Vad är 3D bågskytte? (En nybörjarguide med bilder)

Målskytte kan bli tråkigt, skjuta in i samma mål från samma plats om och om igen. Bågjakt kan ta för lång tid, vara lika tråkigt om inget spel dyker upp och kan vara kontroversiellt. 3D-bågskytte är den perfekta lösningen för alla som tycker att dessa påståenden är sanna.

3D-bågskytte är en form av bågskytte där bågskyttarna skjuter mot tredimensionella mål som är gjorda för att se ut som djur som rådjur, björnar, älgar etc. Bågskyttar tjänar poäng beroende på hur nära de kommer de vitala organen hos motsvarande djur.

Om du letar efter en utmaning kan 3D-bågskytte erbjuda en unik bågskytteupplevelse som nära simulerar hur det är att jaga båge utan att behöva ta itu med riktiga djur.

Vad är annorlunda med 3D-bågskytte?

Det kan vara svårt att förstå vad 3D-bågskytte gör annorlunda om du inte är bekant med hur andra former av bågskytte vanligtvis går till.

De äldst bågskytteaktivitet (som fortfarande är mycket populär, men mindre av nödvändighet än för sport) är bågjakt.

Det är därför pilar och bågar var uppfunnitvarför de ens gick samman för att bilda ett dödligt vapen i första hand.

Människor behövde en långdistansvapen det var mer exakt än ett spjut att ta ner vilt för att mata sina familjer.

Bågskyttens syfte utökades snabbt till att omfatta människa-mot-mänsklig kampsom används av bågskyttar för att ta ner fiender innan de kunde komma tillräckligt nära för att orsaka skada på den försvarande armén.

Naturligtvis används inte längre bågskytte i modern krigföring på grund av uppfinningen av skjutvapen och andra långdistansvapen, som vanligtvis är enklare att använda och kan orsaka mer skada.

Därför har användningen av pilar och bågar som vapen till stor del återgått till användning på uteslutande djur.

Och även om både båge- och piltekniken har Avancerad ganska lite, moderna bågjägare använder fortfarande många av samma färdigheter som deras förfäder gjorde för att spåra upp och döda sitt byte i utomhusmiljöer: smygande, tålamod och precision.

Någonstans längs linjen fick bågskytte en fraktion av bågsvingande människor som ville testa sina färdigheter mot varandra.

  Vad är skillnaden mellan en stuga och ett hus?

Att göra så med levande djur skulle ha varit ineffektiv och tagit för lång tid, och så livlöst mål skapades.

Denna form av bågskytte har inte förändrats mycket under de hundratals åren sedan, och fortsätter att användas avstånd med inställda avstånd över vilka bågskyttar driver pilar till stationära mål.

Dessa mål har vanligtvis det välbekanta bullseye design som du förmodligen har sett många gånger i ditt liv, även om du aldrig har skjutit pil och båge.

Bullseyens koncentriska cirklar kartlägger tydligt en bågskytts noggrannhetminskar i punktvärde när de sträcker sig från mitten.

3D bågskytte gifter sig dessa två varianter av aktiviteten, gör det möjligt för bågskyttar att ströva runt i stället för att begränsas till en räckvidd medan de fortfarande skjuter på stillastående mål.

Målen är formade och detaljerade för att representera djur som en bågjägare vanligtvis skulle göra stjälk i det vilda.

3D-mål kan göras för att representera både små och stora djur, varav många inkluderar:

 • Rådjur
 • älg
 • Älg
 • Ren
 • Grisar/galtar
 • Björnar
 • Coyotes
 • Antilop
 • Rävar
 • Lodjur
 • Bobcats
 • Kaniner
 • Fisk
 • Dinosaurier
 • Zombies
 • Zombie hjort

Okej, så de tre sista är inte typiska saker som du ser bojjägare förfölja i verkligheten, men de är 3D-mål som du kan köpa online!

Några av de mest populär och välgjorda mål produceras av Rhinehart mål eller Delta Mckenziesom båda tillverkar enbart bågskyttemål.

Hur är en 3D-turnering?

Föga överraskande är 3D-bågskytte en ganska populär sport, och det finns många turneringar som äger rum över hela världen.

Det finns inomhus- 3D-turneringar, men utomhusturneringar tenderar att vara mycket mer populäraom vädret tillåter.

Det finns två typer av utomhusturneringar: känt avstånd och okänt avstånd.

I båda stilarna går bågskyttar från mål till mål, mycket som golfäven om de bara får ett skott på varje station.

Målen kommer vanligtvis att vara inom ett avstånd från 25 till 90 meter från leden där bågskyttar skjuter från.

