Vad är Chinking a Log Cabin?

Har du någonsin hört talas om någon som ”knakar i en timmerstuga?” Detta är något som är avgörande för timmerstugor och efter det här inlägget är över kommer du att kunna känna igen det när du ser timmerstugor.

Vad är att knaka en timmerstuga? Chinking är antingen ett syntetiskt eller murbruksämne som tätar spalten i fogar mellan stockar på en timmerstuga. Det är ett flexibelt tätningsmedel som är avgörande för alla timmerhus. Chinking skyddar kabinen från luckor där kall luft eller yttre element kommer in och förstör träets struktur.

Chinking är ett nytt koncept för mig. Det visar sig att chinking har funnits i flera år! Prova 1800-talet. Med tiden har det gjorts förändringar, inklusive uppfinningen av syntetisk chinking. Det här inlägget är din one-stop shop för chinking kunskap.

Vad är Chinking?

Chinking är inte bara ett roligt ord utan också ett bra, elastiskt, snyggt sätt att täta en timmerstuga. Det ser ut som det gammaldags portlandcementbaserade murbruket och det används för att täta fogarna mellan stockar. Det här är mest effektivt för att täta långa (som riktigt långa) remsor av mellanrum mellan stockar. Det ser ut som vad de brukade göra för år sedan.

Genom att klämma en kabin får kabinen utrymme att andas men skyddar också din kabin från yttre element.

Chinking är till stockar som murbruk är till tegel.

Log Cabin Hub

Stockar är trä och det betyder att de är känsliga för fukt. Loggar med tiden kommer att buga eller spricka. Miljön kommer att förändras vilket gör att stockarna expanderar och drar ihop sig.

Chinking kommer täta stockarna från yttre element som regn eller snö för att de kan vara det flexibel. Det här skyddar också stockarna från stående vatten som så småningom kan ruttna träet.

Loggar är inte perfekta och de kommer inte att träffas exakt. Detta är en av många anledningar till att chinking är så viktigt. Det skapar en fin tätning för att täcka upp eventuella luckor i stockarna. Detta är det ultimata sättet att få en bra tätning och lite eller inget underhåll. Det sista du vill ska hända din stuga är röta. Det är inget kul.

Det finns två typer av chinking: syntetiskt och murbruk. Här är lite mer information om chinking och vad någon av dessa typer gör. Den här sidan har också innehåll.

Vilka typer av chinking finns det?

Det finns två typer av gnissling idag: Murbruk och syntetiskt.

På den gamla goda tiden tillverkades chinking traditionellt av en blandning av lera, sand, kalk, silt, aska och smuts. En massa saker bara slängdes ihop, men det fungerade. Vad du än väljer att skaffa, se till att det går att fixa.

Kul fakta: Murbruksflisning är brandbeständigt men syntetisk är det inte.

Murbruk

Murbruk chinking har mer traditionell se. Det här är det gammalmodiga sättet att knacka hem. Detta är desto mer, gör det själv-stil. Det är rustikt och det ser fint ut.

En annan anledning till att det är gör-det-själv-stilen är för att det är betydligt billigare att köpa än den syntetiska chinkingen. Jag pratar om 10% av priset det skulle kosta för syntet. Ja, jag skojar inte.

  Hur du rengör din bågskytteutrustning

Om du använder murbruk, kommer du att vilja använda stockar som kapades i området. Det är bättre att använda lokala stockar eftersom de redan finns där och anpassade till miljön.

Mortel chinking är $0,15 per 1 tum hög och 1 tum djup. Det är otroligt billigt som du kommer att se på en minut.

Syntetisk

Den syntetiska chinkingen används mer för timmerstuga kit. I allmänhet är de vattenbaserade med ett fåtal som kan vara oljebaserade. Den syntetiska typen är gjord av akryl eller petrokemiska elastiska ämnen som fungerar i samma funktion som murbruket.

Timmerhussatser behöver den syntetiska chinkingen eftersom stockarna inte kommer att användas för klimatet. Den syntetiska chinkingen håller bra och är anpassningsbar.

