Vad är det bästa sättet att värma ett tält? (Snabbt och säkert)

Tält är förmodligen någon av den mest avgörande utrustningen du tar med dig ut i naturen. När det är kallt är det viktigt att skaffa en bra sovsäck eller kanske till och med en liner. Ändå, i allvarliga fall, kanske dessa inte räcker. Istället för att investera enorma summor pengar i bättre utrustning finns det några sätt att höja temperaturen inuti. Vilket är det bästa sättet att värma ett tält när man campar? Nåväl, låt oss dyka in direkt.

Här är några av de bästa sätten att snabbt och säkert värma ett tält:

  • Gräv några hål i ditt tält och placera några varma stenar från din lägereld i dem. Täck stenarna med jord så att du inte bränner dig.
  • Använd en tältvärmare som inte producerar kolmonoxid.
  • Värm ditt tält med en ljuslykta (upp till 15 grader).
  • Placera en varmvattenflaska bredvid din sovsäck.
  • Investera i en sovsäck som tål höga temperaturer.
  • Använd ett mindre tält som värms upp snabbare och snabbare.
  • Ät en ordentlig måltid innan du går och lägger dig.

1. Heta stenar och sand (eller strumpor)

Det kan vara lite knepigt att använda varma stenar för att värma sitt tält, men om du gör det rätt kan det vara väldigt bekvämt och säkert. Dessutom, även om vissa tekniker kanske inte är lika lämpliga om de lämnas utan tillsyn, utgör varma stenar inte samma utmaning.

Det är möjligt att du campar på en strand, eller ensam sätt upp ditt tält i sanden. Detta kan ge dig en utmärkt chans att hålla ditt tält varmt eftersom du bara behöver några stenar för att komma igång. På en eld måste du sätta ca 15 till 20 stenar tills de värms upp.

Tänk på att stenarna kan ta ett tag att värma upp, men det betyder också att de genererar värme åt dig mycket längre. Man måste också vända på stenarna så att de blir tillräckligt uppvärmda. Du vet att stenarna har värmts upp tillräckligt när de blir lite för varma att röra vid.

Efter det måste du gräva ett hål cirka 30 cm djupt i sanden och sedan lägga stenarna i den och täcka dem med sand. När du har placerat ett tält över det här hålet kommer det att värmas upp av värmen i klipporna under en stor del av natten.

Det är viktigt att hålet har rätt djup och att du använder sand istället för andra typer av material. En grund grävning kan riskera att bränna ditt tält eller sakerna i det, medan ett hål som är för djupt kan förhindra att stenarna genererar tillräckligt med värme för att hålla tältet varmt.

Dessutom är sand livsviktigt eftersom det gör att temperaturen kan stiga mycket smidigare från klipporna. Jord har inte en liknande effekt. Om du inte har sand eller föredrar en alternativ metod kan du köpa några strumpor.

Efter att stenarna är uppvärmda måste du sätta strumpor på handen och sedan ta stenarna och sedan vända strumpor ut och in och linda in stenarna i dem. Du kan då placera stenarna på strategiska punkter runt tältet, och du kan njuta av ett varmare tält.

2. Tältvärmare

Idag finns det rumsvärmare gjorda specifikt för tält. Dessa enheter är dock säkra även om tält har så små utrymmen och brandfarlighet kan vara ett problem.

Men dessa prylar är gjorda med alla dessa överväganden i åtanke. Det är därför dessa rumsvärmare verkligen är magiska, och du kan köpa en värmare från ett välrenommerat märke för att njuta av den allra bästa tältuppvärmningsupplevelsen du kan hitta.

  Håller dubbla sovsäckar dig varm?

En av fördelarna med en tältvärmare är att du kan låta den vara igång hela natten, vilket borde komma väl till pass när vädret är för kallt och du behöver hålla dig varm hela natten.

Annars, om tältet blir för varmt, kan du lämna rumsvärmaren på i ungefär en timme innan du går och lägger dig. Värmen som genereras av enheten vid det här laget kan vara tillräckligt för att hålla dig igång till morgonen.

En av fördelarna med en rumsvärmare är att den inte skapar en öppen låga, vilket kan utgöra en betydande hälsorisk eftersom bränder kan starta snabbt.

Med en elvärmare kan du välja mellan halogen-, strålnings- och fläktbaserade värmare. Med något av dessa uppvärmningsalternativ undviker du riskerna med användningen av kol kan leda till kolmonoxidförgiftning.

