Typer och storlekar för diskbänkssilar

Om du ska köpa en ny diskbänkssil behöver du veta allt om de olika typerna och storlekarna. Annars kan du sluta med en dåligt passande sil för din diskbänk. Faktum är att om diametern på silen är för stor eller för liten, kan mat fastna i diskbänksröret. Och vem vill det?

Nedan hittar du all information du behöver veta om diskbänkssilar, inklusive typer, storlekar och hur du hittar den bästa för din diskbänk.

Vad är silar för diskbänkar?

Diskbänkssilar är metallsilar eller finmaskiga silar som går ner i diskhon. Deras syfte är att hålla skräp och mat borta från avloppet. Du kan tömma dessa silar genom att helt enkelt lyfta upp dem och dumpa deras innehåll i soptunnan. Som ett resultat behöver du inte köpa en ny sil efter en enda användning.

Ska jag skaffa en sil av diskbänken om jag har en sophantering?

Även om sophantering är mycket användbart, är det viktigt att komma ihåg att inte alla typer av material är säkra att lägga i dem. Till exempel kommer redskap som gafflar antingen blockera din sophantering eller skada den så att den inte kan repareras. Därför är det alltid en bra idé att ha en extra barriär för att se till att inget oönskat faller ner i din diskbänk.

Är diskbänkssilar en standardstorlek?

Även om vissa diskbänkssilar kan se likadana ut, är det viktigt att notera att de inte är en standard eller universell storlek. Egentligen beror deras storlek på avloppsöppningens diameter på din diskbänk. Ändå är silar designade för att passa de flesta köksavlopp som har en standardstorlek som sträcker sig från 3 ½ tum till 4 ½ tum.

Huvudtyperna av silar för diskbänkar

Diskbänkssilar finns i olika typer, såsom bakmutter, dubbelkopp, korg, fläns och många fler. Och även om de tjänar ett liknande syfte, skiljer de sig åt i funktionalitet, material och ibland storlek.

1. Bakre muttersil

Bakmuttersilar får sitt namn från den bakre muttern som håller alla komponenter på plats. De har ett avtagbart lock som samlar upp skräp, så att du snabbt kan kassera dem. Du kan också använda locket för att begränsa flödet av dräneringsvatten genom att rotera det med hjälp av bakmuttern. Och gummitätningen som stänger i utrymmet mellan diskbänken och silen hjälper till att förhindra vattenläckage.

Det som dock gör denna typ av sil speciell är att du behöver koppla den till VVS-systemet. Mer specifikt, istället för att bara placera silen över ditt avlopp, måste du koppla in den i själva röret. Även om det kan låta lite obekvämt, hjälper det till att förhindra att skräp kommer in i ditt VVS-system. Den enda verkliga nackdelen är att skräp ibland kan fastna i silen, vilket hindrar vattnet från att flöda som det ska tills du tar bort det helt.

Fördelar:

 • Installationsprocessen är ganska enkel
 • Lätt att ta bort och rengöra
 • Förhindrar att allt skräp täpper till ditt rör
 • Kan användas för att begränsa vattenflödet
Se även  Bästa stegen för trappor

Nackdelar:

 • Det kan sylta då och då

2. Dubbelkoppssil

Dubbla koppsilar består av två koppar. En av dem är vanligtvis fäst vid avloppsöppningen och kan ibland skruvas direkt in i VVS-systemet. Den andra är placerad ovanpå och kan tas bort för rengöring. Med andra ord fungerar den nedre koppen som hållare, medan den övre koppen är proppen.

Även om den liknar en bakmuttersil har den här varianten en smalare form och kan vara lite svårare att installera. Det är dock fortfarande mycket effektivt för att förhindra att skräp kommer in i ditt rör. Du kan också rotera den övre koppen för att stoppa dräneringsvattenflödet helt när du vill. Och eftersom du alltid kan ta bort den övre delen kommer du inte ha några problem med att rengöra silen.

