Typer av liggunderlagsventiler förklaras

Uppblåsbara liggunderlag har inte förändrats mycket under decennierna, men ventilstilar har förändrats under åren. De gammaldags twist-lock-ventilerna ersätts av platta ventiler och Theremarest har till och med en hastighetsventil som fungerar som en roll-top-väska. Det finns för- och nackdelar med varje ventilstil, men vilken typ av ventil är bäst?

Thermarest uppfann vrid- och dragventilen i början av 1970-talet och de flesta företag använder fortfarande en liknande stil idag. Twist-lock ventiler fungerar bra, men de har ett lågt flöde och du kan inte använda en extern pump. Exped har skapat platta ventiler för att lösa båda dessa problem, och flera tillverkare har införlivat den platta ventildesignen i sina bromsbelägg.

Vilken typ av ventil du väljer är en fråga om personlig preferens. Vill du ha den beprövade designen av en vridlåsventil, eller en platt lågprofilsventil som fylls snabbare? Hastighetsventiler kan komma runt de flesta problem med vridlåsventiler, men är de värda den extra kostnaden?

I resten av det här inlägget kommer jag att diskutera de olika ventilstilarna och förklara för- och nackdelarna med varje typ av ventil. Om det fanns en klar vinnare skulle du inte se olika ventiltyper, så valet är ditt.

Typer av liggunderlagsventiler förklaras

Det finns tre olika typer av liggunderlagsventiler: vridlåsventiler, flatventiler och hastighetsventiler (Thermarest Pads). Du kan se små variationer på de olika ventilerna, men de använder alla liknande design. Så låt oss förklara skillnaden mellan varje typ av ventil.

 • Vridlåsventiler: Detta är den klassiska ventilstilen som använder små svarta cylindrar i änden av mattan som du trycker in, vrider och drar ut för att blåsa upp/tömma dynan.
 • Platta ventiler: Platta ventiler är en lovande uppdatering som syftar till att lösa alla problem med vridlåsventiler. De har en design i tre lager som gör att du snabbt kan blåsa upp och tömma liggunderlaget (jag förklarar mer nedan).
 • Hastighetsventiler: Thermarest har skapat en hastighetsventil som använder en bred öppning (cirka 12 tum bred) för att blåsa in omgivande luft i dynan. Det krävs 2-3 stora luftskurar för att fylla din pad med luft, så ingen separat mekanisk/påspump krävs.

Själv föredrar jag platta ventiler, men de är lite tyngre än twist-lock kuddar. De lättaste ultralätta liggunderlagen använder nästan en vridlåsventil för att minska 2-3 oz totalvikt. Platta ventiler är så mycket enklare att använda, men är det värt att bära en lite tyngre kudde? Det beror på om du försöker komma in i en ultralätt/lätt inställning.

Det är därför Thermarest är överlägset kungen av ultralätta liggunderlag. Thermo resten Neoair Uberlite och XLite kuddar är 4-6 oz lättare än närmaste platta ventildyna. Din handelsbekvämlighet för en lätt viktminskning.

  Är vandringsstavstält robusta?

Twist Lock liggunderlagsventiler (även kända som vrid- och dragventiler)

Twist-lock ventiler är det klassiska sättet att blåsa upp/tömma ett liggunderlag. De uppfanns av Thermarest på 1970-talet och använder fortfarande i stort sett samma design. Det är en liten svart cylinder i änden av mattan som du trycker in, vrider och drar ut för att öppna ventilen. Blås in i ventilen eller använd en pump och när den är uppblåst, tryck in den igen och vrid ventilen för att hålla den på plats.

Här är en kort översikt över för- och nackdelar med Twist Lock-ventiler. Jag kommer att diskutera var och en av dessa punktpunkter i detalj senare.

Fördelar med Twist Lock-ventilen

 • Lättare design än platta ventiler.
 • Billiga och enkla reparationer av skadade ventiler.
 • Tidstestad pålitlig design som klarar alla förhållanden.

Nackdelar med vridlåsventil

 • Inget sätt att blockera luftflödet när du blåser upp liggunderlaget.
 • Ventilen sticker ut från änden, så det är lätt att av misstag öppna ventilen.
 • Mer sannolikt att oavsiktligt skada ventilen.
 • Långsammare att blåsa upp/tömma dynan.

Jag föredrar personligen moderna platta ventiler, men det finns några fördelar med vridlåsventiler. Twist-lock-ventiler är mindre och några gram lättare än plattventilsystem, så de används nästan alltid på ultralätta liggunderlag. Thermarest är kungen av ultralätta kuddar och hela deras sortiment är fyllt med Twist Lock-ventiler. De är inte lika praktiska, men de rakar några uns av släpvikten.

Det är också mycket lättare att byta ut en skadad/läckande twistlock-ventil. De flesta moderna ventiler kan bytas ut genom att helt enkelt skruva in en ny ventil, men det kan vara nödvändigt att använda reparationslim på äldre twist-lock-ventiler.

Twist-lock ventiler är mycket vanliga och fungerar bra, men det finns några problem.