Syntetisk chinking är $1,20 per 1 tum hög och 1 tum djup. Ja, om jag skulle göra en stuga, skulle jag definitivt göra den själv. De pengarna skulle gå snabbt. Det är därför jag sa murbruk är en tiondel av syntetiskt pris.

Hur man chinker

Chinking är något som du kan ha gjort helt på egen hand. Det är lite besvärligt och det är väldigt tidskrävande. Om du har pengarna kan du anställa lite arbetskraft.

Första steget: Förbereda loggarna

Rena stockar är ett måste. Det är en tråkig uppgift. De ska vara torra och rena från allt. Inget damm, vax, olja etc. De måste vara rena så jag skulle bara rekommendera att göra detta på våren eller sommaren.

Temperaturen för stockarna ska bli en fin vårdag. Inget för varmt eller för kallt. Stockarna måste vara tillräckligt varma så att porerna är öppna. Om stockarna är för kalla och porerna är stängda, blir det mycket svårare för knacken att hålla fast vid stockarna.

Andra etappen: Backer Rods

När du börjar knacka, kommer du att vilja ha ett stödspö för att sätta sig i sprickorna mellan lederna. Stödstavar är en cylinder, syntetskum för att passa in mellan de stora och djupa fogarna i stockarna.

Du bör fylla detta utrymme mestadels med stödstången. Du vill inte spendera mer pengar än du behöver för att tjata, lita på mig.

Detta kommer att möjliggöra bättre vidhäftning och tillåta sprickan att sätta sig i för den mest tätningspotential den kan ha. Alla timmerhus gör detta och jag rekommenderar det starkt.

Det finns några ganska intensiva skäl till varför du vill använda stödstavar som hur det är bättre för chinkingen att fästa på 2 ytor istället för 3 som det skulle göra utan stödstaven. I enklare termer är det bara enklare för chinkingen att flytta runt med stockarna på detta sätt.

Folk har föreslagit hemgjorda stödspön men jag är inte inne på det. Om du letar efter något ställe att köpa stödspön som inte kommer att kosta dig för mycket, skulle jag leta här.

Till att börja med vill du fylla hålrummen både inuti och utanför med stödstavarna. Om din plan är att använda gnistrande murbruk istället för den syntetiska sorten, måste du sätta i gnistrande naglar.

  Kan fiskar se din fiskelina?

Du kommer att vilja vinkla spikarna nedåt i de nedre stockarna. Placera dem med några centimeters mellanrum. Nu är dina förberedelser klara och du är redo att chink!

Tredje steget: Applicera chinking

Det finns olika metoder för att sätta in chinking. De är inte nödvändigtvis bättre än andra. De är bara olika.

Du kan antingen använda:

  • En injekteringspåse med munstycke
  • Chinking pistol
  • Chinking pump
  • Murslev

Chinking kommer i antingen chinking guns eller hinkar. Du kan också göra din egen om du vill. Jag lämnar det till dig.

Oavsett vad du bestämmer dig för att göra, sätt in din chinking i mitten av gapet. Gå inte över hela sidan av huset på en gång. Ta dig tid och täck mindre portioner. Du bör täcka runt 10 fot på en timme vilket låter galet men du måste ta dig tid och göra detta ordentligt.

Du vill använda en skumborste för att släta ut och fixa eventuella smuts i gnisslet. Om din hand är ostadig är jag ledsen. Du måste göra ditt bästa. Du kommer att vilja se till att du chinking har bra grepp/anslutning med både topp- och bottenstock. Jag kan verkligen inte betona det nog.

Ge chinking den tid den behöver för att sätta sig innan du rör vid den igen. Nu är det bara att spendera resten av sommaren på det här så blir du bra! Okej, jag skojar mest, men du kommer att behöva lägga ner en hel del ansträngning på det här.

Fjärde steget: Reparation och underhåll

Så länge du gör det jag har sagt, bör ditt tjafs pågå i cirka 20-30 år. Tillräckligt med tid för dina barn att växa upp och kanske deras barn lite. Den kontroll som vanligtvis görs är för äldre murbruk. Syntet är inte så gammalt.

Det enda du verkligen vill kolla upp är riktigt varma temperaturer eller massor av regn. Dessa två saker kan få ner varaktigheten av chinking.

