Vad används det gröna ljuset till på ficklampor och strålkastare?

Efter att ha arbetat mig igenom inställningarna för min nya pannlampa stötte jag på något jag inte förväntade mig. Den har de vanliga ljusstyrkainställningarna, men jag förväntade mig inte ett grönt ljusläge istället för rött. Jag har köpt många ficklampor och pannlampor genom åren, men man ser sällan grönt ljus utanför militär/jaktutrustning. Jag gillar att använda grönt ljus så det var en trevlig överraskning men du undrar säkert när man ska använda grönt ljus?

Vad används det gröna ljuset på ficklampor och pannlampor till? Att använda ett grönt ljus förbättrar mörkerseendet genom att öka kontrasten och minska återhämtningstiden när du släcker ljuset. Den spelar en liknande funktion som rött ljus, men den extra kontrasten gör att du kan se fler detaljer, vilket gör det lättare att läsa liten text på kartor, kompasser och andra instrument.

Det finns en avvägning mellan att använda en grön pannlampa istället för en röd. Gröna lampor hjälper till att förbättra ljusstyrkan/kontrasten, men röda lampor är bättre för att bevara mörkerseendet. Dina ögon kommer att anpassa sig snabbare än med vitt ljus, men välj rött om du inte behöver se ändliga detaljer i mörkret.

I resten av det här inlägget kommer jag att prata om alla fördelar med att använda grönt ljus och diskutera några scenarier där grönt ljus är vettigt framför andra alternativ. Man kan oftast köpa med bara röd/vit, men det är alltid trevligt att använda en ficklampa eller pannlampa med grönt ljus.

Varför har strålkastare och ficklampor grönt ljus?

Varför har strålkastare och ficklampor grönt ljus?

De allra flesta ficklampor och strålkastare har flera vita inställningar, ibland ett rött färgalternativ, men du ser sällan grönt ljus på högkvalitativa (allmänna) ficklampor/strålkastare. Man ser vanligtvis bara grönt ljus på jakt/militär ficklampor och billiga importerade ficklampor som i huvudsak är sopor.

Jag insåg aldrig att jag skulle behöva grönt ljus förrän jag fick ett. Genom att använda ett grönt ljus kan du behålla ditt mörkerseende i mörker samtidigt som du förbättrar kontrasten och klarheten. Det hjälper dina ögon att fokusera och urskilja detaljer, så att du kan läsa en karta/kompass, urskilja små detaljer och se bortom rött/vitt ljus.

Du har inte den där svåra övergången där dina ögon måste vänja sig vid ett starkt vitt ljus och du behåller ditt mörkerseende efter att du stängt av det. Röda lampor är något bättre för att bevara mörkerseende, men du kommer inte att kunna se tydligt på nära håll. Det är svårt att förklara, men det är ojämn klarhet när du flyttar från ena kanten av den röda strålen till den andra.

Jag föredrar fortfarande vitt ljus när jag går genom skogen på natten och rött ljus när jag inte oroar mig för ljusstyrkan när jag rör mig genom tältet utan att väcka min fru, men grönt ljus är ett bra komplement till din ficklampa eller pannlampa.

Jag nämnde den enda nackdelen med att använda grönt ljus (värre än rött för att bevara mörkerseendet), men låt oss prata om alla fördelarna. Sedan ska jag diskutera några situationer där det är vettigt att använda grönt ljus (mot rött) och ge några rekommendationer för mina favoritstrålkastare och ficklampor med grönt ljus.

Fördelar med grönt ljus på din ficklampa eller pannlampa

Fördelar med gröna ficklampor strålkastare
 • Hjälper till att bevara mörkerseendet: Att skina ett vitt ljus framför dig är bländande på natten. Du förlorar omedelbart ditt mörkerseende och det kan ta minuter för dina ögon att anpassa sig. Att använda grönt och rött ljus bromsar nedbrytningen av det protein som dina ögon använder för att absorbera ljus, så mörkerseendet bibehålls under en längre tid.
 • Skarp och levande kontrast: Gröna ljus faller i mitten av det visuella färgspektrumet, så det är lättast att se i mörker. Du har mer skärpa och kontrast i din omgivning. Detta förbättrar närbildsseendet (kartaläsning, kompass, instrument, etc.), gör att du kan se längre och urskilja ändliga detaljer i mörkret. Om du försöker spåra ett djur eller hitta något i mörkret är det bättre att använda grönt ljus.
 • Säkerställer jämn färgintensitet: Det är svårt att beskriva, men du vet vad jag pratar om nästa gång du använder grönt ljus. Gröna ljus ger en jämn färgintensitet över hela ljusstrålen. Det blir mindre sudd i mörkret när du tittar på strålens kanter. Det går från rent jämnt grönt ljus till mörker.
 • Se längre bort: Tack vare de extra nivåerna av kontrast och bättre ljusstyrka kan du urskilja detaljer på avstånd och se längre bort. Du kanske kan se längre och få ett bättre synfält med vitt ljus, men det suddar ut kanterna vilket gör det svårare att se föremål på avstånd.
 • Gröna LED-lampor förlänger batteritiden: Jag har ingen aning om varför det är så, men gröna lökar använder mindre el än andra färger. En typisk grön LED-lampa använder 30 % mindre elektricitet än vitt ljus och 10 % mindre än rött ljus. Så att byta till grönt ljus förlänger din batterilivslängd på en liknande lumennivå.
 • Lättare för andra att se: Detta gäller vanligtvis jägare och alla som försöker signalera om hjälp, men människor är bättre på att plocka ut gröna ljus på natten (än röda). Du vill inte bli skjuten av någon som jagar på natten. Tekniskt sett är det vanligtvis olagligt att jaga vilt på natten, men de flesta stater tillåter dig att jaga icke-vilda djur som tvättbjörnar, possums, prärievargar, etc.
 • Djur har svårt att se grönt: Den genomsnittliga människan kan se ett brett spektrum av färger, men de flesta djur har svårt att se grönt och rött. Jag skulle inte säga att de är färgblinda, men de ser de flesta färger som en aningen gråtonad. Detta gör att jägare kan använda ett ljus på natten för att hitta sin utrustning och jaga, spåra och upptäcka vilt.
  Varför går dragkedjor till ryggsäckar sönder och hur kan jag fixa det?

