Vad är en Hammock Ridgeline? Behöver jag använda en?

Att sätta upp en hängmatta med en ridgeline har många fördelar jämfört med att sätta upp en hängmatta utan en, även om behovet av att använda en är valfritt.

Hängmatta med åslinje

Vad är en Hammock Ridgeline? Behöver jag verkligen använda en? En hängmatta ridgeline används för samlade hängmattor, till exempel hängmattor gjorda av fallskärmsliknande material som ofta används för camping. En hängmatta ridgeline är ett snöre som knyts mellan två ändar av en hängmatta, och är nödvändig om du vill ha den perfekta hängmattan.

Om du är intresserad av hängmattor och ridgelines, fortsätt att läsa nedan för lite grundläggande information om hängmattor och ridgelines, ett enklare sätt att använda en ridgeline med din hängmatta, nödvändigheten av en ridgeline, samt ett par alternativ till en ridgeline cord.

En hängmatta och en Ridgeline

En hängmatta är ett fantastiskt tillskott till dina campingtillbehör och kan användas förutom ditt tält som en plats att ”hänga” på när du campar, eller den kan också användas i stället för tältet helt och hållet! Om du planerar att sova i din hängmatta istället för ett tält, kräver en hängmatta betydligt mer justering och uppsättning än ett tält, men den bekväma sömnen är värd det för många!

 • En hängmatta är ett stycke material som kan hängas mellan två stödjande föremål (träd, stolpar, etc.) som gör att användaren kan hänga eller sova i medan den är upphängd.
 • En hängmatta ridgeline är en lina som är bunden till ändarna av en hängmatta parallellt med marken. Du kan köpa en ridgeline separat, göra din egen eller köpa en hängmatta som kommer med en ridgeline, även om en ridgeline inte är nödvändig för att hänga en hängmatta.
  Kan du tvätta din sovsäck?

Även om när du föreställer dig camping tänker du genast på ett tält och en sovsäck, en hängmatta är ett annat alternativ som, av min egen erfarenhet, är otroligt bekvämt. Hängmattor har sina egna egenheter som du måste ta itu med, men om du får greppet rätt kommer du att sova fantastiskt gott.

Även om du inte planerar att sova i din hängmatta, kan en hängmatta också användas för att umgås och koppla av runt din campingplats! Faktum är att vi alltid tar med oss ​​en hängmatta när vi åker på camping bara för det ändamålet. Förutom det kan du använda en hängmatta på din bakgård eller i ditt hus! De är fantastiska investeringar hur man än ser det. ?

Även om att sätta upp en hängmatta kan verka självförklarande (att knyta ena änden till ett träd och den andra änden till ett annat träd), det finns olika sätt att montera – att lägga till en åslinje är ett av många av dessa alternativ.

Vad behöver jag veta om en Ridgeline?

Ett hängmatta ridgeline-koncept är ganska enkelt. Det är bara ett snöre som knyts hårt mellan två ändar av en hängmatta.

Men om du aldrig har använt en ridgeline för att hänga en hängmatta, finns det några saker jag lärde mig om att sätta upp en ridgeline.

 1. En ridgeline kan knytas en gång till din hängmatta, och då behöver du inte knyta den igen.
 2. En åslinje som justerar hängningen av din hängmatta är vanligtvis fäst vid upphängningarna av din hängmatta.
 3. En åslinje kräver några knutar för att skapa och anpassa dem till den längd du föredrar.
 4. En åslinje rekommenderas att vara cirka 83 % av längden på din hängmatta.
  Hur länge håller en sovsäck?

Dessutom använder många erfarna campare olika typer av knutar på en åslinje. Bifogade är några filmer om hur man gör några enkla knutar (alla länkar går till YouTube):

För att se hur dessa knutar används för att binda upp en åslinje, kolla in Shugs video här:

Handledning för hängmatta Ridgeline

Kolla på denna videon på Youtube.

Hur ställer jag in en Ridgeline?

Det finns olika tolkningar av termen ridgeline, och allt har att göra med sammanhanget för hur det används. Du kan använda en ridgeline för att hänga en presenning över, eller i samband med hängmattor kan du knyta en ridgeline direkt över den övre änden av hängmattan.

