Vad är det bästa veden för lägereldar och varför

Om du någonsin har åkt och campat förut, har du förmodligen kommit hem med fina minnen av att skratta och prata med dina nära och kära vid det varma och mysiga skenet från en lägereld. De flesta anser att en bra lägereld är en nyckelfaktor för att resan ska lyckas av både praktiska och sentimentala skäl.

Som sagt, mer rutinerade campare har förmodligen stött på problem med att bygga upp en eld tidigare. Ibland bränner du bokstavligen igenom din ved för snabbt eller så kanske du inte får elden tillräckligt varm för praktisk användning som matlagning.

Oavsett om du behöver lägerelden för att laga mat eller bara för att skapa stämningen för dina läskiga historier, beror framgången för din lägereld på veden du använder. Inte allt ved skapas lika när det gäller att bygga en lägereld; om du vill ha ved som brinner varmt och ljust länge måste du veta var du ska leta.

Så vad är det bästa veden för lägereldar?

Det bästa veden för matlagning vid lägereld är hickory, det enklaste att hitta är ek och det bästa för allmänna lägereldar är aska. Hickory är ett lövträ som brinner bra och ger god smak till dina måltider. Ek lämpar sig för allmänt bruk och finns vanligtvis i de flesta områden. Aska är bra för allmänt bruk eftersom den brinner bra och ger lite rök.

Idag ska vi prata om de skogar som är bäst för att göra en lägereld och varför du bör överväga att använda någon av dessa skogar nästa gång du ska campa.

Kriterier för bra lägereldsved

När du bygger en lägereld påverkar veden du väljer hur lätt den antänds, hur länge den brinner och hur varm elden blir. För att uppfylla dessa grundläggande kriterier måste du först skilja mellan basträden och inse hur var och en kommer att bete sig när du bränner.

Grönt trä/kryddat virke: vilket är lättare att tända?

Oavsett vilken typ av ved du eldar har du grönt eller kryddat ved att arbeta med. ”Grön” syftar i det här fallet på nyhugget trä, och kryddat trä har kapats i ett år eller mer.

Kryddat ved är lättare att tända när man eldar. Det är helt uttorkat; vattnet som trädets rötter har sugit upp är nu borta, så det blir mycket mindre svårt att fortsätta brinna. Det sista du vill är att hela tiden tända och tända elden igen. Om du har kryddat virke till hands eller kan hitta något är det överlägset att föredra att nyhuggen eller ”grön” ved.

  Ska jag ta med min hund på en promenad? (För-och nackdelar)

Lövträ/barrved: Vilket brinner längre?

När du har byggt din lägereld är det dags att koppla av. Ingenting är mer av en downer än att ständigt behöva ge färsk ved till elden. Det är också frustrerande eftersom du använder mer värdefulla resurser och virket du transporterar tar upp mycket värdefullt utrymme. Det du behöver är ved som brinner ganska länge.

Lövträ brinner i allmänhet längre och till och med varmare än barrved! Om du vill spara lite hårt arbete och spara så mycket ved som möjligt är lövved ett bättre alternativ för din lägereld. Lövträ inkluderar:

 • Aska
 • Äpple
 • Körsbär
 • Hickory
 • Levande ek

Nackdelen med detta är dock att dessa träslag är svårare att få tag på och ofta dyrare i inköp än barrträd som cederträ, furu eller gran.

Bästa veden för lägereldar

Nu när du vet vad som gör en bra lägereld, låt oss titta på några specifika vedexempel och hur de kan vara en fördel (eller nackdel) för din campingresa.

Enklast att få tag i ved till lägereldar: ek

Till viss del är du begränsad av din region när det gäller att samla ved för en campingtur. I USA är ek det mest tillgängliga alternativet. Självklart kan du även beställa buntar och få valfri träslag levererad; men om du inte har det alternativet är ek ett utmärkt val för ved vid lägereld och du har förmodligen tillgång till det.

Varför är ek bra för lägereldar? Låt oss diskutera detta.

 • Den brinner vid höga temperaturer, i genomsnitt 24 BTU per sladd. Detta är bra för campare som planerar att laga sina måltider över sin lägereld snarare än på en lägerspis.
 • Ekträ brinner långsamt och stadigt när det är torrt och välkryddat. Du behöver inte använda så mycket ved och du kan koppla av vid brasan utan att behöva göra löpande underhåll för att hålla det varmt och ljust.

Om det finns en nackdel med att använda ekved för att göra din lägereld, är det att använda ”grönt” eller nyhuggen ved. Om du bränner grön ek blir din eld mycket rökig och brinner inte konsekvent. Du kommer att ha svårt att få det att brinna överhuvudtaget.

