Underhåll av fiskebåt: Allt du behöver veta

Med rätt skötsel kan en fiskebåt hålla i genomsnitt 10 till 25 år och ibland längre. Den skötseln innebär för övrigt regelbundet underhåll. Hur håller du din fiskebåt i toppform?

Här är några underhållsområden för fiskebåtar att fokusera på:

 • Motor
 • Elektriska system
 • Ovansida
 • Skrov
 • Bränsleledningar
 • Klädsel
 • Gångjärn
 • Vätskor

Beroende på vilken komponent av din fiskebåt vi pratar om, bör du förbinda dig till underhållsuppgifter varje dag till var 100:e timme (ungefär var fjärde dag). Denna guide kommer att gå igenom alla underhållsuppgifter din fiskebåt kräver så att du kan komma in i en bra skötselrutin!

Utför denna fiskebåtsunderhåll varje gång du använder din båt

Är du ofta på din fiskebåt eller drar du bara ut den ett par gånger i månaden för att fiska med din familj eller vänner? Oavsett hur du svarar på den frågan kräver din fiskebåt följande underhåll varje gång du ger dig ut.

Inspektion av brandsläckningssystem

Även om du är omgiven av vatten på din båt, gör det vattnet ingenting om din fiskebåt tar eld. Du hoppas att du aldrig kommer att behöva använda det, men du bör ändå bekanta dig med ditt brandsläckningssystem om din båt har ett sådant.

Innan du ger dig av till havet, ge brandsläckaren en gång. Fungerar allt fortfarande? Hur länge har du haft brandsläckaren? Även om brandsläckare inte går ut i sig, är deras komponenter bara bra så länge, mellan fem och 15 år.

Det kan vara dags att byta ut ditt brandsläckningssystem om det är minst så gammalt!

Fyll på förbrukade oljenivåer + Testa oljetrycket

Gå igenom din fiskebåt och se över oljenivåerna varhelst båten använder vätskan. Om oljan håller på att ta slut, vänta inte tills du är ute i mitten av havet eller en flod för att ta reda på det. Fyll på nivåerna nu.

Medan du håller på kan du lika gärna testa din fiskebåts oljetryck. Om du har en oljetryckssensor behöver du inte göra detta manuellt. Om din båt saknar den sensorn måste du använda en oljetrycksmätare för att få en bra avläsning.

Inspektion av elsystem

Om din fiskebåt har en brandsläckare ombord, är det rimligt att anta att båten också har elektriska komponenter. Testa att allt elektriskt fungerar innan din båt lämnar strandlinjen.

Tänk på att att inspektera din båts elsystem inte innebär att kontrollera kablar eller testa brytare, även om det inte är en dålig idé att göra det minst en gång per säsong eller något oftare om du har haft elproblem tidigare.

Plåtbultkontroll

Din fiskebåt kan ha en plåtbult eller domkraft. Om inte, så kanske du använder akterspegelns monteringsbultar. Om du gör det måste du helst kontrollera dessa bultanslutningar varje gång du använder din fiskebåt.

  7 platser till Zipline i södra Kalifornien

Ha en skruvmejsel till hands så att du kan dra åt eventuella vickskruvar.

Batteriladdning

Din fiskebåt får sin kraft från ett batteri. När batteriet tar slut slocknar det för dig tills du kommer tillbaka till stranden och laddar.

Du vill inte bli överraskad, därför bör du alltid kontrollera dina batterinivåer innan din dag med båtnöje. Vi skulle inte rekommendera att ge dig ut på en dagstur med ett halvt urladdat batteri. Ladda den helt först.

Båtskadekontroll

En del av att hålla din fiskebåt i gott skick är att inspektera den inifrån och ut för tecken på skador, helst innan den är i vattnet. Man kan ju inte se skrovet så bra vid det tillfället.

Vad letar du efter? Här är en checklista för att komma igång:

 • Skegskada
 • Propellerskada
 • Blockering av kåpans luftintag
 • Skrovskada
 • Länspump autoomkopplare
 • Säkerhetsutrustning som flytvästar eller flottar

Om du ser några repor, repor eller andra tecken på skador på ovanstående delar av din fiskebåt, kanske du vill lägga ner dina fiskeplaner tills du får dina båtdelar reparerade eller utbytta.

