Vad är det röda ljuset för på en pannlampa?

Strålkastare har så många prylar och funktioner, och det är svårt att veta varför du behöver dem alla. Rödljusfunktionen på många strålkastare är lite förvirrande, speciellt om du använder superljuslägen och du går över till rött ljusläge och du känner att du inte kan se alls!


Så vad är det röda ljuset för på en pannlampa? Det röda ljuset på en pannlampa är avsett för att bevara ditt mörkerseende samtidigt som det ger lite ljus så att du kan se. Dessutom är rödljuslägen på en pannlampa inte lika bländande för dina vänner, så den är idealisk när du använder en pannlampa med en grupp människor.

Häftigt! Strålkastare bevarar ditt mörkerseende. Men vad betyder det, exakt? Är det en bra sak? Är det nödvändigt att se till att få en pannlampa med rött ljusläge? Många bra frågor – låt oss dyka in i det.

Att använda en pannlampa med rött ljus bevarar ditt mörkerseende

Strålkastare är så bekväma! Det är bra att inte behöva ta en hand för att hålla en ficklampa, men de har en nackdel. När du campar, eller med en grupp människor på natten, har du utan tvekan haft den obehagliga upplevelsen av att ha något som känns som motsvarigheten till att solen blåses i ansiktet av en väns pannlampa.

Efter några blinkningar kommer dina ögon att återfå sin förmåga att se, men inte utan några fläckar som kommer att kvarstå i flera minuter.

Praktisk förklaring av varför man använder läget för rött ljus

Strålkastartillverkare har skickat med ett rött ljusläge för det exakta syftet att bevara ditt mörkerseende, såväl som andras mörkerseende. Våra ögon är mindre känsliga för låga doser av rött ljus, vilket innebär att efter att du har använt ditt röda ljusläge på din pannlampa kommer du fortfarande att kunna se om du släcker din pannlampa.

  Hur man använder eller kasserar fett under camping

Teknisk förklaring av varför man använder Red Light Mode

Ögats pupill ändrar sin utvidgning snabbt under växlande ljus, och är inte orsaken till nattblindhet. Snarare, när ett ljus exponeras för vår näthinna, blekas det kemiska rodopsinet, vilket förlorar sin effektivitet. Rhodopsin är en extremt ljuskänslig kemikalie som finns i stavarna på våra näthinnor. Det tar upp till 30 minuter för rhodopsinet i våra ögon att helt återskapa.

Rhodopsin är mindre känsligt för rött ljus, vilket gör att vår ljusuppfattning kvarstår även när vi använder ett rött ljus för att se.

När du vill använda Red Light Mode

Bra, en pannlampa bevarar ditt mörkerseende. Än sen då? Varför spelar det någon roll?

Med en grupp vänner

Som jag nämnde i anekdoten ovan kan det vara riktigt irriterande att ha ditt mörkerseende sprängt i stycken med hela glansen av (vad som känns som) 2000 miljarder lumen.

Det är extremt naturligt att titta på något som fångar din uppmärksamhet. Så när du har en pannlampa på och någon pratar med dig är det lätt att titta på dem. Även erfarna campare och vandrare kommer att glömma och titta på människor direkt när de tilltalas. Därför är det mycket artigare att använda en pannlampa med rött ljus i sällskap så att alla fortfarande kan se och undvika den obehagliga blindheten.

Stjärnskådning

Nattseende är superviktigt när du tittar på stjärnorna. Det tar upp till 30 minuter för dina ögon att bli mörkerseende (nytt ord!), och eftersom många stjärnor lyser med mycket svagt ljus, kan vilken mängd ljus som helst störa dina ögons förmåga att se de svagare stjärnorna.

  Har husbilar duschar?

Du kommer att kunna njuta av den fantastiska himlen bättre om du använder en lägre ljusnivå (som några rödljusstrålkastare) för att se vid, eller bäst om du inte använder något ljus alls.

Håll ögonen redo

Jag är nog bara konstig på den här, men ibland är det verkligen fantastiskt att kunna röra sig på natten utan extra ljus. Jag minns när jag vandrade uppför en bergssida helt enkelt i månens sken, och det kändes spännande. Under dessa omständigheter kan månen till och med kännas för ljus!

Din pannlampa är till för knepiga scenarier, men du behöver den inte nödvändigtvis. Det röda ljusläget är perfekt för detta scenario så att du kan få lite ljus om du behöver det, samtidigt som du kan navigera utan det.

Andra coola fördelar med att använda Red Light Mode

Det finns faktiskt fler fördelar med att använda det röda ljusläget på din pannlampa. Låt oss ta en titt.