Hängmattans ridgeline-snöre knyts mellan hängmattans övre ändar. Spänningen på denna åslinje beror helt på hur du föredrar din hängning för din hängmatta. Detta är helt upp till din personliga preferens, men en tumregel handlar om ett 30 graders häng, vilket bekvämt är ungefär samma vinkel som tummen och pekfingret görs till en rät vinkel.

Så här sätter du upp en hängmatta åslinje mellan två sidor av en samlad hängmatta:

 1. Ställ in din hängmatta som du normalt skulle göra, oavsett om du använder vävband, hängmattor eller rep, det borde inte spela någon roll.
 2. Skaffa en bit sladd cirka 83-85 % av din hängmatta (du kan börja med en sladd som är längre än din hängmatta, och du kan justera den efter dina önskemål och klippa den senare)
 3. Bind med hjälp av en surrning (surrningen som länkas till ovan fungerar utmärkt) eller en knut (konstrictorknuten fungerar om du inte vill att den ska lossna) till upphängningen på ena sidan av hängmattan. För att surra, linda din lina runt ena sidan av din fjädring, linda sedan din ridgeline-lina och linda sedan runt din fjädring och på andra sidan av din ridgeline. Upprepa detta cirka 4 gånger. Bind av med två halvhakar.
 4. Linda ridgeline runt den andra sidan av suspensionen och dra sedan ridgeline för att justera spänningen och hängningen för din hängmatta som du vill ha. Upprepa surrningsprocessen i steg 3.

Vad sägs om en åslinje mellan två träd?

Det finns andra anledningar till varför du skulle vilja använda en åslinje bunden mellan två träd – en viktig anledning är om du vill hänga en presenning över din hängmatta, eller om du skapar en presenning. Här är en snabb handledning om hur du gör det.

För att sätta upp en åslina till två träd:

1st: Använd ett långt ridgeline-snöre och gör en bowline-knut i varje ände av snöret.

2nd: Linda ena änden av sladden till ett träd och dra in sladden i bowline-knuten.

3rd: Linda den andra änden av sladden till det andra trädet och fäst det med en dragknut.

4th: Fäst en banklina för att göra en ögla och använd en prusik-ögla (en krok eller knut som formas till en ögla) på åslinjen. Prusik-öglor är bra för att hänga upp utrustning.

Även om det finns många instruktionsvideor om att binda presenningar till en ridgeline, kan den enklaste tutorialvideon som hjälpte mig lära mig att fästa en ridgeline-lina i ett träd ses här.

Hur sätter du upp en hängmatta med en Ridgeline?

Om du är ny på att använda en hängmatta och aldrig har använt en ridgeline, kan processen att ställa in den verka komplicerad, om du inte är bekant med terminologin.

Det enklaste sättet att göra detta är dock att sätta upp din hängmatta först, med hjälp av trädremmar och upphängningar, och sedan fästa ett ridgeline-snöre på hängmattans upphängningar.

Några enkla steg för att sätta upp en hängmatta är:

1st: Knyt en trädrem till varje träd du ska använda, genom att dra remmen genom ringarna

2nd: Knyt änden av hängmattan till ringar som sitter på trädremmen

*Ringarna som används för att fästa på trädremmarna och hängmattan kan vara karbinhakar eller en s-krok.

När du väl har satt upp din hängmatta, gör även nödvändiga justeringar av höjden. När du sitter på hängmattan bör dina fötter helst kunna röra marken lätt.

Ju kortare avståndet är mellan träden, desto lägre behöver trädremmarna vara eftersom hängmattan inte kommer att vara så nära marken.

Om avståndet mellan träden är längre måste trädremmarna sättas upp på en högre punkt.

Efter att du har satt upp din hängmatta kan du fästa ridgeline-linan vid var och en av upphängningspunkterna och justera hänget. Jag har inkluderat en snabb video Jag tyckte det var användbart som visar ett snabbt sätt att knyta en ridgeline-snöre till en hängmatta.

Efter att du har ställt in din hängmatta med en åslinje kommer spänningen mellan hängmattan och träden att minska och åslinjen kommer att hålla uppe hängmattan och skapa häng.

Behöver du en hängmatta Ridgeline för att campa?

Du behöver inte använda en ridgeline för att campa. Men om du vill få bättre häng på din hängmatta behöver du en ridgeline.

I de följande två bilderna är detta samma längd på repet med samma täthet, men den första har en åslinje och den andra inte. Lägg märke till den enorma skillnaden mellan de två.