Kontroll av motorns drifttemperatur

Detta är en av de viktigaste delarna av ditt rutinmässiga underhåll av fiskebåt, eftersom din båt utan din motor bara är ett stilla fartyg som sitter på vattnet. Om du inte har åror eller paddlar, kommer du inte tillbaka till stranden när som helst snart.

Den genomsnittliga driftstemperaturen för en fiskebåtsmotor är mellan 140 och 160 grader Fahrenheit. Om din motordriftstemperatur är 10 grader högre än dessa temperaturer, är den fortfarande inom ett bra intervall.

Om motorn går 20 grader eller mer högre än t-stat, riskerar din motor att överhettas. En överhettad motor kan då gå sönder, så det kan vara en bra idé att besöka din mekaniker idag istället för att fiska.

Styrrörelsetest

Rör sig din ratt mer åt vänster när den ska riktas rakt? Känner du att hjulet ger för mycket, vilket hindrar dig från att navigera stadigt på vattnet? Bara ett styrrörelsetest kommer att berätta.

Testa ditt hjul varje gång du planerar att fiska.

Däck och skrovtvätt

Detta är dubbelt för sportfiskare som föredrar saltvatten, men även i sötvatten är det ingen dålig idé att ta för vana att tvätta däck och skrov efter varje resa. Du kan förhindra rost, korrosion och andra undvikbara yttre skador.

Dessutom kommer din båt att se ren och fräsch ut!

Utför denna fiskebåtsunderhåll var 20:e till 24:e timme

Utöver ovanstående uppgifter, ungefär varje dag under den aktiva båtsäsongen, vill du förbinda dig till följande underhållsjobb.

Avkolisera bränsle

Att avkarbonaisera din fiskebåts bränsle är att minska nivåerna av kol i motorn. Detta minskar i sin tur hur mycket koldioxid din fiskebåt producerar när du använder den, vilket är bättre för vår planet.

  Vad är en flugfiskeledare?

Dessutom kan avkolning av bränslet i din motor regelbundet förbättra motorns hälsa och funktion, så det är värt att göra ofta!

Växellåda och körkontroll

Växellådan och drivningen på din fiskebåt kan samla partiklar och vatten från att använda båten. När smörjmedel från de andra komponenterna i din båt brinner av är det vanligtvis här de ansamlas.

Ta bort denna rest innan den sprutar upp växellådan och fyll på drevet med nytt smörjmedel vid behov.

Kontroll av motorns drifttemperatur

Ja, du kollade precis din motordriftstemperatur igår, men idag är en ny dag. Det är dags att göra det igen.

Invändig rengöring

Om du kollar din fiskebåts inredning och städar ungefär varje dag, så behöver du inte oroa dig för stora röror senare.

Detta rutinunderhåll inkluderar att slänga sopor, behandla fläckar, ta bort damm och smuts och polera invändiga ytor. Om du har gäster på din fiskebåt kommer de att bli imponerade av hur bra din interiör ser ut.

Länsstädning

Du har inte städat klart än. Håll länsen ren så att den fungerar bra.

Varje dag du använder din fiskebåt vill du också inspektera länspumpen för att säkerställa att den fungerar. Dubbelkolla att dess auto-omkopplare också fungerar, eftersom du inte vill att din länspump ska svika dig.

Pumpen samlar upp vattnet som naturligt ackumuleras i länsen (som är nära ditt skrov) och skickar ut det ur båten.

Utför denna fiskebåtsunderhåll var 50:e timme

Har det gått två dagar sedan du senast gjorde ovanstående underhållsuppgifter? Då är det dags att upprepa allt till denna punkt och lägga till följande uppgifter till din att göra-lista också.

Vaxning och polering av däck och skrov

Ett rent däck är ett lyckligt däck. Din fiskebåt ser också så mycket bättre ut med ett rent skrov.

