Vad är åsarna på en ficklampa till för?

Nästan varje ficklampa som producerats under de senaste 20 åren har åsar som löper genom hela ramen. Är ficklampans baksida bara ett fint sätt att öka marknadsföringspotentialen eller tjänar de ett verkligt syfte? Tja, det beror på var avsatserna är och vilken typ av ficklampa du använder. Vissa av dessa åsar har ett praktiskt syfte och andra bidrar bara till det estetiska.

Varför har ficklampor åsar? Det finns tre olika typer av åsar på ficklampor: temperaturreglerande fenor, taktiska kantåsar och tandningar. Fenorna som löper horisontellt över ficklampans kropp används för att reglera temperaturen, räfflade kanter gör att ficklampan kan användas som ett stötobjekt, och tandade kanter förbättrar ficklampans grepp.

Nu när jag har gett en kort beskrivning, låt oss se hur var och en av dessa ficklampabaksidor används. I resten av det här inlägget kommer jag att förklara hur varje ficklampas ram förbättrar ficklampans prestanda och förklara om de är nödvändiga eller inte.

Vad är fenorna och åsarna på en ficklampa till för?

Fenorna och åsarna på en ficklampa tjänar flera syften. Hur de används beror på avsatsernas placering och vilken typ av ficklampa du köper. Här är några av de vanligaste anledningarna till att ficklampor har ribbor.

  1. Åsarna som löper horisontellt över ficklampan minskar värmeuppbyggnaden i ramen för att förhindra överhettning.
  2. Skarpa åsar på framkanten kan användas som en brute force slaganordning (kross fönster och självförsvar).
  3. Räfflade kanter på ficklampans handtag förbättrar greppet och stabiliserar ljuset.
  4. Det estetiska värdet av åsar och fenor på en ficklampa är obestridligt.

Nu när jag har förklarat de flesta av de olika typerna av ryggar är det dags att ställa en viktig fråga. Måste jag verkligen leta efter en ficklampa med ribb eller är det en annan överflödig funktion?

  Kan du bära militära stridsstövlar när du går?

1. Temperaturreglerande ficklampa fenor och åsar

Temperaturreglerande ficklampa fenor och åsar

Fenorna och åsarna på en ficklampa spelar en viktig roll när det kommer till temperaturreglering. Ribbar ökar ytan på aluminiumramen. Aluminium är bra på att avleda värme, så att öka ytan påskyndar värmeöverföringen bort från den känsliga elektroniken/lysdioderna.

Det liknar hur en kylfläns (bilden ovan) fungerar i en dator. Den större ytan tar längre tid att värma upp och det finns mer yta för värmeöverföring från objektet. Så i teorin bör fenorna tillåta att värmen avleds från ficklampan snabbare än vad den kan genereras.

Detta är mycket viktigare med ficklampor med hög lumen. Att öka lumenvärdet gör att ficklampan förbrukar energi (mer energi = mer värme) och batteriet brinner ut snabbare. De flesta har missuppfattningen att LED-fickor inte blir varma, men det är inte sant.

En 1000 lumen LED-ficklampa producerar en liknande mängd värme som en vanlig glödlampa. Den som har rört en glödlampa kommer genast att lära sig att den snabbt kan bli löjligt varm. All den värmen skulle snabbt bränna din hand om det inte vore för aluminiumramen och fenorna.

2. Taktisk ficklampa som använder Bezel Ridges som ett stötobjekt

Taktisk ficklampa som använder Bezel Ridges som ett stötobjekt

Moderna taktiska ficklampor har nästan alltid kantkanter så att du kan använda ficklampan som ett stötobjekt. Om du någonsin behöver det beror på ditt jobb och de situationer du befinner dig i. Det är vettigt för brottsbekämpning, första responders, militär, säkerhetsvakter, etc., men jag har aldrig sett en användning för en taktisk ram.

Att kunna krossa fönster är huvudanvändningen av en ficklampas ramar. Den förvandlar ficklampan till ett verktyg med vilket du enkelt kan krossa bil/husrutor. Att snabbt kunna ta sig in i ett fordon är avgörande för första räddningspersonal som brottsbekämpning, brandmän, EMT, etc.

