att ha ett hundben eller två med sig när de reser, är det inte precis en nödvändighet. Du kan ringa i förväg till vilken camping du planerar att besöka och se om du behöver en, och många campingplatser låter dig låna en om du sätter en deposition för den.

Men om du funderar på en längre resa eller är en semi-permanent RVer, kan det spara dig en del krångel om du har det du behöver till hands.