I en känd distans 3D-turneringkommer avståndet mellan bågskyttens skjutpunkt och målet att markeras någonstans så att bågskytten kan se.

  Vilken Poundage Recurve Bow är bäst för dig?

Detta ger dem möjlighet att kompensera för avstånd när de siktar, vilket är anledningen till att den här typen av turneringar vanligtvis består av nybörjare.

För dem som letar efter en mer utmaning eller för att närmare simulera upplevelsen av bågjakt, okänd distans 3D-turneringar är idealiska, och dessa är de mest populära av de två evenemangen.

Som du kanske har gissat, publicerar inte dessa typer av turneringar avståndet mellan bågskytten och 3D-målet, kräver mer skicklighet från bågskyttens sida att träffa målet exakt.

De större företaget som arrangerar evenemanget fler mål det kommer sannolikt att bli, och därför en längre kurs.

Så om du bara vill försöka träffa fem eller tio 3D-mål, delta i en turnering som din lokal butik eller sortiment skulle vara ett bra val.

När du har bemästrat dem kan du gå vidare till 3D-turneringar som arrangeras av Archery Shooters Association (ASA) eller den International Bowhunting Organisation (IBO).

Dessa turneringar kommer sannolikt att ha fler tävlande och mer höga insatser för vinnare.

Även beroende på organisationen bakom turneringen och hur många tävlande det finns, kan 3D-turneringar ta två eller tre timmar, eller kanske till och med en hel dag.

Till skillnad från andra former av bågskytte är 3D-skytte det inte domineras med en specifik typ av båge.

Både förening och recurve bågskyttar är välkomna vid de flesta 3D-turneringar, och vissa tillåter till och med mer traditionella pilbågar som långbågar att användas av konkurrerande bågskyttar.

Det finns dock inga 3D-måltävlingar som tillåter armborst från och med nu.

De flesta bågskytteredskap är också tillåtna, inklusive kikare för de mål som är placerade särskilt långt borta.

Poäng hålls av en tredje part så att bågskyttarna främst kan fokusera på att skjuta bra utan att behöva hålla reda på hur de gör, vilket är bekvämt för längre turneringar som de som ASA eller IBO är värd för.

Hur fungerar 3D-poängsättning?

Det kanske mest unika med 3D-bågskytte, i jämförelse med dess motsvarigheter, är poängmetod.

Även de större 3D-målen som de som är avsedda att representera björn eller älg har ofta en mindre målyta än de på vanliga kub- eller väskamål som har den cirkulära bullseyen.

  Best Rappelling Ascenders

Dessutom är de vanligtvis inte placerade i mitten av målet som om de är på kub- eller väskamål.

Målområdet på 3D-mål är tänkt att representerar dödningszonen på respektive djur.

Så, om du skjuter på ett 3D-mål som ser ut som ett whitetail rådjurdöda/målzonen kommer att vara uppe nära hals, över främre axeln.

I detta fall placeras bullseye där djurets hjärta skulle varaett organ som, om det sprängs av en pil, resulterar i en direkt död.

Ett omedelbart dödsskott, eller bullseye, är värt det flest poäng.

Liksom bullseye på kubmål, är 3D-målets bullseye omgiven av koncentriska områden som representerar mindre poängvärdenäven om de vanligtvis inte är perfekta cirklar.

Dessa yttre områden, om de träffas på ett riktigt djur, resulterar vanligtvis i en dödlig skadaäven om det ofta tar längre tid för djuret att dö av sina sår än om det hade träffats i hjärtat.

För bojägare är dessa skott mindre önskvärt eftersom de vanligtvis innebär att bågskytten måste försöka följa djurets väg genom att spåra dess blodspår, vilket är svårt att göra och inte alltid leder jägaren till djurets sista viloplats.

På ett riktigt djur kan dessa områden också vara farliga att träffa snarare än hjärtat eftersom det kan uppmärksamma djuret på din position, vilket kan vara särskilt katastrofal om djuret du jagar är en björn, arg nu för att du har skadat den.

Om du deltar i en 3D-turnering anordnad av SOM ENkommer poängvärdena att variera från 5 till 11 poäng, 11 för det vitala området, 10 för området omedelbart kring det.

En turnering som arrangeras av IBO kommer att göra saker lite annorlunda.

IBO ger fem poäng för att träffa någonstans på målet, även om det är på ben.

Det finns många alternativ om du vill komma in i en tävlingssport, men 3D bågskytte är ett utmärkt val om du letar efter en utmaning och en tät gemenskap.