De skarpa kanterna används för att öka slagkraften över ett litet område. Kraft som appliceras på ett litet nedslagsområde kommer att öka effekten. Det är som skillnaden mellan att bli knivhuggen av ett skarpt svärd och att bli stickad av en kvast. Åsarna ökar mängden kraft eftersom du träffar ett mindre anslagsområde.

  Hur länge håller en 1 punds propantank?

Kan jag använda Bezel Ridges för självförsvar?

Det finns också tanken att taktiska ficklampor skulle kunna användas som ett personligt skyddsverktyg för att avvärja angripare. Det skulle fungera mycket bättre med en stor ficklampa, men mindre ficklampor ger inte mycket skydd.

Jag tror att mindre ficklampor gör din hand tyngre och du kan använda den för att slå ner någon, men att stöta kommer nästan alltid att vara en starkare attack. Att använda ficklampan som ett avskräckande medel för att belysa området så att du kan se din omgivning och använda den som ett bländande hjälpmedel kommer att vara mycket mer användbart.

3. Riftning på handtagen förbättrar greppet

Ficklampans räfflade handtag ökar greppet

Gammaldags ficklampor använde vanligtvis gummi, men räfflor har blivit mycket vanligare nu när det är billigt att lägga till räfflor med en CNC-maskin. Idag använder nästan alla typer av ficklampor någon form av räfflade för att öka greppet.

Knurling är ett ganska grundläggande begrepp. Det är bara ett upphöjt grepp (vanligtvis metall) som hjälper till att bita i handen för att förbättra greppet. Det hjälper till att stabilisera ficklampan i handen och förhindrar att den glider och rullar. Du är mycket mindre benägen att tappa ficklampan om det är lite räfflade för att hålla den på plats (särskilt med svettiga händer).

Mängden grepp vid räffling beror på hur aggressiv den är. Aggressiv räfflade förbättrar greppet, men kan vara obekvämt att hålla i. Om du använder ficklampan regelbundet bör du seriöst överväga att skaffa en ficklampa som har någon form av räfflade för att förbättra greppet.

  Hur man sätter upp ett campingtält på en betongplatta

4. Ribbning gör att ficklampan sticker ut

Ficklampsmarknaden svämmar över av tusentals mycket liknande produkter. Ficklampor har alla samma grundläggande syfte. Så hur får du din 500 lumen ficklampa att sticka ut från mängden? Du kan lägga till funktioner eller ändra designen.

Tillverkare använder alla knep de kan hitta för att få sin produkt att sticka ut från konkurrenterna. Att lägga till åsar är en annan designfunktion som de kan använda för att få sina ficklampor att sticka ut från en lång rad liknande produkter.


Gör ficklampans baksida någon skillnad?

Det är en svår fråga att svara på utan att veta vilken typ av ficklampa du köper och hur du ska använda den. Ficklampas ramar tjänar ett viktigt syfte, men är inte alltid nödvändigt. Revben är inte nödvändigt om allt du behöver är en enkel ficklampa för att lysa upp en väg.

De flesta LED ficklampor blir aldrig tillräckligt varma för att kräva temperaturreglerande fenor och taktiska kanter, det spelar bara roll om du tänker krossa glas eller använda det som ett vapen. Knurling är alltid trevligt att ha, men vissa människor gillar inte hur det biter deras hand.

Måste du regelbundet krossa glas eller krossa dödskallar för ditt arbete? Då är en taktisk ficklampa med skarpa kanter vettig. Temperaturreglerande fenor är vettiga när du behöver en ficklampa med hög lumen i en kompakt design i fickstorlek.

Om du använder ficklampan som ett taktiskt verktyg för dagligt bruk, är det vettigt att välja en design med en taktisk kant och fenor. Kanter spelar inte så stor roll för den vanliga personen som använder en ficklampa för att navigera runt huset/gården i mörkret.