Vad används en ficklampa med blått ljus till?

Jag började jaga och fiska för några år sedan och började leta efter olika ficklampor och pannlampor att använda på natten. Efter lite forskning märkte jag att de flesta använder flerfärgade ficklampor, rött, ljust och blått ljus. Jag visste att rött och grönt ljus hjälper till med mörkerseende, men jag var inte bekant med ficklampor med blått ljus. Jag är så glad att jag äntligen bestämde mig för att köpa en, men hur använder man den?

Vad används en ficklampa med blått ljus till? Blåljus ficklampor används för att hitta blodstänk, identifiera vätskeläckor, läsa kartor/papper i mörker, identifiera/rita fiskar och många andra uppgifter. De används ofta av jägare, fiskare, brottsplatsutredare och av en mängd andra skäl.

Grönt och rött ljus är vanligtvis bättre för att bevara mörkerseende, men det finns många användningsområden för blått ljus. De gör det enkelt för jägare att spåra blod, rulla in fisk för sportfiskare, hitta olje-/vätskeläckor i bilar och industriell utrustning och kan användas i många andra privata/kommersiella miljöer.

I resten av det här inlägget kommer jag att diskutera för- och nackdelar med blåljus, diskutera olika uppgifter du kan utföra och förklara när du ska använda blå, röda, gröna och vita ficklampor i slutet av det här inlägget. Du kanske blir förvånad över att veta att det finns andra sätt att använda blåljus utanför jakttillämpningar.

Syftet med blått ljus: vad används blått ljus till?

Blåljus används ofta av jägare, kriminaltekniska team, fiskare och i industriella tillämpningar där du behöver hitta osynliga vätskor. De fluorescerande egenskaperna som finns i de flesta vätskor och oljor lyser under ett blått ljus.

Det är därför blått ljus ofta används för att upptäcka blod, oljor, kemikalier och allt annat med fluorescerande egenskaper. Vätskor som normalt är osynliga för ögat antar ett fluorescerande sken när blått ljus lyser på dem. Jag kommer att diskutera de olika applikationerna där du kan använda en blå ficklampa nedan, men här är de viktigaste fördelarna med blåljus ficklampor

  • Se osynligt blod/olja/vätskor: Blåljus används nästan alltid för att se blod, oljor/kemikalier och kroppsvätskor som är osynliga för det mänskliga ögat. Den fångar upp de fluorescerande egenskaperna på osynliga fläckar och får dem att lysa, vilket ger dig en klar sikt. Därför används blåljus för att upptäcka blodspår, göra rättsmedicinskt arbete, spotlighta fisk, söka efter spilld olja/kemikalier och andra föremål med fluorescerande fibrer (ädelstenar,
  • Behåll nattseende: Att bevara mörkerseende är inte det primära syftet med ett blått ljus, men det är bättre än vitt ljus (sämre än rött/grönt). Eftersom de flesta vita lampor har en blå nyans, är blått ljus det som ligger närmast starkt vitt. Det är lite bättre än vitt, men det tar längre tid att anpassa sig till ljusstyrka/mörkt än rött och grönt.
  • Ökad naturlig ljusstyrka i miljön: Jag har redan nämnt detta lite ovan, men blått ljus är det bästa alternativet till en vanlig ljus vit ficklampa. Den har vissa egenskaper för mörkerseende, men du har en mer naturlig syn på din omgivning i mörkret. Det är nästan som ett dovt starkt vitt ljus. Lägg till det extra glödet av osynliga fluorescerande vätskor och det gör blått ljus perfekt för att spåra blodspår och söka efter osynliga vätskor.
  • Lättare att läsa i mörker: Att läsa liten text och hantera små föremål är lättare med blått ljus än med rött och ljust vitt. Det blir inte lika skarpt som ett grönt ljus, men det är mycket ljusare än rött utan att anstränga ögonen som en klar vit ficklampa. Du behöver bara 30 lumen ljus för att läsa, så en stark vit ficklampa är nästan alltid för kraftfull för dina behov.
  • Blåljus skär genom dimman: Det finns en anledning till att de flesta moderna bilar använder en kombination av vanliga vita och blå strålkastare. Blåljus är det enda alternativet i dimma. Det är sällan man fastnar i dimma så tjock att man inte kan se igenom den, men under jaktsäsongen hittar man ofta dimma nära vidöppna fält.
  Hur länge håller en 1 punds propantank?

