Undertäcken kontra liggunderlag: vilka är bättre? För- och nackdelar med båda

Om du har begett dig utomhus för att sova i en backpacking-hängmatta, har du säkert hört debatten om vilken isoleringsmetod som är bättre, undertäcken eller liggunderlag?

Det viktiga att komma ihåg är att BÅDE liggunderlag och undertäcken faktiskt fungerar för att hålla dig bekväm och varm när du sover i din hängmatta, men det finns vissa fördelar och nackdelar med var och en. Och det är de små skillnaderna som hjälper dig med ditt beslut för vilken som är det rätta alternativet för din övernattningsresa.

Hur håller du dig varm när du sover i en hängmatta?

Det är något sublimt med att sova ute i en hängmatta! Det fantastiska är att moderna hängmattor är mycket mer än en plats att koppla av för en eftermiddagssiesta. De har blivit tekniskt avancerade till den punkt där vissa backpacking-hängmattor fungerar som upphängda tält. Men det betyder att du fortfarande sover i dem och för vissa människor kan det innebära fyra säsongsäventyr.

Hur är det möjligt att sova i en hängmatta på vintern?

Allt beror på isoleringen, vilket innebär att du använder ett undertäcke eller ett liggunderlag för att hålla din nedre halva varm. Populära åsikter lutar mot att använda ett undertäcke som det bästa sättet att hålla sig ombonad och bekväm i din hängmatta. Det finns dock för- och nackdelar med båda såväl som andra alternativa alternativ som du kanske inte har tänkt på.

Vad är ett underquilt?

I nutida hängmatta termer är ett undertäcke en filt som ser ut och känns som en sovsäck, förutom att den inte har någon påse för dig att sova i. Istället är det ett enda lager av mjukt, varmt loft som är upphängt under Hängmatta där din vikt inte kommer att krossa fibrerna som utgör isoleringen. Detta skapar mycket instängd luft som kommer att värma med din kroppsvärme och hålla dig bekväm när du sover. Den fungerar i huvudsak som en kapsel som omsluter din hängmatta.

Vad är ett liggunderlag?

Däremot skulle de flesta campare känna igen en hängmatta liggunderlag. I likhet med vanliga tält liggunderlag, är en hängmatta liggunderlag antingen en sluten cell, uppblåsbar dyna eller så kan den vara gjord av skum. De flesta liggunderlag för hängmattor är avsmalnande i båda ändar för att passa bra i din hängmatta, men det finns också fyrkantiga versioner. Till skillnad från undertäcken passar liggunderlag vanligtvis i din hängmatta med dig om du inte har en dubbellagers hängmatta med en designad hylsa för att hålla en.

  Äntligen, det RIKTIGA sättet att få bort lägerelden ur dina kläder

Vilket är bättre ett undertäcke eller ett liggunderlag?

Det finns tydliga fördelar och nackdelar med båda, så valet mellan ett undertäcke eller ett liggunderlag är personligt. Den goda nyheten är att båda kommer att hålla dig varm medan du sover i din hängmatta. Du behöver bara sortera igenom alternativen för att hitta vilket som fungerar bättre för dig!

Underquilt-proffs

 • Populär åsikt är det undertäcken är bekvämare än liggunderlag. Om du gillar känslan av att sova i en hängmatta, kommer ett undertäcke att förstärka den upplevelsen eftersom det inte kommer mellan dig och, ja, själva tyget i hängmattan som ett liggunderlag.
 • Trots att de ofta väger mer än ett liggunderlag, undertäcken väger inte MYCKET mer. Jämför alternativen så hittar du med största sannolikhet ett undertäcke inom några uns från ett liggunderlag.
 • Undertäcken ger mer värme än liggunderlag. Om du gillar att vara ute i extremt väder, kommer sättet som ett undertäcke lindar runt dig och dess okrossade loft att hålla dig varmare.

Underquilt Nackdelar

 • Undertäcken brukar vara dyrare än liggunderlag. Om du har en budget, har du mycket begränsade underquiltalternativ.
 • Undertäcken är ofta inte så små som liggunderlag. Även om det finns ultralätta undertäcken tillgängliga som packas i en superliten storlek, kanske de inte ger så mycket värme som du behöver och priset kan få dig att söka ett liggunderlag istället.
 • Hur du fäster ett undertäcke kan vara jobbigt! Om din hängmatta inte var designad med en påse för att hålla ett undertäcke, kommer du att rigga en väv av bungee-snören eller ett rep under din hängmatta för att fästa den. Och sedan hoppas att allt det arbetet inte blir ogjort, speciellt mitt i en kall natt!

