Vad är den starkaste knuten?

Du kanske vet det här redan, men den starkaste knuten är faktiskt ingen knut alls! Så fort du lägger till en knut på ett rep minskar du repets styrka. Det finns dock knutar som är starkare än andra, så en bättre fråga kan vara, vilken knut försvagar repstyrkan minst?

Är du trött på att inte veta vilken knut du ska använda och när? Jag gjorde en knopkurs som lär ut över 30 knop och det jag gör annorlunda är Jag visar dig faktiskt var du kan använda dessa knutar. Om du är intresserad, kolla in min kurs här:

Vilken knut är starkast?

Det finns tusentals olika typer av knutar, så jag ska försöka sammanfatta olika tillämpningar

För klättring

Figur 8-knuten på en bukt är en extremt stark knut, med ett snitt på cirka 9,81 kN (2205 lbs kraft) med 7 mm Edelweiss-snöre i en serie tester, jämfört med Bowline, Reever Loop, Alpine Butterfly Loop, Zepplin Loop och Zepplin Loop Whip. Du kan se videoresultaten för just denna uppsättning data från hownot2.com här. Det är inte konstigt att klättrare överallt använder siffran 8-knuten när de knyter sin sele i en klätterlina.

Figur av åtta på en vik
Figur Av Åtta På En Vik

För böjningar

Double Fisherman’s Knot var den starkaste böjningen i detta testfall, som aldrig gick sönder i dessa tester, snarare brast repet vid cirka 19,15 kN (4305 lbs kraft), vilket var den starkaste jämfört med flamländsk, Reever, Sheet, Alpine Butterfly , och Zeppelin Bends.

Dubbel Fisherman's Knot
Dubbel Fisherman’s Knot

Varför är det så stor skillnad i brottstyrka mellan knutar och böjar? Det beror väl på var kraften i repet appliceras. Vissa knutar ger spänningen till själva knuten, medan vissa ger spänningen till repet – allt beror på hur repet används.

  7 bra sätt att bära nycklar och telefon medan du springer

Mycket av dessa uppgifter kommer från hownot2.com–de har gjort tusentals brotttester med hundratals olika typer av redskap, rep, knutar osv.

För fiske

Bimini twist är en imponerande fiskeknut som använder lindning runt linan för att sprida ut spänningen. Bimini-twist sägs ha 100 % linjestyrka och bekräftas i dessa tester här:

Bimini Twist Testad | Världens starkaste fiskeknut | Avsnitt 16

Kolla på denna videon på Youtube.

För beslag

Som tidigare nämnts kan en knut inte öka styrkan på en linje. Ett sätt att undvika att göra en knut är att använda en sytråd som i huvudsak är sytråd för att göra en ögla. I dessa tester, här beslag gjordes med 68 % effektivitet (3577,6 lbs kraft av 5200 lbs linjetest).

Hur starkt rep behöver jag?

Så eftersom vi vet att knutar kan minska styrkan på ditt rep, kan du se till att du har tillräckligt starkt rep genom att göra ett par beräkningar:

Antag att startrepets styrka (ny) är cirka 80 % av dess tillverkarens märkta brotthållfasthet. Till exempel är 2000 lbs tillverkarens minsta brotthållfasthet 1600 lbs. Antag sedan de minst effektiva knutarna genom att ta endast 40% av repstyrkan efter det. Att få ner en 2000 lbs repstyrka till 640 lbsvilket är cirka 30 % av den ursprungliga 2000 lb-betyget.

Om ditt liv beror på ett rep, då vill du se till att vikten du lägger på det är max 30% av linans tillverkares minsta brotthållfasthet.

Hur är det med stötbelastningen?

Stötbelastning hänvisar till den tillfälliga påfrestning som ett rep genomgår när du faller eller svingar där stressen stiger för ett ögonblick och sedan går ner. Många linor har faktiskt ett maximalt antal fall de är klassificerade för eftersom dessa stötbelastningar belastar repet mycket.

För att sätta upp en däckgunga

Skjut för att linans minsta brotthållfasthet är 1500 lbs – det betyder att du kommer att ha 450 lbs repstyrka inklusive knop. Detta borde rymma de flesta och stötbelastningen som är förknippad med svängning.

Eller så kan du knyta flera rep för att öka styrkan.

För varje rep du lägger till däcksvingen kan du lägga till den siffran till maxstyrkan på svingen. Till exempel om du har ett rep med en minsta brotthållfasthet på 1000, då är 30% av 1000 300 lbs. Men, om du har 4 rep knutna till däckgungan där vikten är fördelad Jämnt mellan repen har du verkligen 1200 lbs i vikt du kan lägga på gungan.

För att sätta upp vindklot

Du behöver inget superstarkt för vindspel men du vill inte att dina vindspel ska skratta till marken.

Om du vill överdriva kan du använda 3/16 linje från Home Depot här. Det här är en lina på 90 lb, men om du har några knop i linjen och om vinden verkligen tar fart, kommer ditt rep att klara 30 lbs lätt.

Om dina vindspel är mindre och i 3-10 lb-regionen, skulle du verkligen klara dig helt bra med denna 1/8 tums linje från Home Depot.

Se till att du får en lina som är väderbeständig. Bomullsrep kommer så småningom att tappa sin styrka i solen och bli blöta och torka igen hundratals gånger. Polypropen kan förlora sin styrka i solen men det är vattenbeständigt.