Låt oss nu dyka in i några av de vanligaste tiderna när det är vettigt att använda en ficklampa med blått ljus. Jag har täckt de flesta av dem ovan, så du kanske vill flytta ner där jag diskuterar de olika för- och nackdelarna med olika färger på ljus.

Du kanske också vill kolla in mitt inlägg som förklarar hur man använder ficklampor med grönt ljus och ficklampor med rött ljus. Jag har också en detaljerad guide som förklarar lumenvärden och en praktisk ficklampa och strålkastarljusdiagram som du kanske vill kolla in.


Användning av blått ljus: vad är syftet med blått ljus?

Blåljus är inte det bästa alternativet för att bibehålla mörkerseende (rött är bäst) eller ge kontrast/ljusstyrka (grönt är bäst) till din omgivning, så när skulle du använda ett blått ljus på en ficklampa? Blåljus används nästan alltid för att hitta blod, kroppsvätskor, oljor och kemikalier som normalt är osynliga för det mänskliga ögat. Blåljus har en mängd olika applikationer i professionella industrier och privata marknader!

Du kan använda blått ljus för industriella applikationer för att leta efter kemikalier, olja och andra läckor/spill. Rättsmedicinska team använder blåljus för att söka på brottsplatser efter blod, kroppsvätskor, kemikalier (som blekmedel) och andra vätskor som är svåra att se. Geologer använder blåljus för att hitta/studera ädelstenar med fluorescerande egenskaper (argonit, apatit, kalcit, fluorit, powellit, scheelite, sodalit, willemit och zirkon).

På den privata/civila marknaden används blåljus mest av jägare och fiskare. Jägare använder blått ljus för att hitta och spåra blodspår. Fiskare använder dem för att belysa fisk på natten medan de rullar in insekter.

Blått ljus används av jägare för att spåra byten

Skillnad mellan röda, gröna och blå ficklampor som jägare använder för att identifiera spår av blod

Jägare är de överlägset vanligaste användarna av blått ljus på bostads-/hobbyistmarknaden. Jägare använder blått ljus för att upptäcka skadade byten. Efter att ha skjutit ett djur, letar jägare i skogen för att se blodets sken. De går från ett blodstänk till det andra tills de till slut hittar det fallna bytet.

Om du tittar på bilden ovan kan du se den tydliga skillnaden mellan att se blod med ett blått ljus och andra färger. Det är en torkad blodfläck på en päls, men att hitta blod på skogsbotten är exakt samma sak.

De flesta jägare använder rött ljus för att komma in i sitt trädbestånd, eftersom det är mindre sannolikt att skrämma bort djur. Grönt ljus för att lysa upp djur på avstånd (vanligtvis grisar och små rovdjur som prärievarg, tvättbjörnar, possums etc.) eller rött ljus med rådjur (djur som lätt skrämms). Blått eller svart ljus för att följa ett blodspår.

Blåljus hjälper också bågjägare att hitta sina förlorade pilar. De flesta pilar har fluorescerande färger på fjädrarna för att göra dem lättare att hitta. Den fluorescerande fletching lyser under blått ljus gör förlorade pilar lättare att hitta i mörker. En kvalitetspil/broadhead kostar runt $50-$100, så du vill inte förlora dem i mörkret.

Rättsmedicinska team använder blått ljus för att upptäcka blodfläckar, kroppsvätskor och andra kemikalier

Rättsmedicinska team tittar på blod med en ficklampa med blått ljus

När ett kriminaltekniskt team undersöker en brottsplats använder de en kombination av blått ljus och luminol för att få osynliga fläckar att lysa i mörkret. De börjar med att använda blått ljus för att potentiellt upptäcka blod, kroppsoljor, sperma, saliv, etc.