Hängmatta med Ridgeline
Hängmatta utan åslinje

Hängmattans häng är viktigt, eftersom för tight gör att du inte kommer att kunna ligga diagonalt tvärs över hängmattan (du vill inte ha ryggen längs med hängmattans kurva, om du inte njuter av en kanotformad ryggrad). För löst är inte heller lika bekvämt – men alla har olika preferenser än exakt den häng de vill ha ur en hängmatta.

Dessutom, utan att använda en åslinje, fästs din hängmatta och dras direkt från träden. Och när du ligger i hängmattan orsakar det extra spänning i linan, hängmattan och träden.

Därför, när du använder en ridgeline, drar hängmattan inte längre direkt från trädet och hänger från ridgeline.

Dessutom, genom att använda en ridgeline och veta vilken knut som ska göras kommer din linje att bli starkare och din hängmatta säker. Att använda en åslinje på din hängmatta kommer att släppa den spänningen från träden och på åsen.

Inte bara kommer en ridgeline-lina att göra din lina starkare och säker, men att veta var du ska lägga knuten på ridgeline hjälper dig att få bättre häng på din hängmatta.

Även om du inte behöver en ridgeline för att campa, är här fler anledningar till varför du kanske vill använda en ridgeline-lina:

 • Det kommer att göra installationen av din hängmatta mycket enklare.
 • Den är lätt att packa, vilket gör att du har mer plats för allt annat du vill packa.
 • Om du åker på bilcamping tar det inte mycket plats i bilen att packa en ridgeline-snöre och en hängmatta.
 • Använd en ridgeline om du inte vill att din hängmatta ska gå sönder.
 • Du kan också hänga en presenning från en åslinje för att hålla insekterna ute.
 • Du kan även hänga andra tillbehör från ridgeline.

Vad händer om jag inte använder en Ridgeline?

Även om hängmattor inte behöver ställas upp med en ridgeline, utan en kan orsaka skada på hängmattan. Om du väljer att inte använda en ridgeline kan din hängmatta slita sönder.

 • På grund av stressen och spänningen som en hängmatta kan ha, kan den också orsaka skador på träden, eller vilken struktur dina remmar är fästa vid (som en bil).
 • Utan stöd av en åslinje blir hängmattans häng mindre och obekvämt.
 • Dessutom, om du åker på bilcamping och använder din bil för att fästa ena änden av linan, kan du också orsaka skada på din bil. Att använda en ridgeline-lina kommer att släppa den spänningen från din bil.

Hur skulle du använda en Ridgeline för att campa på bil?

Även om bilcamping låter som ett självklart sätt att campa, betyder det inte bokstavligen att campa och sova i din bil (även om du tekniskt sett kan sova i din bil).

Bilcamping innebär att du kan köra någonstans och campa bredvid din parkerade bil, snarare än att gå eller vandra till en campingplats.

 • Bilcamping kan göras på en lokal eller statlig park.
 • Du kan också köra till en husbilsplats och hitta någonstans att parkera.
 • Du behöver inte vandra till en campingplats från din bil.
 • Du behöver inte oroa dig för att bära mycket tung utrustning.
 • Packa bara det du kan i bilen och kör.

För att använda en ridgeline när du åker på bilcamping, kan du använda din bil som ena sidan för att fästa din hängmatta medan den andra änden kommer att fästas på ett träd.

Eftersom du använder din bil för att fästa din hängmatta, kommer användningen av en ridgeline lina också att släppa den spänning som lagts till din bil.

Att ta en ridgeline för bilcamping är också bra att packa för att enkelt montera din hängmatta.

Kan jag använda något annat än en officiell Ridgeline?

Det finns sladdar speciellt gjorda för att vara en ridgeline för en hängmatta, och andra sladdar som är speciellt gjorda för hängmatta (som till exempel whoopie-slunganett rep med justerbara öglor perfekt för hängmatta, se pris på Amazon), men du kan enkelt göra en ridgeline

Även om du använder en ridgeline-lina ger din hängmatta bättre stöd och swag, kommer hängmattor inte alltid med ridgelines så det finns andra sätt som du kan göra för att hänga upp en hängmatta.

Andra alternativ du kan använda som ridgeline-snöre för din hängmatta är:

 • En nätsladd
 • Ett paracord

Det är dock bäst att använda en stark och robust sladd i motsats till en stretchig sladd som paracord.