Gömmer sig från buggar

När jag gjorde forskning upptäckte jag att anekdotiskt sett har många människor funnit att insekter är mindre attraherade av det röda ljuset än det vita ljuset! Det finns inte tillräckligt med information om det är det röda ljuset i sig eller om det är det svagare ljuset från det röda ljuset som orsakar detta. I vilket fall som helst kan ditt röda ljusläge på din pannlampa rädda dig från vissa buggar. Häftigt!

Jag gjorde faktiskt min egen forskning om detta och hittade några intressanta resultat om vilken strålkastarfärg som lockar mindre insekter! Kolla in mina resultat här:

  Skulle du kunna springa utan din stortå?
Vilken ljusfärg lockar de minsta insekterna?

Kolla på denna videon på Youtube.

Sparar lite batteri

Detta är helt beroende av din pannlampstillverkare, men eftersom det röda ljusläget vanligtvis är ett svagare ljus, kan du använda din pannlampa längre utan att behöva nya batterier (eller en uppladdning om du har en litiumjonstrålkastare). Dessutom är det röda ljusspektrat lättare att reproducera. Återigen, det beror helt på tillverkarens design, men det finns potential att du kommer att kunna använda din pannlampa längre.

Rött ljus blinkande läge

Blinkande röda lampor fångar vår uppmärksamhet, konstant. Bilar blinkar med röda lampor när de bromsar, cyklister fäster blinkande röda lampor bak på sina cyklar så att de blir uppmärksammade på vägen, mobiltelefontorn har stora blinkande röda lampor så att flygplan inte träffar dem.

Många strålkastare har en extra funktion med sitt röda ljusläge, där det röda ljuset kan blinka. Om du befinner dig i en risksituation kan ett blinkande rött ljus hjälpa till att få uppmärksamhet.

Varningar för Red Light Mode på en pannlampa

Det är det goda. Vad finns det nu för att använda rött ljusläge på en pannlampa? De flesta gotchas handlar om verkligheten att pannlampstillverkare slår på funktionen för rött ljus som en eftertanke, mer för att kunna marknadsföra läget för rött ljus snarare än att faktiskt ge värde.

Oproportionerligt svag

Vissa lägen för rött ljus för strålkastare är så små och svaga att de inte ger användbar belysning. Min nuvarande pannlampa faller tyvärr in i detta läger.

Starkt rött ljus påverkar fortfarande nattseendet

Å andra sidan försöker vissa pannlampor kompensera för den naturliga bristen på känslighet som våra ögon har för rött ljus genom att placera massor av kraft i det röda ljuset. Ett starkt rött ljus kan påverka ditt mörkerseende lika mycket som ett vitt ljus. Akta dig för kraftiga röda lampor om du försöker bevara ditt mörkerseende.

Ofta dåligt designad

Jag hade en pannlampa som var hyfsad i de flesta avseenden, och hade ett rött ljusläge. Eftersom läget för rött ljus var en eftertanke, var det röda ljuset så ofokuserat att det var i kraft och lyste det röda ljuset direkt i mina ögon. Det här var nästan lika bra som att inte ha något rött ljus alls.

Även om en pannlampa har rätt ljusstyrka du letar efter i rött ljus, kan den drabbas av andra designproblem som gör läget för rött ljus värdelöst.

Lite dyrare

Strålkastare i allmänhet är inte dyra, men om du köper en medelhög till högkvalitativ pannlampa, då kan lägga till funktioner som ett rött ljusläge öka kostnaden för pannlampan. Många billiga strålkastare under $ 25 kommer att kasta i ett rött ljusläge, men de kommer att variera i kvalitet och användbarhet.

Förlorar effektiviteten vid sidan av läget för vitt ljus

Slutligen, om du försöker använda ditt röda ljusläge på din pannlampa medan andra använder sitt vita läge, eller om du behöver växla fram och tillbaka mellan det vita ljuset och det röda ljuset, så är ditt röda ljusläge inte särskilt effektivt alls.

Alla måste vara på samma sida annars är syftet med att använda rött ljus inte effektiva.

Relaterade frågor

Varför har strålkastare grönt ljus? Grönt ljus är lättare för det mänskliga ögat att se så det fungerar bättre för belysning, särskilt när kontrasten är viktig, som när jag jagar på natten. Speciellt utformade gröna ljussändare är också mindre synliga för många djur som är röd/grön färgblinda. Vidare, vissa hävdar att grönt ljus är bättre för att bevara mörkerseende eftersom det kräver mindre ljusstyrka för samma mängd belysning.

Säljer de bara strålkastare för rött ljus? Det är mer sällsynt att hitta strålkastare med enbart rött ljus, men de finns som den här här.

Vilken pannlampa ska jag köpa? Jag har en pannlampa jag verkligen gillar som jag skrev om här.