Vissa kaminer bör dock inte lämnas utan tillsyn. Till exempel måste den katalytiska uppvärmningen, som är avsedd att användas i ett tält, kunna fungera när du fortfarande är vaken, och då av när det är dags att gå och lägga sigoch du kan sätta på dem igen på morgonen efter att ha vaknat.

Ändå bör du vara försiktig när du använder bärbara värmare. För den allmänna säkerhetens skull bör dessa värmare stängas av innan du går och lägger dig, eftersom de kan utgöra betydande risker om de inte används under långa perioder. Gasvärmare bör användas i välventilerade utrymmen.

Medan du håller på, se till att du har en kolmonoxiddetektor i ditt tält så att du vet när andningssituationen i ditt tält blir utom kontroll på grund av uppvärmningsmetoden du använder för att hålla det varmt.

3. Ljuslykta

Denna metod för uppvärmning av tält kan vara användbar när vädret inte är för kallt eller för blåsigt. En av fördelarna med denna metod är det faktum att du kan undvika farorna med att använda propan och elvärmare. En ljuslykta kan höja temperaturen i ditt tält avsevärt upp till 15 grader.

Men eftersom en ljuslykta har en öppen låga, kräver denna metod för tältuppvärmning en hel del försiktighet för att undvika faror. Sov till exempel aldrig med en tänd ljuslykta. Tänd därför lampan några timmar innan läggdags, så att tältet är varmt innan du går och lägger dig.

4. Varmvatten i en flaska

Du kan värma vatten och sedan lägga det i en icke-plastflaska och sedan placera det längst ner i din sovsäck nära fötterna. Värmen den genererar sprids mestadels uppåt och den håller hela kroppen varm.

Du måste vara försiktig så att du inte placerar varmvattenflaskan bredvid din bål, eftersom det kan vara farligt för din hälsa. Hett vatten kan överhetta dina organ och kan till och med skada dina njurar.

Av säkerhetsskäl bör du inte dricka varmt vatten efter att det har lagts i en plastflaska. Sådant vatten är vanligtvis inte säkert att dricka, eftersom uppvärmd plast frigör partiklar som kan vara skadliga för din hälsa.

5. Köp rätt sovsäck

Om du vet att du kommer att campa i en kylig region, kan du undvika kylan och behovet av alternativa uppvärmningsmetoder genom att köpa en sovsäck som hjälper dig att hålla dig varm.

Sovsäckar har betyg och en sovsäck klassad för noll grader håller dig varmare medan du sover i ditt tält.

  Detta är skillnaden mellan regnbåge och Kokanee lax

Du kan även skaffa en sovsäcksfoder av fleece som kan höja temperaturen på din sovsäck med cirka tio grader. Vissa sovsäckar ger ganska bra resultat i detta avseende och kan hjälpa dig att hålla dig varm i ditt tält trots det kalla vädret.

En stor fördel med att få den värme du behöver genom en lämplig sovsäck är att den håller dig varm hela natten. Dessutom innebär denna metod att hålla värmen ingen fara, eftersom inga farliga gaser släpps ut och ingen eld kan starta.

Ändå löser en lämplig sovsäck bara några av ditt tälts uppvärmningsproblem. Därför kan du behöva använda ytterligare en tältuppvärmningsteknik för att få önskad temperaturäven om det inte är lika desperat som att använda en vanlig sovsäck.

6. Använd ett mindre tält

Ju större tältet är, desto svårare är det att hålla sig varm. Men med en mindre duk kan värmen som genereras av camparna räcka för att hålla den varm. Dessutom är alla tältuppvärmningsmetoder som används på ett mindre tält sannolikt mer effektiva eftersom det finns ett mindre tält att värma upp.

Därför, när du köper ett tält, överväg en mindre storlek om du vet att uppvärmning av tältet kommer att vara ett vanligt problem för dig. Naturligtvis måste du överväga dina behov när det gäller tältutrymmesbehov.

Annars finns det också ett sätt att få det bästa av två världar genom att köpa ett tält som är tillräckligt stort och kan delvis öppnas för att ta mindre plats.

Ett annat alternativ är att välja ett tältmaterial som är känt för att hålla värmen. I allmänhet anses canvas och polycotton vara utmärkta alternativ i detta avseende hjälpa till att avsevärt minimera värmeförlusten.

7. Ät på rätt sätt

Med rätt måltider märker du kanske aldrig att det är kallt och du bör sova bekvämt i ditt tält. Innan du går och lägger dig bör du äta en rejäl varm måltid, och din kropp kommer att vara tillräckligt varm för hela natten. Du kan också ta en varm drink innan du lägger dig.

