Vad används D-ringar till på ryggsäckar?

Har din ryggsäck små ringar i form av ”Capital D”? D Loops finns ofta på utomhuscamping, klättring och vandringspaket, men när är de egentligen användbara? Varför har vissa ryggsäckar D-ringar?

D-ringar används som fästpunkter för att fästa utrustning på utsidan av din ryggsäck. Du kan knäppa på karbinhakar, använda dem som stängningar, säkra din utrustning, fästa bungee-snören etc. på utsidan av din ryggsäck. Placeringen av D-ringen ger dig en bättre uppfattning om dess primära syfte.

Varför har vissa ryggsäckar D-ringar?

D-ringar ser ut som ett plast- eller metallspänne i form av ett stort ”D”. Kraftiga D-ringar i metall kan användas för att bära en liten last, men de flesta ryggsäckar använder billiga D-ringar av plast. Den billigare versionen ska endast användas som en knut för att fästa lätta tillbehör på utsidan av din ryggsäck.

De flesta D-ringar du hittar är en solid bit av metall eller plast, men vissa mönster använder en låsmekanism som kan öppnas och stängas eller sitta på ett roterande gångjärn. Delade/öppna och roterande ringar kan inte bära tung belastning, så de bör inte användas endast som lätta surrningar.


Olika typer av D-ringar

De flesta känner till den vanliga D-ringen i metall eller plast, men det finns en mängd olika stilar du kan hitta på din ryggsäck. Som en allmän regel bör du använda vanliga D-ringar för att lyfta/fästa tung utrustning och andra stilar för lätta statiska fästen.

  • Standard D-ring av metall eller plast: De flesta ryggsäckar använder en standard D-ring av metall eller plast fäst vid tygremmar som löper genom hela ryggsäcken. Detta är ett bekvämt sätt att fästa karbinhakar, bungeesnören, rep, etc., så att du kan fästa föremål i din ryggsäck. Detta är den starkaste designen som gör att du kan köra en linje genom mitten för att stödja en måttlig belastning.
  • D-ringsskruv/fäste: Skruv/bygel D-ringar har en avtagbar stolpe som passerar genom fästpunkten. Dessa är en hybrid mellan standard och delad D-ring. Du kan öppna dem som en delad design, men de är starkare så att de kan bära en medelstor belastning.
  • Dela/öppna D-ring: Delade D-ringar öppnas och stängs precis som karbinhakar. De är perfekta för att fästa lätta tillbehör till din väska utan att använda en separat karbinhake eller snurrrep. Använd inte dessa för att lyfta din väska eftersom de bara kan bära en lätt statisk belastning.
  • Molle Bifogad D-ring: Taktiska ryggsäckar har ibland mollepaneler, som låter dig använda mollefästen. Molle Attachment D-ringar loopar genom molle panelen så att du kan fästa lättviktsutrustning på din väska. De flesta använder en kardborrefäste, så använd endast denna för lätta applikationer.
  • D-ring med vridbar karbinhake: Min ryggsäck har en liten D-ring som fästs i en vridbar karbinhake på midjebältet. De använder antingen ett hummerlås (bilden ovan) eller ett litet plast-/metallspänne för att säkra lätta föremål. Jag fäste ett kompakt multiverktyg till mitt, men du kan fästa vattenflaskor, bilnycklar eller andra småsaker.
  • Roterande kulstolpe: Dessa används sällan på ryggsäckar då de måste träs genom tygkroppen. Jag har en roterande stång på sidan av min kameraryggsäck, men jag har aldrig sett dem på vandring eller taktiska ryggsäckar.
  • D-ring för att fästa väv: Dessa löper genom remmarna på din ryggsäck (även känd som tunna tygremmar) och kan flyttas upp eller ner i ryggsäcken. Jag använder D-ringen på mitt vävbandsfäste för att fästa min vätskeförpackningsslang på mina axelband.
  Hur länge håller SteriPEN-laddningen?

Hur man använder D-ringar på en ryggsäck

Nu när du har en uppfattning om de olika typerna av D-ringar, låt oss ta en titt på hur man använder dem.