  Kan bakterier överleva kokande vatten?

Jag går inte in på det (jag är för dum), men luminol orsakar en kemisk reaktion i blodet som genererar elektrontillståndet. Järn i ditt blod reagerar med luminol och får det att glöda. Det är väldigt likt den kemiska reaktionen som finns i glödstift och hur eldflugor avger ljus.

Rättsmedicinska team använder vanligtvis svarta i stället för blåljus för att leta efter kroppsvätskor, men det är samma grundläggande koncept. Blacklights avger ett blått/lila ljus som faktiskt är blåare än ett vanligt blått ljus. På så sätt får du ett djupare blått som förstärker effekten av ett blått ljus.

Fiskare använder blåljus för att hitta och locka fisk på natten

Fisk svärmar under ett blått ljus

Fisklampor finns i två primära färger, vit och grön. De monterar ljusen under sin båt, förtöjer eller tappar dem i vattnet för att locka till sig plankton. Grönt ljus är det överlägset bästa alternativet för att locka till sig plankton, insekter, betesfiskar och större viltfiskar, men vitt ljus fungerar också.

Plankton och insekter attraheras av starkt ljus eftersom det främjar tillväxten av alger (deras matkälla). När plankton och insekter väl kommer fram kommer mindre betesfiskar att attraheras, och större viltfiskar kommer snart att följa. Så var kommer blåljusen in?

Blåljus används vanligtvis för att belysa fisk, eftersom deras fjäll och deras kroppsoljor lyser under blått ljus. Blått ljus lyser djupt ner i vattnet som grönt, vilket ger dig större avstånd från ett effektivt fiskeområde. De lockar även sportfiskar i saltvattenapplikationer, men av någon anledning lockar den inte till sig bete i sötvatten.

Blå lampor hjälper till att lokalisera olja, vätska och kemikalieläckor/spill i utrustning

De flesta människor drar inte fram en blå ficklampa för att leta efter olje-/kemikalieläckor i deras garage, men blå lampor används ofta i industriella miljöer. De lyser det blå ljuset över produktionsutrustning som letar efter olje-, kemikalie- och kylvätskeläckor.

Genom att använda ett blått ljus på tung utrustning kan de upptäcka läckor innan de kan bli ett problem. Bilden ovan visar en liten droppe motorolja ungefär lika stor som en tändsticka. Du skulle aldrig kunna hitta den där lilla droppen olja som letar med en typisk ficklampa. Att kontrollera din utrustning då och då kan hjälpa dig att upptäcka läckor innan de blir ett stort problem.

Jag har använt mitt blåljus mycket under de senaste åren för att hitta hydraulläckor i min jordbruksutrustning och läckor i min lastbil. Jag har inga problem med min nyare utrustning, så den används främst för att hitta läckor i hydraulslangar på min gamla Case 580e grävlastare och äldre Kubota B2150 subcompact lastare från mitten av 90-talet.

Att köra det blå ljuset längs linjerna gör det lätt att hitta små läckor innan de tar min utrustning ur drift. Pinhole-läckan i min hydraulslang (bilden ovan) hade varit omöjlig att hitta utan blått ljus. Att köpa en ny högtryckshydraulslang kostar cirka 250 dollar, så att byta ut dem alla på en gång är inte ett alternativ för en misslyckad som mig.

Blåljus skär genom dimman

Dimma reflekterar vita, röda och gröna ljus. Blåljus är det enda alternativet i tät dimma. Det är därför de flesta bilar använder en kombination av starkt vita ljus för normal nattkörning och blått dimljus för dimmiga förhållanden.

Sällan har jag stött på en situation där dimman var så tjock att den nästan var omöjlig att se, men det händer. Det är vanligt under jaktturer tidigt på morgonen och sent på kvällen. Att sätta upp sin stock bredvid ett stort öppet fält eller djupt inne i en dal kräver tidig morgon och sen kvällsdimma.