Du måste dock vara försiktig så att du inte konsumerar för mycket vätska, eftersom det kan slå tillbaka om du vaknar för ofta mitt i natten för att kissa.

Varje gång du öppnar tältet och dessutom utsätter din kropp för de kalla temperaturerna utanför gör du ditt tält mindre bekvämt att vistas i då temperaturerna fortsätter att sjunka.

Med det sagt, när suget att urinera kommer, håll inte tillbaka det eftersom det kan leda till dålig sömnkvalitet och till och med orsaka hälsoproblem med tiden.

Vissa människor har också en ”gul flaska” i sina tält som de kissar med utan att behöva lämna tältet. Om det alternativet kan fungera för dig kan du alltid prova det.

Vilka stenar håller värmen bäst?

Att använda några varma stenar för att värma ditt tält är min favoritväg att gå. På så sätt spenderar du inte mycket pengar på värmare och, ännu viktigare, du är inte beroende av el.

Det är dock inte alla stenar som håller värmen lika bra. Faktum är att den förmågan beror på två huvudsakliga saker: bergets densitet och det specifika värmevärdet. Tätare stenar med högre specifik värme tenderar att värmas långsamt och hålla sig varma i kalla miljöer.

Om du är inom räckhåll skulle jag säga att du ska använda basalt, kalksten, granit eller marmor för att höja temperaturen i ditt tält. Kom ihåg att du behöver en ordentlig lägereld med en bra låga som brinner ganska länge för att uppnå det.

  Bästa fiskelina för Plunking 

Om det ämnet, se till att ta en djupgående titt på min artikel om hur man håller en lägereld brinnande hela natten. Jag har samlat alla tips där som hjälper dig att göra en långvarig eld som håller dig varm och värmer dina stenar bra.

Vilka stenar kan jag inte använda för att värma mitt tält?

Det är mycket vettigt att göra ditt tält varmare genom att använda varma stenar, även om det finns några typer som är bäst att undvika. Fenomenet jag pratar om är exploderande lägereldar, vilket de flesta av er säkert har hört talas om.

Om du inte har det, kolla upp det artikel Jag har skrivit – kanske du får en bättre förståelse för hur du undviker dessa. Ofta har stenar en tendens att dyka upp när de är uppvärmda, särskilt när de cirklar runt din lägereld.

I grund och botten, när temperaturen ökar, stiger trycket inuti berget och i vissa fall exploderar berget. Om du använder stenarna runt stranden, se till att du väljer de som ligger långt från vattnet.

Släta stenar har ofta vattenmolekyler som avdunstar vid en viss temperatur och äventyrar stenens stabilitet.

Dessutom bör stenen ha en solid form snarare än en skiktad. För det föreslår jag att du inte använder sandsten (även om de tappar värme ganska långsamt) – den här typen tenderar att explodera.

Håller vattnet värmen?

Vattenfunktioner a specifik värme på 4,18. Som jämförelse har torr aris 1,01 – det betyder att vatten tenderar att behålla värmen fyra gånger bättre än luft.

Om du fortsätter med den tanken skulle ditt tält förmodligen hålla sig varmare längre om du använde vatten på flaska istället för en värmare (om du stängde av det innan du somnade).

Den specifika värmen hos ett material beskriver i siffror hur mycket energi du måste spendera för att höja 100 gram av det med en grad. Det är fortfarande bra om vattnet når höga temperaturer – även de skulle döda bakterier och virus efter ett tag.

Detta gäller även omvänt: ju svårare det är att värma föremålet, desto långsammare sjunker temperaturen. Ändå är vattenflaskor mestadels en enkelriktad gata; när de väl är kalla är de till ingen nytta för dig.

Å andra sidan, när temperaturen sjunker på natten kan du bara skruva upp värmen och få lite värme. Överväg dessa två sätt att tänka och samla en solid strategi att arbeta med.

Slutsatser

Att värma upp ditt tält är viktigt i kalla förhållanden, särskilt på vintern. Du skulle kunna investera i en bra sovsäck, även om de extra stegen jag nämnde ovan förmodligen också kommer att räcka.

Se till att du använder rätt stenar i den första metoden, annars kan de dyka upp under uppvärmningsprocessen. Det skulle nog vara min favoritväg att gå, även om du kan kombinera några tekniker för bättre resultat.

Jag hoppas att min artikel har kastat lite ljus över hur du värmer upp ditt tält. Om inte, eller om du har några nya insikter, låt mig veta allt om det genom att lämna en kommentar nedan!