Utomhussolljus för att ta dig runt i stugan efter mörkrets inbrott

När jag campar på en avlägsen plats, förväntar jag mig helt att jag kommer att behöva en ficklampa när jag vill ta mig runt på natten. Det är rättvist. Men när jag är uppe i min stuga och ska ta mig till uthuset vill jag inte behöva fumla runt och leta efter min ficklampa. Och det behöver jag inte eftersom jag har en enkel men fantastisk installation av solcellsljus som lyser upp mig automatiskt.

För att lysa upp utsidan av din stuga på natten, installera solcellsdrivna lampor, eventuellt sådana med ljus- och rörelsesensorer eller så kan du använda batteridrivna LED-lampor runt de mörka hörnen.

Ställ in belysning utanför som lyser upp vanligt färdade områden

Det finns vissa ställen du sannolikt behöver gå till på natten. Faktum är att det vanligtvis bara finns ett fåtal saker som folk är villiga att gå upp ur sängen för när det fortfarande är mörkt ute. Installera dina lampor så att de lyser upp dessa områden och vägen till dessa områden.

Här är några platser du kanske vill ha upplyst.

Stigen till uthuset. Om du inte har VVS inomhus i din stuga eller utanför nätet använder du förmodligen ett utedass. Att fumla runt i mörkret för att hitta uthuset kan vara riktigt frustrerande, speciellt när du verkligen behöver gå. För att inte tala om, att försöka hålla en ficklampa medan du går har sin egen mängd problem. Beroende på hur långt din stuga är från uthuset, är förmodligen en eller två lampor tillräckligt för att lysa upp vägen och ge en säker väg till uthuset. När allt kommer omkring, i den här situationen har du viktigare saker att tänka på än att kisa mot marken för att undvika att snubbla över trädrötter.

Vedhögen. Ett av de andra få fallen när vi är villiga att gå upp ur sängen på natten är när det bara är för kallt för att sova. Och om din stuga värms upp av en öppen spis eller braskamin vill du vara säker på att du snabbt kan få mer bränsle på brasan, även i mörker. Medan vi ofta har en liten vedstapel inne, är det inte så ovanligt att springa ut en kall natt, vilket innebär en tur till vedhögen. Håll den i närheten och tänd den. Du kommer att vara glad att du gjorde det.

  Hur man konditionerar för rappellering

Ditt dricksvatten. Många av oss med stugor har vatten inne i stugan, så det här är inte ett sådant problem. Men om du är i ett tidigt skede av att bygga din stuga och fortfarande har en baslägeruppställning, eller om du har en mer rustik stuga utan rinnande vatten, kan du förvara ditt vatten utomhus. Om detta är fallet, som det har varit för oss på vårt basläger, se till att ditt ”kök” lyser upp på natten så att du kan hitta till vattnet.

Omedelbart runt stugan. Det finns vanligtvis inte många andra anledningar till att gå upp ur sängen mitt i natten och gå ut än de gånger du hör ett ljud och är orolig för djur eller inkräktare. Att installera lite belysning runt utsidan av kabinen, särskilt nära entréer, kan vara till stor hjälp. Speciellt om du använder rörelseljus som låter dig veta innan du går ut om någon, eller något, är där ute.

Använd solcellsdrivna lampor för enkel installation utanför nätet

Att installera belysning runt om utomhus kan vara en enorm smärta om du försöker dra ledningar överallt. I en situation utanför nätet kanske du inte ens har det här alternativet. Även om du har en generator, vill du inte behöva köra generatorn för att tända belysningen utanför.

Batteridrivna lampor har också några stora nackdelar. Om de inte har ett rejält batteri, tenderar även de batteridrivna lysdioderna att vara riktigt svaga. Det är därför mitt favoritalternativ är solcellsbelysning.

Solar lampor, naturligtvis, måste fortfarande ha ett batteri. Annars skulle de inte jobba på natten. Men det häftiga är att snarare än att använda C- eller D-batterier som många av de batteridrivna gör, kan de använda ett internt litiumjonbatteri som kan avge mycket mer ström än traditionella alkaliska batterier. Resultatet? Mer ljus. Kombinera det med modern LED-belysning som använder mycket mindre ström än glödlampor, och du får fantastisk belysning utan kablar.