 • Twist-lock ventiler har inget sätt att blockera luftflödet när du tar munnen eller pumpar av ventilen (detta gäller bara vissa ventiler). Det är som att ha ett 3/4 tums hål i sidan av din liggunderlag som du blåser in i. Så fort du tar munnen/pumpar av ventilen läcker luft ut.
 • Ventilen sticker ut från änden av kudden, så det är lätt att öppna dem av misstag och du kommer att känna ventilen hela natten. Jag slänger och vänder på natten och har på något sätt lyckats öppna min ventil dussintals gånger genom åren.
 • De skadas snabbare än moderna platta ventiler. Ventilen sticker ut från änden av din dyna, så det är lätt att fånga dem, sparka dem eller av misstag trampa på dem, vilket kan skada ventilen. Du kan byta ut en läckande eller skadad ventil, men det är inte lätt.
 • Att släppa in och ut luft ur ventilen går mycket långsammare än med andra ventiler. Det är inte en hemsk flödeshastighet, men det tar minst 1 minut att manuellt blåsa upp dynan med munnen. Vissa bromsbelägg har överdimensionerade ventiler och extra avlastningsventiler för att lösa detta problem, men de ökar motståndsvikten.
  Hjälp mina vandringsstavar att fastna! Fixa käppar som fastnat

Överväg att köpa ett ventiltillbehör för att använda varje pump

Thermarest säljer pumpar som är designade speciellt för deras pads, men de är inte billiga. jag använder en NeoAir mikropump med mina kyssar. Thermarest pumppåsar är lite billigare, men du kan inte använda någon av de generiska pumparna utan en ventiladapter. Du kan köpa en Exped-ventiladapter för cirka $10 för att använda vilken pump som helst med en vridlåsventil.

Platta liggunderlagsklaffar

Exped liggunderlag med platt ventil.

De flesta tillverkare har gått över till platta ventiler under det senaste decenniet. Exped, Alps Mountaineering, Big Agnes, Kammock, Mountain Equipment, Nemo, REI Coop och Sea To Summit använder alla platta klaffar i sina liggunderlag. Thermarest och Klymit är de enda företag jag kan komma på som använder vridlåsventiler.

Platta ventiler är avsedda att lösa alla problem med klassiska sväng- och dragventiler. De ligger platt mot kudden så att de inte sticker ut, de blåser upp/töms snabbare, är mindre benägna att punktera ventilen och öppnas aldrig av misstag.

Om jag ska vara ärlig så överträffar platta ventiler sväng- och dragventiler på nästan alla sätt. Det enda problemet är att vissa tillverkare (Thermarest) fortfarande använder vridlåsventiler i hela sitt sortiment. Jag gillar verkligen Thermarest-kuddar eftersom de tenderar att vara lättare än andra alternativ, men det suger att använda en vridlåsventil.

Plana ventiler har tre delar i designen: det första lagret stänger ventilen helt, det andra lagret styr luftflödet som blåser upp/tömmar ventilen, och det 3:e lagret låter dig snabbt tömma kudden. Den stora öppningen gör att du kan blåsa upp/tömma liggunderlaget snabbt och skikten reglerar luftflödet. Ingen luft kommer att läcka om du tar en stund att andas eller prata medan du blåser upp kudden.

Platta ventiler är utformade för att användas med externa pumpar för uppblåsning. Du kan använda en pumppåse eller en liten mekanisk enhet som fästs på ventilen. Du kan blåsa upp den manuellt, men det är mycket lättare att använda en pump. Vissa dynor har också två ventiler: en för uppblåsning och en för tömning

  Vad är Hikers Legs aka Trail Legs?

Fördelar med platt ventil

 • Ventilen sticker inte ut från dynan, så det är mindre troligt att du hamnar i problem.
 • Snabbare inflation/deflationstid
 • Nästan omöjligt att av misstag öppna locket.
 • Flera lager gör att du kan ta korta pauser för att hämta andan utan att tappa luft.
 • Mer hållbara än vridlåsventiler, eftersom du är mindre benägen att sparka eller haka i ventilen.
 • Designad för att användas med liggunderlagspumpar.

Nackdelar platt ventil

 • Tyngre design än twist-lock ventiler.
 • Svårare att reparera läckande ventiler. Du måste skicka in den för reparation, men de är väldigt hållbara så det är sällan ett problem. Du kan vanligtvis åtgärda läckor genom att ta bort skräp i ventilen.

Luft kan bara strömma i en riktning med en platt ventil

Med en platt ventil kan luften bara strömma i en riktning. De interna ventilskikten hindrar luft från att strömma ut när du blåser upp kudden. Du tappar inte luft när du tar munnen eller pumpen från ventilen. Så du kan ta en stund att hämta andan när du andas in luft manuellt med munnen.

Envägsventiler förhindrar även läckage om du av misstag öppnar den yttre ventilen på natten. Jag har aldrig hört talas om att någon tappat luft hela natten med en platt ventil. Det finns ingen risk att av misstag skruva loss ventilen i sömnen eller att inte stänga ventilen helt.

Thermarest SpeedValve

Thermarest Speedvalve använder en bred öppning (ca 30 cm) för att snabbt fylla din liggunderlag. Hastighetsventiler kräver ingen extern pump för att blåsa upp dynan. Jag kommer att beskriva hur man använder en hastighetsventil, men du bör nog titta på videon för en bättre förklaring.

Öppna helt enkelt den stora hastighetsventilen och blås in i den från cirka sex tums avstånd. Du kan snabbt blåsa in mycket luft i kudden eftersom den tvingar in den omgivande luften i liggunderlaget (Bournoullis princip om vätskedynamik). Det tar bara 2-3 djupa andetag för att blåsa upp din pad helt, så det är snabbare än en platt ventil och du behöver ingen pump.

Användarfel verkar vara det största problemet med Speedvalves. Du måste vara cirka sex tum bort, annars får du inte mycket luft i dynan. Om du inte blåser ordentligt kommer dynan att ta lång tid att blåsa upp, vilket motverkar dess syfte. Dessutom kan du få en läckande kudde om du inte rullar ihop den ordentligt.