Vad är det röda ljuset på en strålkastare till för?

För en så enkel produkt har strålkastare många coola funktioner. De har olika färgade lampor, blixtar och inställningar för ljusstyrka. Så varför skulle du vilja ha ett rött ljus på din strålkastare? Det handlar inte bara om att se cool ut. Vad är det röda ljuset på en strålkastare till för?

Det röda ljuset på en pannlampa är mindre bländande än ett traditionellt starkt vitt ljus. Det förbättrar ditt mörkerseende, så att dina ögon förblir skarpa samtidigt som det ger tillräckligt med ljus för att se. Det mindre bländande röda ljuset är mindre distraherande för vilda djur och mindre bländande för dina vänner på natten.

Strålkastare förbättrar ditt mörkerseende och är bättre för vilda djur. Vad betyder det egentligen? Är det verkligen nödvändigt med en pannlampa med rött ljus? Låt oss ta en närmare titt på detta.

Vad används det röda ljuset på en strålkastare till?

Pannlampor är så användbara under nattliga vandringar och ryggsäcksresor. Du behöver inte hålla i en ficklampa och de släcker mycket ljus i ett litet, prisvärt paket. Det finns en stor nackdel!

En grupp killar med strålkastare kommer att blinda alla som går i motsatt riktning. Det är som att solen skiner i ditt ansikte. Även att titta på dig för att prata med dina vänner kommer att vara besvärligt. Det är där det röda ljuset kommer in i bilden. Det matta röda ljuset ger precis tillräckligt med ljus för att se utan att vara ansträngande.

Röda lampor är nu även på budgetstrålkastare. Ser billig ut Black Diamond Cosmo pannlampa Jag tog upp för några år sedan. Du kan verkligen inte slå det för priset. Den har både en röd och vit ljusinställning och några olika blixtmönster. Dessutom är den helt vattentät och har en löjligt lång batteritid på låg/medium-inställningen.

De flesta billiga strålkastare utan namn på Amazon kommer med en rött/grönt ljusinställning. Det kan vara svårt att välja en huvudfackla. Bry dig inte ens om att jämföra de olika specifikationerna. Varje tillverkare ljuger om styrkan hos sina strålkastare. Håll dig till ett välkänt varumärke som Black Diamond, Fenix, Petzl, Nitecore, Zebralight, Wowtac, etc.

Den röda lampan på din pannlampa är inte bara för att se cool ut. Att använda en röd strålkastare har några viktiga fördelar.

  • Mindre bländande ljus: Vitt ljus kan vara bländande på natten. Du vill använda det röda ljuset när du reser i stora grupper.
  • Snabbare fokus på natten: Mänskliga ögon tar lite tid att anpassa sig till övergången från mörker till ljus. Din ögonpupill blir mindre eftersom den måste anpassa sig till starkt ljus. Ett rött ljus gör inte pupillen mindre, så dina ögon fokuserar snabbare och får bättre mörkerseende.
  • Bättre perifer syn: Ett starkt vitt ljus gör det lättare att se i glödlampans brännpunkt, men du kan inte se bortom kanten på glödlampan. Med ett rött ljus ska du kunna se din perifera omgivning eftersom dina ögon inte behöver vänja sig vid ljuset.
  • Mindre ljusföroreningar: Röda lampor avger mindre ljusföroreningar, vilket gör det lättare att se stjärnor och andra vilda djur på natten. Totalt mörker är alltid bättre för stjärnskådning, men ett rött ljus ger dig lite ljus utan att överskugga stjärnorna.
  • Avbryter inte naturen: Vilda djur kommer att störas mindre av ett rött ljus på natten.
  • Färre myggor: Röda lampor har lägre färgtemperatur så att myggor och andra insekter inte dras till dem. Det är i princip samma koncept som ett gult ”Bug Light”. Insekter som kan attraheras av en ljus vit glödlampa kommer inte att attraheras av den röda glödlampan.
  Kan man elda ruttet ved?

Behöver jag verkligen ett rött ljus på min strålkastare?

Nej, du ”BEHÖVER” verkligen inte ett rött ljus på din strålkastare, men det är en riktigt trevlig funktion att ha. Det röda ljuset hjälper till att förbättra ditt mörkerseende och är mindre bländande för andra partimedlemmar.

Dessutom behöver dina ögon inte justeras när du tänder och släcker lampan. Det blir en kortare anpassningsperiod då dina elever inte behöver gå från stora till små och tillbaka. Dina ögon är mindre känsliga för rött ljus, så du bör kunna justera direkt efter att du har släckt pannlampan.

Vad betyder det blinkande röda ljuset?

Blinkande röda lampor är kända för att fånga vår uppmärksamhet. Det är därför brandbilar, ambulanser och polisbilar alla använder blinkande rött ljus. Det röda ljuset på din pannlampa används av samma anledning.