Bästa veden för matlagning vid lägereld: Hickory

Om du vill laga kött över elden medan du campar är hickoryträ ett utmärkt val för dig. När träet brinner frigör det en rökig, djup smak som tillför något speciellt till vad du än lagar på den. De andra fördelarna med att använda hickoryträ för din lägereld är:

 • Extremt hög värme. Hickoryträ är ett av de hetaste eldningsalternativen du kan hitta. Om du behöver laga något ordentligt (eller om du bara campar på en riktigt kall plats), har hickory dig täckt.
 • Långa brinntider. Hickory är ett annat lövträ, vilket betyder att det kommer att vara tätare och brinna längre än barrvedsalternativ. Du behöver inte använda mycket så länge hickoryn du tar med är välkryddad och torr.
 • En fantastisk doft. Hickory-trä luktar behagligt när det brinner till skillnad från vissa andra typer, och det kan lägga till atmosfären i ditt basläger.
  Recension: Är snabbtorkande resehanddukar bra?

Nu är nackdelen med att använda hickoryträ till din lägereld främst priset. Hickory är dyrare att köpa än ek, så om priset är ett problem kanske det inte är det bästa alternativet. Om du planerar att hugga veden själv kan du också ha det svårt. Hickory är svårt att dela eftersom det är så tätt.

Bäst för vanlig ved vid lägereld: ask

Ask är det populäraste vedvalet för de flesta campare eftersom det är billigt, allmänt tillgängligt och brinner tillförlitligt under hela resan. Det är det perfekta standardträet om du inte behöver något fint. Andra fördelar med att använda askved för din lägereld inkluderar:

 • Ganska hög värme. Om du behöver laga mat över din lägereld kan du göra det med askved. Det brinner inte alltid lika varmt som hickory eller ek, men det är perfekt för de flesta måltider.
 • Konstant förbränning. Aska brinner inte ut snabbt som gran, och den brinner inte för alltid som hagtorn eller körsbär. Det är bra för lite bindning runt elden innan du lägger dig!
 • Låg rökutveckling. Askträ producerar vanligtvis inte mycket rök, vilket håller luften frisk och inte svider i ögonen. Det här är en lägereld som du kan sitta bredvid och fortfarande prata med dina vänner utan att hosta.
 • Förmågan att brinna även när den är grön. Det mesta ved är svårt eller omöjligt att elda när det fortfarande är grönt. Aska kan till och med användas nyskuren, även om det är ännu mer idealiskt att använda den ensam om den har kryddats ett tag.
 • Enkel delning och portabilitet. Ask är lättare att klyva för ved än hickory (om du planerar att samla det själv), och det är mycket lättare än andra lövträd! Om att bära mycket vikt på en gång inte är ett alternativ för dig, är aska fortfarande ett bra alternativ.
  Hur stoppar man röken från en lägereld? (Instruktioner, tips och tricks)

Det finns ingen uppenbar nackdel med att använda aska för din lägereld, men vit aska är bättre än andra typer, enligt många rutinerade campare.

Godtagbara barrvedsersättningar

Om du inte kan få lövved till din lägereld finns det gott om barrvedsalternativ som är acceptabla att använda, men inte så idealiska. Barrträd är oftast billigare, lättare att klyva och lättare än de andra. Däremot brinner de oftast inte så varma och de bränns snabbt. Vänligen ha detta i åtanke när du fattar ditt slutliga beslut.

Godtagbara barrträd att använda för att göra en lägereld inkluderar:

 • Pinewood är rikligt i USA, så chansen är stor att du hittar några i ditt område. Den doftar behagligt och genererar lite värme, men tall brinner snabbt. Du kommer att behöva mycket av det om du planerar att använda det för din lägereld. Tallved är bättre att använda som tändning än som din huvudsakliga vedkälla, men det kommer att fungera på ett nafs.
 • Särskilt svart björk är ett bra val för ved vid användning av barrträ. Det brinner varmt och ger inte mycket rök som många andra barrträd. Du kan laga mat med den om du behöver, men varna dig för att björk bränner snabbt. Det kan vara knepigt att använda när man lagar mat.

I slutändan är aska det bästa veden för lägereldar. Den avger inte för mycket rök, den är lätt att laga med och den brinner länge. Det är inte lika dyrt som hickoryträ och du kan fortfarande bränna det även om det inte är kryddat.

Det bästa valet av ved för din situation beror på vad du bygger din eldstad för! För att laga kött kan hickory vara bäst. Om du campar någonstans som är ganska kall är lövträ bättre för dig eftersom de brinner varmare.

Det finns många underbara vedalternativ att överväga för att göra en lägereld, och vilken som helst av dem kommer säkerligen att hjälpa dig att skapa underbara minnen som kommer att vara livet ut.

Fler artiklar du kommer att älska.

Instruktioner för att tända en eld med blöt ved (med video)

Varför ryker min lägereld? (och hur man minskar röken)