  Är Coleman Camp Fuel samma sak som fotogen?

Du kan vanligtvis navigera i dimman till fots utan ficklampa, men att spåra rådjur kan vara svårt i dimmiga förhållanden. Det blå ljuset hjälper dig att ta dig igenom dimman och plocka upp ett spår av blod under jakt.

Cyklar, ATV, golfbil, dirtbike, etc. i dimman är en allvarlig utmaning. De har inga dimljus, så du kan köra löjligt långsamt eller riskera att krascha in i något. Du kan hämta billiga blåa dimljus för att koppla in i ditt elsystem ($20-$30) eller hämta batteridrivna dimljus för en cykel.


Vilken ljusfärg är bäst för att se i mörkret? Vad gör de andra ficklampans färger?

Rött är den överlägset bästa färgen för att upprätthålla mörkerseende, men grönt ljus hjälper till att förbättra kontrasten och klarheten i din miljö. Blått ljus är bättre än vitt för att se i mörker, men det är inte dess huvudsakliga syfte.

Blått ljus används nästan alltid för att spåra blod, hitta osynliga kroppsvätskor och andra osynliga oljor/kemikalier. Blått ljus plockar upp de fluorescerande egenskaperna i vätskor (som får dem att glöda) som normalt är osynliga för det mänskliga ögat.

Flerfärgade ficklampor använder 4 olika färger för att förbättra synligheten i mörker: vitt ljus, rött ljus, grönt ljus och blått ljus. Varje ljusfärg har sina egna fördelar och nackdelar. Här är en kort förklaring av när du ska använda varje ljusfärg.

  • Vitt ljus: Alla känner till ficklampor/strålkastare som använder vita glödlampor. Vit är ett bra allroundljus för allmänt bruk. Du kan se långa avstånd, läsa på nära håll och göra precis vad du vill med en ficklampa med hög lumen. Det enda problemet är att det tar en evighet för dina ögon att anpassa sig till vitt ljus. Att tända ett starkt vitt ljus är en chock för systemet och du förlorar direkt ditt mörkerseende.
  • Blåljus: Blåljus ficklampor används främst av jägare och brottsplatsutredare för att hitta blod och andra kroppsvätskor, och av fiskare för att upptäcka och rulla in fisk. Blåljus avslöjar föremål med fluorescerande egenskaper (blod, kroppssekret, oljor, etc.) som normalt är osynliga för blotta ögat. Det är också bättre än vitt ljus för att bevara mörkerseendet, men mycket sämre än rött/grönt ljus.
  • Rött ljus: Rött ljus är den överlägset bästa färgen när det gäller att bevara mörkerseendet (grönt 2:a bäst). Det saktar ner nedbrytningen av proteinet i ögat som används för att anpassa sig till ljus. Dina ögon använder bara konerna i dina ögon (används i dagsljus) istället för stavarna som hjälper till att bevara ljuset i svagt ljus. Så du behåller ditt mörkerseende längre och vänjer dig vid ljuset snabbare. Det är också nästan osynligt för djur och mindre sannolikt att störa människor än de andra färgerna. Enda nackdelen är att det tvättar ut miljön, så det är inte lätt att urskilja fina detaljer när du försöker läsa liten text eller navigera i knepig terräng.
  • Grönt ljus: Grönt ljus är en nära sekund till rött när det gäller att bevara mörkerseende. Där den verkligen utmärker sig är att öka kontrasten och ge skarpa konturer både nära och fjärran. Det gör grönt ljus perfekt för att läsa kartor/instrument, se mörka föremål på avstånd och få en klar bild av din omgivning (grönt används i de flesta mörkerseende). Djur/människor har svårt att se grönt ljus (rött är bättre för allt utom grisar och små rovdjur), men den höga kontrasten hjälper till att urskilja mörk päls/hud på avstånd.