Vad är en Baitcasting Rod?

Baitcasting-spön används nästan strikt med baitcasting-rullar. Som namnet antyder är de två tillsammans det perfekta fiskespöet för att kasta ut bete i vattnet.

Vad är ett baitcastingspö? Baitcastingspöet, även känt som ett kastspö, är ett fiskespö som är optimerat för att kasta lina och bete med en baitcasting-rulle. Fördelarna med en baitcasting-installation kommer alla från rullen. Kastavståndet ökas dramatiskt, liksom kontrollen användaren har över lina och krok

Fördelarna sträcker sig överallt från kasttekniker till en ökning av storleken på fångad fisk. Att byta till ett cast-upplägg från ett spin-setup kan ha sina fördelar, men förändringarna är viktiga att vara medveten om.

Baitcasting-inställning

Ett baitcastingspö har rullfästet på toppen av spöet. Detta gör att linan kan läggas över toppen av spöet och trycka ner spöet när fisken sätter spänning på linan. Rullen har många funktioner inbyggda för att göra fisket mer effektivt och effektivt.

Funktioner:

Rullform – En av de största fördelarna med baitcasting-rullen är formen på den. Rullen ligger ovanpå spöet och släpper ut linje över toppen också. Linan överför mer av spänningen till stången när den dras.

Själva formen på spöet kan antingen vara rund vilket kan ge mer lina och tyngre lina, eller så kan den vara lågprofilerad. Den låga profilen har lättare åtkomst till linan och möjliggör enklare användning när du använder mer handledsrörelse.

Bromssystem – De flesta gjutrullar har en stång över toppen av rullen. När bromssystemet är aktiverat fälls stången ner och anbringar tillräckligt med friktion på linan så att den stannar, eller åtminstone saktar ner.

Problemet med detta är whiplash-faktorn när det plötsligt upphör. De flesta bromssystem kan justeras för att vara lättare eller tyngre beroende på situationen.

  Kan jag ta med mig käppar på planet?

Kullager – Kullagren gör underverk för att hjälpa linan att släppas smidigt och rullas in smidigt. Se till att när du köper en rulle med lager kontrollerar kvaliteten framför kvantiteten.

Linjeguider – Dessa hjälper till att rikta linan in eller ut ur rullen upp på sidan av spöet. Ju högre kvalitet de är, desto mindre sannolikt är det att de spricker och har en chans att bryta din linje.

Handtag – Handtagen är dubbelsidiga, vilket innebär att det finns mer vevkraft tillgängligt. Det hjälper att kunna välja att antingen dra handtaget mot dig eller trycka bort det.

Fördelar och nackdelar

Det finns många fördelar med baitcasting-spön, särskilt när det gäller prestanda,

Fördelar:

Gjutskillnaden mellan gjutspön och någon annan typ av spö visar verkligen varför och hur den fick sitt namn. Avståndet ökas dramatiskt med ett kastspö över ett spinnspö eller ett flugspö.

På samma sätt är precisionen hos baitcasters otrolig exakt. Av personlig erfarenhet har jag kunnat placera ett drag exakt 30′ bort inom 2 eller 3 tum från min målplats.

Kontroll över en jigg eller vanligt bete förstoras också med baitcasting-inställningen. Denna typ av kontroll är avgörande för att fånga uppmärksamheten hos olika typer av fiskar.

Nackdelar:

Den vanligaste rädslan för fiskare är rädslan för ett fågelbo eller en massiv härva av linan när något går fel med rullen eller kasten. För det mesta är det inte möjligt att lösa röran och det slutar med att du måste skära av linan och förlora meter och meter av lina.

Detta är vanligt för nyare baitcasting fiskare, men efter ett tag att lära sig hur man inte gör det, händer det sällan någonsin.

  En paddla ner Juniper Run Ocala, Florida

Även om bromssystemet är mycket användbart, är det ibland svårt att mäta korrekt, och du kan få mycket whiplash när du drar på bromsen. Detta resulterar ibland i det fruktade fågelboet.

En vanlig kärlek till baitcaster-spöna riktas mot den hastighet med vilken baitcasters kan rulla in linan. Förhållandena mellan beteskastare kan bli ganska höga, och detta kan orsaka problem med att korrekt mäta hur snabbt du rullar in beten eller betet. Detta kan få ditt bete att simma ut fisken.

Specifikationer för spö

Längden på ditt spö beror på många saker, men det finns andra saker som kan optimera ditt spö till platsen och typen av fisk som du letar efter.

Längd:

Längden på ditt spö har mycket att göra med var du tänker fiska. Om bankarna är igenvuxna och har mycket i ditt kastområde blir ett stort spö svårt att jobba med.

Omvänt, om den är för kort kommer du inte att kunna kasta ut tillräckligt långt för att fånga den fisk du vill ha. Det finns ett perfekt medium för de flesta ställen, men jag brukar använda ett 7’6″ – 8′ spö.

Åtgärdstips:

Spetsens verkan hänvisar till den känslighet spetsen har. Känsligheten baseras på hur långt spetsen böjer ner spöet, och hur mycket spöet kan böjas. Om den kan böja sig mer kommer det att ta mindre för att få den att röra sig.

Ett snabbspö börjar böjas i den första tredjedelen av spöet. Bdärför av detta blir det mer märkbar rörelse i spöet då linan får mer spänning.

Ett spö med medelhög verkan börjar böjas ungefär halvvägs ner på spöet. Detta gör att spöet kan ta mer tryck innan det varnar dig om förekomsten av en ökad spänning. Ökningen kan orsakas av en fisk eller en hake.

  Vad är medelvikten för en snöskoter? (Med exempel på toppmodeller)

En långsam verkande stav kommer att kräva mycket mer tryck för att börja böjas, eftersom den börjar böjas nära stavens bas. När du märker att spöet böjer sig, kommer fisken redan att vara satt, eller så har du satt beten/kroken djupt in i en växt eller sjunken stock.

Ett annat spö för olika fiskar

Företag har gjort detta väldigt enkelt för fiskarna att bestämma vilket spö de ska köpa. Det finns en typ av spö för i stort sett alla typer av fiskar. Typerna av spön är optimerade för varje typ av fisk och hur de lever.

Detta kan innebära att det kan bli lite dyrt om du försöker fånga alla typer av fiskar på deras typ av spö. Hitta ett spö som fungerar bra för dig och använd det så brett du kan.

Relaterade frågor

Vad är skillnaden mellan ett spinnspö och ett baitcastingspö? Det finns skillnader mellan rullarna och fiskestilarna i spinning och baitcasting spön. Spinnrullar hänger under spöet medan kastspön läggs ovanpå spöet. Kastspön fokuserar mer på betesfiske, medan spinning är mer beten och annorlunda jiggar.

Fångar baitcastingspön mer fisk än flugfiskespön? Fiskeframgången varierar mycket beroende på plats, tid på dagen, fiskeutrustning och fiskarens skicklighet. Medan vissa föredrar baitcasting-spön för den kontroll de känner att dessa erbjuder, föredrar många flugfiske eller spinnfiskespön. Mängden fisk som fångas är upp till fiskaren.