Vad är en flugfisketippet?

Ledare och tippets är två delar av fiskeutrustning som kan vara lite svåra att skilja på när du är ny på fiske. Det är mycket viktigt att använda rätt material och tekniker för att uppnå det bästa resultatet (och mest fisk) när du flugfiskar.

Så, vad är en flugfisketipp? En flugfisketipp är en tunn lina fäst vid ledaren. Dess syfte är att hjälpa flugan att röra sig smidigare genom vattnet för att skapa ett mer realistiskt glid; imitera utseendet av en insekt på vattenytan. Den är också liten, vilket innebär att det är svårare för fisken att upptäcka att det finns en linje ovanför vattnet.

När vi utforskar syftet med och utformningen av tippets kommer du att bättre kunna lära dig om varje komponent i denna utrustning och hur den hjälper till att lyckas med flugfiske.

Tippet

Tippet är en speciellt mätt och extremt tunn lina som fästs på ledaren och flugan. Detta är vanligtvis den minsta delen av stolpen, som kommer in på cirka 2-4 fot.

Tippet är extremt flexibelt. Det är detta som gör att den kan glida så mycket smidigare på det hackiga vattnet vi fiskar. Syftet med tippet är att förlänga ledarens liv.

När du inte använder en tippet är det lätt för din ledare att bli extremt sliten, speciellt när den måste hålla hela flugans vikt och flyga genom vattnet på egen hand. När du knyter en fluga till tippet istället för ledaren sparar det linans avsmalning.

Hur lång ska min tippet vara?

När du först köper din linje kommer din ledare och tippetsektioner redan att vara anslutna. Tippet kommer med ledaren, så du kan inte välja hur lång tid det ska ta förrän du måste lägga till mer linje efter att ha använt den flera gånger.

Längden på din tippet gör skillnad när du fiskar, och många fiskare väljer att använda en tippet som är cirka 2-4 fot lång. Om din ledare handlar om 9 till 12 fot långdå bör din tippet handla om fyra fot. Men om din ledare är det 15 fot lång, då bör din tippet vara fem avgiftt.

  15 oförglömliga campingaktiviteter för dagis

Du kommer att använda upp linjen på din tippet ganska snabbt, så du bör göra lite längdkompensation för att säkerställa att du inte behöver byta den för ofta.

Vad är sambandet mellan en ledare och en tippet?

Nu när vi har täckt tips, kanske du undrar vad en ledare är. Ledaren är den del av linje som kommer före tippet. Det är den tjockare och tyngre delen av linan. Ledare finns i olika längder. De vanligaste längderna är dock 7,5 fot till 9 fot långledare.

Det är också den här linan du behöver för att dra fiskens uppmärksamhet med. Eftersom den är så långt ute i vattnet är linan praktiskt taget obefintlig för det mänskliga ögat; den är gjord av nylonmaterial.

Eftersom den är gjord av nylon är diametern på linan väsentligt olika i båda ändar. Den tjockare änden av linjen är mot toppen, vilket ger styrka till ditt gips när du kastar det fram och tillbaka.

Den tunna spetsen på din ledare är fäst vid tippet. Skillnaden i vikt och storlek mellan ledaren och tippet är det som skapar ett så bra gips.

Avsmalningen är det som gör att ledaren kan skjuta genom vattnet smidigare. Avsmalningen gör det också möjligt för den att landa och vila på vattenytan mer skonsamt. Tippet hjälper till att skapa den osynligheten.

Hur ställer jag in min ledare och tippet?

Det finns många sätt du kan ställa in din ledare och tippet för att få bästa möjliga nytta av det. Nedan finns en video som ger dig steg-för-steg-instruktioner för ett sätt du kan binda ihop dem på ett adekvat sätt.

Den lär dig också hur du fäster flugan:

Att fästa ledaren på tippet och tippet till flugan är ganska enkelt, dock är linan ganska liten så det krävs lite övning. Du måste se till att du har tillräckligt med lina så att din ledare och tippet håller längre.

  Var man kan fånga Kokanee-lax i Utah

Även om det verkar som att typen av knut du använder inte spelar någon roll, om du gör fel kommer du att få mycket problem med trassliga linjer och pengar som spenderas på ersättningså var bara försiktig med det.

Olika färgade linjer för dina tippar och ledare

Flugfiskelinor finns i en mängd olika färger, allt från svart till neongult – beroende på vad du föredrar. Färgen på linjen du väljer påverkar inte mängden fisk du fångar eller mängden fisk som lockas till din stång.

Fisklinan är bara till din fördel. Om du väljer att köpa en svart lina men du inte kan se den när du fiskar, så tjänar den verkligen inte sitt syfte för dig, eller hur?

Det är därför den finns i så många olika färger eftersom allas syn är olika, så när vi väljer en annan färg av linje vi kan se det bättre.

Om du är en ivrig flugfiskare kan det vara en bra idé att köpa fluglina i flera olika färger. Det här är smedföra eftersom du förmodligen inte alltid kommer att fiska vid samma tid på dagen.

Även om en neongul linje kan fungera utmärkt under natten, kanske den inte flyger bra (pun intended) när du inte kan se samma linje under dagen, eftersom solen får den att smälta in i vattnet.

Som jag sa tidigare i det här avsnittet kommer fisken inte att kunna se färgen på din linje. Allt de kommer att se är något svart ovanför vattnet. Medan de flesta kommer att tycka att det är dumt eftersom det inte tillåter fisken att lockas till linan, så länge du har en bra ledare kommer fisken fortfarande.

Tippettfäste till flugan

Flugan är nog min favoritdel av flugfisket. Flugan går på änden av tippet och är det som används för att fånga fisken. Det är tänkt att se ut som en liten fisk eller mask under vattnet, eller en insekt som flyter längs vattenytan, beroende på vilken typ av flugfiske du håller på med.

  Laglig ålder för att köra vattenskoter i Utah

Det är därför jag älskar att shoppa flugor. Innan jag ens började flugfiska gick jag in i flugaffärer och köpte material för att göra mina egna flugor. Först använde jag dessa material för att göra hårspännen, men senare visade min morfar mig hur man gör riktiga fiskeflugor!

Torrflugfiske är en teknik som går ut på att få din fluga/insekt att hoppa längs vattnet för att locka fisk. Målet med detta är att få fisken att tro att det finns levande insekter på vattnet som den kan äta. Den genomskinliga spetsänden hjälper till att ge illusionen av att din fluga verkligen är en insekt.

Relaterade frågor

Hur mycket av en tippet använder du? Storleken på en tippet som du använder bör bestämmas av storleken på en ledare som du använder. Om du använder en 7,5-fots ledare, gör sedan gärna din tippet 2-4 fot lång.

Hur lång bör en ledare inom flugfiske vara? Flugfiskeledare är vanligtvis 7,5 till 9 fot. Storleken på din ledare bör bestämmas av väderförhållandena och vilken typ av fisk du försöker fånga. Om du går för en aggressiv fisk prova 7,5 eller om det är en riktigt dåligt väder dag, prova 9 fot.

Finns det bara en typ av fluga? Flugor finns i alla former i storlekar; med ett särskilt stort utbud i storlek. Olika typer av fiske använder olika typer av flugor; detsamma gäller de många olika typerna av fisk. En sak du vill notera är att när du går in i en butik för att köpa flugor, kommer du att vara begränsad till vad de har inne i butiken.