Vad är Coleman-bränsle gjort av?

Varje backpacker och camper har några flaskor Coleman-bränsle i sitt garage. Vi använder det i våra kaminer med flytande bränsle och i våra lyktor, men vet du egentligen vad det är? Måste du köpa dyra flaskor med märkes Coleman-bränsle eller finns det ett billigare alternativ som skulle fungera lika bra? Vad är Coleman Fuel gjord av?

Coleman fuel är namnet varumärkesversion av vit gas. Coleman hävdar att det finns mindre skillnader i bränslestabilisatorerna de använder, men det kommer inte att finnas någon märkbar skillnad mellan Coleman Fuel och generiskt vitgas-campingbränsle. Vit gas är ett mycket raffinerat färglöst flytande bränsle som liknar bensin, men innehåller inga tillsatser för att förbättra motorns prestanda. Detta gör den till en extremt effektiv, rent brinnande bränslekälla och ett perfekt alternativ för campingkaminer/lyktor.

Vit gas producerades ursprungligen på 1950-talet för användning i bilar, men Coleman såg fördelarna med vit gas och började marknadsföra den i camping- och backpackersamhällen. Det är det överlägset renaste bränslet som finns tillgängligt, så det är mindre risk att täppa igen dina bränsleledningar.

Vad är Coleman-bränsle gjort av och varför är det bättre än andra campingbränslen?

Vad kan jag göra med gammalt Coleman-bränsle?

Som jag nämnde ovan är Coleman fuel namnet varumärkesversion av vit gas. Coleman var det första märket att marknadsföra vit gas som campingbränsle, men det är exakt samma som alla andra flaskor med generisk vit gas. Bränslestabilisatorerna kan skilja sig något, men generiska alternativ bör fungera exakt likadant. Så köp det billigaste märket av vit gas du kan hitta, eftersom det inte blir någon märkbar skillnad.

Campingkaminer/lyktor kan drivas på en handfull olika bränslen: vit gas, fotogen, diesel, bensin och till och med diesel i ett nafs. Så varför rekommenderar alla Coleman Fuel eller vit gas när det finns andra alternativ tillgängliga?

Det beror på att vit gas är den absolut renaste källan till bränsle, så det minskar mängden underhåll som krävs för din campingutrustning. Vit gas är lätt att tända, fungerar var som helst och har oöverträffad renhet så att du sällan behöver rengöra igensatta bränsleledningar. Fotogen är ett bra alternativ, men det stinker och du kommer att behöva rengöra dina bränsleledningar oftare.

Det finns en handfull vitgasproblem som jag kommer in på nedan, men här är de främsta anledningarna till varför du bör använda Coleman Fuel eller Generic White Gas i din campingspis.