1. Fäst redskap på utsidan av din väska

De flesta använder sin ryggsäcks D-ringar för att fästa föremål på utsidan av sin ryggsäck. Alla föremål som inte får plats i din ryggsäck måste säkras någonstans. Använd dina D-ringar för att fästa en karbinhake, krok, bungee-/stötsnöre, snurrrep, etc. för att fästa redskap på din väska.

D-ringar som finns på axelremmarna eller midjebältet är ett bekvämt ställe att förvara föremål som används regelbundet. Här klipper jag allt jag vill ha inom räckhåll, utan att förvara det i en lättåtkomlig ficka.

Jag har en billig överlevnad visselpipaklipp på ficklampa (Streamlight nanolight), och karbinhake kompass fäst vid D-ringen på min axelrem och vattenflaska fäst vid mitt midjebälte. Vissa människor fäster även solglasögon, hattar, vandringsparaplyer etc. på dessa D-ringar.

Tung/bulkig utrustning ska fästas på fästpunkterna på baksidan, toppen eller undersidan av din väska. Det här är ett bra ställe för käppar, björnburkar, skumdynor och andra slumpmässiga tillbehör. Allt du inte behöver ta tag i i en hast bör spännas fast på baksidan av din väska.

Kom ihåg att allt du fäster på utsidan av din ryggsäck kan skadas eller förloras. Det är lätt att få saker som fastnar på grenar när man försöker navigera i teknisk terräng.

2. Fäst en karbinhake för att hissa din ryggsäck

Du kan också använda en D-ring som är fäst vid ett rep för att lyfta din väska uppför en brant backe eller klippvägg. Detta är vanligt i klätter- och teknisk backpacking-gemenskapen. Att försöka klättra uppför en teknisk backe eller klättra på en klippvägg med en tung ryggsäck kan vara utmanande. En växlingsryggsäck kan rubba din balans, vilket gör att du tappar fotfästet.

  Kan du flyta på ett liggunderlag?

Överväg att köra en fyrlinje genom dina D-ringar och hissa upp din packning när du når toppen. Var försiktig när du försöker välja D-ringar för att hissa din packning. Jag rekommenderar att fördela vikten över flera fästpunkter för att minska risken att skada din ryggsäck.

Backpackers kan också använda sina D-ringar för att hissa sin ryggsäck som en provisorisk björnväska. De flesta erfarna backpackers bär en separat björnburk eller väska för mat, men ultralätta killar tenderar att hissa sin ryggsäck. Slinga helt enkelt en fyrlinje genom D-ringen, kasta linan över en gren och hissa upp din väska i luften.

3. Anslut en vätskeslang

Ryggsäckar med vätskefack har vanligtvis en D-ring någonstans på axelremmen för att fästa din vätskeslang. Det kan också finnas en liten klämma eller ögla att köra din tub igenom. AD-ring håller hydreringsslangen på plats och ger dig enkel åtkomst. Sträck dig upp för att ta en drink och han kommer att vara säker nog att undvika att ligga runt på din promenad.

Mitt vätskepaket har en liten magnetisk klämma som fästs på min D-ring, men du kan också fästa en karbinhake eller karbinhake för att fästa röret på en D-ring.

Vissa människor drar slangen rakt igenom D-ringen, men det brukar tvinga dig att ta bort bettventilen. Det skulle vara obekvämt när du behöver fylla på vätskeblåsan. Det är möjligt att fylla på blåsan utan att ta bort slangen, men du riskerar att dra in din packning i vattenkällan.


Placering och placering av D-ringar (överväg dragriktning)

Som jag diskuterade ovan beror funktionen hos din D-ring på dess placering och placering på din väska. D-ringar sys vanligtvis till ett fast tygstycke eller på remmarna.

  Håller vinäger tvättbjörnar borta?

Var tyget fäster på bågen avgör dragriktningen. Dra upp om tyget är under d-ringen och ner om det är ovanför. Om du drar dig bort från förstärkningspunkten kan din D-ring slita av ryggsäcken.

Det är viktigt att notera att D-ringens placering avgör var dragvikten kommer ifrån. Försök att hålla tunga redskap nära din centrummassa och längre smala redskap på sidorna av din ryggsäck. Jag brukar lägga längre föremål (vandringsstavar, paraplyer, etc.) på sidorna, stora, skrymmande grejer på toppen/botten och tunga, klumpiga grejer på baksidan.