Som sagt, de flesta solljus som jag har sett tenderar fortfarande att vara riktigt svaga. Jag tror att det beror på i ett försök att vara kompakta och låga profiler tenderar de att ha både små batterier och små solpaneler. Så du får en kort batteritid och svag belysning. Det är därför jag gillar detta solljus tillgänglig på Amazon som har solpanelen separat, för att inte tala om en mycket större panel än de flesta solcellsbelysningar.

  Vad är snöskoterisskrapor och när är de nödvändiga?

Den andra häftiga fördelen med att ha panelen separat från själva ljuset är att du kan montera solpanelen i den riktning där den får mest direkt solljus under dagen. Medan lampor med panelen fäst vanligtvis har panelen att peka en riktning och du har väldigt lite att säga till om var panelen pekar.

När du installerar den här lampan och panelen kan du montera den på ett träd, på stugan eller var som helst som är mest meningsfull och rikta ljuset dit du behöver det. Sedan får du lite ledningar som går till panelen så att du kan montera och rikta panelen vart du än behöver.

Titta nära så kan du se hur vi monterade lampan på uthuset, men satte panelen över på trädet i närheten.

Använd lampor med ljus- och rörelsesensorer

Dessa solcellslampor är fantastiska, men deras batterier håller fortfarande inte för evigt. Faktum är att på en full laddning håller de bara cirka 6 timmar. Så du kan inte köra dem konstant hela natten. Men du vill nog inte ha hela din stuga upplyst hela natten ändå. Det är därför jag älskar att ha både en ljussensor och en rörelsesensor på mina utomhuslampor.

Ljussensorn gör att de bara tänds när det är mörkt ute. Om du inte vrider på strömbrytaren och slår på dem, kommer de inte att slås på när det är ljust ute.

Rörelsesensorn gör att du bara kan tända lamporna när du behöver dem på. Det vill säga när du går runt i mörkret. Enkelt och genialiskt. En sak som jag gillar med rörelseljusen vi använder är att vi kan ställa in känsligheten för rörelsesensorn, så att den inte tar upp vår promenad när vi är ute vid eldstaden på natten, utan plockar upp oss när vi går tillbaka mot stugan.

Du kan även slå på eller av dessa. Så om du vill kunna bara slå på dem i 30 minuter eller stänga av dem när du är runt lägerelden, se till att du inte monterar dessa så högt att de är utom räckhåll.

  Bästa trollingdjup för att fånga Kokanee

Du kan hitta ljuset vi använder på Amazon genom att klicka på denna länk.

Sätt en liten batteridriven LED i uthuset

Ett litet tips till för inne i uthuset. Använd en batteridriven rörelsesensor LED för att ge dig själv lite ljus.

Det jag älskar med dessa små batteridrivna lysdioder är att de för det första är billiga. För priset av de två solcellslamporna kan jag få ett paket med 6 LED-lampor av god kvalitet att använda var jag än behöver dem. Och eftersom det inte finns någon solpanel finns det absolut inga kablar. De är små och lätta så att du kan placera dem var som helst.

De är inte så ljusa att jag skulle använda dem för utomhusbelysning. Jag vill ha något lite ljusare för det. Men för att använda badrummet ger de gott om ljus.

Jag gillar också verkligen att de är rörelsekännande. Du kan spendera mindre och hitta sådana som du bara trycker på för att slå på. Men jag gillar tanken att dessa slås på automatiskt när jag går in i uthuset. De är också bra för trappor eller andra snubblar om du har sådana i din stuga eller till och med ditt hus.

Som jag sa tidigare, dessa typer av lampor är i stort sett alltid mycket svagare än utomhusbelysningen med solpaneler som jag visade er ovan. Så under dagtid när det är ljust ute blir det lite mörkt inuti uthuset. Dina ögon kommer dock att anpassa sig snabbt och du kommer att kunna göra vad du behöver göra. På natten när det är mörkt ute kommer det dock att vara mycket ljust utan att bli bländande. Och om en inte släcker tillräckligt med ljus, montera bara en andra.

Ett bra alternativ för denna typ av ljus är den här på på Amazon. Den levereras med 6 lampor så att du har några att hålla på andra platser i kabinen där du behöver ljus under natten.