 • Oöverträffad renhet: Vit gas är en högraffinerad bränslekälla som liknar bensin utan några föroreningar. Det är därför det också kallas vit gas! Det högraffinerade bränslet innehåller inga av de tillsatser eller giftiga kemikalier som finns i bensin för att förbättra motorns prestanda, vilket gör att det ser färglöst och helt klart ut. Bristen på tillsatser gör den till den renaste bränslekällan på marknaden, så den täpper inte igen dina bränsleledningar. Du kan behöva rengöra dina bränsleledningar en gång per säsong snarare än efter varje campingtur som vissa andra bränslen. Dessutom kommer du inte att besväras av sotet som du får med fotogen och diesel.
 • Lätt att tända: Du behöver inte oroa dig för att tända din kamin om du använder vit gas. Det är mycket brandfarligt och därför mycket lätt att antända. Det är som att tända bensin! Vit gas tänds omedelbart vid alla temperaturer, vilket ger dig omedelbart bränsle.
 • Mycket energiuttag: Vit gas brinner varmare än de flesta andra bränslen, vilket gör den till den i särklass mest effektiva bränslekällan. Det är mycket varmare än propan, fotogen och diesel. Låt oss göra det lätt att förstå! Det blir varmare och varmare än andra bränslen, så du behöver inte använda lika mycket bränsle för att få samma värmeeffekt. Detta innebär mindre vikt i ryggsäcken eftersom du inte behöver bära så mycket bränsle.
 • Effektiv vid alla temperaturer: Till skillnad från andra bränslen har kalla temperaturer ingen effekt på vitgasens prestanda. Den har en låg flampunkt, så den fungerar lika bra i temperaturer så låga som -20°F som den gör på sommaren. Vita gaslampor kan tändas snabbt och enkelt, oavsett förhållanden. Du kan campa i iskall, snötäckt mark, hällregn, extrem värme och förvänta dig samma prestanda från din campingkamin.
 • Luktfri och smaklös: Den rena förbränningen av vit gas gör den helt luktfri och smaklös. Andra flytande bränslealternativ, som fotogen och diesel, kommer att ge distinkt smak till din mat och lukt till din utrustning/campingplats. Du kan spilla en flaska vit gas direkt på din utrustning och knappt märka lukten. Det avdunstar snabbt, men det är fortfarande mycket brandfarligt, så var försiktig runt eld och andra värmekällor.
 • Stabil för bärbar användning: Vit gas behandlar brännskador som bensin, men det är mycket stabilare. Det är mycket brandfarligt, så du måste fortfarande vara försiktig runt elden, men du behöver inte oroa dig för oavsiktlig antändning. Dessutom är de små Coleman bränsleflaskorna kompakta och extremt lätta att bära. Den är väldigt effektiv så du behöver inte ens bära en stor gallonflaska. Fyll bara en liten flaska flytande bränsle (Jag gillar 20oz MSR flytande bränsleflaskor) och du borde klara dig för en kort ryggsäckstur.
 • Lång hållbarhet: Vit gas har den överlägset längsta stabila hållbarheten av något annat flytande bränsle du kan använda i flerbränslekaminer och lyktor. En oöppnad flaska Coleman Fuel kan hålla i upp till 20 år utan några märkbara problem. Bränslestabilisatorerna kommer så småningom att separera efter att flaskan öppnats och bränslet exponerats för syre, men det bör förbli stabilt i 3-4 år efter öppnandet. Du kan förlänga livslängden på ditt bränsle genom att använda en bränslestabilisator som Stabil. Det borde ge dig ytterligare 2-3 år och en flaska stall klarar upp till 40 liter Coleman Fuel. Kolla in mitt inlägg som beskriver vad du kan göra med gamla Coleman Fuel för mer information om hur du ändrar Coleman Fuel som har passerat sitt utgångsdatum.
 • Lätt att hitta: Du kan hitta Coleman Fuel eller generisk vit gas var som helst i USA på 10-20 minuter. Det är relativt billigt och säljs i valfri Walmart-, Home Improvement- eller Sporting Good-butik. Den enda gången du kan stöta på problem är när du reser till utvecklingsländer. Fotogen är ett bra alternativ om du inte kan hitta vit gas. Den har liknande prestanda, men du kan behöva rengöra dina bränsleledningar lite oftare.
 • Brinner starkt: Detta har mer att göra med lyktor med flytande bränsle än kaminer, men vit gas brinner ljusare och varmare än andra alternativ. En lykta med flytande bränsle som körs på Coleman Fuel blir ljusare än fotogen samtidigt som den avger mer värme.
  Vad ska jag packa för en 3-dagars ryggsäckstur?

Som jag nämnde ovan finns det några nackdelar med vit gas, men fördelarna kompenserar mer än för det. Det är särskilt ett problem med flytande bränslen i allmänhet. Flytande bränslen kräver att du fyller och pumpar din kamin för att få bränsle genom bränsleledningarna. Du måste pumpa kaminen för att trycksätta bränslet tillräckligt för att tända och fylla kaminen så att bränsleångor kan antändas. Hela pumpnings- och primingsprocessen tar mindre än en minut, så det är ingen stor sak, men det är värt att notera.

Fotogen är ett bra alternativ till Coleman Fuel, även känd som White Gas

Flaska fotogen

Det finns en anledning till att fotogen används som matlagningsbränsle i så många underutvecklade länder. Fotogen är en relativt rent brinnande stabil bränslekälla. Vit gas är definitivt bättre eftersom det inte täpper till dina bränsleledningar lika mycket, men fotogen är ett mycket billigare alternativ om du är i kläm.

Det kan vara svårt att hitta Coleman Fuel om du campar i avlägsna områden och underutvecklade områden. När jag backpackade i avlägsna delar av Columbia och Mexiko kämpade jag för att hitta Coleman Fuel. Camping är inte lika populärt bland lokalbefolkningen, så de har inte friluftsbutiker som du hittar i Amerika.

Du kan inte flyga med campingbränsle, så du har fastnat för vad som finns tillgängligt lokalt. Det är där fotogen kommer in! Fotogen kan man hitta nästan överallt. Extremt fattiga länder lagar mat med ved, men platser som Indien, Nigeria, Afrika och vissa delar av Sydamerika använder fotogen som sitt primära matlagningsbränsle. Så du kan hitta fotogen nästan överallt (även i avlägsna byar).

  Sovsäcksstorlek förklaras: vilken storlek sovsäck behöver jag?

Fotogen erbjuder de flesta fördelarna med vit gas med tre primära nackdelar. Fotogen har en distinkt lukt, ger en rolig smak till din mat och är ett smutsigt bränsle, så det lämnar sot på din kokkärl. Till skillnad från dieselbränsle är det relativt rent så du behöver inte rengöra bränsleledningar, men det extra underhållet med att rengöra din spis och kastruller/pannor är mycket obekvämt.