Generellt sett vill du se till att reparera små små sprickor på minst 2 tum. Om din chinking har misslyckats och den faller isär eller har för många stora hål, är det förmodligen bäst att försöka igen istället för att reparera det.

Reparation kan dock bli dyrt. Det kan kosta upp till $200 att reparera varje år.

Vad är skillnaden mellan chinking och caulking?

Chinking är materialet som går på utsidan av timmerstugan för att skydda insidan från luftdrag och små, irriterande djur. Det finns i murbruk och syntetiska former. Jag har redan pratat mycket om detta uppenbarligen så jag ska förklara tätningen lite mer.

Tätning är ett liknande material men utan mycket struktur. Tätning är också mer elastisk. Tätning är bättre för mindre portioner som behöver korrigeras. Det är bra för att hålla ihop saker och skapa en vattentät barriär.

Det fungerar också utmärkt för att täta horisontella sprickor som tydligen kallas ”kontroller”. Det är bara bäst för små saker här och där så ha en kvar.

  De bästa snurrande hjulen

Chinkings historia

Som jag nämnde tidigare, brukade gnistrande murbruk vara gjord av lera, sand, kalk, silt, aska och smuts. Allt detta var ett utmärkt sätt att täta hål och fogar mellan stockar. Den här gamla stilens vidhäftningsförmåga saknades dock.

Uppenbarligen fanns inget syntetiskt på 1800-talet och inte heller den moderna versionen av murbruket.

Jag tror att en av de saker som jag aldrig tänkt på innan jag skrev om stugor i allmänhet var det faktum att i en timmerstuga passar stockarna inte perfekt. De tas inte genom en fabrik för att skäras perfekt. De är råa och naturliga. Jag tror att överklagandet ligger däri.

På grund av detta kommer stockarna inte att ligga i linje för att täcka vissa hål. Ett annat problem är också vädret och temperaturen. Oavsett om det är varmt eller kallt kommer stockarna att reagera. Detta kan orsaka problem.

Det är därför chinking uppfanns. Det här kändes förmodligen som om det skickades från ovan. Utan detta skulle luckorna skapa drag och små insekter och skadedjur skulle komma in. Det låter som en hemsk tid.

Timmerstugabyggarna insåg naturligtvis snabbt att något måste fixas. De kom på ett sätt att göra det med sand och smuts och allt annat. De hade lera och lera och annat till hjälp, men bara så mycket kunde fungera.

Spola framåt ett tag och vi har moderna murbruk och syntetiska typer av chinking. Dessa fungerar mycket bättre. Med modern teknik är det så mycket lättare att skapa chinking för att vara effektiv.

Många består bara av cement och akryl. Det finns olika sorter.

Men trots att vi har dessa moderna bekvämligheter vill vissa människor skapa sina egna. Det finns olika recept du kan hitta online eller på YouTube. Om DIY är din grej, gå rätt för det.

Chinking är en stor del av upplevelsen av att bygga timmerstuga och det förbinder dig förmodligen med det förflutna. Det är verkligen intressant att se vad människor före oss gjorde och att försöka uppleva detsamma för oss själva. Jag är glad att jag kunde dela all denna information med dig.

Relaterade frågor

Vad är det som gnisslar i en timmerstuga gjord av? Modern chinking är ett elastiskt tätande ämne som man använder på en timmerstuga för skarvarna mellan stockarna. Det är tänkt att se ut som gammalt Portlandcement som förr i tiden skulle försegla timmerstugor. Idag används en murbruksmassa och så även en syntetisk. Historiskt användes lera, sand, kalk, silt, aska och smuts.

Hur länge pågår timmerhuggningen? Vissa säger 20-30 år och andra säger 40-50 år. Så någonstans mitt emellan. Extremt väder kan påverka varaktigheten av chinking.

Hur mycket kostar det att täta en timmerstuga? Om du skulle bygga ett 1 500 kvadratmeter stort hus skulle det kosta dig mellan 3 000 och 7 500 dollar. Kostnaden för reparationer skulle vara mycket mindre eftersom det är mer av en bättring. Om ditt gnissling misslyckas och faller samman kan du behöva göra om en hel vägg eller hela huset.