Dessa delar kommer inte att rengöra sig själva. Efter att ha sköljt och löddrat däck och skrov, behandla dem med ett speciellt vax och polermedel.

Solljuset kommer att reflekteras från din båt så starkt att du måste bära solglasögon. Ta några bilder av din fiskebåt i detta orörda tillstånd, för nästa gång du använder den kommer den inte att se lika bra ut (förlåt!).

Bränsleledningskontroll

Bränsleledningarna skickar bränsle till motorn, så de är en integrerad del av din fiskebåt.

Under en rad årstider kan UV-strålarna från solen bryta ner bränsleledningarna. Vid den tidpunkten är de benägna att läcka.

Alkohol som pumpar genom bränsleledningen kan också försämra kvaliteten på ledningarna. Så var 50:e timme är det bra att ta för vana att kontrollera bränsleledningen.

Kontroll av läckage i styrsystemet

50-timmarsstrecket är en bra tid att ägna särskild uppmärksamhet åt din fiskebåts styrsystem. Hydraulledningarna kan tappa vätska på grund av blödningar eller läckor, så ge dessa ledningar en noggrann gång.

  Hur mycket kostar Airstreams? (Med exempel)

Om ditt styrsystem har läckor, kommer din hydrauliskt drivna styrning inte att fungera enligt standarderna. Detta kan förklara varför du hade de ovan nämnda problemen med din styrning, så ta din båt till en specialist.

Styrsystem Fettpunktssmörjning

Medan du bekantar dig med din båts styrsystem, kontrollera smörjpunkterna. Om någon av dem känns torr, applicera sedan glidmedel.

Utför denna fiskebåtsunderhåll var 100:e timme

Ungefär var 100:e timme eller var fjärde dag har du en ny uppsättning underhållsuppgifter för fiskebåtar att ta itu med. Dessa uppgifter bör utföras utöver alla andra uppgifter som vi har presenterat hittills.

Här är vad du ska göra.

Silikonskyddande sprayapplicering på elektriska komponenter

Elektriska komponenter utsätts för mer tvång på en båt med tanke på deras närhet till vattnet. För att hålla dessa delar i fungerande skick, applicera en skyddande silikonspray en gång var fjärde dag. Om du inte har båtat mycket den här veckan kan du kanske hoppa över det här steget till nästa vecka.

Power Trim vätskekontroll + påfyllning

Har du fyllt på din fiskebåts powertrimvätska på sistone? Eftersom denna vätska tillåter vatten att komma in i båten utan att den misslyckas (åtminstone till en viss nivå), är det särskilt viktigt att du håller nivåerna var fjärde dag.

Fästelement och bultåtdragning

I hela din fiskebåt finns en serie fästelement och bultar som håller allt säkert. Det är ditt ansvar att se till att alla bultar är så åtdragna som de behöver vara, speciellt däckbeslag, rälsbeslag, klossar och plåtbultar.

Om du kan skaka kopplingarna och de rör sig ens något, så har de råd att dras åt mer. Att hålla fästelement och bultar åtdragna är en säkerhetsfråga för dig själv och dina medpassagerare, så ta det inte lätt på det!

Färgbättringar

Att använda din fiskebåt innebär att slitage är oundvikligt. Om du har märkt områden på din båt där färgen har flutit av, finns det ingen bättre tid än nu att korrigera dessa områden.

Se till att hålla färgburken förseglad så att du kan använda den igen under den aktiva båtsäsongen vid behov.

Styrsystem Line Bink Check

Om styrsystemets linje har en kink eller flera, kan inte styrvätskan nå ditt hjul. Du kommer inte längre att ha kontroll, vilket ökar risken att krascha in i andra båtägare eller till och med orörliga föremål som bryggor.

Slutgiltiga tankar

För att hålla din fiskebåt redo att användas i många år framöver, måste du underhålla den flera gånger i veckan. Genom att göra en vana av rutinunderhåll kommer du inte att bli förvånad över problem med din båt. Om något kan ditt dedikerade underhåll förhindra allvarliga problem!