Fördelar:

 • Extremt tålig
 • Förhindrar att skräp kommer in i ditt rör
 • Lätt att städa
 • Kan stoppa dräneringsvattenflödet helt

Nackdelar:

 • Kan vara svårare att installera

3. Flänssil

Om din diskbänks VVS har en fläns, kanske du inte kan använda de flesta typer av silar. I så fall måste du lita på en flänssil, som säkert ansluter till flänsen för att filtrera bort matpartiklar. Den har också en skyddskant kopplad till diskbänkens ände, vars syfte är att förhindra vattenläckage.

När det kommer till funktionalitet kan en flänssil både samla upp skräp och stoppa flödet av dräneringsvatten. Att ta bort det är också enkelt, eftersom du inte behöver skruva loss det för att rengöra och ta bort matpartiklar. Tyvärr brukar flänssilar vara ganska dyra, beroende på vilket material du går för. Faktum är att om du vill ha den mest hållbara och pålitliga flänssilen kan du behöva spendera upp till $60.

Fördelar:

 • En allt-i-ett sil
 • Lätt att installera och ta bort
 • Den får plats med några handfat som är kopplade till en sophantering

Nackdelar:

 • Det är lite dyrt

4. Korgsil

Korgsilar är en av de vanligaste typerna av silar. De är vanligtvis gjorda av metall eller mesh och har en form som liknar en korg. Till skillnad från de flesta silar sitter dessa i eller på avloppet utan att fästa vid det. Som ett resultat kan du installera och ta bort dem mycket enkelt.

Även om korgsilar kan blockera stora mängder skräp, är de inte lika pålitliga som andra silar. Oftare än inte kommer du att märka små partiklar av mat som går genom silen. Dessutom kan du inte använda den för att begränsa flödet av dräneringsvatten, vilket kan vara en deal-breaker för vissa.

Fördelar:

 • Prisvärd
 • Lätt att installera och ta bort
 • Passar de flesta diskhoar

Nackdelar:

 • Kan inte användas för att begränsa dräneringsvattenflödet
 • Blockerar inte varje matpartikel

5. Nivåsil

Nivåsilar är enkla filtreringsanordningar som kan blockera matpartiklar. De har inga komplexa system eller gummiteknik och förlitar sig bara på ett hållbart nät. Vissa nivåsilar kan ha en extra kant för att begränsa dräneringsvattnet.

Se även  Är toalettstolsöverdrag spolbara? Hur man använder dem på rätt sätt

Så om du vill ha en pålitlig och prisvärd sil kan du inte gå fel med den. Tänk bara på att, eftersom den inte har ett sätt att fästa på ditt avlopp, kan silen ibland flyta, speciellt när det är för mycket vatten i diskhon.

Fördelar:

 • Mycket prisvärd
 • Slitstarkt nät och kropp
 • Lätt att installera och ta bort
 • Kan blockera alla skräp, oavsett storlek

Nackdelar:

 • Kan inte fästas permanent i ditt avlopp

6. Stopparsil

Stoppsilar är komplexa silar som har en inbyggd propp. Typiskt inkluderar deras konstruktion en mitttapp som kopplar in och frigör proppen. När pluggen är nere stannar vattnet kvar i diskhon. Om pluggen är uppe rinner vattnet fritt medan silen fångar upp skräp när det går.

Folk använder vanligtvis proppsilar som ett alternativ till flänssilar. Det beror på att den förra är billigare och passar till fler diskhoar. Dessutom är proppsilar mycket enkla att installera; allt du behöver göra är att lägga dem på avloppet och trycka hårt tills silen fäster ordentligt på dem.

Fördelar:

 • Lätt att installera och ta bort
 • Priset är rimligt
 • Bästa silen om du vill förvara vatten i diskhon

Nackdelar:

 • Passar inte alla typer av diskhoar

7. Avloppssil

Sist men inte minst, avloppssilar är en grundläggande typ av diskbänkssil. De är extremt pålitliga och kan fånga upp matavfall och andra fasta partiklar innan de går ner i avloppsröret. Avloppssilar har en kraftig skärm eller nät som är gjord av solid metall.

Den huvudsakliga överklagandet av denna typ av sil är att det är den enklaste silen att använda. Placera den bara på avloppet så filtrerar den maten utan krångel. Du bör dock notera att avloppssilar inte kan begränsa flödet av vatten. Så om det är en viktig egenskap för dig är det bäst att välja ett alternativ som en proppsil.

