Uppbackning med spinnrullar: Behöver du verkligen det?

Fram till för inte så länge sedan använde jag främst raka monofilament eller fluorkarbon på mina stavar. När jag bytte till fläta hörde jag att du borde använda stöd på dina rullar. Jag bestämde mig för att testa saker för att se om du faktiskt borde använda backing på dina snurrande rullar.

Som en generell regel bör backing endast användas när du fiskar med flätlina. Backing kommer att spara pengar och förhindrar att flätad lina glider på rullen. För monofilament och fluorkarbon, finns det inget behov av att använda stöd på dina rullar.

Jag använder fläta på de flesta av mina inställningar och det är därför jag alltid lägger till stöd till mina spinning-, baitcasting- och trollingrullar. Med det sagt är det viktigt att du använder rätt mängd och rätt typ av underlag. Vi hoppar in på det härnäst.

Behöver du stöd på en snurrande rulle

haspelrulle

För fiskelinor som monofilament och fluorkarbon är det inte nödvändigt att använda stöd. Men för flätad lina kommer användning av mono- eller fluorunderlag att fungera mycket bättre och resultera i färre huvudvärk.

Om du inte vet vad backing är, i princip, är det bara lina du sätter på din rulle INNAN din huvudlinje. Du knyter fast underlaget direkt på spolen, sätter på så mycket du behöver, binder underlaget till din huvudlina och fyller sedan upp spolen.

Vad är poängen med att göra det här?

Om du använder mono eller fluor då är det verkligen ingen idé att göra det. Du kan helt enkelt knyta din lina direkt till spolen och sedan fylla den. Se till att du lägger tillräckligt med lina, annars kommer din rulle inte att prestera 100 %.

Om du använder flätad linje (som jag), kommer du förmodligen att vilja sätta stöd på din snurrande rulle. Det finns två huvudorsaker till detta:

  1. Det kommer att spara lite deg.
  2. Det förhindrar att flätan glider på rullen.
  Varför detta är den bästa tiden för sötvattensfiske

Den första anledningen till att jag gillar att använda backing är att det kommer spara lite pengar. Braid är dyrare än mono och fluoro, och jag använder nästan aldrig all lina på min rulle. Om jag bara använder de första 75 yards lina, vad är poängen med att ha 150 yards flätning?

Släng på lite billigare mono, fyll på så mycket du behöver, så håller din låda med fläta dig mycket längre. Det här är inte huvudorsaken till att jag använder stöd, men jag gillar alltid att spara några dollar.

Den främsta anledningen till att använda stöd är att det kommer stoppa flätan från att glida på spolen. Braid har nästan inget bett och kommer att glida på spolen och kommer inte att hålla knutar lika bra (måste använda specifika knutar).

Om din lina inte biter i spolen kanske den inte rullar in linan lika bra. En större fisk kan till och med dra ut någon lina även om ditt drag är vevat hela vägen ner.

Lång historia kort, spela det säkert genom att sätta stöd på din snurrande rulle om du fiskar med fläta. För mono och fluor behöver du inte oroa dig för det.

Hur mycket stöd som ska läggas på en snurrande rulle

Som en allmän regel kan du lägga allt från ett par omslag av baksida till att fylla 3/4 av spolen. För trolling på djupt vatten är det idealiskt att bara ha tillräckligt med stöd för att täcka spolen. För att kasta och hämta räcker det med 1/2 till 3/4 av stödet.

Mängden stöd du använder beror helt på vilken typ av fiske du gör. Om du använder mycket av din linje så vill du ha mindre stöd. Om du bara använder lite lina är det idealiskt att ha mer stöd.

  Hur man justerar den bakre stötdämparen på en Dirt Bike

Om du är gjutning och apportering från land eller båt använder du förmodligen inte mycket av din lina. Du vill ha rullen full (för bästa prestanda), men du vill inte slösa med dyra linor. Att fylla 1/2-3/4 av din rulle med billig mono blir mycket lättare för plånboken.

Om du är trolling på djupare vatten då vill du använda mycket mindre stöd. Att lägga tillräckligt med mono på spolen för att täcka den en eller två gånger är allt du behöver. Fyll resten av rullen med flätad lina.

Hur mycket lina ska du lägga på din rulle? Du får den bästa prestandan om du fyller på så att det finns en 1/8 tums mellanrum mellan linan och toppen av spolen. Var noga med att inte överfylla (trassel kommer att hända).

Hur man sätter stöd på en snurrande rulle

Att sätta stöd på din rulle är ganska enkelt överlag. Du behöver bara lägga till ett extra steg och eventuellt lära dig en extra knut. Lär dig hur du knyter de bästa fiskeknutarna här.

Det första du vill göra är ta lite monofilamentlina. Du kan också använda fluor, men mono är normalt ganska mycket billigare. För snurrande rullar är att använda 4-8 lb mono perfekt för backning. Storleken spelar egentligen inte så stor roll eftersom du inte borde använda linan ändå.

Knyt din baksida direkt till spolen med din favoritknut (jag gillar Arbor Knot). Sätt på så mycket underlag som du behöver och fäst sedan din huvudlina direkt på underlaget (jag gillar Double Uni Knot).

Du vill sedan fylla upp spolen tills det finns en 1/8 tums mellanrum mellan linan och toppen av spolen. Det är här du får den bästa prestandan (kastavstånd, haspelhastighet, minst trassel, etc).

  Ugly Stik Elite Rod: Du behöver inte spendera $100 eller mer

Om du använder fläta, kommer du förmodligen att vilja det kasta på en ledare också. Fluoro eller mono, allt beror på vilken typ av fiske du håller på med. Sätt på ditt favoritdrag och landa några jättar.

Ska du använda underlag med fluorkarbon

För fluorkol är det inte nödvändigt att använda underlag. Fluorocarbon greppar spolen bra och är inte så dyr, så du kan knyta fast den direkt på spolen och fylla den.

Jag har hört talas om folk som använder backing med dyrare fluorkarbon, men jag gör det inte själv. Den enda anledningen att göra detta är att spara lite pengar. Monofilament är billigare än fluor, så om du har en snävare budget kan du göra det.

Ska du använda baksida med monofilament

Om du använder monofilamentlina behöver du inte använda baksida. Monofilament är den billigaste linan du kan få och kommer att greppa spolen bra, så det finns ingen fördel med att använda stöd.

De två fördelarna med backing är att det är billigare än din huvudlina och att det greppar spolen bra. Mono markerar båda dessa rutor, och det är därför du inte behöver använda separat stöd på dina snurrande hjul.

Måste du backa fläta med mono

Om du fiskar med flätad lina är monofilamentunderlaget ditt bästa val. Monofilament är mycket billigare än andra linor och kommer att greppa spolen bättre än någon annan fiskelina.

Till skillnad från de andra två typerna av lina behöver du i stort sett ha stöd om du använder fläta. Flätlina är ganska halt och kommer att glida på spolen. Detta kan ge dig dålig prestanda eller kan få dig att tappa lite fisk. Dessutom kan fläta vara lite dyrt, så billig mono blir mycket lättare på plånboken.