Det blinkande röda ljusläget bör endast användas i en nödsituation. Tänd den blinkande röda lampan om du befinner dig i en farlig situation. Ett blinkande rött ljus kan rädda ditt liv om du blir skadad eller vilse i skogen.

Vad är skillnaden mellan rött och grönt ljus?

Röda och gröna lampinställningar tjänar samma allmänna syfte. Både rött och grönt ljus gör det lättare för människor att se på natten genom att bevara mörkerseendet. Rött är den universella signalen för uppmärksamhet, så ett grönt ljus fungerar inte särskilt bra i nödsituationer, men det har säkert vissa fördelar.

Gröna lampor bör användas när du behöver se höga kontraster. Dessa lampor är särskilt populära bland jaktsamhället eftersom de flesta djur är röd/grön färgblinda. Gröna lampor verkar ofta ljusa eftersom de kräver mindre ljus för en ljus miljö.

  Vad används en ficklampa med blått ljus till?

När ska jag använda rött ljus?

Så en röd pannlampa bevarar ditt mörkerseende, men när ska du egentligen använda den? Jag brukar använda min röda pannlampa, men de flesta föredrar ett starkare ljus. Här är några av de bästa tiderna att använda rött ljus.

1. Camping med en grupp vänner

Backpacking med en stor grupp människor med pannlampor på kan bli mycket irriterande. Ingen gillar att bli sprängd med bländande ljusa strålkastare. Varje gång du ser tillbaka för att prata med dina vänner blir du helt förblindad.

Det är mycket lättare för alla att använda en röd glödlampa istället för den ultraljusa vita. Om du föredrar ett ljust spår rekommenderar jag att personen i fronten i din grupp använder sin vita pannlampa och alla andra röda. Du får en starkt upplyst stig utan att behöva oroa dig för att förblinda alla.

2. Massor av myggor och insekter

Myggor och andra bitande insekter attraheras av starkt ljus. Så en ljus pannlampa kommer snabbt att få ut myggorna på natten.

Forskare har funnit att insekter är mindre attraherade av röda lampor. Det svagare ljusflödet och lägre färgtemperaturen lockar inte till sig myggor. Det är i princip samma koncept som en gul bugglampa. Det är svårt att säga säkert, men ditt röda ljus kan hindra dig från att vakna på natten.

3. Försöker spara batteritiden

Den röda glödlampan på de flesta strålkastare fungerar med mycket låg effekt. min strålkastare (Svart diamant cosmo) kommer att pågå i cirka 4 timmar på den ultraljusa inställningen eller så kan jag sänka ljusstyrkan och lampan varar i 200 timmar. Både inställningarna för röd och låg ljusstyrka använder ungefär samma mängd ström och kan hålla under en lång ryggsäckstur.

  Hur ökar jag R-värdet på mitt liggunderlag?

4. Behöver titta på din kringutrustning

Rött ljus-läge är perfekt för de tillfällen då du behöver kunna se in i din kringutrustning och behålla mörkerseende. Du kanske inte behöver perfekt mörkerseende när du går på en välskött stig, men det finns andra tillfällen då det är avgörande.

Det har funnits några gånger där jag fastnat för att vandra sent in på natten och var tvungen att klättra uppför branta kullar och klipphällar. Du kan bara inte se särskilt bra med en ljus vit lampa. Den röda låter dig se dina grepp och få en allmän uppfattning om var du klättrar.

5. Stjärnskådning

Det tar lång tid för dina ögon att anpassa sig efter att ha sett ett starkt ljus. Övergången från ett ljust rum till totalt mörker kan ta upp till 30 minuter för dina elever att anpassa sig helt. Bara lite ljus kan göra det svårt att se svagt upplysta stjärnor. Genom att använda ett nedtonat rött ljus kan du se stjärnorna utan att behöva justera din syn.

Nackdelar med att använda en röd strålkastare

Det finns några nackdelar med att använda det röda ljusläget på din pannlampa. Det säger sig självt att varje bil skulle vara utrustad med röda strålkastare om rött alltid var bättre än klarvitt. Så vad är nackdelen med att använda rött ljus?

  • Kan fortfarande påverka mörkerseendet: Det röda ljuset brukar vara en eftertanke på billiga strålkastare. Tillverkare använder en lampa som är alldeles för ljus och kan fortfarande påverka ditt mörkerseende.
  • Svagare än traditionella lampor: Min strålkastare har ett kluster av ungefär ett dussin vita lysdioder och en enda liten röd lysdiod. Den röda sfären kommer därför att vara mycket svagare än den vanliga vita sfären. Det finns en stor fördel! Med endast 1 röd LED-lampa håller batterierna i veckor utan att behöva bytas ut.
  • Dyrare: Din genomsnittliga pannlampa i butiken har inte flera färgalternativ. Spendera minst $20-30 för att få en ljusare glödlampa och flera färgalternativ. Jag gillar verkligen Black Diamond Cosmo pannlampa. Det är en av få budgetstrålkastare som är helt vattentät.