Liggunderlag proffs

 • Liggunderlag är mer mångsidiga så om du kanske sover på marken en natt eller två är detta ditt bästa alternativ.
 • Liggunderlag tenderar att vara lättare i vikt. Om du vandrar eller oroar dig över hur mycket vikt du bär är ett liggunderlag ett bättre alternativ.
 • Liggunderlag är billigare än undertäcken. Om budget är ett alternativ, hittar du många fler alternativ till en lägre kostnad än undertäcken. Dessutom har vi några riktigt billiga alternativ nedan!
 • Ett halvt uppblåst liggunderlag kan kännas underbart. Beskrivs som att sova på ett moln, kommer ett halvt uppblåst liggunderlag att ge värme men saknar den där ”på väg att poppa”-känsla som tenderar att få det att flyttas under dig när du rör dig. Så om du går med ett liggunderlag på grund av priset men vill ha lite av den ”omslutande värmen” och känslan av ett undertäcke, försök att bara blåsa upp ditt liggunderlag halvvägs.
  Är det lagligt att grilla på en båt (här är vad du behöver veta)

Liggunderlag Nackdelar

 • Liggunderlag flyttas ofta på natten under dig om du inte har en hängmatta designad för dem. Så om du är en rastlös sovande kan du hitta dina fötter, axlar eller hela kroppen från liggunderlaget när det glider och eventuellt hoppar helt ur din hängmatta.
 • Liggunderlag är ofta smala. Om du har breda axlar kan du tycka att dina axlar är kalla.
 • Liggunderlag tenderar att vara korta. Om du är lång kommer du att kämpa för att hitta ett liggunderlag som passar din helram samtidigt som du får plats i din hängmatta. Detta kommer att lämna dig med kalla fötter, kallt huvud och axlar, eller funderar på en dyr, lång dyna.
 • Per kvadrattum, liggunderlag är inte lika varma som undertäcken. Om du planerar att campa i extremt kallt väder, kommer ett undertäcke att vara ett bättre alternativ för värme.
 • Skumkuddar tenderar att hålla kondensvilket betyder att din sovsäck kan bli lite fuktig på morgonen.

Behöver jag en sovsäck för undertäcken eller liggunderlag?

Med allt det här snacket om liggunderlag och undertäcken, kanske du undrar om du verkligen behöver använda en sovsäck när du campar i hängmattan? Svaret är ja. Om temperaturen är tillräckligt kall för att behöva ett liggunderlag eller undertäcke, kommer du att vilja ha åtminstone en filt ovanpå.

Undertäcken och liggunderlag är designade för att gå under dig. Det gör att hälften av din kropp utsätts för nattliga temperaturer. Även om du kanske kan komma undan med att sova i en jacka, mössa, strumpor och vantar, kommer du att vara mycket bekvämare att sova borta natten insvept i din sovsäck eller en toppfilt. Så tro inte att du kan spara utrymme genom att lämna din sovsäck bara för att du tagit med dig ett lyxigt varmt undertäcke eller liggunderlag.

Finns det andra alternativ istället för ett liggunderlag eller täcke?

Hela poängen med både liggunderlag och undertäcken är att skapa en barriär mellan dig och den frostiga luften. När du tänker på det på det sättet finns det massor av andra alternativ tillgängliga, inklusive några DIY!

  Är däckskydd för husbilar värt det?

Nödfiltar är utformade för att reflektera din värme tillbaka till dig. Även om de inte är perfekta eftersom de inte fungerar på samma sätt som ett högt, varmt täcke eller pad, kommer en att fungera i ett nafs. De är billiga också, något du bör ha med dig när du är ute i kylan och packar ihop otroligt smått. Nackdelen är att det skrynkliga materialet kan hålla dig vaken hela natten eller få någon närliggande campare att slänga dig ur din hängmatta så att du slutar göra ljud. Det tenderar också att behålla kondens precis som ett skum liggunderlag, vilket leder till en fuktig sovsäck.

Reflex är ett isoleringsmaterial du kan hitta i de flesta byggvaruhus. Det ser ut som aluminiumfoliefodrat bubbelplast, och på många sätt är det precis vad det är. Ett bubbelplastliknande skikt är inklämt mellan två skikt av värmereflekterande material. Ganska billigt och kommer i varierande bredder och längder, du kan forma ett ganska snyggt liggunderlag av denna Nasa-designade produkt. Den enda svåra delen är att ta reda på hur du ska bära den med dig.

Vissa människor gillar att bara använda solskydd för en bil. I likhet med reflectex är solskydd gjorda för att reflektera värmen från solens strålar och hålla din bil sval. Ofta stel, en av dessa kan formas till ett liggunderlag som håller dig varm. Du måste ta reda på hur du ska ta den med dig om du vandrar, och du kan vara lite avundsjuk på din vän med undertäcket eller liggunderlaget som köpts i butik på morgonen om temperaturen sjunker lågt.

Sammanfattningsvis

Hängmattor är otroligt bekväma och nu är de ett fantastiskt sätt att campa på. Kommer med alternativ från insidan av hyllor till sovkapslar som sveper runt dig och din hängmatta för en mysig natt, såväl som regnflugor och insektsskärmar, kanske du bara kastar bort ditt marktält för att sova i träden. Glöm bara inte att du behöver mer utrustning än bara hängmattan och hängbanden om du ska ut i friskt väder.

Att sova i en hängmatta utan undertäcke eller liggunderlag kan vara kallare än att sova på marken utan underlägg, så se till att hålla dig varm genom att ta med ett isolerande lager.