Här är några av mina favoritstrålkastare och ficklampor med gröna glödlampor

Du bör börja med att bestämma dig för om du bara vill köpa ett grönt ljus eller en flerfärgad ficklampa/pannlampa. Modeller med endast grönt ljus används huvudsakligen av jägare, och flerfärgade modeller kan användas för en mängd olika applikationer.

Flerfärgade ficklampor

 • OLIGHT Freyr 1750 Lumens RGB ficklampa: Olight Freyr är en flerfärgad 1750 lumen RGB-ficklampa med en vit, grön, röd och blå lins. Den har en räckvidd på 360 meter med det vita ljuset, vilket är mycket längre än de flesta kompakta ficklampor på marknaden. De färgade lysdioderna har lägre lumenvärden Grön (60 lumen), Röd (30 lumen), Blå (25 lumen), så de håller cirka 30 meter. Så det här är en utmärkt kompakt ficklampa för allmän användning för camping/vandring eller vardagsbruk, men den är inte bra för jakttillämpningar.
 • Cyansky H5 flerfärgad jaktficklampa: Detta är en flerfärgad ficklampa med en röd, grön och vit lampa. Det gröna ljuset är 300 lumen med (313 meters kastlängd), rött ljus är 100 lumen (180 meters kastlängd) och vitt ljus är 1300 lumen (600 meters kastlängd)
 • Ledlenser P6R Core 4 färg ficklampa: Ledlenser P6R är en flerfärgad ficklampa med 4 färgalternativ vit, röd, grön och blå. Den är designad för allmän användning snarare än jakt, så den har en lägre effekt på 270 lumen, men en mycket bredare stråle. Så den når inte så långt (80-100 meter), men du kommer att ha mer perifert ljus närmare dig.

Endast gröna ficklampor

 • Acebeam E10 grön LED-ficklampa: Acebeam E10 ficklampa använder laddningsbara batterier och har ett grönt ljus med flera ljusstyrkainställningar. Den har ultrasmal optik med ett löjligt långt maximalt strålavstånd. Den finns i 3 versioner, så se till att du väljer rätt om du letar efter en grön jaktficklampa. Den gröna versionen har 1050 lumen med en räckvidd på 675 meter. Det är en kompakt ljuspistol med en av de smalaste strålarna på marknaden (dåligt perifert seende).
 • Weltool T10-HG Long Throw (jaktficklampa): Detta är en kraftig grön jaktficklampa eftersom den bara har grönt ljus. Det är en superlång grön jaktficklampa med en maximal räckvidd på 860 meter. Du kan faktiskt se längre än de flesta kan skjuta, vilket gör den till den perfekta jaktficklampan för att belysa djur upp till 300-400 meter bort.
  Kommer ett rithuvud så småningom att dyka upp?

Flerfärgade strålkastare

Det finns inte många högkvalitativa RGB flerfärgade strålkastare på marknaden. Du har bara en handfull alternativ, men det är lätt att hitta en billig pannlampa med rött, grönt, vitt och blått ljus.

 • PETZL Tacticka RGB 250 Lumen Pannlampa: Petzl Tactikka är en budget flerfärgad 250 lumen huvudfackla. Det är tillräckligt med ljus för vandring/camping, men du kommer att vara begränsad för jakt. Den är utmärkt för närbelysning, men den har en begränsad räckvidd på 90 meter.
 • Black Diamond Storm 400 strålkastare: Black Diamonds Storm 400 pannlampa överträffar sin prisklass. Det är en flerfärgad RGB-strålkastare med vita, gröna, röda och blå färginställningar. Den har ett strålavstånd på 100 meter med det vita ljuset, men du har en begränsad räckvidd på 20-30 meter med färgerna.
 • Nitecore HC90 RGB pannlampa med 900 lumen: Detta är en av de få flerfärgade långdistansstrålkastarna på marknaden idag. Den har 900 lumen och röda, vita, gröna och blå färgalternativ. Den har ett mycket effektivt, långvarigt batteri med en bred strålvinkel på 100°. Det betyder att du har mycket ljus i din kringutrustning, men det är begränsat till 100-130 meter (fortfarande ganska långt).