Dessutom luktar kläderna du lagar i fotogen och spisen stinker din ryggsäck. Fotogen är bra när du behöver en pålitlig bränslekälla i ett nafs, men nackdelarna är uppenbara. Om du kan hitta Coleman Fuel eller generiskt vitgas campingbränsle, det är det du alltid bör gå med. Det är värt att spendera de extra $2-3 per gallon för att inte oroa dig för att rengöra alla dina grejer och den läckra fotogensmaken/lukten i din mat.

Du kanske vill kolla in mitt inlägg om 5 Coleman Fuel Alternatives for Liquid Fuel Stoves för mer information.

Varför är Coleman Fuel, även känd som White Gas, en bättre bränslekälla för backpackers?

Andra typer av backpacking spisar esbit kub, propan, butan, alkohol

Låt oss kort diskutera varför du bör välja vit gas framför andra bränslekällor. Det finns några bränslealternativ när du väljer campingkamin. Först måste du välja mellan en propan, flytande bränsle, sprit, esbit/vedspis eller butankamin. Jag berättade ovan varför vit gas är bra, men låt oss titta på några av de andra alternativen.

 • Fotogen/Diesel/bensin: Som jag nämnde ovan är fotogen ett bra alternativ till Coleman-bränsle i en bond, men det är en mycket smutsigare bränslekälla. Du kommer att behöva rengöra igensatta bränsleledningar oftare, hantera sot på kokkärl och ha en otäck fotogensmak/lukt i all mat. Diesel kommer också att fungera i en bindning, men det är ännu smutsigare än fotogen. Du måste ständigt rengöra dina bränsleledningar och det kommer att täcka din kokkärl helt i sot. Bensin är ett renare alternativ eftersom det liknar vit gas, men tillsatserna för att förbättra motorns prestanda kommer att skada dina bränsleledningar. Bensin fungerar definitivt i en binda, men du måste tvätta ur din utrustning så att den inte skadar gummitätningarna i din kamin/lykta.
 • Alkoholspisar: Spritkaminer har många fördelar, men lika många problem. De är billiga, bränslen billiga/enkla att hitta, lätta, underhållsfria och du behöver ingen speciell bränsleflaska. Om du ska gå ultralätt bör du seriöst överväga alkoholvärmare, men de har sina problem. Alkoholkaminer använder grundläggande design, så det finns inget sätt att justera lågan, och de brinner inte lika varma som andra spisar. Så det tar längre tid att laga mat och du måste bära mer bränsle. Viktbesparingarna med enkla spiskonstruktioner kompenserar för det extra bränslet, men de långa tillagningstiderna kan vara mycket irriterande.
 • Propanvärmare: Propan spisar är bra för camping, men de är verkligen inte för backpacking. Propan har låg koktemperatur och mycket tryck så du behöver en tjock tung propanbehållare. Dessutom är kaminerna vanligtvis tyngre och du vill inte hantera all den extra packvikten.
 • Butanvärmare: Butankaminer är den lättare yngre brodern av propanalternativ. Jetboil butanvärmare är det absolut mest populära alternativet. Butankaminer är lättviktskungen av korta resor, men de är dyra och du kommer att börja få problem efter 2-3 dagar. Det finns en tipppunkt runt 3-dagarsstrecket där du behöver bära extra butanbehållare för att kompensera för viktskillnaden på din flytande bränsletank. Du har också stabilitetsproblem, kallt väder, svårt att hitta butangas och du är klar med en fast mängd bränsle i dina butanflaskor. Butankaminer skulle vara bra om det fanns större jerryburkar, men kaminer med flytande bränsle är ett mycket bättre alternativ för längre resor.
 • Esbit och vedspisar: Jag har ett hat-kärleksförhållande till esbit-kub och vedspisar. De använder löjligt enkla mönster så de är lätta och du kan hitta tinder/tändning överallt men det är grovt och tar en evighet att laga mat. Du måste vänta på att elden värms upp, esbit-kuber luktar funk och lämnar en fet hinna på botten av din gryta. Om du har en budget är esbitvärmare rätt väg att gå. Esbit-kuber är billiga och du kan göra en billig/pålitlig esbit spis genom att skära ner en bred burk (persikor, päron, ananas etc.) och en bit trådnät. Det är en så oklanderligt enkel design att du inte kan förstöra den.
  Vad används D-ringar till på ryggsäckar?

Jag har nästan alltid med mig en spis med flytande bränsle på ryggsäcksresor, men det finns definitivt en plats för alla dessa alternativ. Butankaminer är bra för korta resor, spritkaminer är lätta, propankaminer är bra för camping i stora grupper och esbitkaminer är lätta/billiga.

Jag håller mig fortfarande till min Coleman Fuel-spis 90 % av tiden på ryggsäcksresor, men jag behåller alla dessa kaminer för tillfällig användning. Det är trevligt att ha möjlighet att välja mellan växlar för att få ut det mesta av din resa.