Dessutom, i likhet med nivåsilar, kan de flyta när din diskbänk är översvämmad med vatten, eftersom det inte finns något sätt att permanent fästa dem i ditt avlopp.

Fördelar:

 • Lätt att installera och ta bort
 • Kan stoppa även de minsta avfallspartiklarna
 • Extremt tålig

Nackdelar:

 • Kan inte fästas permanent i ditt avlopp

Att välja rätt storlek på kökssil

Köksavlopp, diskhoar och till och med VVS-system kommer att variera från hem till hem. Så, innan du köper en sil, är det viktigt att ta en stund att överväga storleken på ditt avlopp.

Mätning av din diskbänkssilöppning

När du handlar efter en konventionell sil, som en korg eller fläns, kan du använda måtten på din gamla sil. Men om du inte har det längre, måste du mäta din avloppsöppning. Men att göra det innebär mer än att bara placera ditt måttband diagonalt över öppningen. Faktum är att det finns ett par steg du måste följa:

 • Först, förutom ett måttband, skaffa en penna och lite papper för att skriva ner allt.
 • Börja med att mäta toppen av ditt cirkulära avlopp. Om du kämpar kan du uppskatta avståndet från en punkt i cirkeln till den andra. Men se till att du mäter den bredaste delen av ditt avlopp, och inte något annat.
 • Håll sedan ditt måttband vertikalt och skjut in det i avloppet. Du måste skriva ner måttet på det grunda djupet för att säkerställa att silens kropp kommer att passa perfekt.
 • Upprepa processen ett par gånger tills du är säker på att du har rätt mått.
Se även  Flyter legos? Upptäck svaret med ett episkt experiment

När du har måtten måste du söka efter en sil med en större diameter än din avloppsöppning. Avloppskroppen måste också vara lite mindre än avloppets vertikala längd, så att den kan passa ordentligt.

Mätning av din diskbänkssilplugg

Om du redan har en sil och bara vill byta ut dess plugg, måste du fortfarande ta några mätningar. Du kan använda din gamla plugg genom att mäta dess diameter och djup. Eller, om det inte är möjligt, måste du mäta ditt avlopp för att veta vilken storlek du ska handla för.

Håll bara ditt måttband över diskbänkens botten för att få diametern på utrymmet för plugghålet. Kom ihåg att du måste ta hänsyn till metallringen runt avloppet när du mäter. Du kan också bara mäta innerkanten, men du måste upprepa måtten ett par gånger för mer exakthet.

Hur du byter ut din diskbänkssil

Vill du byta ut din diskbänkssil men vill inte lägga pengar på en rörmokare? Sedan här är vad du behöver göra:

 • Du borde först kontrollera om din diskbänk läcker. För att göra det måste du lägga en handduk mellan diskbänken och avloppet. Öppna kranen och låt diskhon fyllas med vatten. Om din handduk blir blöt finns det en läcka och du måste ringa en professionell. Annars kan du fortsätta med nästa steg.
 • Använd slip-fogtång för att ta bort låsmuttern som håller silen på plats. Var försiktig så att du inte använder för mycket kraft, eftersom du kan skada andra komponenter i ditt avlopp.
 • Låt sedan någon hålla en skruvmejsel mellan silen och röranslutningen. Under tiden måste du ta bort komponenterna av silen och förbered din nya enhet.
 • Nästa, applicera lite rörmokarspackel på toppen eller kanten av din avloppsöppning. Du kan då fäst den nedre delen av din nya sil till kittet och tryck ner det. Under denna process kan du lägga till de andra komponenterna i din sil.
 • Skruva slutligen fast låsmuttern igen och testa för läckorprecis som du gjorde innan du tog bort din gamla sil.

Slutgiltiga tankar

I slutet av dagen är silar ett litet tillägg till din köksutrustning som kan spara dig mycket huvudvärk. De förhindrar inte bara att skräp kommer in i röret och så småningom täpper till det, utan de håller också diskhon ren och luktfri. Och även om det finns en mängd olika silar där ute, kommer alla att göra sitt jobb bra.

Lämna en kommentar