Är rött eller grönt ljus bättre för mörkerseende?

Är rött eller grönt ljus bättre för mörkerseende? Grafen för det synliga ljuset förklarar skillnaden.

Att välja mellan grönt och rött ljus är en fråga om personlig åsikt. Båda alternativen låter dina ögon snabbt anpassa sig till mörkret, men de har båda fördelar och nackdelar. Så när ska jag använda rött eller grönt ljus?

Rött ljus är vinnaren om bevarandet av mörkerseende är ditt huvudmål, men det orsakar ljusstyrka och kontrastproblem. Den del av dina ögon som hanterar mörkerseende (stavarna) är blind för rött ljus, så det tolkas bara av konerna (starka ljus och färg).

Så att använda ett rött ljus kommer inte att påverka ditt mörkerseende, men kottarna har problem med att fokusera i svagt ljus. Det kommer inte att finnas tillräckligt med ljus för att fungera korrekt. Detta leder till ljusstyrka och kontrastproblem som påverkar när- och fjärrseendet. Det är där gröna lampor börjar lysa!

  Kan man använda Gorilla Glue på skosulor? Hur håller det?

Gröna lampor faller i mitten av det synliga ljusspektrumet. Så den använder både kottarna och stavarna för att tolka färgen/ljusstyrkan, vilket gör grönt till den färg som är lättast att se i mörker. Detta har en liten effekt på mörkerseende, men det extra ljuset ökar kontrasten/fokuseringen.

Användningen av grönt ljus är att föredra för uppgifter som kräver tydlighet. Försöker läsa instrument/kartor, hitta spår, spåra djur och förbättra avståndsseendet. Det är därför militären använder grönt i sina mörkerseende. Det ger soldater en bättre överblick över sin omgivning samtidigt som sikten bevaras på natten.

Gröna lampor gör det lättare att läsa kartor, kompasser och annan utrustning

Gröna lampor gör det lättare att läsa kartor, kompasser och annan utrustning

Jag skulle inte vilja läsa en hel bok med grönt ljus, men den ökade kontrasten/ljusstyrkan hjälper dig att läsa i några minuter utan att påverka ditt mörkerseende. Det är bra om du behöver titta på en kompass, läsa en karta eller justera en utrustning mitt i natten.

Du kan få en liknande effekt med ett vitt ljus med låg lumen ”Midnight Mode” 2-3 lumen, men att gå över det kommer att påverka ditt mörkerseende. Röda lampor gör det svårt att fokusera på sidan och blå lampor ger för mycket detaljer och varnar djur i ditt område.

Grönt ljus gör det lättare att se föremål på avstånd

Grönt ljus gör det lättare att se föremål på avstånd

Det finns en anledning till att de flesta militära ficklampor för mörkerseende och långdistansjakt använder grönt ljus. Det förbättrar kontrasten och klarheten hos föremål på avstånd. Till exempel kan du belysa djur på ett avstånd av mer än 300 meter med grönt ljus med en lång stråle.

Det spelar ingen roll vilken färg föremålet har! Gröna lampor bryter konturen och ger klar sikt oavsett avstånd. Om ditt maximala strålavstånd kan nå djuret/objektet bör du kunna se det.

Gröna lampor hjälper jägare att spåra och döda vilt

Vita lampor är bra för att lysa upp miljön, men skrämmer bort djur på ett ögonblick. Det är där färgade linser spelar in. Rött och grönt ljus är inte lika hårt som vitt ljus, så de är mindre benägna att skrämma djur.

Röda lampor är det bästa alternativet för de flesta erfarna jägare, men gröna lampor har blivit mer och mer populära med åren. Det är främst orsakat av den ökade populariteten för vildsvinsjakt. Den extra kontrasten av gröna ljus hjälper jägare att urskilja konturerna av mörkhåriga grisar i mörker och de har svårare att se grönt än rött.

Med de flesta andra djur är det bättre att använda rött ljus, men vissa rovdjursjägare föredrar också grönt ljus. De flesta rovdjur kan lättare skilja grönt än rött, men det är mycket säkrare att jaga stora rovdjur på avstånd, så den extra ljusstyrkan hos gröna lampor hjälper dem att se längre bort. Den enda gången det alltid är bättre att använda grönt ljus på rovdjur är när man jagar prärievargar, tvättbjörnar, rävar, bobcats och mindre djur.

Gröna lampor hjälper dig också att klättra in och ut ur din trädstam i mörkret. Du behöver inte oroa dig för att jaga bort djur med ljuset och du kan bättre se var du går.